Изключително щастливи сме, че поредицата уебинари, посветени на лечението на пациенти с тиреоидит на Хашимото, се радва на страхотен интерес. Над 2 500 човека се регистрираха за участие в онлайн събитията, водени от експерти в различни области, а записите на срещите в YouTube канала ни събраха над 6 000 гледания!

Преди да обявим темата и лектора на следващия уебинар, който предстои да проведем, споделяме с теб отговорите на част от най-често срещаните въпроси, които получихме по време на две от събитията ни, посветени на автоимунните заболявания. Виж какви допълнителни насоки дадоха доц. д-р Дарина Найденова – диетолог, д-р Венцислава Каменова – ендокринолог и д-р Силвия Паскалева – нутригенетик. 

Уебинар "Новости в лечението на тиреоидит на Хашимото"

„Новости в лечението на тиреоидит на Хашимото“ с д-р Каменова и д-р Паскалева

ГЛЕДАЙ видео запис
Уебинар "Факторът хранене при тиреоидит на Хашимото"

„Факторът хранене при тиреоидит на Хашимото“ с доц. д-р Дарина Найденова

ГЛЕДАЙ Видео ЗАПИС

Какви са методите за намаляване на антителата при пациенти с тиреоидит на Хашимото?

д-р Каменова

Д-р Венцислава Каменова: Сигурни методи за намаляване на антителата при тиреоидит на Хашимото не съществуват. При други автоимунни заболявания този резултат се постига чрез лечение с кортикостероиди. Конкретно при тиреоидит на Хашимото и други органоспецифични, а не системни автоимунни заболявания обаче, кортикостероидите не са ефективни. 

Често положителен ефект по отношение на намаляване на антителата се постига чрез селенова суплементация. Селенът участва в много молекули, свързани с антиоксидантната активност в организма. Когато е налице висока активност на антиоксидантните системи, степента на възпалението може да бъде намалена, а оттам в известна степен и титърът на антителата – с около 10%. Антителата могат да се понижат и от само себе си ─ при затихване на автоимунната реакция понякога като резултат от овладяване на продължаващи възпаления и хронични инфекции в организма. 

Открий подходящата за теб терапия с изследването ThyroGene

Д-р Силвия Паскалева: Храненето също е от значение в това отношение. Често възпалителните процеси се повлияват от консумацията на глутен и лактоза например. Чрез ДНК изследване пациентите с Хашимото могат да установят дали имат генетично обусловена непоносимост към тези вещества и необходимо ли е да ги изключат трайно от менюто си. С помощта на генетичен тест също така може да бъде установено и наличието на предиспозиция към хронично възпаление.

д-р Силвия Паскалева

От резултатите на своето ДНК изследване можеш да научиш още:

  • Към какви здравни рискове и естетични проблеми имаш предразположение?
  • Кои са основните генетични фактори, които оказват влияние върху теглото ти?
  • Какъв хранителен и двигателен режим да следваш, за да си здрава и тонизирана?
  • Има ли нужда да приемаш синтетични добавки и витамини?
  • Какви профилактични прегледи е препоръчително да правиш?
ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ИНДИВИДУАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР ГЕНЕТИК

Какви други стратегии има за справяне с възпаленията в организма?

Д-р Паскалева: Много важна роля по отношение на храненето имат т.нар. антиоксидантни храни. Силно препоръчително е пациентите да включват в менюто си цветни, сезонни плодове и зеленчуци, различни подправки. От ключово значение също са двигателната активност и антистрес терапиите. Те допълнително стимулират имунната система. В обратната посока действа тютюнопушенето, което е един от ключовите прооксидантни фактори.

Какво могат да приемат хората с тиреоидит на Хашимото за повишаване на имунитета? Подходящи ли са стандартните добавки, комбинирани витамини, имуностимуланти?

доц. д-р Найденова

Доц. д-р Дарина Найденова: Когато е налице повишена чревна пропускливост, приемът на такъв тип добавки е свързан с повишен риск от отключване на непоносимост. Не е добра идея да експериментираме с имуномодулатори, когато тялото не разполага с добра чревна бариера. 

Можем да стимулираме безопасно имунната си система, като си осигурим достатъчно сън и почивка. По отношение на храненето е важно да приемаме достатъчно витамин Д, който през студените месеци може да си набавим посредством подходящи храни (основно риба) и подходящи хранителни добавки. От ключово значение за имунната система са омега-3 мазнините, които се съдържат в рибата, както и цинка, „скрит“ в ядките и животински продукти като месо, риба, яйца.

Препоръчителна е също консумацията на плодове, обагрени  в пурпурно-лилавата гама. Те са богати на мощни антиоксиданти: вишни, боровинки, арония, нар и др. Биофлавоноидите в тях са термостабилни, така че зимата могат да се консумират и под формата на сладка, конфитюри и т.н.

Какво влияние оказват добавките, съдържащи йод, върху пациентите с тиреоидит на Хашимото?

Д-р Венцислава Каменова: Йодсъдържащите храни и добавки не са подходящи за хора с тиреоидит на Хашимото. Те водят до повишаване на количеството йод в молекулата тиреоглобулин, която съдържа хормоните на щитовидната жлеза в себе си и от нея те се синтезират и секретират в кръвообращението. Колкото по-високо е съдържанието на йод в тиреоглобулина, толкова повече той „дразни“ имунната система и толкова по-голяма е вероятността да бъде отключено автоимунно заболяване.

Доколко съветите за хранене при тиреоидит на Хашимото се припокриват с тези при хипофункция на щитовидната жлеза?

Доц. д-р Найденова: Бих казала, че голяма част от насоките, свързани с храненето при пациенти с Хашимото, са валидни и при хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Основните принципи по отношение на модела на хранене, приема на витамини и мазнини например, са сходни. 

Всъщност хипофункция на щитовидната жлеза може да е налице поради много други причини, не е задължително да има автоимунен процес. Съответно в тези случаи не е необходимо да се следва автоимунен протокол и да се изключват толкова много групи храни, освен ако не е налице някакъв конкретен дискомфорт (най-вече от страна на стомашно-чревния тракт), който да налага това.

Гените в помощ на здравословното тегло и хранене

Има ли особености при храненето на бременните жени с тиреоидит на Хашимото?

Доц. д-р Найденова: Бременността е критичен период по отношение на баланса на половите хормони. Важно е на този етап от живота си жената да подсигури добра функция на черния си дроб и да не допуска развитието на тежки хранителни дефицити. 

Недостигът на нутриенти може не само да влоши протичането на тиреоидит на Хашимото, но и да създаде рискове за самата бременност. Бих препоръчала на дамите в периода на майчинството да следят внимателно нивата на витамин Д и селен в тялото си. Също така да консумират предимно безопасни храни, т.е. да не включват в менюто си твърде много сурови храни, екзотични „суперхрани”, богати на лектини, кълнове. Много е важно също така да внимават по отношение на наддаването на килограми, което може да се постигне с добре планирано, балансирано меню.

Добре е да се отбележи също така, че в различните триместри хранителните нужди се променят. През първото тримесечие няма потребност от съществена промяна в обичайните хранителни нужди – с изключение на някои витамини като фолиевата киселина.

Селен и бременност

В третия триместър обаче нуждата от калории е с около 500-600 повече в сравнение с първия триместър. Покачва се съществено и нуждата от желязо, белтък, есенциални мазнини и т.н. – условности, които трябва да бъдат взети предвид, особено когато е налице съпътстващо заболяване.

Защо контролът на теглото е толкова труден процес и как да се справим с него?

Д-р Силвия Паскалева: Тиреоидит на Хашимото често пъти се смята за основна причина за наднорменото тегло. Пациентите влизат в един порочен кръг ─ от една страна хормоните влияят на теглото, а от друга наднорменото тегло влошава състоянието им. Борбата с килограмите е един дълъг и мъчителен проблем, пред който са изправени голяма част от пациентите.

ДНК изследванията, които предлагаме с Re:Gena включват широкообхватен, работещ панел по отношение на тези проблеми.  Чрез генетичните изследвания за контрол върху теглото и определяне на хранителното поведение се постигат трайни във времето резултати както по отношение на намаляване на теглото, така и по отношение на психо-емоционалното състояние на пациента. Дали високопротеинова или нискомазнинна диета е по-подходяща за конкретния човек? Как кофеинът влияе на настроението и на сърдечното здраве? На тези и много други въпроси ще намерите отговори, изследвайки вашите гени.

Как можем да следваме пълноценен веган или вегетариански режим при установен тиреоидит на Хашимото?

Доц. д-р Найденова: Оптималният вариант включва изграждането на персонализиран хранителен режим, който отчита индивидуалните нужди на конкретния човек. Съветите, които ще получи един вегетарианец, са по-различни от тези, приложими при всеядните мъже и жени. 

Вегетариански и суровояден режим на хранене

Освен това е нужно да се проследи реакцията на човека и да се мониторират във времето някои лабораторни показатели.Често с цел да се намали чревната пропускливост и да се преодолее т.нар. дисбактериоза се препоръчва да се ограничи за определен период от време консумацията на яйца, млечни продукти, различни видове ядки, зърнени, бобови и други растителни храни. Тези храни заемат много важна част от менюто на вегетарианците и за тях е изключително трудно да спазват такива ограничения. Важно е да се отбележи обаче, че такива крайни ограничения не са препоръка, важаща за всички хора с тиреоидит на Хашимото. В повечето случаи не се налага ограничаване на толкова много хранителни групи, или най-малкото това не се случва наведнъж. При модел на хранене, базиран на растителни храни, също така е много важно да се обърне внимание на термичната обработка.

Трудно е да се набавят всички хранителни вещества, особено при хората, които следват суровояден режим, защото този модел на хранене предполага по-голям риск от чревни проблеми и в общия случай не е подходящ при автоимунно заболяване. Суровите храни също така могат да увредят щитовидната жлеза, защото част от тях съдържат различни „антинутриенти” (трипсинови инхибитори, фитати,  и др., които могат да влошат функцията на щитовидната жлеза.

Доколко надеждни са изследванията за хранителни непоносимости и каква полза можем да извлечем от тях?

Доц. д-р Найденова: Важно е такива изследвания да не се провеждат след продължително изключване на храната, срещу която търсим реакция. Ако не сме консумирали глутен в рамките на три месеца например, резултатите от изследването за непоносимост към глутен най-вероятно ще бъдат отрицателни, независимо дали е налице непоносимост.  Затова е важно то да бъде направено на фона на консумация, за да е налице нужната провокация. 

Тази условност не се отнася до ДНК тестовете за хранителен толеранс. Резултатите от тях не се повлияват от хранителния режим, нито от каквито и да било други промени, свързани с начина на живот. Информацията, закодирана в нашата ДНК, остава валидна завинаги.

Ако вече разполагаш с резултати от ДНК изследване за хранителни непоносимости, ние можем да ти помогнем да изградиш подходящ хранителен режим, съобразен с особеностите на твоите гени. Запази час са консултация с наш специалист на team@regena.bg или телефон 0885 289 437.

Разбери дали имаш предразположеност към хранителна непоносимост и какви са генетично заложените ти реакции към определени храни с ДНК изследването Healthy Woman. 

ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА ДНК ИЗСЛЕДВАНЕТО HEALTHY WOMAN

Ако човек от три години не е консумирал глутен, това ще се отрази ли на резултатите от ДНК изследването за глутенова непоносимост, какъвто е случаят с кръвните тестове?

Д-р Силвия Паскалева: Не, генната предразположеност не се влияе от това дали човекът е консумирал или не глутен в определен период. Генната предразположеност не се променя във времето, затова ДНК изследването се прави веднъж в живота и резултатите не се повлияват от хранителния ни режим или други фактори, свързани с начина ни на живот. Изявата на гените обаче се повлиява изключително много от епигенетичните фактори – режима ни хранене, движение, начина ни на живот.

Д-р Венцислава Каменова

Д-р Венцислава Каменова е специалист ендокринолог с над 15 години опит. Завършва Медицински университет ─ София през 2000 г., а през 2012 г. придобива специалност „Ендокринология и болести на обмяната“. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, заболявания на щитовидната жлеза, остеопороза, нарушения в калциево-фосфорната обмяна, хипофизни и надбъбречни заболявания.

Доц. д-р Дарина Найденова

Доц. д-р Дарина Найденова се занимава с клинична диетология, консултиране и изготвяне на персонални хранителни програми на база на резултатите от генетични тестове.

Доц. д-р Дарина Найденова завършва с отличие медицина в Медицински Университет – Варна през 2000 г. Тя има придобита специалност “Хранене и диететика”. От 2003 г. доц. д-р Найденова съчетава клиничната си практика с научна и преподавателска работа в Медицински университет-Варна. Тя обучава специализанти, студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебното хранене. Участвала е в много национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Минала е през специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на деца, бременни и кърмещи жени. Нейният опит й показва, че персонализираното хранене е най-достъпният и естествен подход в холистичната терапия на метаболитните нарушения и социално-значимите заболявания. Т споделя, че нутригеномиката и нутригенетиката ѝ дават работещ инструмент за изготвяне на индивидуални и „работещи” хранителни препоръки, включително и с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

През 2020 г. тя преминава специализирано обучение „Nutrigenomics: Genetic Testing for Personalized Nutrition”, с което става част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България.

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.