Състоянието хипотиреоидизъм обикновено се асоциира с депресия, но нерядко и с тревожност. Разбери какви са причините и какво можеш да направиш, за да се почувстваш по-добре.

Хипотиреоидизмът често води до усещане за умора, напълняване и промени в настроението, така че е съвсем нормално да се свързва с депресивни разстройства. Обичайните симптоми при хипотиреоидизъм обаче може да включват и тревожност. 

Всъщност, според изследване на JAMA Psychiatry, вероятността страдащите от хипотиреоидизъм да развият тревожни разстройства е повече от два пъти по-голяма, отколкото при хора, които не са засегнати от това състояние. Освен това 29.8% от всички тревожни разстройства се асоциират с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. 

Хипотиреоидизъм и тревожност

Според Американската тиреоидна асоциация хипотиреоидизмът се отключва, когато клетките в щитовидната жлеза не са в състояние да отделят нужното количество от хормона, необходим, за да може организмът да има достатъчно енергия и да функционира пълноценно. Първоначално симптомите наподобяват тези на тревожност, така че понякога двете състояния трудно се разграничават.

Ако приемаш хормон-заместително лечение за хипотиреоидизъм, но не се чувстваш добре и имаш остатъчни симптоми, ДНК изследването ThyroGene може да ти помогне да ги овладееш. Как? Като адаптираш терапията си, съобразявайки я с уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.

Резултатите от ДНК теста ThyroGene ще ти покажат дали си носител на рискова вариация на гена DIO2, който отговаря за производството на T3 в щитовидната жлеза, мускулите, мозъка, сърцето и мастните тъкани. Той повлиява до 60% от Т3 в тялото ти и играе ключова роля, когато става дума за нивата на тревожност, чувството за енергичност, контрола на кръвната захар, мозъчната дейност и много други важни процеси. Ако при теб е налице рисков вариант на гена DIO2, може да се окаже, че по-удачна от стандартната монотерапия с Т4 за теб би била комбинирана терапия Т4 с Т3.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕНЕТИЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ THYROGENE

Когато при мен дойде пациент с оплаквания като раздразнителност, постоянно усещане за тревожност и напрежение в мускулите, освен че препоръчвам  лечение за тревожността, го изпращам да се тества за хипер- или хипотиреоидизъм.

– казва Даян Соломон, доктор на науките и психиатрична сестра в Портланд, Орегон.

Дамите в перименопауза

„Често това са жени в края на трийсетте и началото на четиридесетте.“ Причината е, че дамите на тази възраст са в перименопауза – периодът от 5 до 10 години преди настъпването на същинската менопауза.

Тогава при някои жени нивата на хормоните се променят, което се отразява върху функционирането на щитовидната им жлеза. Хипотиреоидизмът може да засегне както жени, така и мъже, а причините могат да са много и различни. Те могат да варират от автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото до прием на определени медикаменти като литий, както и твърде ниски или твърде високи нива на йод в организма

Какво представлява тревожността?

Според Американската психиатрична асоциация, тревожността е нормална реакция към стресови ситуации. Тя ни помага да се мобилизираме по време на важни, кратки събития, например интервю за работа или когато се опитваме да предпазим детето си от прелитащите на улицата коли. Когато обаче тревожността се превърне в навик, това вече е проблем. 

Повечето хора, които страдат от тревожност, дори не го осъзнават, те просто функционират по този начин. твърди д-р Соломон.

Тревожните разстройства може да включват обща тревожност, паническо разстройство, социална тревожност и определени фобии, например страх от летене. „Ако тревожността пречи на ежедневните ти дейности, това може да означава, че страдаш от тревожно разстройство.“ – казва д-р Соломон. 

Тревожността често съпътства състоянието хипотиреоидизъм и може да се наблюдава заедно с депресия или самостоятелно. Проучване сред 100 души с хипотиреоидизъм, публикувано в изданието на Indian Journal of Endocrinology and Metabolism установява, че 63% от участващите в изследването показват определени признаци на тревожност.

Какво причинява тревожността при хипотиреоидизъм?

Защо при страдащите от хипотиреоидизъм съществува по-голяма вероятност от тревожност? „Според една теория, самият факт, че човек страда от здравословен проблем като хипотиреоидизъм, може да увеличи тревожността,“ споделя Шерил Р. Розенфелд, остеопат и говорител за Американската асоциация на клиничните ендокринолози

Симптомите на хипотиреоидизъм включват липса на концентрация, влошаване на паметта и затруднения при изпълняването на ежедневни дейности, като всичко това може да предизвика тревожност.

Лечение и симптоматика на тиреоидит на Хашимото

Неподходящото лечение на хипотиреоидизма също може да допринесе за усещането за тревожност. L-тироксинът често се изписва при тиреоидит на Хашимото, но ако дозата му в твърде висока, той може да предизвика тревожност и симптоми като ускорен пулс и треперене, които допълнително могат да влошат тревожността“ – споделя д-р Розенфелд.

А ако хипотиреоидизмът не се лекува, симптомите като суха кожа, чувствителност към студ, дрезгав глас и промени в настроението си остават. С течение на времето нелекуваният хипотиреоидизъм може да доведе до проблеми със сърцето като слаб пулс или сърдечна недостатъчност, което от своя страна води до още по-високи нива на тревожност. 

Какви са симптомите на тревожността?

Ако имаш хипотиреоидизъм, трябва да следиш за следните симптоми на тревожност:

 • Безсъние;

 • Често усещане, че си „на ръба“;

 • Напрежение в мускулите;

 • Неспособност да контролираш напрежението;

 • Учестен пулс;

 • Потене и треперене;

 • Промени в апетита;

 • Дихателни проблеми;

 • Затруднено изхождане.

Как да се справиш с тревожността?

Д-р Соломон споделя няколко доказани начина за справяне с тревожността:

 • Посещения при терапевт;

 • Редовни физически упражнения (особено аеробни);

 • Занимания за тялото и ума, например йога;

 • Медитация или практикуване на техники за осъзнатост;

 • Приемане на медикаменти за хипотиреоидизъм и тревожност, ако такива са изписани от лекар.

Понякога лечението на хипотиреоидизма успява да излекува и тревожността, въпреки че това се наблюдава предимно в случаи, когато симптомите на тревожността възникват като следствие от твърде ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза. Но има много случаи, в които се налага едновременно лечение на хипотиреоидизма и тревожността, въпреки че лечението на единия проблем би облекчило и симптомите на другия. 

Ако страдаш от хипотиреоидизъм и тревожност, трябва да следиш и двете състояние с помощта на лекаря си

Ако страдаш от хипотиреоидизъм и тревожност, трябва да следиш и двете състояние с помощта на лекаря си. Д-р Розенфелд споделя:

Планирането на лечението и промяната в дозата на хормона на щитовидната жлеза трябва да се основават не само на резултатите от изследванията, но и на симптомите. В идеалния случай трябва да бъдат инициирани от подкрепящ специалист, който проявява разбиране. Също така хора, които страдат от тревожност или паническо разстройство, може да имат нужда от по-чести изследвания на функцията на щитовидната жлеза, тъй като не е лесно да се разграничат проблемите с жлезата от проблемите с психичното здраве.

Не забравяй, че психичното ти здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Ето защо е наистина важно да потърсиш помощ от квалифициран експерт, за да се справиш и с тревожността. 

Източник: www.everydayhealth.com