Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Йордан Желязков и по професия съм копирайтър/писател. Както заради работата ми, така и заради повечето ми лични интереси прекарвам голяма част от времето си вкъщи и водя доста застоял живот. От там идват и повечето ми здравословни проблеми.

Представяне на Йордан Желязков

Каква беше причината дa се обърнеш към екипа на Re:Gena и възможностите на нутригенетиката?

Опитвам се да подобря теглото си и здравословното си състояние и исках да намеря най- добрия и ефективен начин да го направя.

Пробвал съм доста неща през годините, всяко с различна степен на успех. В крайна сметка реших да спра да стрелям на посоки и с помощта на ДНК тестa Fit Passport да си набавя нужната информация, за да знам какво точно трябва да направя.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследването ти?

Някои неща бяха според очакванията ми, други ме изненадаха. Като дете бях много болнав и от там знаех за някои от проблемите и предразположенията, които имам. В други направления, обаче, бях изумен колко драстично срещу генетичния ми профил съм сформирал определени навици и поведения, като желание за спорт например.

По какъв начин информацията от ДНК теста Fit Passport ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Вече въведох определени промени в диетата си, включително храни и добавки, които никога нямаше да ми хрумне да направя преди ДНК изследването.

Йордан Желязков

Например започнах да консумирам замразени червени плодове, ядки, и т.н., за да компенсирам определени генетично заложени дефицити на витамини и антиоксиданти. Също така смених и използваната от мен сол, тъй като се оказа, че имам риск от развитието на хипертония, чувствителна към сол и искам да се предпазя – в рода ми има вече случаи на заболяването.

Занапред трябва да работя повече за физическата си култура и за щастие вече знам точно какво и как е най-удачно за мен, тъй като се оказа, че имам отличен потенциал както за развитието на сила, така и на издръжливост.

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Изключително доволен съм от всички консултации – както предварителната, така и от срещите с диетолог и  лекар генетик след изследването. Не просто ми анализираха и разясниха резултатите в детайл, но и отговориха на всички въпроси, които си бях подготвил и ми дадоха множество насоки и съвети за това какво да правя в бъдеще. 

Какво би казал на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Живеем в ерата на информацията – да вършим неща напосоки или според разни бабини предания в 21. век си е вече не просто загуба на време, но и срамота.

Мисля, че генетичните изследвания на Re:Gena са най-добрият и ефективен начин да подобрим грижата за себе си, като разчитаме на точна, полезна, и прекрасно обяснена информация за генетичния си профил.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Благодарение на генетичното изследване Fit Passport ще можеш да подобриш хранителния и двигателния си режим, без да губиш време в търсене на работещите за теб подходи в грижата за здравето и външния ти вид. Резултатите от изследването ще ти помогнат:

  • да се храниш по начин, съобразен с гените ти, отговаряйки индивидуалните нужди на твоя организъм;

  • да постигнеш и задръж желаното от теб, здравословно тегло;

  • да разбереш дали имаш повишен риск от развитието на непоносимост към определени храни като глутен и лактоза;

  • да адресираш определени здравни рискове, свързани с негативни генетични предразположения;  

  • да подобриш двигателния си режим и да постигнеш по-добра форма, използвайки по оптимален начин спортния си потенциал; 

  • да намалиш риска от развитието на травми и да ускориш процеса на възстановяване, ако се занимаваш активно със спорт;

  • да осигуриш на тялото си витамините и минералите, от които се нуждае, за да функционира пълноценно; 

  • да промениш в положителна посока хранителните си навици, част от които се повлияват от „настройките“ на твоята ДНК – прекомерна консумация на сладко, чести похапвания и т.н.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА ДНК ТЕСТА FIT PASSPORT