Физическите упражнения няма как да заменят лекарствата, изписвани при проблеми с щитовидната жлеза или да излекуват заболяването тиреоидит на Хашимото. Те обаче могат да окажат положително влияние върху функцията на щитовидната жлеза. Това от своя страна може да доведе до облекчаване на симптомите на заболяването и да ти помогне да поддържаш добро здравословно състояние в дългосрочен план. 

Какви са ползите от движението при хипофункция на щитовидната жлеза?

При хипотиреоидизъм метаболизмът се забавя, а това води до натрупване на килограми. Най-вероятно това е сред първите симптоми, които ще забележиш. Може да използваш физическите упражнения в комбинация с персонализиран хранителен режим и подходяща медикаментозна терапия, за да ускориш метаболитните процеси в тялото си.

Какви са ползите от движението при хипофункция на щитовидната жлеза?

Ето и списък с част от положителните промени, които можеш да постигнеш с подходящ хранителен и двигателен режим: 

 • Повече енергия
 • Подобрено настроение
 • Подобрен метаболизъм

Важно е да знаеш, че диагнозата тиреоидит на Хашимото може да затрудни заниманията със спорт заради неприятната симптоматика, придружаваща това състояние. При някои пациенти такава е налице, въпреки провеждането на медикаментозно лечение. 

Ако приемаш хормон-заместително лечение за хипотиреоидизъм, но не се чувстваш добре и имаш остатъчни симптоми, ДНК изследването ThyroGene може да ти помогне да ги овладееш. Как? Като адаптираш терапията си, съобразявайки я с уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.

Резултатите от ДНК теста ThyroGene ще ти покажат дали си носител на рискова вариация на гена DIO2, която повлиява негативно ензимната активност в организма ти. Ако е така, може да се окаже, че по-удачна от страндартната монотерапия с Т4 за теб би била комбинирана терапия Т4 с Т3.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕНЕТИЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ THYROGENE

След възстановяването на нормалното функциониране на щитовидната жлеза, изпълнението на физически упражнения се улеснява, а те от своя страна целят да подобрят както физическото, така и психическото ти състояние.

Положителното влияние на упражненията при тиреоидит на Хашимото

Какви са най-подходящите упражнения при тиреоидит на Хашимото?

Ако държиш състоянието си под контрол, би трябвало да можеш да правиш същите упражнения като тези, които не страдат от заболяването. Но ако тепърва започваш с тренировките или имаш симптоми, най-добре е да се насочиш към ниско или средно интензивни силови тренировки и по-леки аеробни упражнения. По-леките аеробни упражнения няма да напрягат много ставите и мускулите ти, което е важно, тъй като хипотиреоидизмът може да доведе до отоци и болка. 

Ето някои физически упражнения, които може да изпробваш:

 • Водна аеробика: Ако краката и глезените ти се подуват, определени физически упражнения може да са болезнени. В такива случаи водната аеробика е добър вариант. Водата държи тялото изправено, а ставите се натоварват по-малко. 
 • Ходене: Ходенето е лесна тренировка, за която имаш нужда само от удобни обувки. Това е чудесен начин да забързаш пулса си и да изгориш малко калории. 
 • Йога: Йогата ще ти помогне да изправиш и разтегнеш мускулите си, като същевременно се фокусираш върху дишането си. 
 • Тай-чи: Това е бойно изкуство с бавни движения, известно като „динамична медитация“, което спомага за намаляване на стреса и подобряване на настроението, баланса и физическата сила.
 • Силови тренировки: Независимо дали използваш телесното си тегло или вдигаш тежести, можеш да гориш повече калории и да сваляш повече килограми, дори когато стоиш на едно място. А по-силните мускули облекчават напрежението върху ставите. 
Подходящи упражнения при хипотиреоидизъм

Какво трябва да имаш предвид, ако страдаш от Хашимото и искаш да тренираш?

Въпреки че физическите упражнения облекчават симптоми като напълняване, умора и болки в ставите, все пак е добре да вземеш предпазни мерки

 • Започни бавно, особено ако имаш нови симптоми или тепърва започваш с тренировките 
 • Слушай тялото си
 • Не се претоварвай
 • Избери упражнения, които не натоварват ставите 
 • Говори с ендокринолога си или квалифициран експерт, преди да се насочиш към тренировъчен режим 

Важно е лекарят ти да определи подходящо медикаментозно лечение за щитовидната жлеза, което да следваш преди да започнеш и по време на тренировките. Ако дозата на лекарството, което приемаш е твърде висока, това може да доведе до твърде ускорен пулс при умерени до интензивни тренировки. 

Ролята на мотивацията

Ако страдаш от тиреоидит на Хашимото, може да имаш периоди, в които нямаш енергия и ти е трудно да станеш и да се раздвижиш. Тъй като обаче физическото натоварване облекчава симптомите, редовните спортни занимания играят важна роля в плана ти за овладяване на неприятната симптоматика, придружаваща заболяването. 

Не е нужно да изтезаваш тялото си, за да си в добра физическа форма. Достатъчно е да му дадеш движението, от което се нуждае, за да е в добра кондиция, без да излагаш на излишно натоварване ставите си. 

Източник:  www.healthmatch.io