Следващата ни среща в поредицата „Историята на моите гени“ е с едно момиче, което отлично познава генетичните изследвания на Re:Gena. Йоана е част от младежите, които ни помагат да представим темите, свързани със здравната превенция и персонализираната грижа за здравето и външния вид в блога ни. Неин „специалитет“ са уебинарите ни, по които тя пише статии. Именно работата по тези материали събужда интереса ѝ към възможностите на нутригенетиката.

ГЛЕДАЙ БЕЗПЛАТНО УЕБИРАНИТЕ НИ ТУК

Не след дълго Йоана решава да направи ДНК изследване за себе си, с което да оптимизира начина си на живот, отчитайки особеностите на своята ДНК. Отскоро тя следва хранителен и двигателен режим, съобразен с уникалните генетични предразположения, закодирани в нейния геном. Казва, че това ѝ е позволило да направи много промени, които са се отразили положително не само на начина, по който се чувства и изглежда, но и на мотивацията ѝ бъде постоянна в усилията си. Запознай се с нейната история, а ако сме помогнали и на теб да направиш следващата крачка в грижата за себе си – свържи с нас, за да разкажем и твоята. 

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Йоана Манева и съм на 21 години. В момента съм студент в специалност „Психология“ към Нов български университет, а междувременно работя в международна компания, където се занимавам с модериране на съдържание в социалните мрежи. В професионален план искам да се развивам в областта на криминалната психология и психотерапията.

В свободното си време обичам да чета, да рисувам и да тренирам. Ходя с удоволствие на плуване и фитнес, обичам да уча и мога с часове да се ровя в теми, които са ми интересни.

Каква беше причината дa се обърнеш към възможностите на нутригенетиката?

Винаги ми е било интересно как функционира човешкото тяло, от какво зависи това да изглеждаме и да се чувстваме добре.  В училищните си години боледувах често – имах слаба имунна система и се налагаше да отсъствам често. Поради тази причина започнах да проучвам кое лекарство за какво е, какво съдържа, как може да ми помогне. 

На тийнейджърска възраст се сблъсках с хранително разстройство – анорексия. Започнах да разглеждам в детайли какво съдържат продуктите, които консумирах, а това, макар и малко иронично, ми помогна да науча много за хранителните вещества. Още тогава разбрах колко важна е ролята на храната за здравословното ни състояние. 

През лятото на 2021 година с една приятелка започнахме да работим върху уебинарите за блога на Re:Gena и постепенно навлязох в дебрите на нутригенетиката. Бях впечатлена колко много можем да направим за здравето си, съобразявайки грижата за него с особеностите на генома. Започнах да следя активно информацията в тази сфера и много бързо реших, че искам и аз да се възползвам от тази възможност, като си направя ДНК изследване. 

За мен е важно да взема мерки сега, когато съм едва на 21 години, за да изградя правилни навици, които ще ми бъдат от полза цял живот.

Има ли конкретни проблеми, които се опитваш да разрешиш с помощта на персонализираната медицина?

Като човек, преминал през проблеми с храненето, много държа да следвам пълноценен хранителен режим, който ще осигури на тялото ми нужните микро- и макронутриенти. Знам, че нанесох много вреди на организма си и е нужно да бъда особено внимателна към диетата си, за да предотвратя настъпването на евентуални негативни последици в бъдеще.

Има и конкретни заболявания, предавани в семейството ми, от които искам да се предпазя максимално . Уверена съм, че най-добрият начин това да стане е посредством навременна превенция. А ефективната превенция, според мен, трябва да бъде съобразена с индивидуалните особености и нужди на тялото.

Ползите от персонализираната медицина

Опитвала ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

По отношение на храненето преминах през доста дълъг период на налучкване, в който се лутах между крайности, докато открия „правилния път“. Една от тези крайности се изявяваше в прекомерно намаляване на калорийния прием, което при мен доведе до стремглаво забавяне на метаболизма ми. Бях ограничила дневните си калории до 300-400 на ден, което е недопустимо малко.

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина? 

Още преди да си направя генетично изследване усещах, че в организма ми има определени липси. Приемах мултивитамини всеки ден, а понякога и в двойна доза, за да си набавя липсващите вещества. Направи ми впечатление, че веднага щом ги спирах, се разболявах. Усещах, че не правя нещо както трябва, че някъде греша, но не знаех къде. 

Реших да си направя ДНК тест, защото исках да знам дали вървя в правилната посока и, ако не е така – да получа конкретни насоки за промените, които трябва да въведа в начина си на живот. Не исках да рискувам и да правя неща, които повече ще ми навредят, отколкото ще ми помогнат. 

Целта ми беше да се храня пълноценно и да не се лишавам от неща, които ме карат да се чувствам добре.

Взех финално решение да си направя изследване, когато видях резултатите от изследването Fit Passport на моя приятелка. Знаех, че тази информация и персонализираният подход ще ми помогнат да се погрижа за себе си по най-оптималния начин. 

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция? 

При мен колебания нямаше. Щом видях доклада от ДНК изследването Fit Passport веднага разбрах, че това е решението за мен. 

Информацията в него покрива и храненето, и движението, и здравната превенция, достатъчно детайлна е, за да ми даде много конкретни насоки, с които да оптимизирам грижата за себе си. Мисля, че на моята възраст и при моята здравна история това е най-доброто, което мога да избера. 

Разбира се, проведох и предварителен разговор с член на екипа на Re:Gena, по време на който получих отговори на някои допълнителни въпроси, които имах. 

Планирам в бъдеще да направя още изследвания. Със сигурност ще ми е интересно и полезно да видя резултатите си от генетичния тест Skin Passport. Това ще ми позволи да започна навременна превенция на процесите на стареене на кожата, които се „задействат“ след 25-годишна възраст. На по-късен етап най-вероятно ще потърся изследване от каталога на Re:Gena, насочено към ефективен хормонален баланс и подобряване на фертилните възможности.

Какво се случи, след като поръча ДНК изследването Fit Passport? 

Всичко стана много бързо – пакетът за взимане на ДНК проба беше при мен още на следващия ден. Занесох генетичния материал лично в офиса на Re:Gena и зачаках резултатите. Разбира се, вълнувах се какво ще покажат те, но настройката ми беше по-скоро положителна.

След месец на имейла ми пристигна подробен доклад с впечатляващо количество информация по всеки един от изследваните панели: реакции към храни, метаболитни фактори, метаболизъм на хранителни вещества, контрол на теглото, хранителни навици, реакции към физически упражнения. Записах си час за консултация за разчитане на резултатите с д-р Виктория Спасова – услугата е включена в цената на изследването. Тя ми помогна да интерпретирам правилно данните от доклада и отговори на някои допълнителни въпроси, които имах. 

Последва консултацията ми с доц. д-р Дарина Найденова, която е диетолог в екипа на Re:Gena. Споделих ѝ как съм се хранила досега, какви проблеми срещам, какви са целите ми занапред. На база на тази информация и фамилната ми анамнеза тя изготви персонализиран хранителен режим, съобразен с моите нужди. 

Разбрахме се в него да не посочва точно количество на храните – не исках да живея с усещането за ограничение, което имах по време на периода, в който се борех с хранително разстройство. Вместо това тя ми подготви цялостно меню с различни, подходящи за мен варианти на отделните хранения за деня – закуска, обяд, вечеря и междинни хранения. Те са изключително разнообразни и за моя радост включват определени продукти и комбинации, които не бях опитвала преди това. 

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Изключително полезни бяха за мен тези срещи! В началото не си давах сметка колко са важни – просто защото не бях преминавала през процеса на генетично тестване. По време на разговорите ми със специалистите усетих тяхната искрена подкрепа, те ми помогнаха да разбера колко е ценно това, което правя за себе си. 

Получих много конкретни съвети за това какво и как мога да променя в режима си. Доц. Найденова например ми даде идеи за нови храни, за които буквално не бях чувала – като например скир, който е богат на протеини, а те липсваха в менюто ми. 

Представи ми нещата така, че възприех промените лесно, не ги усетих като препятствие. Тя има много личен подход, изключително отдадена е на това, което прави. Старае се да дава приложими на практика решения, което е много важно, когато става въпрос за изграждането на дългосрочен режим за хранене.

Притесняваше ли се какво ще откриеш в резултатите от своя ДНК тест?

По-скоро не. Направих изследването, защото исках да съм сигурна, че вървя в правилната посока. Нямаше го притеснението, че ще „излезе“ нещо, което няма да ми хареса. 

Исках да намеря баланса в здравословното хранене и физическата активност. Смятам, че достатъчно дълго време съм се държала зле с тялото си. Време беше да рестартирам грижата за себе си по оптимален начин, без да налучквам.

Бях наясно със заболяванията в рода ми. Майка ми е имала високи нива на холестерол, още преди да навърши 30 години. В рода ми има хора с наднормено тегло, диабет, инфаркти. Очаквах, че може би ще излязат рискове в тази посока, но си казах, че през 20-те си години имам достатъчно време и достъп до необходимата информация, за да предотвратя последствията, които родителите, бабите и дядовците ми вече са срещнали.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

В някои отношения – да. Оказа се например, че съм от т.нар. „бавни метаболизатори“ на кофеин. Това не беше напълно позитивна новина за мен, тъй като бях свикнала да пия кафе в по-сериозни количества, а в моя случай консумацията му трябва да бъде по-ограничена.

Открих и конкретни витамини и минерали, на които трябва да обърна внимание, ако искам да поддържам оптимален баланс в организма си и да бъда в добра кондиция. При мен това са витамините А, С, D, Е, както и калций. 

След консултацията ми с доц. Найденова разбрах, че не е задължително да разчитам на допълнителна суплементация, за да компенсирам тези дефицити – голяма част от тях могат да бъдат коригирани чрез подходящ хранителен режим.

Спортните резултати също ме изненадаха. Оказа се, че тялото ми се повлиява най-добре от силови тренировки. Израснала съм с представата, че жените, които вдигат тежести, стават по-едри, а не съм искала това за себе си. Когато започнах да тренирам с повече тежести обаче, видях, че това не е пълната истина. Чувствам се страхотно след такъв тип тренировка, а ако не бях открила това предразположение в ДНК доклада си, едва ли щях да вдигам тежести с такава увереност и спокойствие.

Ползата от силовите тренировки

Бях приятно изненадана от това, че гените ми дават възможност да постигам добри спортни резултати. Моята ДНК ми помага да поддържам висока спортна мотивация, а в допълнение се оказа, че имам висок праг на издръжливост към болка. Това ме мотивира да освободя повече място в графика си за двигателни активности.

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Най-важното за мен в момента е да мога да поддържам добър тонус, да се чувствам по-жизнена. И да имам  спокойствието, че правя най-доброто за себе си. Изключително удовлетворение и мотивация ми носи усещането, че контролирам два основни фактора, от които зависи качеството на живота ми – храненето и движението. Това за мен е допълнителен стимул да не се отказвам.

Дългосрочните ми цели са свързани с намаляването на здравните рискове, на които съм изложена. Изследването Fit Passport потвърди опасението ми, че развитието на непоносимост към лактоза и глутен, а също и на диабет е свързано с определени генетични предразположения, заложени в рода ми. Затова е добре още отсега да взема мерки в тази посока.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

Със сигурност се храня много по-пълноценно от преди. Започнах по-често да закусвам, което не беше редовна практика при мен. Старая се през деня да имам поне едно хранене със сурови зеленчуци и да добавя свежа салата към обяда си. Замених много от продуктите от рафинирано брашно с техните пълнозърнести алтернативи. 

По препоръка на доц. Найденова вкарах в диетата си храни, които не съм консумирала преди, просто защото ме беше страх, че ще изгубя контрол върху теглото си. Разбрах, че нито въглехидратите, нито мазнините са нещо лошо и страшно за мен. Моят генотип предполага балансиран режим на хранене и това ми дава възможност да се храня изключително разнообразно.

Освен това регулирам приема на кофеин. Не съм се отказала от кафето, защото все още е незаменима част от сутрешната ми рутина, но вече пия любимата си напитка в много по-малки количества. 

По отношение на тренировките, обръщам много по-голямо внимание на разгрявката, тъй като разбрах, че съм изложена на повишен риск от травми. Също така се старая да включвам повече кардио, отколкото преди, защото то също оказва благоприятно влияние на организма ми.

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

За мен най-голямото ми постижение е свързано с възможността да поддържам стабилен, балансиран режим, да вкарам ежедневието си в ритъм.

Когато направих изследването, килограмите ми вече бяха в норма, но по това време все още не бях сигурна дали вървя в правилната посока и какво друго мога да направя, за да подобря здравето си. 

През годините съм се лутала между много крайни решения, разчитайки на интуицията си или на субективна информация. Сега знам, че това е правилният режим за мен. Уверена съм и това ме мотивира да бъда постоянна в усилията си.

Какви са целите ти занапред?

Голяма част от тях са свързани с храненето. Искам да включа в режима си още повече и по-разнообразни храни, както и да изключа някои, които нямат място в менюто ми. 

Това ще ми помогне да осигуря на организма си нужното количество микро- и макронутриенти, без да се налага да приемам синтетични витамини. Не на последно място – така ще мога да поддържам здравословно тегло и позитивна нагласа към себе си.

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

На първо място, че ДНК изследванията са ключ към по-здравословен начин на живот. Те са една дългосрочна инвестиция, която всеки ден може да се отплаща. Много често ми се случва да се срещам с хора, които сякаш търсят „хапче за щастие и здраве”. Търсят бързо и лесно решение на проблема. 

Няма универсално хапче за щастие, което да работи за всеки, но за мен то се крие в здравословния начин на живот и грижата за психичното здраве. Всички ние в известна степен сме подвластни на инерцията в забързаното ни ежедневие. Свикнали сме да се храним по определен начин, да извършваме или да не извършваме определени действия. 

Резултатите от изследванията могат да ни помогнат да нарушим тази инерция и да поставим ново, по-добро начало в грижата за тялото и психиката си. 

Искаш ли да добавиш нещо?

Искам да кажа на всички, които се колебаят дали да направят следващата стъпка в грижата за здравето си, да не се страхуват. Резултатите от ДНК изследванията не поставят крайни ограничения, нито диагнози. Те ни казват какво още можем да направим, за да извлечем максимална полза от потенциала, с който разполагаме. 

Познанието дава изключително предимство – то лекува страха и напрежението. А хапчето за щастие се крие както в храната и движението, така и в грижата и любовта, които даваме на себе си.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве