Днес в поредицата ни „Историята на моите гени“ те срещаме с Петя, за да извървим заедно част от нейния път към здравето, който започва с една привидно лека битка с хормоналния дисбаланс, за да я отведе до най-значимото за нея постижение – да има дете. 

Героинята на днешната ни история е изключително борбена жена, която през годините е опитвала различни подходи в грижата за здравето си. Един от тях я среща със света на персонализираната медицина, където тя открива колко важни могат да бъдат малките детайли за разрешаването на големите проблеми по пътя ни.

Петя разчита на резултатите от своя ДНК тест за метаболизъм на естроген и детоксикация, за да подобри баланса на хормоните в тялото си и да намали риска от евентуални усложнения при настъпването на бременност. Днес тя държи в ръцете си своя син и е готова да планира бъдещето му по най-добрия начин, осланяйки се на информацията, закодирана в неговите гени. 

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Петя Канева. В момента живея в Австрия, но често пътувам до България. Семейна съм, имам син, който е на почти два месеца.

До преди няколко години се развивах професионално в корпоративния свят и по-точно в сферата на финансите. Работих известно време и като вътрешен дизайнер. Предизвикателствата, свързани с личния ми път, обаче станаха причина да направя рязък завой в кариерната си реализация и миналата година започнах да се обучавам за нутриционист във Виена. Предстои ми да защитя дипломна работа на тема „Забременяване, подобряване на фертилитета и превенция на рискове по време на бременност чрез хранене и добавки“.

Петя Васинска

Вярвам, че храненето играе много съществена роля при провеждането на ефективна здравна превенция и овладяването на множество състояния. Планирам да се развивам в тази област занапред, като моята лична кауза е свързана с храненето при подготовката за бременност.

Каква беше причината дa се обърнеш към възможностите на нутригенетиката?

След един профилактичен преглед открих, че имам хормонален дисбаланс. Беше ми назначена терапия с естествени хормони, която обаче не даде очакваните резултати. Тогава нямах особени притеснения, свързани с това, защото все още не планирах да имам дете и смятах, че проблемът не е сериозен. Реших обаче да потърся и други варианти, които да ми помогнат да се справя с това предизвикателство.

Научих за ДНК тестовете от една статия на нутриционист и много ми допадна идеята да получа информация за предразположенията, закодирани в моя геном, въпреки че не бях сигурна как може да ми бъде от полза. Направих си генетично изследване за метаболизъм на естрогена с идеята, че резултатите ще ми помогнат да планирам по-прецизно грижата за себе си и да се справя с хормоналния дисбаланс. Предприех тази стъпка по-скоро с превантивна цел, без да имам конкретни очаквания.

Генетиката в помощ на репродуктивното здраве

Какво друго беше опитвала дотогава, за да овладееш хормоналните проблеми?

Най-сериозната стъпка беше приемът на естествени хормони. Отделно от това изпробвах различни хранителни режими, с които се надявах да повлияя на това състояние. През годините съм преминала през аюрведа, суровоядство, сокопиене и много други. Впоследствие разбрах, че заради фруктозата (която се съдържа в барчета със сушени плодове, сурови десерти, смутита, плодове) съм си нанесла на организма сериозни вреди.

Имаше период, в който бях решила, че ще се храня предимно с плодове, сокове и смутита. Редовно правех и детокс терапии. В резултат на това развих непоносимост към фруктоза, а това доведе и до повишен риск от инсулинова резистентност.

Имах проблеми и с детоксикацията на черния дроб. Същевременно продължавах да поддържам сериозен хормонален дисбаланс. 

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Проблемите, които си бях навлякла с опитите проба-грешка ме накараха да разбера, че крайните диети и универсалните решения не са подходящи за мен. Трябваше спешно да променя подхода в грижата за себе си, като започна от менюто – бях сигурна, че много от отговорите, които търся, са свързани с храненето. 

Идеята да опитам да подобря хормоналния си баланс, съобразявайки се с особеностите на моите гени, придоби още по-голям смисъл за мен тогава. 

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

Избрах да направя ДНК тест за метаболизъм на естроген и детоксикация заради хормоналния дисбаланс. По това време не бях открила други сериозни рискове за здравето ми и това беше основният ми приоритет. 

Няколко години по-късно вече имам много по-широки познания за ролята на гените и начина, по който функционира човешкият организъм и със сигурност искам да изследвам още гени и генетични панели, както за себе си, така и за сина ми. За него съм избрала ДНК изследването Healthy Man. Резултатите от теста ще ми дадат ценна информация, свързана с протичането на ключови процеси в тялото му, като метилиране и детоксикация например. Ще имам стабилна основа, върху която да планирам храненето му, приема на витамини. 

Смятам, че това е много ценна инвестиция в бъдещето на сина ми, защото ще ни помогне да направим ефективна превенция на рисковете, на които е изложен, вместо да се лутаме през годините.

Какво се случи след като излязоха резултатите от твоя ДНК тест?

Занесох доклада от ДНК изследването си на специалист по вътрешни болести, който познаваше състоянието ми и вече планираше лечението ми. Той откликна много положително и обърна специално внимание на рисковете, които резултатите показваха. Назначи ми допълнителни кръвни изследвания и те потвърдиха, че действително са налице отклоненията, към които имах генетично предразположение.

Оказа се, че имам проблем, свързан с метилирането на витамините от група Б. Затова в моя случай е от изключително значение в каква доза и под каква форма ги приемам – нещо, което нямаше как да знам преди това, и което се оказа много ключово по време на последвалата ми бременност. Поради съвкупност от фактори при мен е налице и повишен риск от инсулт, който също може да бъде контролиран в известна степен. 

Споделих резултатите от генетичното си изследване и с моя гинеколог. Оказа се, че съм носител на генетична вариация, която предполага по-голям шанс от развитието на тромбофилия и други рискови при бременност състояния. Взехме нужните превантивни мерки и мисля, че на това до голяма степен се дължи фактът, че няколко години след това имах изключително лека, мога да кажа безпроблемна бременност. Не се наложи да си слагам инжекции заради тромбофилията – нещо, което много жени са принудени да правят, за да износят плода.

Репродуктивно здраве

Моята борба беше на един предишен етап, когато се опитвах да зачена. След серия от прегледи и изследвания ми беше поставена диагноза „неизяснен фертилитет“. Повечето специалисти бяха единодушни – единственият начин да имам дете, е да се подложа на инвитро процедура. Аз обаче знаех, че хормоналната терапия, която се налага в такива случаи при мен ще доведе до много усложнения, затова отказах. 

Посветих се на търсене на първопричината за проблема, който не ми позволяваше да зачена по естествен път. 

Благодарение на ДНК изследването знаех, че много сериозно влияние оказваше естрогеновата доминантност, която бях развила. Фокусирах се върху овладяването ѝ, като съобразих храненето, детоксикацията и суплементацията си с препоръките, които получих на база на теста. Бях уверена, че щом няма медицинска причина да не забременея, ще успея да зачена, без да се подлагам на инвитро процедури. И наистина успях.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследването ти?

Честно казано, очаквах, че имам повече „лоши“ предразположения. Голямата ми изненада обаче беше в друг аспект. 

Преди мислех, че не можем да повлияем на гените си, че всичко ни е заложено и нищо не можем да променим. След като направих изследването и се запознах в детайли с резултатите си разбрах, че всъщност имаме възможност до голяма степен да контролираме рисковете, на които сме изложени. При това, в немалка част от случаите, без лекарства – чрез адекватни промени в храненето, движението, суплементацията и начина на живот като цяло.

Когато за първи път видях резултатите си от ДНК теста, не успях да ги разбера напълно, не бях сигурна как ще ми бъдат от полза. Затова е важно да можеш да разчиташ на специалист, който има нужната експертиза, за да интерпретира правилно данните.

Едно от най-ценните неща, свързани с приложението на ДНК изследванията е, че информацията от тях остава валидна за цял живот. Аз лично регулярно се връщам към доклада от изследването ми, за да потърся първопричината за един или друг проблем, с който се сблъсквам.

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Сега съм много по-наясно какви са проблемите, пред които съм изправена и как мога да ги потисна или да намаля негативните последствия от тях. Знам как тялото ми метаболизира различни витамини, минерали и т.н. и как мога да улесня протичането на важни за здравето ми процеси. 

Разбрах от личен опит колко ключови са някои дребни детайли – аз например постигнах отлични резултати, само заради това, че промених формата, под която приемам хранителните си добавки.

Сигурна съм, че информацията, закодирана в гените ни, ще ни бъде от все по-голяма полза в бъдеще. Постоянно се правят проучвания в областта, които целят да подобрят възможностите на персонализираната грижа и да ни осигурят по-добро здраве.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследването и насоките, които получи?

Промените, които направих, са свързани с приема на добавки и най-вече храненето. С негова помощ спомогнах процесите на детоксикация на черния дроб и намалих влиянието на много от негативните предразположения, на които съм изложена. Част от тях бяха свързани с проблема ми да забременея по естествен път и вярвам, че тази информация би била от полза на много други жени с неизяснен фертилитет, при които инвитро терапията не е наложителна.

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Основната цел, която имах, когато направих изследването, беше да вкарам хормоните си в норма. Успях да го постигна и благодарение на това имах нормална бременност, което е най-важното за мен.

Относно поддържането на резултатите – успявам да се справя с това, като следвам установен ритъм в режима си на хранене, движение, суплементация, сън. В грижата за здравето си се доверявам изцяло на моя лекар, който е специалист в областта на функционалната медицина.

Той регулярно ми назначава профилактични изследвания, с които откривам нови и нови неща за начина, по който „работи“ тялото ми. Значително подобрих и двигателния си режим в последните години с правилни тренировки. 

Какви са целите ти занапред?

Сега съм майка и, съвсем естествено, грижите за детето ми са на преден план. Искам по-добро бъдеще за него. Знам обаче, че за да може синът и близките ми да са добре, е важно аз да съм здрава. Така че в никакъв случай не неглижирам грижите за себе си. На този етап от живота ми за мен е важно да намеря баланса между майчинството, личния и професионалния ми живот.

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

На база на моя опит мога да кажа, че има смисъл да направят тази крачка.

За мен това е добра инвестиция в здравето, която ми позволява много точно да определя рисковете, на които съм изложена. Считам, че е по-добре да знаеш рисковете, отколкото да се бориш след това с проблема. Такива са възгледите ми както за моето собствено здраве, така и за здравето на детето ми.

Повечето проблеми, с които се сблъскваме, има как да бъдат решени. Понякога пътят е дълъг, нужна е експертизата на различни специалисти, така че съветът ми е – търсете възможностите. Така шансът да откриете решение на проблемите си е много по-голям.

ДНК изследването, за което Петя Канева споделя в това интервю е Estrogen Detox и е част от портфолиото на Re:Gena. ДНК тестът Estrogen Detox може да ти бъде от полза, независимо дали при теб вече е налице диагноза, свързана с естроген-зависимо заболяване, или просто искаш да вземеш превантивни мерки, които ще ти помогнат да намалиш риска от развитието на състояния, характеризиращи се с естрогенов дисбаланс.

Научи повече за Estrogen Detox

Съветваме те преди да си направиш определен ДНК тест да се запишеш за предварителна консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

Запази час за генетична консултация по твой избор