Обучените специалисти ще работят за осигуряването на ефективна здравна грижа, съобразена с индивидуалните генетични особености на всеки човек

Следвайки мисията си за предлагане на персонализирана здравна грижа на световно ниво, ние непрекъснато търсим нови средства и инструменти, с които да повишаваме качеството и ефективността на нашата работа.

По тази причина с радост споделяме, че нашият екип от консултиращи и партниращи специалисти вече е оторизиран и от престижната организация Dietitians of Canada да използва в практиката си решения от света на нутригеномиката – науката, която изследва връзката между гените и начина ни на хранене! Специалистите работят в различни сфери на медицината, в това число медицинска генетика, хранене и диететика, физикална медицина и регенеративна медицина. С преминаване на курс „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене“, лекарите вече прилагат в практиката си световни стандарти на консултиране и изготвяне на хранителни режими, съобразени с генома.

Сертифицирани специалисти по нутригеномика

Кои са специалистите?

Списъкът със сертифицираните от Dietitians of Canada българи включва имената на специалистите по медицинска генетика от консултиращия екип на Re:Gena д-р Олга Антонова (София), д-р Виктория Спасова (София), д-р Христо Иванов (Пловдив). Сертифицирани са и партниращите ни специалисти − диетологът и специалист по физикална медицина д-р Силвия Паскалева (София), специалистът по регенеративна медицина и ортодонт д-р Лидия Христова (Добрич), диетологът доц. д-р Дарина Найденова (Варна).

Повече за курса по нутригеномика

Курсът „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене“ се провежда от Dietitians of Canada − една от най-големите в световен план общности на специалисти в сферата на храненето, в която членуват над 6 000 специалисти.  Водещ на обучението е д-р Ahmed El-Sohemy − професор в Университета на Торонто и пионер в сферата на нутригеномиката. Придобитата квалификация осигурява на специалистите още по-задълбочени познания за подбора и използването на генетични изследвания, както и за интерпретацията на генетична информация, отнасяща се до връзката между храненето и човешкото здраве. В следствие на обучението специалистите могат да извършват нутригеномични консултации и да помагат с осигуряването на ефективна здравна грижа, съобразена с индивидуалните генетични особености на всеки човек.

Д-р Силвия Паскалева, специалист по хранене и диететика и физикална медицина, споделя: „Нутригеномиката заема важно място в областта на диетологията, осигурявайки възможности за ефективна диагностика и терапия, съобразена с индивидуалните особености на всеки човек. В страни като Канада, САЩ и Дания тази наука е в основата на доказано работещи решения, които осигуряват оптимални резултати, що се отнася до редуциране на теглото и здравословно хранене. Вярвам, че направихме важна стъпка, която ще осигури на пациентите в България здравна грижа на най-високо ниво, съобразена със световните тенденции в областта на медицината“.

Изследванията в областта на хранителната геномика (наричана още нутригеномика) дават  важна информация за ролята на човешките генетични вариации в промяната на реакцията към хранителните и редица биоактивни вещества. Това позволява изключително висока персонализация на хранителните препоръки и постигането на много по-успешни и трайни резултати.

Преминаването на този сертификационен курс по нутригеномика е начин човек да си свери часовника с водещи специалисти в областта.“, коментира Д-р Олга Антонова, специалист по медицинска генетика към екипа от консултанти на Re:Gena, “С гордост и за пореден път мога да кажа, че нашата медицинска школа, с обучение по генетика, хранене и диететика, е на много високо ниво. По този начин можем да предложим експертиза според световните стандарти в сферата.“

Fit Passport от Re:Gena

Защо е необходимо обучението?

Наше вътрешно проучване сред близо 400 потребители сочи, че 70% от хората биха се доверили на информация, предоставена от медицинско лице, ако решат да си направят ДНК тест. В същото време те отбелязват, че е изключително важно за тях да получат последваща консултация със специалисти. Това е и причината да потърсим възможност за допълнителна квалификация на екипа, с който работим, за да можем още по-ефективно да предоставим консултации на потребителите при избор на изследване, да изграждаме персонализирани хранителни режими и да осигуряваме последваща подкрепа.

„За да могат да се възползват оптимално от възможностите на персонализраната медицина, хората имат нужда не само от качествени генетични изследвания, но и от квалифицирани специалисти, които да анализират коректно резултатите и да назначат адекватна терапия – коментира Боряна Герасимова, основател на Re:Gena. Това е причината да включим в този курс представители не само на нашия консултиращ екип, но и външни специалисти, които търсят начин да подобрят ефективността на работата си, основавайки се на надеждна информация, съобразена с индивидуалните специфики на всеки човек.“

За Dietitians of Canada

Започнала дейност през 1935 г. като Асоциация на Канадските Диетолози, в Dietitians of Canada към момента членуват 6 000 специалисти, което я прави една от най-големите в световен план общности на специалисти в сферата на храненето. Основният ѝ фокус е предоставянето на съвременна и научно-доказана информация и професионално обучение по диететика, както и създаването на политики на национално ниво за здравословно хранене. Организацията е и секретариат на Международната Конфедерация за Диетични Асоциации, основана през 2000 г., в която членуват над 40 национални диетологични асоциации с над 180 000 диетолози и нутриционисти.

Боряна Герасимова