Този уебинар се проведе на 27 май 2021 с д-р Виктория Спасова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Ендометриозата е заболяване, което засяга приблизително 10% от жените в репродуктивна възраст.

Въпреки че има много теории за възникването на болестта, точната причина за заболяването все още не е ясна. Както и при редица други заболявания, счита се, че съществуват и генетични фактори, които допринасят за развитието и протичането на ендометриоза.

В този уебинар д-р Виктория Спасова разказва за генетичната теория за възникването на ендометриоза, както и какви са рисковите фактори за отключването на болестта.

Какво ще научиш от уебинара:

 • Как генетичните тестове ни помагат да разберем някои аспекти от процесите на хормонален метаболизъм, оксидативен стрес, детоксикация, възпаление.
 • Как резултатите могат да ни помогнат да намалим риска от появата на болестта.
 • Как промяната в начина на живот може да ни помогне в справянето със симптомите на ендометриозата.
 • Защо навременната диагностика и терапия са важни при ендометриоза.

Уебинарът се проведе в партньорство с Фондация Ендометриоза и Репродуктивно Здраве.

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

1. Какво е ендометриоза?

 • Това е тъкан, подобна на тази в маточната лигавица, която присъства на неестествени за нея места. Най-често срещаният случай при този тип лезии е с присъствие на тъкан в областта на малкия таз. 
 • Ендометриозата може да представлява сериозен проблем за засегнатите жени, здравните системи и като цяло за обществото, тъй като засяга около 1 от 10 жени в световен мащаб. 
 • Причината за заболяването ендометриоза все още е неизвестна и няма цялостно обяснение. Липсата на причина усложнява откриването и лечението на заболяването в по-ранен стадий.

2. Какво знаем за произхода на ендометриозата? 

Установени са няколко вероятни причини за появата на болестта.

 • Ретроградна менструация – кръв от матката се връща обратно по маточните тръби и виталните й клетки се заселват в различни части от репродуктивната система.
 • Клетъчна трансформация – превръщането на един вид клетки в ендометриозни клетки.
 • Имунологични нарушения.
 • Генетични фактори.

3. Кои са рисковите фактори за заболяването?

Рисковите фактори, които водят до ендометриоза могат да бъдат вътрешни и външни

 • Вътрешни фактори могат да бъдат нивата на естроген, вродени аномалии и фамилна наследственост на заболяването.
 • Външните рискови фактори са начинът на живот, някои оперативни интервенции и съответно нивата на някои хормони и техните аналози. 

4. Какво показват изследванията в областта на генетиката за заболяването?

Генетичните изследвания могат да помогнат за:

 • Откриването на наследствени мутации;
 • Откриването на ненаследствени мутации;
 • Проследяването на експресията на гените с помощта на епигенетиката;

Установено е, че наистина има разлика в експресията на гените при жени, болни от ендометриоза и здрави жени. Гените, открити с променена експресия, се смятат за отговорни за специфичния хормонален профил на ендометриозната тъкан, който се изразява основно в прогестеронова резистентност. 

Въпреки това са необходими още много проучвания, за да можем да си дадем отговори на въпросите, съпътстващи заболяването ендометриоза. Генетиката не може да даде пълна яснота за това при какви обстоятелства възниква заболяването и как ще протече, но предоставя ценна информация, която може да бъде от полза на заболелите жени.

5. Как резултатите от генетичните изследвания могат да подобрят качеството на живот?

Това, с което генетиката може да помогне, е да насочи жените какви промени в хранителния си режим да направят, за да намалят негативните ефекти от заболяването върху организма си. Нутригенетиката показва какъв трябва да е балансът в диетата по отношение на приема на мазнини, различни витамини и минерали, консумацията на кофеин, алкохол и други. Тя дава възможност да се дадат препоръки на база резултатите от генетичното изследване, така че да се оптимизира начинът на живот и състоянието на пациентите. 

6. Доколко може да помогне генетиката за подобряването на състоянието на заболелите от ендометриоза?

Мария Георгиева, председател на настоятелството на фондация  “Ендометриоза и репродуктивно здраве”, споделя своя личен опит от промяната в начина й на живот след резултатите от генетичните изследвания. 

„Благодарение на изследването успях да видя своя генетичен панел в действие и да разбера какво мога да направя занапред” – разказва Мария – „Имаше време, в което аз не виждах смисъл да си направя генетичен тест, беше ми ясно, че аз имам ендометриоза и че имам проблеми с естрогена, научавах какво работи или не работи за мен на принципа проба-грешка.”

Мария е диагностицирана с ендометриоза още на 16 години. Тя решава да си направи генетично изследване, за да провери дали действията и решенията, които е взела през годините, са правилни. Също така разбира, че може да открие много нова информация за себе си и заболяването си. 

ДНК тестовете, които тя си прави, й помагат да погледне ситуацията по-обективно. 

От една страна, благодарение на изследванията, Мария научава, че има нужда от повече витамини от група B, витамин D, C, A, както и от Omega 3. Освен това тя разбира, че готварската сол води до рискове при нея, че има риск от развитие на непоносимост към лактоза и глутен и че има приблизително 50% по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания спрямо общата популационна група.

От друга страна, след генетичните изследвания Мария научава как да промени начина си на живот спрямо хранителните си навици и какви действия да предприема занапред.

„Това е една инвестиция в бъдещето и за тялото, която човек наистина си струва да направи.” – споделя Мария Георгиева.

ДНК тестът Healthy Woman ти помага да разбереш дали имаш риск от развитие на следните здравни проблеми и да получиш насоки как да намалиш този риск, като направиш персонализирана превенция и профилактика:

 • Проблеми с теглото;
 • Непоносимост към храни;
 • Диабет тип 2 и инсулинова резистентност;
 • Остеопороза и ревматизъм;
 • Злокачествени (онкологични) заболявания;
 • Сърдечно-съдови заболявания и риск от инфаркт на миокарда;
 • Автоимунни заболявания.
Научи повече за Healthy Woman

Не си сигурна дали това изследване ще ти бъде от полза? Имаш конкретни проблеми, които искаш да разрешиш с негова помощ и не знаеш дали това е възможно? Запази час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

Д-р Виктория Спасова

Д-р Виктория Спасова завършва медицина в МУ-София през 2016г. В момента е асистент и специализант по медицинска генетика в Катедрата по Медицинска генетика, МУ-София с докторантура на тема „МикроРНК експресионен профил на ендометриоза в различен стадий“. Основните й интереси са в областта на репродуктивната медицина, женското здраве и нутригенетиката.

Д-р Спасова е преминала сертификационен курс „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене“ към организацията Dietitians of Canada.

Боряна Герасимова