Може ли родителството да върви ръка за ръка с грижата за себе си и спазването на пълноценен режим на хранене и движение? Амбициран да докаже, че тази мисия е възможна, Христо Апостолов се обърна към нас, за да открие прекия път към резултатите, които търси за здравето и външния си вид.

Срещаме се с него, за да разберем повече за мотивацията му да промени ежедневните си навици и за първите крачки по този път, с които за един месец е успял да свали четири килограма, без крайни ограничения и строг двигателен режим.

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Христо Апостолов, на 45 години съм и живея в Сливен. Мениджър съм в компания, която работи в IT сферата и позицията ми е такава, че водя доста заседнал начин на живот. Опитвам да се раздвижвам покрай други лични проекти, с които се занимавам, но тъй като имам две малки деца, трудно намирам свободно време и възможност за активно движение или хобита.

Кой е Христо Апостолов?

Каква беше причината дa се обърнеш към екипа на Re:Gena и възможностите на нутригенетиката?

Съпругата ми е нутриционист и треньор и прилага ДНК тестовете в практиката си. От нея дойде идеята да си направя тест – беше ѝ интересно как „работи“ моят организъм, искаше да ми помогне да подобря грижата за здравето и външния си вид.

Това е и моя лична цел, която излезе на преден план след Covid пандемията, по време на която натрупах няколко килограма в повече. Дълго време опитвах да се разделя с тях, но резултат нямаше. В един определен период тренирах много усилено във фитнеса, изпробвал съм различни хранителни режими, но теглото ми не мърдаше.

Исках да разбера на какво се дължи това и кой е правилният път, който ще ме отведе до желаното от мен тегло. Също да направя ефективна превенция на здравословните проблеми, към които имам генетично предразположение, да мога да реагирам навреме, ако разбера, че съм изложен на определени рискове.

ПРОЧЕТИ ИНТЕРВЮТО С ВИКТОРИЯ АПОСТОЛОВА

Опитвал ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

По отношение на килограмите съм опитвал най-различни подходи, поставям съм тялото си на много строги ограничения. Последно опитах нисковъглехидратния режим, но се оказа, че той не е за мен, не успях да постигна никакви резултати. От всичко, което съм изпробвал през годините, може би 90-дневната диета ми се отрази най-добре, а след като направих ДНК теста разбрах защо. Оказа се, че моят хранителен режим трябва да бъде нискомазнинен, тъй като организмът ми трудно обработва мазнините.

Персонализирано хранене

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Когато не постигаш резултатите, които преследваш, въпреки че полагаш усилия за тях, няма как да не се сблъскаш с въпроса „защо“.

Именно това се случи при мен – стигнах до етап, в който разбрах, че за да бъда в добра форма, имам нужда от отговори, които ще ми помогнат да спра да се лутам между неработещи решения и да открия верния за мен път.

Допълнителна мотивация за мен беше това, че исках да имам обективен поглед върху фактори, които влияят пряко върху здравето ми. В семейството ми има генетична обремененост, свързана със сериозни заболявания – баща ми почина от рак, майка ми е с Паркинсон.

Със сигурност искам да направя стъпки в посока превенция, за да намаля тежестта на негативните предразположения, закодирани в моята ДНК.

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

В това отношение съм привилегирован, тъй като имам до себе си специалист, на когото мога да се доверя. Съпругата ми  Виктория, освен че е нутриционист и треньор и познава отлично тестовете на Re:Gena, познава и моето ежедневие, предизвикателствата, през които съм се изправял през годините. Тя ме насочи към ДНК теста Healthy Man, който поръчах в разширен вариант, с включен модул „Когнитивно здраве“.

В допълнение направих и генетичното изследване Estrogen Detox, което дава ценна информация за процесите в тялото, свързани с хормоналния баланс.

Healthy Man - interviews
ЗАПОЗНАЙ СЕ ОТБЛИЗО С HEALTHY MAN

Какво се случи след това?

Щом получих резултатите, следващата стъпка беше срещата ми с лекар генетик, който вече беше изготвил техен анализ, като това беше част от пакета ми. За мен това е много добра стъпка, да мога да се обърна към специалист, вместо да се опитвам да ги интерпретирам сам. Срещата ми с д-р Олга Антонова беше много полезна за мен, тя ми обясни подробно, на достъпен език информацията в ДНК доклада. Беше ми интересно да разбера какво са „начертали“ гените ми, как е устроено тялото ми.

Със съпругата ми още преди да направя генетичното изследване се бяхме разбрали, че тя няма да се ангажира с назначаването на хранителен режим за мен – за да получа обективни насоки от експерт, който не ме познава толкова добре и ще работи единствено на база на данните от теста и анамнезата ми. Затова след консултацията с д-р Антонова с екипа на Re:Gena организирахме среща и с диетолога проф. Дарина Найденова. Нейните съвети също бяха много изчерпателни и ценни за мен, тя насочи вниманието ми към детайли, важни не само за контрола върху теглото, но и за цялостното ми здравословно състояние.

Истината е, че темата за храненето ми е много по-близка и позната и там се чувствах до голяма степен в свои води, тъй като заради професията на съпругата ми вкъщи постоянно говорим за това.

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Аз съм много любознателен човек, непрекъснато търся информация по темите, които ме интересуват. Генетиката обаче е много сложна и далечна от мен наука, така че със сигурност нямаше да мога да се възползвам пълноценно от информацията, която получих, без подкрепата на специалистите в Re:Gena. Мисля, че занапред ще се връщам отново и отново към ДНК резултатите си, а сега се чувствам много по-подготвен да „измъкна“ максимума от тях.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

Част от насоките потвърдиха наблюденията ми през годините, които бях придобил, опитвайки различни подходи. Може би изненадваща за мен беше препоръката да следвам нискомазнинен режим на хранене – не знам защо, но в един период считах, че ако искам да сваля килограми, трябва да огранича въглехидратите. Впечатлих се и от констатацията, че мога да издържам на глад дълго време – наблюдение, което аз също имам върху себе си, но което по някаква причина не съм взимал предвид, планирайки храненето си.

По отношение на двигателния режим, за мое съжаление, се оказа, че трябва да наблегна на кардио упражненията. Аз съм свикнал да правя по-тежки, силови тренировки във фитнеса и със сигурност няма да ми бъде лесно да направя такъв завой.

Кардио упражненията през погледа на Христо Апостолов.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

На първо време намалих значително приема на мазни храни, особено меса, както и на бобовите храни, които също се оказаха предизвикателство при мен. С пърженото нямам проблем, защото вкъщи така или иначе не готвим по този начин. Включих в менюто си риба и морски дарове – храни, които преди консумирах много рядко, защото и майка ми, и съпругата ми не ядат риба.

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Само за месец успях да сваля четири килограма – без крайни ограничения и строг двигателен режим. Просто намалих значително мазнините в менюто си и преразпределих храненията си през деня. Старая се да не се храня в късните часове на вечерта, а вместо това да хапвам повече пъти през деня.

Чувствам се добре и мисля, че открих своя начин на хранене. Знам, че фитнесът също ми помага в това отношение и се опитвам да отделям повече време за упражнения.

Какви са целите ти занапред?

ДНК резултатите ми излязоха сравнително скоро  и тепърва предстои да начертая ясни цели, които да преследвам занапред. На първо време, по препоръка на д-р Антонова и д-р Найденова, ще си направя допълнителни кръвни изследвания, за да видя какви са в момента нивата на показателите, които ДНК резултатите ми показаха като рискови – включително витамините от групата В и витамин D.

След това ще започна да работя по-сериозно върху храненето и движението, тъй като в момента на практика съм въвел минимални ограничения в храненето си, а спорът е на заден план покрай грижите за децата. Искам да сваля още пет килограма и да задържа резултатите във времето с подходящ начин на живот.

Също така ще работя върху режима си на сън. Генетичният ми резултат показа, че се нуждая от минимум осем часа сън на ден и трябва да променя графика си така, че да лягам най-късно в 11 часа вечер, което не се случва сега.

Искам да добавя и още движение в ежедневието си. В Сливен сме щастливци да имаме невероятна природа – Сините камъни са уникално място за разходки, джогинг и каране на велосипед. Преди време денят ми започваше със спорт на това прекрасно място, но покрай децата наруших тази традиция, която ще трябва да изградя отново.

Природен парк "Сините камъни"

Какво би казал на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Мисля, че каквото и да кажеш на един скептик, той ще си остане такъв. На всички, които се интересуват от здравето си и искат да подобрят начина си на живот, бих казал, че си струва, ако имат възможност, да си направят ДНК изследване, дори да нямат изявен здравословен проблем, защото то е и инструмент за превенция. Едно от най-ценните предимства на генетичните тестове за мен е това, че те дават информация, която не се променя с времето и може да ти помогне да планираш грижата за себе си в дългосрочен план.