Днес в поредицата „Историята на моите гени“ ще те срещнем с Александра Стоянова. Тя е от онези търсещи млади хора, които не се страхуват да експериментират, за да намерят най-доброто решение за себе си. Нейното търсене започва с дългогодишна битка с килограмите, за да се превърне в осъзнатото разбиране, че за да се грижиш за себе си пълноценно, не е достатъчно просто да контролираш стрелката на кантара. 

Александра решава да се „вслуша“ в своите гени, след като разбира, че всички неуспешни експерименти в грижата за външния й вид се трупат на сметката на най-ценния ресурс, с който разполага –  здравето й. Оттук започва нейното пътешествие в света на персонализираната грижа. Пътешествие, което ѝ помага да разбере, че за да се чувства и да изглежда добре, е нужно просто да отговаря на нуждите на своето тяло.

РАЗБЕРИ КАКВИ СА УНИКАЛНИТЕ НУЖДИ НА ТВОЕТО ТЯЛО С ДНК ТЕСТА FIT PASSPORT

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

На 24 години съм и съм родена в Бургас, но в момента живея в София. Завършила съм специалност „Връзки с обществеността“ в Софийски университет и вече няколко години се развивам в областта на дигиталния маркетинг. Част от екипа съм на агенция, където се занимавам с цялостен брандинг – създаване и поддържане на уебсайтове, профили в социалните мрежи и т.н.

Имам отношение към творчеството и дизайна и това е друга посока, в която проявявам интерес – както личен, така и професионален. Едно от нещата, които обожавам да правя в свободното си време, е да създавам авторски бижута. Когато имам възможност, с удоволствие включвам в програмата си и ходенето на театър, както и всякакви други културни и развлекателни събития.

Каква беше причината дa се обърнеш към възможностите на нутригенетиката?

Когато попаднах на Re:Gena и идеята за нутригенетичните тестове бях на етап, в който активно търсех идеи за това как мога да подобря здравето и качеството на живота си. По това време тежах близо 80 килограма, което е много за моята възраст. Имах проблеми с храненето – беше ми трудно да преценя какво да ям, как да тренирам. Бях опитвала много и различни подходи в грижата за себе си и все още не бях открила верния за мен път. Исках решение, което ще ми помогне не просто да сваля Х килограми, а да направя цялостна, дългосрочна положителна промяна по отношение на това как се чувствам и изглеждам. 

Едно от основните предизвикателства пред мен беше свързано с нуждата да филтрирам огромното количество информация, до която всички ние имаме достъп.  Толкова много статии, новини и съвети има в онлайн пространството! Това море от ресурси е изключително объркващо. Аз имах нужда да вървя в посока, която ще ми позволи да правя малко, но ефективни неща. 

По това време се запознах с програмата Re:Start и бях искрено заинтригувана от нея. Звучеше ми революционна идеята да можеш да научиш толкова много неща за начина, по който функционира тялото ти и да следваш режим, съобразен с уникалните ти „настройки“.

От опита, който вече бях натрупала, знаех, че това, което работи за другите, невинаги работи за мен. Следвайки метода проба-грешка, бях нанесла някои сериозни вреди върху организма си и виждах, че неуспешните експерименти могат да струват много скъпо на здравето ми. Ето защо бях решена да направя следващата крачка в грижата за здравето си, доверявайки се на научно базирана информация, каквато ДНК изследванията предоставят. И тази крачка ме отведе директно към услугите на Re:Gena. 

По какви други начини си опитвала да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, преди това?

Дълго време съм се борила с излишните килограми, следвайки различни принципи и диети. В резултат на това съм правила и доста грешки, разбира се. В тийнейджърските си години съм изпробвала всякакви диети и с някои от тях съм успявала да сваля килограми, но не и да задържа теглото си в норма в дългосрочен план. 

Един от основните ми проблеми беше, че се впусках в крайности. В резултат на това свалях и качвах килограми за много кратко време, не успявах да задържа теглото си в норма, въпреки усилията, които полагах. В допълнение страдах от редица негативни странични ефекти – уморявах се лесно, не успявах да се концентрирам. А това са много ключови неща в днешното забързано ежедневие.

Винаги съм вярвала, че човек трябва да бъде активен, да разполага с достатъчно енергия за важните неща. Полагала съм целенасочени усилия, за да го постигна, но в желанието си да го направя понякога съм стигала и до крайности – по отношение както на храненето, така и на тренировките. Преди тренирах професионално танци и се е налагало да правя дълги паузи, за да се възстановя от една или друга травма. Истината е, че просто не съм знаела как да тренирам и отчитам това като сериозен пропуск в грижите, които съм полагала за себе си.  

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Имах възможността да наблюдавам отблизо промяната, през която премина моя позната. Видях как тя прилага на практика препоръките от нейното ДНК изследване и какъв е ефектът от тях. Чувстваше се добре, беше много по-енергична. Искрено се впечатлих от нейните резултати и започнах да проучвам възможностите в полето на нутригеномиката.

Вярвам в силата на информираните решения и за мен е важно да знам накъде отивам, за да поддържам мотивацията си. Затова отделих достатъчно време, за да се запозная с принципа, на който работят генетичните изследвания и възможностите, които дават. След това се срещнах лично с Боряна Герасимова – основателят на Re:Gena. Тя ми представи по-детайлно тестовете, част от портфолиото на Re:Gena, даде ми много ценни насоки за това с какво и как могат да ми бъдат полезни. 

Към момента, за щастие, аз не се боря със сериозни заболявания. Живея с разбирането обаче, че за да поддържам добро здраве, е нужно да разчитам на ефективна превенция. 

Знам, че много хора решават да търсят проблем едва тогава, когато е налице конкретен проблем. Това е обаче не е моят подход. Аз вярвам, че здравето е нещо, което ще ми трябва цял живот и е моя отговорността да се грижа за него по най-добрия начин днес, да се опитам да го съхраня, доколкото това зависи от мен.

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция? 

Мисля, че при мен изборът беше сравнително лесен. Оказа се, че изследването Fit Passport отговаря идеално на моите нужди и не се е налагало да го модифицирам по някакъв начин, въпреки че има такава възможност. В него има насоки и за хранене, и за спорт, а в част от панелите е включена и информация, свързана с конкретни, важни за мен здравни рискове. Със сигурност обаче това няма да е последното изследване, което ще си направя. Има още толкова много неща, които искам да разбера за себе си! 

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Видях, че има тест, който включва генетичен панел за фертилитет – това е аспект на здравето ми, който ще ми бъде важен в бъдеще, така че искам да го проуча. С оглед на сегашната ситуация съм набелязала и изследването COVID-19 Risk, което анализира генетичен вариант, свързан с риска от развитието на COVID инфекция и настъпването на евентуални усложнения. ДНК тест за здраве на кожата също би ми бил от полза, защото много често и продължително се излагам на слънце. Аз съм израснала в Бургас, обичам слънцето и съм свикнала да си взимам достатъчно от него. От уебинара „Преждевременно стареене на кожата през лятото“ обаче разбрах колко малко знам за влиянието му и колко много неща мога да направя, за да огранича вредните ефекти от него.

Какво се случи, след като поръча изследването Fit Passport? 

Направих теста в началото на лятото, у дома, а резултатите пристигнаха след около месец. Наложи се да отложа малко консултацията, защото държах да я направим на живо, а бях извън града. Няколко седмици по-късно вече седях в кабинета на д-р Олга Антонова. Отидох при нея с готови въпроси, но освен много конкретни и добре обяснени отговори, получих от нея и ценни практически насоки.

Резултатите ми се простират на цели 70 страници и често казвам, че това е моята лична книга. Малко след като пристигнаха при мен, вече имах план как да действам. Изградих хранителния си режим на база на информацията от доклада, насоките на д-р Антонова и опита, който вече бях натрупала. 

Много ключова роля по отношение на моята промяна имаше и Владимир Новков. Той е спортен психолог и също е част от екипа на Re:Gena – прави индивидуални консултации и освен това провежда такива в рамките на програмата Re:Start. С негова помощ успях да оптимизирам храненето и тренировките си. За мен тези две неща вървят ръка за ръка и, ако търсиш дългосрочни резултати, трябва да намериш начин да ги съчетаваш. Ценни съвети по темата открих в уебинара „Как да подобрим мотивацията си за движение чрез управление на емоциите си“. Наистина са практични и работят – аз съм живото доказателство за това. 

Мотивация за спорт

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи? 

Всъщност моите консултации все още са в ход – предстои ми още една среща с д-р Антонова, тъй като тя ми назначи допълнителни кръвни изследвания, които ще ни помогнат още повече да прецизираме режима ми. Нужно беше да редуцирам теглото си и тогава отново да видим какви са показателите, за да могат препоръките ѝ да бъдат максимално ефективни.

След първото ни виждане си тръгнах от кабинета й с много положителни впечатления. Някак успях да се почувствам удобно с това, което съм –  без излишни притеснения и стрес. От ДНК теста научаваш много за себе си и, разбира се, някои от нещата не са особено позитивни. Тя обаче успя да ми представи много балансиран и обективен поглед на рисковете и възможностите, с които разполагам. Беше много спокойна и с добро отношение, а това, с което най-много ми помогна, със сигурност бяха практическите насоки.

Съветите, които получих от Владимир Новков, също са безценни. Щастлива съм с двигателния режим, който поддържам, защото той е много разнообразен, а аз по принцип бързо се отегчавам и обичам да опитвам нови неща. Сега уикендите катеря планини, през седмицата бягам, ходя на фитнес, на балет, включвам се в групови спортни занимания. Оценявам свободата да бъда навън и да правя това, което ми харесва, и от което имам нужда в момента. 

Мога да кажа, че сега спортът е невидима част от ежедневието ми, докато преди го усещах като наказание.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

Едно от нещата, които ме впечатлиха най-много, беше свързано с повишения риск от травми, на който се оказа, че съм изложена. Ако знаех за това, когато тренирах професионално, щях да си спестя много болки и разочарования. И най-вече щях да тренирам по-ефективно, като включвам в режима си подходящи спортове и упражнения, с които да спомогна превенцията на различни контузии и усложнения. Оказа се, че при мен по-подходящи са силовите тренировки, вдигането на тежести например би ми помогнало много по-лесно да постигам резултати. За разлика от бягането на дълги разстояния, което в моя случай не би било от съществена полза.

Що се отнася до храненето – разбрах, че излишно съм се тормозила, стараейки се да приемам повече протеини. Всъщност диетата, съобразена с генома ми, предполага около 50% от дневния ми прием на макронутриенти да бъде съставен от въглехидрати. Като тук трябва да се има предвид, че част от тези въглехидрати могат да се набавят и под формата на определени зеленчуци. Това беше много приятна изненада за мен, защото именно такива храни обичам по принцип. 

Когато разбрах резултатите си от Fit Passport, някак се усетих като нормален човек. Осъзнах, че няма нужда постоянно да търся и да опитвам нови неща, че ми трябва просто една диета, подходяща за мен. Достатъчно е да си планирам менюто така, че да съм заситена и да нямам чувство на тревожност. Това означава, че отговарям на нуждите на моето тяло, а то често само ми подсказва какво и колко да консумирам.

Всъщност част от нещата, които „излязоха“ от изследването ми, ги усещах по интуиция. Бях забелязала например, че магнезият ми помага да се възстановявам по-бързо. За проблемите, свързани с усвояването на желязото, също бях подготвена. Само че това, което правех преди, е да взимам мултивитамини, а в моя случай те са били недостатъчни. Сега просто вече имам конкретни насоки, с помощта на които мога да адресирам много точно тези дефицити и да се възползвам максимално от потенциала, с който разполагам.

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Основната цел, която си бях поставила, когато реших да направя изследването Fit Passport, беше свързана с желанието ми да се чувствам по-добре в кожата си, да имам повече енергия и време, което да посвещавам на важните за мен неща. И съм щастлива, че я постигнах! Оказва се, че да се грижиш за себе си пълноценно е едно от най-важните умения, на което обаче никой никъде не те учи. Ако знаеш от какво се нуждае тялото ти и по какъв начин да си го набавиш, можеш да превентираш много заболявания и проблеми в бъдеще.

Мой основен приоритет сега е да бъда здрава. Осъзнах, че не съм обръщала достатъчно внимание на себе си и мисля, че е дошъл моментът това да се промени. Мисля, че съм на етап на цялостно осъзнаване за това колко е важно да живееш и да се чувстваш добре.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

Мисля, че най-важната промяна е свързана с това, че вече съм много по-консистентна в усилията си. Преди това редувах периоди с усилени и никакви тренировки, глад и безконтролно ядене. Сега имам различно отношение към себе си и това стои в основата на голямата промяна.

Истината е, че не се ограничавам, просто се старая да поддържам баланс в начина си на живот. Случва се да направя крачка в страни – било то с хранене или някой и друг коктейл в повече – но това не се отразява осезаемо на резултатите ми. 

Явно, когато правиш нещата правилно, те работят. Просто трябва да си последователен в усилията си, да знаеш кои са важните принципи, които трябва да спазваш и с кои неща можеш да правиш компромиси. В това отношение подходът на Re:Gena е безценен, защото благодарение на информацията, с която разполагаш, знаеш точно какво, как и защо да правиш, за да има ефект.

Аз например научих, че имам склонност да си похапвам между основните ядения. Усещала съм го и преди, но си мислех, че не е правилно да го правя и се ограничавах. Всъщност ефективната за мен диета включва повече на брой, но по-малки порции на ден. За другиго този подход може да се окаже тотално грешен, но при мен работи. Откакто преразпределих храненията си, следвайки този принцип, се чувствам по-сита, нямам чувство на тежест в стомаха си след хранене, както преди. И същевременно свалям килограми, което беше наложително при мен, защото вървях към отключването на инсулинова резистентност и диабет. Процес, който, за щастие, към момента вече е под контрол.

Следвайки насоките от изследването, също така промених приема на кафе. Преди пиех от две до четири чаши на ден и нивата ми на тревожност бяха впечатляващи. Освен всичко друго, това ми пречеше да свалям и килограми – нещо много важно за мен на онзи етап. Резултатите от теста ми показаха, че преработвам много бързо кофеина, но той повишава нивата ми ни тревожност. За да туширам този негативен ефект, сега ползвам заместители, пия повече вода и в резултат съм по-спокойна и същевременно тонизирана. Не съм се отказала от кафето, защото го обожавам, но успявам да контролирам ефекта му върху себе си. 

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Успях да сваля много килограми, които конкретно при мен са предпоставка за развитието на сериозни хронични заболявания. За около четири месеца се разделих с около 10-12 килограма, хранейки се балансирано, без да се ограничавам излишно. Мисля, че много сериозен фактор за постигането на тези резултати е знанието как да разпределям храната в чинията си – въглехидрати, мазнини, протеини. Новото ми меню е ефективно не само във връзка с контрола върху теглото. Сега се чувствам много по-енергична и фокусирана. 

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Препоръката ми към всички, които се чудят дали и какъв ДНК тест да изберат, е да направят предварителна консултация с лекар-генетик. От личен опит мога да споделя, че колкото и да четеш, винаги има шанс да пропуснеш някоя съществена подробност, от която зависи изборът ти.

Какви са целите ти занапред?

Целите ми занапред са свързани с поддържане на добра форма и повече фокус над здравословното ми състояние, тъй като е основополагащо за всяка сфера на живота ми.