Да тежиш 132 килограма не е просто естетически недостатък, а ограничение, което може да повлияе негативно здравето, физическата ти активност и начина ти на живот – в много различни аспекти. Петър* знае това от личен опит, защото се бори с тези килограми в продължение на години, опитва всевъзможни диети, които обаче носят краткосрочни, а понякога дори обратни на очакваните резултати

След консултация с д-р Силвия Паскалева, нутригенетик в екипа на Re:Gena, той решава да се довери на персонализираното хранене. С помощта на резултатите от ДНК теста Fit Passport и нейните насоки, той прави първите крачки по пътя към здравословното тегло. Днес Петър е 96 килограма, а дългосрочната му цел е „смъкне“ стрелката на кантара до заветните 86. За пътя му дотук, за трудностите и мотивацията да продължи въпреки тях, той разказва в интервюто си за поредицата ни „Историята на моите гени“.

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

На 38 години съм. Като повечето млади хора, работя на компютър и работата ми е много натоварваща и стресираща. Интересите ми са свързани с компютри и фотография, което предполага доста седене зад екран, на стол.  

Интересите на Петър

Каква беше причината дa се обърнеш към екипа на Re:Gena и възможностите на нутригенетиката?

За мой късмет познавам д-р Силвия Паскалева и реших да се обърна към нея за съвет и помощ в борбата ми с наднорменото тегло. Тя ме насочи към ДНК тестовете и екипа на Re:Gena.

Може да запазиш час за консултация с д-р Силвия Паскалева на телефон 888 710 980 или имейл spaskaleva@mail.bg. Повече за квалификацията и дейността ѝ ще откриеш на www.drpaskaleva.com.

Опитвал ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

Всички възможни диети съм изпробвал. За съжаление ефектът е бил обратен. Краткосрочни резултати, застой и впоследствие връщане на килограмите.

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Изчетох доста по темата за ДНК тестовете и с помощта на моя лекар успях да разбера каква е идеята и по какъв начин мога да си подобря здравословното състояние чрез храна, предназначена за моето тяло.

Ползата от ДНК тестовете и консултацията с лекар-генетик

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

Чрез моя лекар – д-р Силвия Паскалева. Тя ми помогна да избера най-подходящия ДНК тест пакет, за да постигна целите си. В моя случай това се оказа изследването Fit Passport.

Твоите гени могат да ти помогнат да влезеш във форма много по-лесно и бързо, следвайки подходящ хранителен и двигателен режим. Резултатите от ДНК изследването Fit Passport ще ти „кажат“:

 • как тялото ти обработва основни хранителни вещества и витамини;
 • каква е твоята генетично определена склонност към похапване между основните хранения;
 • каква е твоята склонност към ядене на повече сладко;
 • доколко толерираш вкуса на мазни храни, като това може да доведе до техния по-голям прием;
 • как метаболизираш нишесте в храната;
 • как гените ти могат да повлияят хранителното ти поведение и непоносимостта към глутен и лактоза;
 • какъв е индивидуалният ти мускулен потенциал;
 • как тялото ти реагира при упражнения.
 • и още много детайли!

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Какво се случи след това?

След като направих изследването, пробата беше изпратена за обработка в Канада. Няколко седмици по-късно получих резултатите, а д-р Олга Антонова, лекар генетик в екипа на Re:Gena, ми помогна да ги интерпретирам правилно. Последваха няколко консултации с д-р Паскалева. Така започна моето приключение, в рамките на което за 8 месеца успях да сваля 36 кг. ─ от 132 до 96 кг. 

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Първоначално, въпреки детайлно разписаната информация, имах доста въпроси по резултатите от ДНК теста. Беше ми много интересно да разбера повече за различните зависимости на гените и значението на резултатите от практична гледна точка.

Научих много за това по какъв начин реално мога да подобря и развия „добрите“ гени, както и да потисна „лошите“ гени, за постигна максимален резултат.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

Да. В ДНК доклада имаше информация за неща, които не съм споменавал в предварително подадената от мен фамилната анамнеза и нямаше как да бъдат известни на екипа. Това засили допълнително вярата ми в достоверността на резултатите. Беше описано например, че имам скъсени ахилеси, което на мен ми е известно, но никой не знаеше предварително и не е видимо по външни белези на тялото. 

Другото, което много ме изненада, беше типът режим, който се оказа най-подходящ за мен, а именно Средиземноморската диета. Първо може би е важно да споделя, че още когато д-р Паскалева ми разказваше каква информация ще получа от теста и спомена за Средиземноморската диета, се молех тя да не е подходяща за мен. В случая максимата „Внимавай какво си пожелаваш“ обаче се оказа вярна и резултатите показаха, че точно тя е най-удачна в моя случай.

Впоследствие се оказа, че съм имал много грешна представа за този режим, за специфичната пирамида и точно какво се включва в нея, както и много мои приятели, с които в последствие коментирах. Само месец, след като бях започнал да следвам този тип хранене, видях, че всъщност  много ми допада и то доведе до моите прекрасни резултати.

Какво включва Средиземноморската диета?

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Чета поне веднъж в месеца резултатите от ДНК теста ми и си припомням различни неща. Продължавам да вървя по пътя към подобряване на здравето ми, като гледам да се придържам основно към диетата, която е подходяща за моето тяло.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

Със свалянето на значителна част от излишните килограми станах по-активен, преоткрих редица любими спортове и в резултат на това осезаемо подобрих съня си. Борбата със стреса също се оказа по-лесна, когато си физически активен. 

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Свалих 36 кг., като от 132 станах 96 кг. Основно чрез спазването на насоките, които ми даде ДНК тестът и малко физическа активност.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб по пътя към отслабването?

Психическата борба за мен е по-голяма, отколкото самото ограничение на приема на храна и подбирането на подходящата храна. Имаше периоди, в които кантарът не показваше никакво подобрение, въпреки че следвах стриктно режима. В такива моменти е много важно да имаш лекар до себе си и да вярваш на ДНК теста.

Това ми помогна да продължа, придържайки се към диетата, определена в теста, а резултатите скоро бяха налице. Лично при мен имаше три застоя ─ на 119, 110 и 100 кг. Тогава седмица или две резултатите просто не помръдваха и борбата беше наистина трудна.

Какви са целите ти занапред?

Целта ми е да постигна тегло 86-88 кг. и да го задържа в тези граници поне 2 години, за да станат „мои“ тези килограми, както казва д-р Паскалева.

Какво би казал на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Нека се поинтересуват за ДНК изследванията и да се консултират с лекар нутригенетик. Самият тест, без екип, няма да донесе желания ефект. За да постигнете желаните резултати е важно да повярвате на ДНК теста и да се доверите на лекаря си.

*Името на интервюирания е сменено по негова молба, с цел да запази анонимност.

Уебинар: Как се свалят над 30 килограма с помощта на резултатите от ДНК тест?

Чуй разказа на д-р Силвия Паскалева за стъпките, които Петър следва!

Чуй в детайли какъв е процесът, който Петър следва, в уебинара Как се свалят над 30 килограма с помощта на резултатите от ДНК тест?

В уебинара ще разбереш:

 • От избора на ДНК изследване, през подкрепата на правилните специалисти до практическото приложение на насоките, които то дава – личната история на Петър.
 • Кои са стъпките и процесите, довели до успешното преминаване към персонализирано хранене в съответствие с ДНК резултатите?
 • Какви са особеностите на персонализираното хранене и с какво могат да изненадат резултатите от един генетичен тест?
 • Каква е ролята на лекаря нутригенетик – при избора на ДНК изследване, изграждането на режим, постигането и поддържането на желаните резултати?
 • Кои са най-трудните моменти и „капаните“ в процеса на отслабване и как Петър се справи с тях?
 • Защо е важна грижата не само за физическото, но и за психичното здраве, когато целта е трайно справяне с излишните килограми?
 • Кои са забавните моменти в целия процес?
Включи се в уебинара!