Д-р Ивайло Якимов е сред доказаните спортни лекари в България и един от специалистите, които се грижат за здравето и добрата форма на играчите в младежкия отбор на футболна академия „Лудогорец“. Сред подрастващите таланти, с които той работи, е момче* с отлични заложби и всички нужни качества, които могат да го превърнат в успешен професионален футболист.

Спортната кариера на перспективния младеж обаче е застрашена от честите контузии, които той получава, а в отговор на това предизвикателство д-р Якимов, ръководството и експертният екип на тима се обръщат към персонализираната медицина.

Следвайки ДНК програма с тренировъчен и хранителен режим, съобразен с особеностите на неговия геном, вече година младият атлет няма травми, чувства се добре, а възможностите и постиженията му на терена са по-добри от всякога.

Д-р Якимов споделя, че генетиката е дала отговори на много ключови въпроси, свързани с подготовката на момчето и към днешна дата функционалните му показатели са на ниво елитен професионален мъжки футбол. Срещаме се с него, за да разберем повече за пътя, по който той, колегите му и младият играч са минали, за да извоюват тези впечатляващи резултати, както и какви са плановете им в перспектива. 

Футбол и генетика

Гледай записа от интервюто тук или прочети информацията от него по-надолу:

Здравейте, представете се накратко – каква е професионалната Ви квалификация, с какво се занимавате в момента?

Казвам се Ивайло Якимов и съм лекар на футболна академия „Лудогорец. Имам медицинска квалификация в специалност „Спортна медицина“ и над 20-годишен стаж в областта. Работил съм в Медицински център за рехабилитация и спортна медицина във Варна, както и в различни футболни клубове в България и чужбина.

Имам опит и с атлети от други спортове, включително баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, ултрамаратонци, силови спортисти, параолимпийци. Автор съм на научни разработки и публикации в областта на влиянието на обезводняването върху функционалния капацитет на спортистите. Проявявам силен интерес към темата за влиянието на водата върху функционалността, която е актуална в световен мащаб. 

В продължение на три години бях лекар на футболистите в първия отбор на „Лудогорец“, който взе участие в Шампионската лига. Вече над четири години работя с футболна академия „Лудогорец“ и отбора, който се състезава във втора лига на българското футболно първенство. Част съм от екипа, който полага грижи за всички юношески формации на отбора, където тренират деца и младежи на възраст от 10 до около 18 години.

Какви са предизвикателствата при подготовката на младите атлети за навлизането им в професионалния футбол?

В модерния футбол предизвикателствата пред подрастващите спортисти са изключително сериозни. Футболът в световен мащаб постоянно претърпява грандиозни промени в много отношения и ако някой иска да бъде на конкурентно ниво, той трябва да следва тези промени със скоростта, с която те се развиват.

 Затова политиката, която водим във футболна академия „Лудогорец“, е подчинена на желанието на собствениците и ръководството да бъдем иновативни във всяко едно отношение.

Стремим се да внедряваме модерни методи в работата ни, за да отговаряме на високите изисквания, които клубът има към своите състезатели.

Ние се опитваме да изпълним в максимална степен със съдържание термина академия, който далеч не означава само тренировки и мачове, както е при детско-юношеските школи. Ангажираме се с обгрижването на нашите футболисти и извън терена – като начин на хранене, начин на живот, сън, облекло, психология. Aбсолютно всички аспекти, които касаят професионалния футболен живот. Опитваме се да ги приучаваме към оптималните навици, които да им помагат на теренa.

На практическо ниво от моя опит мога да кажа, че на един млад футболист трябва да се гледа не като на завършен футболист с по-малки телесни размери, а като на оформящ се в момента спортист. Това е валидно във всички аспекти – като състав на телесни тъкани, като технически и тактически умения, като физиологичен растеж и, не на последно място, психология.

Каква беше причината дa се обърнете към екипа на Re:Gena и възможностите на генетиката?

В разговори и с треньори, и с ръководството на клуба, сме коментирали неведнъж, че в европейския футбол генетични изследвания се правят на индивидуални футболисти или на цели отбори. Известно е, че това помага в работния процес. Отделно от това аз следя новостите в медицината и знаех, че генетиката може да допринесе изключително много за подобряване на резултатите. 

Също така от много години си сътруднича с д-р Силвия Паскалева, експерт в екипа на Re:Gena, която е страхотен специалист в областта на спортната медицина. В разговори с нея също сме коментирали мястото на генетиката в спорта.

Д-р Ивайло Якимов на стадиона

Поводът да се обърнем към Re:Gena беше разговор, в който ръководството на „Лудогорец“ постави задача да потърсим фирма, която предлага персонализирани решения в сферата на генетиката, които да са от полза в работата ни с един конкретен играч.

Какви конкретни проблеми и предизвикателства искахте да адресирате с помощта на ДНК базираната програма?

Избрахме да направим изследване на едно талантливо момче с изключителни данни, което за период от 5-6 месеца беше сполетяно на три пъти от мускулни травми с различна тежест. Разбира се, по отношение на преките грижи в резултат на травмите ние направихме всичко необходимо като диагностика и лечение. 

В дискусии с треньорите и ръководството обаче изникна въпросът защо се случва всичко това, особено при положение, че момчето е изключително съвестно и амбициозно и изпълняваше стриктно насоките, които му давахме.

Бяхме убедени, че това, което правим, е правилно, но фактът, че възникнаха няколко травми за толкова кратък период от време, ни накара да потърсим отговор в генетиката.

След като направихме контакт с Re:Gena, получихме един изключителен пакет от ДНК тестове за спортисти, покриващ много аспекти, включително хранене, профилактика на травматизъм, праг на болка. Накратко – всички детайли, които касаят един професионален спортист, и които бяха необходими в случая и на нас. Оценяваме високо това, че Re:Gena ни предостави толкова детайлен анализ на генетичните резултати на нашия спортист. Протоколът е 60 страници и дава отговори на множество въпроси, които човек може да търси на сляпо до края на живота си.

Генетични изследвания за спортисти

Бяхте ли опитвали да се справите с предизвикателствата, които този играч срещаше, по друг начин преди това?

Опитахме, разбира се. Има стандартни методи не само за лечение на мускулни травми, но и за вторична профилактика, за избягване на рецидив на травмата. В случая обаче се получаваше така, че съседно място на травмата получаваше нова травма.

Това ни доведе до много сериозни размисли за това какво се случва, при положение, че методите и прийомите, които ние прилагахме, са абсолютно класически и категорично не сме правили нещо неправилно. Просто не успявахме да постигнем желаните резултати в продължение на няколко месеца. 

В тази почти пълна чаша с вода генетиката добави няколко капки, за да направят коктейла в чашата оптимален.

Какво ново и ценно научихте от генетичното изследване в ДНК базираната програма за потенциала и рисковете, пред които е изправен младият атлет?

Предвид това, че нямахме опит в работата с такъв тип тест, всички очаквахме с голямо вълнение протокола и коментарите на специалистите в екипа на Re:Gena. Благодаря на д-р Паскалева и д-р Антонова, които направиха невероятен словесен коментар на информацията от резултатите. Те добавиха ценни детайли към насоките от протокола, с фокус върху това как да се приложат в практиката заключенията, които дава генетичният анализ, особено по отношение на храненето.

Анализът ни показа кои са рисковите зони за травматизъм в тялото на състезателя, като бяха посочени конкретни мускулни групи, ахилесово сухожилие и костна система. Като рискова беше определена и зоната, която получи травмиране на три пъти за около пет месеца. Това ни даде много конкретна посока за работата ни в перспектива.

Генетичният анализ показа и нуждата от поддържане на мускулатурата в двете посоки – чрез работа за издръжливост и чрез работа за взривна сила. Това означава, че момчето е междинен тип и при него няма доминиране на влакна за издръжливост или бързина. Съобразихме се с това и направихме промени с цел да поддържаме и двете качества в мачов сезон, вместо по време на подготовка да залагаме на базова работа, която после в период на мачове да остава на заден план.

Ползата от ДНК тестовете за професионални спортисти

Изключително полезно беше това, което генетичният анализ ни даде като информация по отношение на храненето. Момчето е изключително съвестен футболист и в случая не сме имали проблем, свързан с употребата на вредни храни и напитки. От резултатите обаче видяхме много ценни детайли – за необходимостта от повишен прием на протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, холин, антиоксиданти.

Това изключително много улесни храненето на момчето – както в лагерни, така и в домашни условия.

Изненадаха ли Ви резултатите му или по-скоро потвърдиха Вашите наблюдения?

За мен като спортен лекар беше изненадваща препоръката по време на спортен мач да приема повече протеини. Стандартно по време на мач се приемат повече въглехидрати – прости, сложни, комплексни. Решихме да последваме насоката от генетичния доклад и му осигурихме протеини по време на мач – чрез шейкове, протеинови барове. Оказа се, че нашият футболист наистина се чувства по-добре, когато на полувремето приема такъв вид суплемент.

Много ни изненада и констатацията за висок болков праг, който е генетично заложен в момчето. Истината е, че той съобщи за трите травми, които получи, ден след мачовете, а характерът на травмите е такъв, че обичайно човек усеща болка в момента на получаване на травмата.

В случая обаче, заради високия болков праг, съчетан с генетично показаната изключително висока морално-волева мотивация, момчето таксува травматичната болка като обичайно усилие по време на мач и съобщава за болка в най-обичайния смисъл на тази дума. Това ни даде обяснение защо и трите пъти той ни съобщи за травмите на следващия ден, а не по време на мача или веднага след него. Учудваща беше и установената необходимост от по-продължителна разгрявка преди тренировка и преди мач.

Направихме специална програма за него и това, че той започна да загрява около 10-15 минути повече от съотборниците си, много скоро се доказа като правилен подход. Тази промяна се оказа удачна спрямо неговите индивидуални нужди и той самият я отчете като положителна.

Какви резултати успяхте да постигнете, след като съобразихте грижата за спортиста с особеностите на неговия геном?

В рамките на една година – времето, в което нашият спортист спазва режима, направен според особеностите на неговия геном, той взима пълноценно участие в мачовете, няма травми, чувства се добре. Функционалните тестове и лабораторните изследвания, които му правим, показват нормални стойности на ключовите показатели и завишаване на функционалните възможности. Така че ние имаме и обективни доказателства, че програмата, по която той работи, е абсолютно ефективна.

Ние реализирахме на практика идеята на нашето ръководство, като използвахме иновация като генетичния анализ, за да персонализираме работата с отделни футболисти, така че да подобрим тяхното представяне. Задачата ни беше да потърсим потенциала там, откъдето може да бъде извлечен, и клубът абсолютно умишлено, премерено и целенасочено направи инвестицията в това изследване.

Фактът, че това момче вече една година няма никакви травми, показа, че генетичният анализ е дал отговори на въпросите, които са били поставени, и екипът, който работи с момчето, се е справил добре. Важно е също, че момчето се чувства изключително добре.

Надявам се, че това няма да е единственият отличен случай. Освен волята на ръководството, работата на медицинския, кондиционния и треньорския екип, трябва да отчетем и високото интелектуално ниво на момчето, неговото желание и разбиране, както и съдействието на родителите му.

В този случай имахме отлично стечение на обстоятелствата във всеки един аспект. Ако някой от тези фактори не е налице, има голяма вероятност нещата да не се случат. За щастие този път нещата се случиха и имам уверение от ръководството на нашия футболен клуб, че проектът ще продължи и с други деца и ще можем да подобрим работата и с още много други момчета.

Какви промени в тренировъчния режим на спортиста направихте на база на резултатите и препоръките от експертите, включени в процеса?

Това, което променихме при изследваното момче, е засилване на работата по проблемните зони – като подготовка преди натоварване, като ранно възстановяване след тренировка и мач. Например преди мач той излиза 10 минути преди отбора и прави общоразвиващи упражнения, бягане за аеробна зона, специфични упражнения с цел превенция. Също така след мач задължително прави разпускащо бягане и изключително дълбок стречинг. 

Генетичният анализ показа, че той има по-забавено възстановяване след мач. Затова с треньорския екип решихме, че дори отборът да има някакво планирано занимание в деня след мача, на него ще му даваме пълна почивка. Освен това първата тренировка след мач няма да е твърде интензивна. Това сработи изключително добре и допринесе за това момчето да се чувства спокойно, че няма да започне седмицата с усещане за претоварване от мача преди два дни.

Какви промени направихте по отношение на храненето с оглед на данните от ДНК доклада?

Имахме два много дълги разговора с д-р Паскалева, в които се включихме аз, момчето и неговите родители. Д-р Паскалева ни даде практически насоки за това кое и как може да стане съобразно ежедневието на момчето. Взехме предвид това, че той е ученик, тренировките му са само следобяд и има по-специфично разписание.

Съобразно с това д-р Паскалева даде много конкретни назначения – като видове храни, типични за нашия начин на живот и пазар. Получихме и насоки от нея за това кое къде може да се намери, като впоследствие ние се свързахме и с производители на чисти храни на регионално ниво. Родителите също се включиха много активно в това отношение, участвайки в подбора и осигуряването на храна, част от която идваше от родното място на момчето. 

Заедно доказахме, че когато има желание, нещата могат да се случат на практика.

Какви цели ще преследвате заедно в перспектива?

Още когато получихме протокола с ДНК резултатите с екипа коментирахме, че ще има работа от непосредствено значение – тоест какво веднага трябва да направим – но ще има и задачи в дългосрочен план, които касаят най-вече профилактиката на травматизма и подобряването на функционалното ниво. Работим по една дългосрочна програма, която има обективни показатели

Ние имаме набор от тестове – теренни, лабораторни, функционални – които провеждаме периодично и те ни показват как се развиват някои от най-важните функционални параметри за един спортист.

Надграждането на резултатите при нашия футболист показва още един път, че генетичният анализ, претворен в практическа работа, дава положителни резултати. Мога да кажа, че функционалните показатели на момчето са на ниво елитен професионален мъжки футбол.

Защо „Лудогорец“ е добро място за развитието на млади атлети и с какво се отличава подходът на клуба?

Условията във футболна академия „Лудогорец“ са най-добрите в страната по няколко направления. Медицинското обслужване на футболистите е абсолютно безплатно и включва прегледи, изследвания (независимо от болничното заведение), оперативни интервенции, рехабилитация, лекарства. В „Лудогорец“ няма такси за прием на млади спортисти и децата не закупуват екипировка, както е в повечето клубове.

Те не плащат месечни такси за това да тренират на базата на „Лудогорец“. Тези, които не са от град Разград, живеят в пансион, който се обгрижва изцяло от клуба. Осигурен е транспорт до тренировъчната база и три пъти хранене на ден. 

Академията има отличната тренировъчна база, а в скоро време ще има и свой собствен фитнес, какъвто има и представителният отбор. Не само материалната база, която е на най-високо европейско ниво, определя това „Лудогорец“ да е най-доброто място за футбол в България. Самата система за обгрижване на нашите деца е причина това наистина да е най-доброто място.

Какво бихте казали на специалистите и отборите, които са скептични към ДНК изследванията?

Не бива да се гледа на генетичния анализ с опасението, че той евентуално може да донесе някаква лоша или разочароваща новина.

Доколкото ми е известно като лекар – идеално тяло няма. Всеки човек има някакви особености, най-общо казано. Установяването на конкретни слабости може да зададе посока за това как тези проблеми да бъдат избегнати, отложени или в най-добрия случай – изобщо да не бъдат допускани. 

Именно така се случи с нашето момче. Когато видяхме кои са рисковите зони в тялото, започнахме да обръщаме специално внимание на тези места. Естествено, футболът и професионалният спорт въобще неминуемо са съпътствани от травми.

Аз не мога да кажа, че той никога повече няма да се травмира, защото това е несериозно. Въпросът е обаче, че генетичният анализ може да се използва, за да бъдат засилени слабите места и рисковите зони и шансът от получаване на травма да бъде минимизиран. 

Освен това даденостите, които съответният организъм има, могат да дадат много добра посока за кондиционна работа. Има футболисти например, които са с вродена експлозивност (бързина). Специално във футбола обикновено тези футболисти имат по-слаба издръжливост. Тези хора веднага могат да бъдат насочени да работят по-малко за спринт и взрив, защото това е качество, което е генетично зададено и то може да бъде променено в изключително малка степен. Съответно, вместо конкретният човек да продължава да тренира за вродената си изключителна бързина, той може да бъде насочен да подобрява слабата си издръжливост.

Както и обратното – ако има много добра издръжливост, е добре да бъде насочен да работи за бързина. Ако става въпрос за човек с междинен тип мускулатура, както е при нашето момче – без демонстративно развити издръжливост и взрив, това дава посока постоянно да се работи за поддържане и подобряване на тези две качества

Генетиката не е някаква отнесена настрани, кабинетна наука, която няма приложение в практиката. Напротив – тази наука може да намери много лесно приложение в практиката. Отделно генетичните заложби могат да бъдат потвърдени или подсилени като доказателство с някои функционални изследвания, теренни тестове и лабораторни показатели. Именно това направихме ние с нашето момче, за да обективизираме как върви процесът при него.

Преди да направим генетичния анализ, водихме активни дискусии вътре в екипа, който включва медици, кондиционни треньори, футболни треньори. Опитвахме се да разберем какво става, защо момчето се травмира. Общо взето стреляхме на сляпо, търсейки причините. Във всяка една от изказаните евентуални причини имаше някаква логика, но нямахме твърди доказателства коя е причината за травмата.

Генетиката даде отговор и приключихме с всякакви дискусии. Защото ние до този момент се намирахме в джунгла от принципно правилни разговори, въпроси и отговори, но не знаехме кой е правилният избор.

Бихте ли прилагали генетичните изследвания като инструмент в практиката си и занапред, с други спортисти?

Категорично ръководството на „Лудогорец“ има волята да продължим съвместната работа, да направим тестове на още момчета, като по този начин персонализираме работа с тях. Това, което „Лудогорец“ направи за първи път в юношеския футбол лично на нас ни даде посока. За радост нашето ръководство абсолютно подкрепя и държи на тази иновация като нов метод, който ще поддържа името на „Лудогорец“ като иноватор в много области. 

Неслучайно ръководството ни е събрало екип от специалисти с различни квалификации и възможности – футболни треньори, кодиционни треньори, медицински специалисти – за да може футболистите да бъдат обгрижени по възможно най-добрия начин. Всичко е въпрос на комплексен подход, който при младите включва и родителите, и отношението на самия футболист, и медицинското обезпечаване, организацията на работата, терени, отношението на ръководството. При нас има отлично стечение на всички тези обстоятелства и резултатите са налице

Снимка на д-р Якимов

* По молба на екипа на футболна академия „Лудогорец“ запазваме в анонимност името на футболиста. 

В случай че искаш да научиш повече за експертизата на д-р Якимов, услугите, които предлага като спортен лекар или как да се свържеш с него, можеш да го направиш на: dryakimov.eu