Продължаваме поредицата от интервюта с хората, които чрез своята експертиза и опит ще ти помогнат да направиш следващата крачка в грижата за себе си. Те са специалисти, профилирани в различни области, чиято задача е да ти покажат как информацията, закодирана в твоите гени, може да ти помогне да подобриш здравето си. 

Представяме ти д-р Силвия Паскалева. Тя практикува в сферата на спортната медицина близо 30 години като специалист по физиотерапия и рехабилитация. Работи активно и с пациенти, които не успяват да контролират ефективно теглото си и се борят с различни здравни проблеми, свързани най-вече с метаболитния синдром.

В екипа на Re:Gena тя изпълнява ролята на нутригенетик и може да ти помогне да изградиш персонализиран хранителен режим, с който да редуцираш излишните килограми, да съобразиш храненето си с твоята тренировъчна програма и да намалиш риска от развитието на заболявания и естетични проблеми, зависими от начина ти на живот.

Д-р Паскалева, кажете ни повече за опита и експертизата Ви.

д-р Силвия Паскалева

Завършила съм Медицинска академия, град София със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“ и имам магистратура по „Здравен мениджмънт“. Вече над 20 години се занимавам с проблемите на диетиката и храненето, тъй като те играят много съществена роля при изграждането на пълноценен двигателен режим и разрешават казуси, свързани с опорно-двигателния апарат. 

Работя с много пациенти, които срещат здравословни проблеми, зависими от начина им на хранене и движение или пък искат да свалят килограми, да се хранят здравословно, за да се чувстват по-добре в тялото си.

Преди няколко години насочих вниманието си към функционалната геномика и възможностите, които информацията за гените ни дава, за да подобрим грижата за здравето си. Част съм от първия сертифициран екип по нутригеномика в България, защото от практиката си знам колко по-добри резултати могат да се постигнат с тази информация, и колко по-кратък може да бъде пътят към тях, ако познаваш уникалните настройки на организма си.

В каква сфера работите в момента?

Като част от екипа на Re:Gena правя нутригенетични консултации на пациенти, които искат да оптимизират хранителния и двигателния си режим, съобразявайки го с индивидуалните нужди и реакции на своето тяло. 

Пациентите, с които работя, срещат различни здравословни проблеми. Тук влизат метаболитните, автоимунните, хроничните, репродуктивните, сърдечносъдовите, онкологичните заболявания. Все по-често при мен идват и хора, които искат да подобрят грижите за външния си вид с помощта на изследванията.  И не става дума само за контрол върху теглото, но и за дерматологични грижи например. 

Каква е Вашата роля в екипа на Re:Gena?

Работя като част от мултидисциплинарен екип, в който моите знания и опит се допълват от знанията и опита на други колеги, всеки профилиран в различна област. Много от хората, които идват при мен, вече са направили предварителна консултация с лекар-генетик, видели са резултатите от своя генетичен тест и са готови да предприемат конкретни стъпки, за да подобрят грижата за здравето и външния си вид. 

Аз им помагам да изградят хранителния си режим по начин, който им позволява да използват на максимум генетичния си потенциал и да потиснат или да отложат във времето проявлението на негативните предразположения, които носят.

Още на първата си среща с човека, дошъл  при мен, уточнявам, че аз не изготвям диети, а персонализирани режими. Моята задача е да му помогна да преобразува навиците си, да промени начина си на живот − хранене и движение, в положителна посока. За да се случи това по най-добрия, бърз и лесен начин, имам нужда да стъпя на стабилна основа, на база на която мога да дам насоки за храненето и движението, за които съм сигурна, че работят. В това отношение генетичните тестове са безценен помощник. Информацията в тях няма срок на годност и не е съобразена с моментното състояние на човека, а с начина, по който по принцип работи организмът му.  

Кога е добре да се направи ДНК тест?

Кога е особено важно да се проведе среща със специалист като Вас?

Със сигурност е добре да се направи консултация с нутригенетик, когато са налице наследствени проблеми, които се повлияват от начина на живот: диабет, сърдечносъдови, автоимунни и други наследствени заболявания. В този случай колкото по-рано бъдат предприети мерки, толкова по-голям е шансът да бъде отложено заболяването или, ако това не е възможно, да бъдат ограничени негативните последствия от него.

Често работя и с пациенти с репродуктивни проблеми. Нутригенетичните програми за разгръщане на фертилитета дават най-добри резултати, когато се реализират отрано, по възможност още на етап планиране на бременност. Затова съветвам двойките, при които вече има установен проблем – поликистоза, ендометриоза и т.н. – свързан с потенциална възможност за нарушаване на фертилитета, да се обърнат преждевременно към нутригенетиката.

Резултатите от ДНК теста могат да покажат недостиг на важни витамини и минерали и да насочат вниманието на специалиста към други потенциални проблеми, които имат отношение към фертилитета.

Ще ви споделя един интересен факт, който е малко известен у нас. Хората с генотип GA или AA на CYP1A2 гена, или т. нар. бавни метаболити на кофеин, често пъти са предразположени към поликистоза на яйчниците, при жените, и олиго- или азоспермия, при мъжете. Особено ако консумират богати на кофеин течности (кафе, чай, енергийни напитки) или добавки (за горене на мазнини, антицелулитни и др). 

На какъв етап от процеса, свързан с приложението на изследванията, се състои генетичната консултация?

Много пациенти ме търсят, за да им помогна да изберат подходящо изследване. Моята роля тук е да получа от тях информация, от която да разбера какви проблеми точно искат да разрешат и съответно кой тест би им свършил най-добра работа. 

Често се случва да „сглобя“ отделно изследване за конкретния пациент, на база на неговите индивидуални нужди и възможности. За щастие има такава възможност – за разлика от други компании, при нас няма никакъв проблем да излезем извън рамките на обявените изследвания, като добавяме нови панели или изключваме тези, които не са нужни в случая.

Във втория сценарий първата ми среща с пациента се случва, след като той вече е получил резултата от своето ДНК изследване. Моята роля тогава е да се запозная детайлно с информацията от доклада и да начертая пътя, по който заедно да адаптираме поведението му спрямо неговата генна предразположеност. 

Това е значително по-дълъг процес, в който правим няколко консултации – броят им зависи от това колко и какви гени са изследвани, колко бързо самият човек успява да приложи промените на практика и т.н. Това е пътя на т. нар. персонализирано хранене.

Индивидуален подход с всеки пациент

Как протича работата с Вас?

Много е индивидуална работата ми с всеки пациент, такъв е и пътят, през който преминаваме заедно. В най-общия случай се старая да започнем да „нищим“ най-важните за човека срещу мен проблеми. На база на информацията, която имам от генетичното изследване, фамилната му анамнеза и начина му на живот, решаваме откъде да стартираме процеса на работа. След това изготвям персонализиран режим, който включва списък с примерни храни, на които да наблегне или пък такива, които да изключи или да намали консумацията им. 

На следващата консултация е възможно да въведем редакции в списъка с препоръчителни храни, т.е. да разширим и обогатим този списък, така че човекът да се чувства максимално комфортно с начина, по който се храни и живее. Аз го насочвам към храни, богати на важни за него микро- и макронутриенти, съветвам го на кои сезонни продукти да наблегне

В следващите месеци проследявам хранителните му навици, виждам какви продукти включва в менюто си, какви комбинации прави, в какви часови диапазони ги консумира. С оглед на тази информация и на други показатели, от които зависи прогресът му, анализирам режима му и му посочвам слабите и силните места в него, за да можем да ги коригираме

Следва среща, на която пациентът е записал как се храни в рамките на една седмица. Обикновено, ако има още грешки за изчистване на този етап, те са много малко. Чак тогава мога да му дам няколко варианта за седмични менюта, които включват и рецепти, без това да го превръща в „роб на кухнята“, и с които да превърне храненето в удоволствие.

Какво следва оттам насетне?

Едно от предимствата на персонализираното хранене е, че то следва естествените нужди на организма и хората много по-лесно привикват към него. На практика ние адаптираме режима на хранене към ежедневието на човека. Така той много по-лесно изпълнява дадените препоръки, не ги чувства като бреме. Затова и са налице дълготрайни резултати.

Имах случай с пациент, който трябваше да свали над 40 килограма. Успя да го направи, но се притесняваше дали няма да си ги върне отново, след като излезе от първоначалната фаза, в която ограниченията са по-стриктни. 

Видях го около половин година след това. Тогава той вече беше преминал към далеч по-свободен режим на хранене и не можеше да повярва, че въпреки това стрелката на кантара не мърдаше. А причината за това е много логична – той просто беше започнал да осигурява на тялото си това, от което то има нужда. Без да го излага на лишения, давайки му подходящото количество микро- и макронутриенти.

РАЗБЕРИ КОЙ Е ИДЕАЛНИЯТ ЗА ТЕБ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ С ДНК ТЕСТА HEALTHY WOMAN

Каква информация получават пациентите Ви от генетичните изследвания и как тя може да им помогне да оптимизират грижата за себе си?

Информацията, която пациентите получават, зависи от селекцията на гените, които са решили да тестват по време на предварителната консултация с лекар генетик или с мен.  Много е важен този етап, в който пациентът и лекарят подбират кои гени и генетични панели да бъдат изследвани. От него до голяма степен зависи  дали пациентът ще получи информацията, която търси, и дали изготвеният за него режим ще адресира приоритетните за него нужди и проблеми. 

 

Резултатите от ДНК теста пристигат под формата на подробен доклад, в който е включен анализ, подготвен от лекар-генетик. В него са събрани най-важните акценти от получената информация, която е съобразена с анамнезата на пациента, неговия текущ здравен статус. Акцентите са свързани най-вече с потенциални рискове в изследваните области и насоки за преодоляването им, както и с ключови фактори, оказващи влияние при различни здравни състояния и естетични проблеми. 

Следва детайлна информация за всяка от изследваните генетични вариации, в която се посочва дали е налице нисък, типичен или повишен риск, свързан с протичането на даден процес. Тези генетични вариации са събрани в тематични панели. 

В изследването Fit Passport например те са: диета и прием на макронутриенти, нужда от хранителни вещества, метаболитни фактори, контрол върху теглото, реакции към храни, хранителни навици, физическа активност и редица други. В цялостната услуга с включен ДНК тест Healthy Woman пък, има панели за хронични заболявания и биологични процеси.

Какви здравни и естетични проблеми най-често искат да адресират пациентите, на които помагате?

Помагам на много пациенти, които не могат да контролират ефективно теглото си. Друга съществена част от случаите, по които работя в последните години, са свързани с фертилното здраве. 

В списъка с най-често срещани заболявания, с които се боря в практиката си напоследък са автоимунните заболявания – тиреоидит на Хашимото, диабет тип I, ревматоиден артрит, псориатричните артрити, множествена склероза, следвани от сърдечносъдови, диабетни състояния, високо кръвно, подагра. Много хора не отчитат храненето като съществен фактор за развитието на такъв тип проблеми, а всъщност то има огромна роля, както на етап превенция, така и в овладяването на вече изявена симптоматика.

Какви затруднения срещат най-често пациентите Ви при приложението на персонализираните насоки, които им давате?

При много от тях проблемът е, че са подвластни на стереотипи, основани на неверни схващания – по отношение както на навиците им, така и на отделни групи храни. Имах пациентка например, която следваше високомазнинна диета и вярваше, че няма друг начин да поддържа теглото си в норма, въпреки че при нея бяха налице много негативни ефекти. Чувстваше се зле, събуждаше се недоспала, имаше забавени реакции, нисък тонус. 

Резултатите от нейното генетично изследване показаха, че за нея кетогенната диета е противопоказна в много отношения. Направихме допълнителни кръвни изследвания и режим, който да отговаря на индивидуалните нужди на нейното тяло. Той включваше въглехидрати – нещо, което тя бе изключила напълно от храненето си, защото беше решила, че иначе няма как да отслабне. Оказа се, че не е така. Това е един от многото примери, които доказват, че няма едно работещо решение за всички. 

Друга трудност, която често срещам при работата с моите пациенти, е свързана с желанието им да постигнат резултати веднага. Истината е, че първите шест месеца са времето, в което човек се напасва към режима, тества, прави и поправя грешки. На този етап е твърде рано да се каже, че са налице дългосрочни резултати. Това се случва след първата година, когато човекът вече има установен режим и устойчиви навици. 

Какви проблеми могат да бъдат решени?

В какви случаи виждате най-голяма полза от приложението на ДНК изследванията?

Списъкът със здравословни състояния и естетични проблеми, които могат да бъдат адресирани ефективно с помощта на генетичните изследвания, е много дълъг. 

Със сигурност мога да кажа, че има смисъл да бъде направен ДНК тест тогава, когато човекът е готов да предприема следващи стъпки и да приложи на практика насоките, които ще получи от резултатите. Нека не оставяме хората с грешното впечатление, че изследването само по себе си ще разреши проблемите им. С негова помощ не можем да променим гените си. Можем обаче да променим тяхната изява. И колкото по-рано опознаем нашия генетичен баркод, толкова по-голяма полза ще има от това да напаснем режима и навиците си спрямо уникалните специфики на организма ни.

Има ли случай от практиката Ви, който Ви е впечатлил особено много и, ако да – с какво?

Сещам се за пациент, който беше убеден, че в гените му е закодиран непреодолим глад към сладко. Когато дойде при мен, той вече беше направил теста Fit Passport и знаеше, че е носител на варианта СС на гена GLUT2, което означава, че има умерен риск от прекомерна консумация на захар. Беше страшно изненадан! 

Оказа се, че от дете е получавал лакомства като награда – за добро поведение, за постигнати резултати и т.н. – и просто е развил нуждата да приема сладко редовно. Още след първата консултация при мен беше решен, че ще пребори този навик. Преди това нямаше желание дори да опита, просто защото смяташе, че тялото му няма да му го позволи.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Понякога използваме гените като оправдание да не направим промяната, от която имаме нужда. Гените всъщност определят само 20% от нашето състояние. Как ще се изявят те и какви ползи и вреди ще ни донесат, до голяма степен зависи от нас – от начина, по който се храним и движим, от количеството и качеството на съня ни, от работата ни, от отношенията ни с другите хора.

Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали генетичните изследвания могат да им бъдат от полза?

Ако не се възползвате от възможностите на персонализираната медицина, само защото ви е страх да не откриете нещо притеснително в резултатите от своя ДНК тест, помнете, че:

Гените не са присъда. Те задават „настройки“, голяма част от които можем да контролираме, стига да имаме надеждна информация за това как функционира тялото ни. Колкото по-рано получим тази информация и я приложим на практика, толкова по-голям е шансът да намалим влиянието на негативните генетични влияния, на които сме изложени. В наши ръце е изборът да живеем по-пълноценно, да бъдем по-енергични, да се чувстваме и изглеждаме добре в тялото си.

В случай че искаш да си направиш ДНК тест, но се колебаеш дали ще можеш да извлечеш максимална полза от него, можеш да си запазиш час за генетична консултация с лекар-генетик на живо, онлайн или по телефона.

Запази час за генетична консултация