Уебинарът се проведе на 22 февруари 2022г.

с д-р Венцислава Каменова и д-р Силвия Паскалева

Знаеш ли, че неприятните симптоми, които изпитваш вследствие на хипофункция на щитовидната жлеза могат да бъдат успешно контролирани с адекватни промени в хормоналната терапия и начина ти на живот? Можеш да разчиташ на значително по-добри резултати при лечението на Хашимото, ако се възползваш от предимствата на персонализираната медицина, защото тя ти дава възможност да адресираш много прецизно нуждите на тялото си.

Затова по време на втория уебинар от нашата серия за тиреоидит на Хашимото ще обърнем внимание на актуалните тенденции и възможности за постигане на по-добри резултати при лечението му.

Д-р Каменова – ендокринолог и д-р Паскалева – нутригенетик, ще те запознаят с най-новите подходи и инструменти за овладяване на заболяването. Те са насочени към пациенти, които продължават да живеят с неприятни остатъчни симптоми, въпреки че следват стриктно хормоналната си терапия, а кръвните им показатели са в норма.

Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинара:

 • Кои са най-важните новости в лечението на Хашимото, които прилагате във вашата практика?
 • В кои случаи е необходимо да се изпише хормон-заместително лечение при тиреоидит на Хашимото?
 • Какви са видовете хормонална терапия при хипотиреоидизъм и какви са разликите между тях?
 • В кои случаи е важно да се промени хормоналната терапия? 
 • Как е възможно да се премине на комбинирана терапия с Т3 и Т4 в България?
 • Защо се наблюдава нарушена ензимна активност при хората с тиреоидит на Хашимото по-често от очакваното?
 • Какво може да се направи в случаите на нарушена костна плътност или остеоартрит?
 • Има ли други новости в лечението на тиреоидит на Хашимото, които все още не са толкова разпространени?
 • Какво друго можеш да направиш, за да подобриш състоянието си, освен да промениш терапията си?
 • Каква роля имат генетичните „настройки“ на тялото за протичането на заболяването?
 • Кои са гените отговорни за правилния за теб режим на хранене и контрол на теглото?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

1. Кои са най-важните новости в лечението на Хашимото, които прилагате във вашата практика?

По отношение на медикаментозното лечение д-р Каменова споделя, че през последните години на преден план отново е изведена комбинираната терапия с Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Според нея това е така, защото, въпреки че терапията с хормона Т3 е универсално призната, много пациенти продължават да имат оплаквания по време на и след лечението.

Ендокринологът уточнява, че в световен мащаб мета анализите показват, че 48% от пациентите с тиреоидит на Хашимото биха избрали лечение с комбинирана терапия,  именно защото тя им е помогнала да се чувстват по-добре.

2. В кои случаи е необходимо да се изпише хормон-заместително лечение при тиреоидит на Хашимото?

Лечението е строго индивидуализирано, но най-често хормон-заместителна терапия се прилага в случаите, когато има недостиг в секретирането на Т3 или Т4. В тези случаи нивата на тиреостимулиращ хормон (TSH) се покачват.

Д-р Венцислава Каменова разказва, че изписването на хормон-заместително лечение се определя именно в зависимост от нивата на TSH, от възрастта на пациента и от наличието на придружаващи заболявания.

3. Какви са видовете хормонална терапия при тиреоидит на Хашимото и какви са разликите между тях?

Монотерапията включва лечение с хормона Т4, който се изписва под формата на L-тироксин или Еутирокс. Предимството на монотерапията се състои в това, че в оптималния вариант тя подпомага производството на активната форма на трийодтиронин (Т3) и не предполага риск от предозиране. 

От друга страна, щитовидната жлеза сама произвежда Т4 и при лечение с този хормон количествата в организма се увеличават. Определени изследвания установяват, че независимо от нормализирането на нивата на TSH, в отделни тъкани все още се наблюдава хипотиреоидизъм.  Това се дължи на недостига на хормон Т3 и много често води до остатъчни симптоми като задържане на наднормено тегло, паметови нарушения, умора, променливи настроения и други.

Д-р Каменова споделя също: 

„Комбинираната терапия с Т3 и Т4 дава възможност за по-добро заместване на липсващия в организма и тъканите Т3. По този начин може да се очаква подобрение на остатъчните симптоми и цялостно по-добро функциониране на процесите в организма.“

4. В кои случаи е важно да се промени хормоналната терапия, кога и как това е възможно?

Ендокринологът д-р Каменова уточнява, че лечението стандартно започва само с Т4, докато се постигне задоволителна компенсация. Необходимо е нивата на Т4 да бъдат нормализирани в продължение на поне шест месеца, след което, ако все още има наличие на неприятни симптоми, може да се премине към лечение с комбинирана терапия.

Обикновено пациентите, при които е необходимо да бъде назначена комбинирана терапия, са носители на полиморфизъм на гена DIO2 (диодиназа 2), който зтруднява превръщането на Т4 в Т3. В тези случаи, ако не може да се постигне клинична ремисия на заболяването, д-р Каменова насочва пациентите си към генетично изследване, чиято цел е да установи дали те са носители на рисковия вариант на гена DIO2.

Планирай оптималната за теб терапия с ДНК теста ThyroGene!
Резултатите от генетичното изследване ThyroGene ще ти помогнат да разбереш кое е правилното за теб хормон-заместително лечение и какви са уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.

5. Как е възможно да се премине на комбинирана терапия с Т3 и Т4 в България?

Един от основните проблеми при осъществяването на комбинирано лечение е, че в немалък брой страни в Европа е трудно или дори невъзможно да се открият препарати с Т3. Пациентите, които имат нужда от комбинира терапия, често се налагада си набавят Т3 извън границите на своята държана, например от Гърция или Турция.

Това може да се случи с предписание от лекар, който също така трябва да изчисли каква е адекватната доза за тях спрямо състоянието им. 

6. Защо се наблюдава нарушена ензимна активност при хората с тиреоидит на Хашимото по-често от очакваното?

Д-р Венцислава Каменова споделя, че причините голяма част от пациентите да изпитват дискомфорт са много. От една страна, неприятните симптоми са породени от вече активното заболяване, което се отразява на психологическото им състояние също толкова, колкото и на физиологичното. От друга страна, голяма роля играе придържането към терапията и честотата на посещенията при лекар.

В практиката си д-р Каменова забелязва, че колкото по-често пациентът посещава своя лекар, толкова по-лесно приема и се справя със заболяването сиЕндокринологът подчертава, че с помощта на ДНК тест могат да бъдат открити „скритите фактори“, които причиняват дискомфорт

7. Защо често при случаите на хипотиреоидизъм се наблюдава и нарушена костна плътност или остеоартрит?

Хормоните на щитовидната жлеза водят до ускоряване на метаболизма. Поради това медикаментите, използвани за лечение на тиреоидит на Хашимото, също водят до ускоряване на метаболизма в различните тъкани, в това число и костната тъкан.  

Много често пациентите с хипотиреоидизъм имат придружаващи автоимунни заболявания, каквото е и остеоартритът. Това се дължи на сходството между гените, които засягат предразположеността към различните видове автоимунни заболявания.

8. Има ли други новости в лечението на тиреоидит на Хашимото, които все още не са толкова разпространени и добре познати?

Един от по-съвременните методи, които се прилагат, предполага включването на минерала селен към хормоналната терапия. Добавянето му към лечението и диетата на хората с Хашимото спомага намаляването на количеството антитела в организма. Така в някои случаи ходът на заболяването може да се стабилизира, а невробиологичните оплаквания на пациентите да бъдат намалени. 

Д-р Силвия Паскалева споделя, че през последните години в областта на нутригенетиката са проведени много проучвания и изследвания за гените, отговорни за генетичното предаване на определени заболявания. Тя акцентира върху това колко ценна е тази информация за подобряването на здравето и общото състояние на хората. 

Нутригенетикът уточнява, че няма как да избягаме от генетичната си предразположеност, но можем да контролираме епигенетичните или външните фактори, които също оказват голямо влияние върху нашето здраве. 

„Особено когато става въпрос за автоимунно заболяване, е много важно да се обърне внимание на индивидуалните нужди на пациента и да се изгради персонализиран хранителен режим, който да помогне за подобряването на здравословното му състояние.“

Гледай записа от уебинара, за да разбереш повече за факторите, които оказват влияние върху протичането на тиреоидит на Хашимото

9. Какво друго можеш да направиш, за да подобриш състоянието си, освен да промениш терапията си?

Един от основните проблеми при тиреоидит на Хашимото е свързан със загубата на контрол върху теглото. Важно е обаче, преди пациентите да прибегнат към определена диета, да имат нужната информация, която ще им помогне да изградят пълноценен хранителен режим. 

Изключителна полза в това отношение носят резултатите от генетичните изследвания, с чиято помощ може значително да бъде съкратен процесът „проба-грешка“. Препоръката на д-р Паскалева е изборът на ДНК тест да бъде направен с помощта на специалист. Специалистът по медицинска генетика ще вземе под внимание всички ключови фактори, които се отнасят до здравословното състояние на пациента и ще му даде допълнителни насоки, които ще му помогнат да направи следващата крачка в грижата за здравето и външния си вид. 

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

10. Каква роля имат генетичните „настройки“ на тялото за протичането на заболяването?

„Колкото по-рано човек разбере повече за генната си предразположеност, толкова по-рано може да вземе мерки и значително да намали страничните симптоми.“

Информацията, закодирана в гените ни, може да покаже до каква степен и по какъв начин усвояваме различните микро- и макронутриенти, дали сме предразположени към чувствителност или нетолерантност към някои хранителни вещества. Също така тя отразява видовете тренировки, които са най-подходящи за нашия организъм. Следвайки персонализиран режим на хранене и движение, пациентите могат да се насочат към начин на живот, съобразен с техните нужди и да се справят по-леко с протичането на заболяването.

От изключителна полза за тях е възможността да адаптират хормон-заместителната си терапия, съобразявайки я с особеностите на своето тяло. Такава промяна може да бъде направена с оглед на разултатите от ДНК изследване, показващо дали пациентът е носител на рискова вариация на гена DIO2, която повлиява негативно ензимната активност в организма.

ThyroGene ще ти бъде от полза, в случай че:

 • имаш тиреоидит на Хашимото или хипотиреоидизъм;
 • приемаш монотерапия с тироксин, но тя не дава оптимални резултати;
 • имаш остатъчни симптоми;
 • кръвните ти резултати са в норма, но имаш остатъчни симптоми като главоболие, отпадналост, засилен косопад, проблеми с теглото и т.н.

Гост-специалисти

Д-р Венцислава Каменова

Д-р Венцислава Каменова е специалист ендокринолог с над 15 години опит. Завършва Медицински университет ─ София през 2000 г., а през 2012 г. придобива специалност „Ендокринология и болести на обмяната“. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, заболявания на щитовидната жлеза, остеопороза, нарушения в калциево-фосфорната обмяна, хипофизни и надбъбречни заболявания.

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, дм е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова