Уебинар на 13 януари 2022 от 19:00ч

с доц. д-р Дарина Найденова

Тиреоидитът на Хашимото е най-честото заболяване на щитовидната жлеза, като то засяга основно жените.

Дори когато се приема хормон-заместителна терапия за него, остатъчните симптоми на заболяването могат значително да влошат качеството на живот:

 • Увеличаване на теглото
 • Отпадналост и хронична умора
 • Засилен косопад
 • Хронична депресия
 • И много други

Тъй като хората с болестта на Хашимото реагират различно на лечението, индивидуализираният подход за това състояние е от голяма важност. А храненето е един от факторите, които могат да изиграят значима роля. Множество изследвания показват, че промените в диетата и начина на живот имат силата драстично да намалят и дори да премахнат симптомите.

Кои са основните хранителни вещества и добавки, които трябва да включва диетата при тиреоидит на Хашимото? Каква е ролята на възпалението при заболяването и как чрез хранене могат да се контролират процесите на възпаление в организма?

Отговорите на тези и други въпроси, свързани с подобряването на качеството на живота ще научиш по време на уебинара „Факторът хранене при тиреоидит на Хашимото“.

Лектор на събитието ще бъде доц. д-р Дарина Найденова – специалист по хранене и диететика и преподавател към Медицински Университет – Варна в областта на здравословното и лечебно хранене.

Какво ще научиш по време на уебинара?

 • Каква е ролята на храненето при тиреоидит на Хашимото?
 • Митовете при храненето при тиреоидит на Хашимото и има ли риск да си навредим, следвайки диети?
 • Има ли хранителен режим, който да работи за всички, които имат болестта на Хашимото?
 • Кои храни и микронутриенти наистина помагат да се чувстваме по-добре и кои винаги трябва да се избягват?
 • Хранителни добавки, които е добре да включат в менюто си хората, диагностицирани със заболяването.
 • Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с тиреоидит на Хашимото?

Уебинарът е със свободен достъп и ще се проведе в Zoom, като е необходима предварителна регистрация.

Регистрирай се и вземи линк за достъп!

Гост специалист

Доц. д-р Дарина Найденова

Доц. д-р Дарина Найденова се занимава с клинична диетология, консултиране и изготвяне на персонални хранителни програми на база на резултатите от генетични тестове.

Доц. д-р Дарина Найденова завършва с отличие медицина в Медицински Университет – Варна през 2000 г. Тя има придобита специалност “Хранене и диететика”. От 2003 г. доц. д-р Найденова съчетава клиничната си практика с научна и преподавателска работа в Медицински университет-Варна. Тя обучава специализанти, студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебното хранене. Участвала е в много национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Минала е през специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на деца, бременни и кърмещи жени. Нейният опит й показва, че персонализираното хранене е най-достъпният и естествен подход в холистичната терапия на метаболитните нарушения и социално-значимите заболявания. Т споделя, че нутригеномиката и нутригенетиката ѝ дават работещ инструмент за изготвяне на индивидуални и „работещи” хранителни препоръки, включително и с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

През 2020 г. тя преминава специализирано обучение „Nutrigenomics: Genetic Testing for Personalized Nutrition”, с което става част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България.