Следващата глава в поредицата ни „Историята на моите гени“ разказва за една дама, която извървява дълъг път, преди да открие равновесието, което търси в грижата за здравето си.

„Научих, че въпреки натрупаната лична здравна история, обстоятелствата и даденостите, то може да бъде постигнато със знание, средства за контрол и без крайни лишения.“ – споделя Екатерина, която е диагностицирана с ендометриоза едва на 25 години.

Виж какво още разказва тя в интервюто си, което направихме след като я помолихме да сподели впечатленията си от ДНК изследванията Healthy Woman, ThyroGene и Resilience, които тя направи за себе си. За извървения път в борбата с ендометриозата и автоимунното заболяване, което отключва впоследствие. За причината да се обърне към нутригеномиката в търсенето на по-добър подход в грижата за здравето си. За резултатите, които е постигнала с помощта на персонализираната медицина към момента и за целите, които е начертала пред себе си оттук насетне.

Екатерина Тренчева и дъщеря й

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Приятно ми е, казвам се Екатерина Тренчева – съпруга, родител и архитект. От седемнайсет години управлявам  малко семейно студио за архитектура и визуализации. Приложните изкуства, театърът, музиката и художествената литература са моето увлечение, а градинарството – несбъдната мечта. Обичам загадките и математическите предизвикателства.

Каква беше причината дa се обърнеш към екипа на Re:Gena и възможностите на нутригенетиката?

Търсих комплексен и индивидуален подход за справяне със здравните ми проблеми, трябваше спешно да подобря качеството си на живот, да отслабна. Опитите ми до този момент показваха, че имам нужда от специалист, който да приложи комплексен подход.  

Чух диагнозата ендометриоза на 25 години, когато ме приеха по спешност за операция след спукване на „шоколадова“ киста. Тогава разбрах, че това заболяване можа да бъде пречка да зачена в бъдеще. Последва шестмесечно лечение, съпътствано от редица неразположения и напълняване. Въпросите ми нарастваха и не намирах отговори. В продължение на четири години приемах и таблетки за поддържане на хормоналния баланс в организма. 

Осем години по-късно, в очакване на второ дете, се наложи да направя аборт по медицински причини и тогава разбрах, че трябва да обърна внимание и на щитовидната ми жлеза, заради хипофункция. Автоимунното заболяване не ми попречи да родя година след това, но усложни ежедневието ми. Към болезнената менструация, която ме изключваше от активен живот и не ми позволяваше да излизам от къщи по няколко дни, се добавиха други неприятни симптоми. Стана по-трудно, умората се появяваше бързо, ефективността ми намаля и имах нужда от повече време за възстановяване. 

Болката, която придружава автоимунното заболяване

Добавяйки повече и повече към здравното ми досие, посещавах редовно лекари за проследяване на заболяванията ми, но между специалистите нямаше връзка, разглеждаха проблемите ми като отделни и се налагаше сама да взема решения, понякога интуитивно. Често прегледите завършваха със съвет да отслабна, но той не беше придружен с конкретика за здравословен начин за постигане на оптималното тегло за мен. Предвид опита, който имах, отказвах да правя повече експерименти със себе си, както и да приема бъдещето си на пълен и нездрав човек.

Все по-силно исках да намеря мястото, хората и знанието, които да водят мен и дъщерите ми при справяне със здравните предизвикателства и да ни осигурят навременна превенция от сериозни заболявания, да утвърдим полезните навици и да спрем вредните.

Започнах да разпитвам близки и познати как се справят със статуквото и подхода „по протокол“ в здравеопазването, на кого доверяват здравето си. Случайно попаднах на телевизионно интервю с Боряна Герасимова, а месец по-късно моя близка (Благодаря ти, Сузи!) ми каза, че има решение за мен – Re:Gena. Тогава отворих за първи път сайта на Re:Gena и няколко месеца по-късно се радвам на постигнатото и наученото.

Пътят към генетичните изследвания

Опитвала ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

Разбира се. Изпробвала съм различни режими за хранене, с които постигнах краткотраен ефект. Спортувала съм, за да отслабна и за кратко време получих травмите, свързани с възпаления, които изискваха дълъг период за възстановяване. Затова ми беше трудно да поддържам мотивацията си за сваляне на излишните килограми, защото нямах усещането и увереността, че следвам полезните стъпки за здравето ми.

При най-малката промяна в графика и навиците, бързо губех успеха от постигнатото отслабване. Ограниченията, които следвах, не ми носеха удовлетворение и започнах да се настройвам, че е време да се приема по начина по който изглеждам и да се старая да не добавям повече килограми към теглото си. Уви, затлъстяването беше факт и носеше своите негативи върху здравето ми. 

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

Лесно. Прочетох цялата информация от сайта на Re:Gena чудесно организирана и изчерпателна, която веднага разпознах като търсената от мен. Изгледах видеата от проведените уебинари, качени в блога, обадих се на Боряна Герасимова и представих питанията си. След внимателно насочване от нейна страна, избрахме д-р Олга Антонова, лекар генетик, за консултиращ специалист.

По време на предварителната консултация с нея попълних здравния въпросник, който тя ми изпрати, предоставих наличната информация за здравния ми статус и на първичната консултация с д-р Антонова получих насоките за подходящия персонален план.

Бяха ми предоставени достатъчно информация и време да обмисля решенията си, а Боряна Герасимова отговаряше подробно на всички мои въпроси и добавяше детайли, която ми дадоха ясна представа какво да очаквам от резултатите.

Какво се случи след това?

Избрах да предоставя проба на място в офиса на Re:Gena и след месец и половина резултатите от изследванията Healthy Woman, ThyroGene и Resilience бяха готови, преведени и допълнени с анализи и препоръки към профила ми. Бях поканена на втора консултация с д-р Антонова, която представи по достъпен начин анализа и разписаните препоръки за мен, отчитащи констатираните генетични предразположения.

Те бяха свързани с различни заболявания, навици, чувствителности, хранене и други фактори. В допълнение получих от нея и общи препоръки, сред които такава за извършване на серологични  изследвания за установяването на евентуални отклонения от нормите, които впоследствие ми помогнаха и при изготвянето на подходящия хранителен режим. 

Последва консултацията с диетолога професор Дарина Найденова. Бързо след това получих изготвения подробен хранителен режим за мен (в обем над 30 страници), придружен със съвети за начина на приготвяне на храните, за начините за справяне с вредни навици, както и проверени източници за полезна информация.

Така настъпи моментът да поема личната отговорност и да проявя отдаденост, за да постигна желаните резултати.

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Те продължават да са безценни за мен и планирам следващи консултации с тях. Целите ми са дългосрочни, включват и здравето на цялото ми семейство и за осъществяването им се нуждая от професионално консултиране.

Екипът на Re:Gena спечели доверието ми. С тяхна помощ установих равновесието, което търсех в грижата за здравето ми. Научих, че въпреки натрупаната лична здравна история, обстоятелствата и даденостите, то може да бъде постигнато със знание, средства за контрол и без крайни лишения. 

Опитът ми показва, че началото в този процес изисква отдаденост и постоянство, които по-късно биват заменени от удовлетворението и рутината. Промениш ли благотворно една черта от начина си на живот, променяш динамично много други качествени характеристики.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

Не, но бях изненадана как поведенческите ни навици и някои механизми за справяне в ежедневието, са дълбоко програмирани в нас, в гените ни.

Снимка на Екатерина и Ния Тренчеви

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Досега ми помагаше да намаля рисковете от влошаване на здравето ми, т. е. да я използвам за спиране развитието на заболявания, които вече са факт. Днес разчитам на нея, за да достигна оптимално тегло, да създам трайни навици за движение и да привикна с разпознаването и проследяването на необходимите за мен хранителни добавки, а в бъдеще – за дългосрочна превенция.

ЗАПОЗНАЙ СЕ ОТБЛИЗО С ДНК ТЕСТА THYROGENE

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

На първо време се постарах да анализирам добре написаното в ДНК доклада, да вникна в детайли в  хранителния режим. Подредих цялата информация в класьор, за да ми е подръка за справка, отделих два-три дена за набавяне на нужните хранителни продукти и стартирах. 

Взех решението да отделям повече време за себе си и запознах семейството си с новостите в кухнята за мен.

Продължавам да следвам указания хранителен режим от професор Найденова, който изцяло отговаря на вкусовите ми предпочитания и съдържа всички мои любими храни, но приготвени по безвреден за мен начин. С времето семейството ми свикна с някои от тях и сега предпочита да се храним всички заедно и по-здравословно.

Първата седмица следвах точно седмичното меню от диета, а през следващите две замествах храненията с вариантите им, предложени от проф. д-р Найденова ─ принцип, който следвам и днес. Не ограничих социалния си живот и се водя от препоръките, когато излизам навън. Фокусирах се върху по-дълги разходки отначало, а скоро включих и по-интензивни спортни занимания. 

Физическа активност

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Спазвайки хранителния режим, изготвен от професор Найденова, за два месеца намалих теглото си с девет килограма, а през следващия – с още два.

Талията ми е с 10 см. по-малко, стремя се да я намаля с още толкова. Възстановявам силите си с по-малко сън и не усещам тежест в краката, както и болки в ставите. Кръвното ми налягане е в норма. Движа се повече и от скоро използвам често карта, с която имам достъп до различни спортни активности.

Налице е положителна промяна в лабораторните ми изследвания. Повечето показатели са обратно в норма, а други са значително подобрени. Водена от екипа на Re:Gena, сега се чувствам уверена кога и кои от тях да проследявам, за да бъде съобразена нужната за мен суплементация.

Освен това менструалният ми цикъл е изцяло възстановен (без пропуски в ритъма), кръвозагубата по време на менструация е намалена, а това запазва желязото в организма, което е особено важно за мен. 

Какви са целите ти занапред?

Да продължа да следвам препоръчаните от екипа на Re:Gena хранителен режим и начин на живот, за да постигна още по-добри резултати за здравето си и да намаля още от обиколката на талията си.

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Да са смели, да намерят нужното време за себе си и да се доверят на екипа на Re:Gena, за да направят фините настройки за постигане на добро здраве.

ДНК изследванията премахнаха съмненията ми и ми вдъхнаха увереност. Малките промени, с които постигнах големи резултати за кратко време, се случиха с лекота и с абсолютната подкрепа и професионализъм на екипа на Re:Gena. Съветът ми е, ако искате да улесните прехода, въвеждайте поетапно промените в ежедневието си.

Искаш ли да добавиш нещо?

Боряна, благодаря на Вас и на екипа Ви за деликатното и безупречно отношение към мен и към най-любимото – семейството ми. Професионализмът е Ваше достойнство! Той ми върна увереността как да се грижа за себе си и да живея в благополучие. 

Д-р Антонова, Вие държите умението за ловко боравене с огромен обем информация, владеете и анализа, и синтеза. 

Професор Найденова, Благодаря Ви за усмивките и широкобхватния поглед, с които работите. Благодаря за малките неща в режима – вкусовите удоволствия, които присъстват в ежедневието ми днес.