Този уебинар се проведе на 14 февруари 2021 с д-р Силвия Паскалева.

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Знаеш ли, че съществува специфична диета за забременяване и такава по време на бременност, която да осигури оптимални шансове за успех?

Близо 50 милиона двойки по света имат репродуктивни проблеми. Въпреки че причините за безплодие често са комплексни и трудни за идентифициране, факторите, свързани със здравето и начина на живот, оказват влияние върху репродуктивните способности както на мъжете, така и на жените.

Отличното репродуктивно здраве винаги върви ръка за ръка със здравословното хранене и редовната физическа активност. В този уебинар ще разкажем повече за връзката между храненето и фертилното Save здраве, и как информацията от нашите гени може да ни помогне за постигането на успешно оплождане и бременност!

Какво ще научиш от уебинара:

 • Доколко промяната в диетата може да помогне за репродуктивните проблеми и кога е препоръчително да се направи?
 • Кога е правилният момент двойките с репродуктивни проблеми да се обърнат към специалист в областта на репродуктивната медицина?
 • Какво влияние оказва храненето върху медицински проблеми като ендометриоза, поликистоза на яйчниците и цьолиакия (глутенова непоносимост).
 • Кога и защо да започнем фертилна диета?
 • На кои храни и хранителни вещества да наблегнем за подобряване на фертилитета?
 • Как да се храним по време на бременност?

За връзката между храненето и фертилитета:

Ясно е, че факторите за успешно оплождане и бременност са многобройни. Един от тези фактори е храненето. Все повече доказателства демонстрират връзката между различните компоненти от диетата и фертилитета, но ефектите от хранителните интервенции върху плодовитостта остават ненапълно изяснени поради различия в индивидуалните реакции.

Нутригеномиката ни позволява да използваме пълния потенциал на храненето, за да подобрим здравето и фертилитета си. Макар че е разумно да се следват общите препоръки за хранене, универсалният подход може да попречи на някои хора да достигнат пълния си потенциал по отношение на фертилитета. Ако хранителните нужди се съобразят с генетичния профил, може да се извлече максимална полза от храненето по отношение на репродуктивните резултати.

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

1. Доколко промяната в диетата може да помогне за репродуктивните проблеми и кога е препоръчително да се започне с нея?

Промяната в начина ни на хранене и поведението ни, свързани с фертилното здраве, трябва да започне много преди опитите за създаване на поколение. 

Диетата е един от основните фактори, които влияят върху нашето здравословно състояние. Затова е важно тя да не се пренебрегва, тъй като хранителните вещества, които приемаме в ежедневието си, имат голямо влияние върху организма ни и хормоните, произвеждани от него.

2. Кога е правилният момент двойките с репродуктивни проблеми да се обърнат към специалист в областта на репродуктивната медицина?

Доктор Паскалева съветва двойките да се обърнат към специалист в областта на репродуктивните проблеми, в случай че в продължение на една календарна година, не успяват да заченат

Работата със специалисти не отхвърля другите фактори, които влияят на нашето фертилно здраве, а именно – храненето, физическото и психическото ни състояние.

Доктор Паскалева уточнява, че двойките не трябва да чакат твърде дълго време преди да се консултират с лекари, защото невинаги промяната в диетата е достатъчна. Въпреки че с подобряването на хранителните ни навици, се подобрява и здравето ни, има случаи, в които хормоналните проблеми не могат да се подобрят само с корекции в диетата. Тогава е препоръчителна консултацията и работата със специалисти по репродуктивно здраве.

3. Какво влияние оказва храненето върху медицински проблеми като поликистоза на яйчниците, ендометриоза и цьолиакия (глутенова непоносимост)?

Доктор Паскалева споделя, че диагнозата поликистоза на яйчниците обичайно се поставя сравнително рано и от този момент жената трябва да започне да мисли за своето фертилно здраве и за бъдещето си. Това означава, че е важно тя да знае кои храни да отпаднат от менюто й и на кои да наблегне. Има все повече доказателства, че определени хранителни вещества влияят благоприятно на поликистозата, а други оказват негативно въздействие.

Въпреки че цьолиакията е заболяване, което обикновено се открива още в детска възраст, е възможно при някои пациенти то да протича асимптомно. Затова е препоръчително да се направи генетично изследване за глутенова непоносимост. В противен случай това заболяване може да остане незабелязано.

В случай че се установи глутенова непоносимост обаче, не трябва веднага да премахваме глутена от режима си на хранене. Пшеницата и белите брашна, например, съдържат не само глутен, но и много витамини от група B, които са важни за нашето фертилно здраве. Преценката кои храни да отпаднат от менюто на пациента трябва да бъде направена от квалифициран специалист.

Ендометриозата също може да протича скрито и да бъде забелязана на по-късен етап, а генетичните изследвания са един от начините тя да бъде открита своевременно. И при това заболяване храненето е с установено влияние, което може да доведе до съществени промени върху здравословното състояние.

4. Кога и защо да започнем фертилна диета?

„Ако една двойка иска да създаде поколение, бих препоръчала да се насочи към фертилната диета, защото тя влияе благоприятно върху някои основни показатели за плодородие.” – споделя д-р Паскалева.

Пример за такива показатели са:

 • фолиевата киселина;
 • витамин D
 • витамин А
 • витамин C
 • мастни киселини
 • други;

Генетичните изследвания могат да покажат как усвояваме тези вещества и да ни насочат дали да планираме допълнителна суплементация. Важно е да познаваме индивидуалните нужди на тялото си и да сме наясно дали имаме проблеми с усвояването на едно или друго вещество, преди да увеличим приема му.

Целта на фертилната диета е да осигури, че ще дадем на организма си това, от което той наистина има нужда, без да прекаляваме.

5. На кои храни и хранителни вещества да наблегнем за подобряване на фертилитета?

Храните и веществата, на които да наблегнем за подобряване на репродуктивните способности са:

 • бавните въглехидрати – пълнозърнести храни;
 • богатите на Omega 3 и Omega 6 храни; 
 • нискомазнинни продукти – особено при мъжете;

Храни и вещества, чийто прием да намалим, ако искаме да подобрим фертилитета си са:

 • кофеин;
 • лактоза – при пациенти със скрита или явна лактозна непоносимост;
 • алкохол – той е враг на фертилитета;
 • определени видове месо.

Когато говорим за фертилно здраве, трябва да обърнем внимание и на приема на антиоксиданти, които са от голямо значение за справянето с оксидативния стрес, но и които балансирано трябва да приемаме в ежедневието си. Техният прием също трябва да бъде балансиран и съобразен с индивидуалните нужди на тялото.

6. Как да се храним по време на бременност?

Периодът на бременност е стресов за организма на жената. Тя е поставена пред изпитание, в което трябва да съхрани и опази не само своето здраве, но и това на детето. По време на бременността бъдещата майка трябва да обръща внимание на пълноценното хранене, може да се наложи прием на допълнителни добавки, които да помогнат за ежедневното усвояване на необходимите вещества. 

Режимът и поведението на хранене трябва да бъдат адаптирани към вкусовите предпочитания на дамата, към генната предразположеност и нуждата от нутриенти в определения момент. 

Важно е менюто на бременните жени да е разнообразно. Особено място в него заема и да се обърне внимание на приемът на риба, морски дарове и различни продукти, богати на Омега-3 и витамин D. Няма универсална диета, която да важи за всички.

Именно затова генетичните изследвания са ключови за създаването на режим на хранене и тренировки, които са съобразени с нашите индивидуални нужди на бъдещата майка.

ДНК изследването Fit Passport в интерпретация Fertility е подходящо решение за всички, които планират да бъдат родители и искат да подобрят както начина си на живот, така и репродуктивните си способности. Целта на изследването е да даде възможност на бъдещите майки и бащи да подобрят храненето си с цел постигане на по-добър фертилитет и в случая на дамите – за подготвяне на тялото за успешна бременност. Резултатите от изследването дават важни насоки за оптимално хранене и по време на бременността, както и за по-бърза, трайна и здравословна корекция на теглото след раждане.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА Fit Passport-Fertility

Чудиш се дали това изследване ще ти бъде от полза? Можеш да си запишеш час за репродуктивна консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве като бъдещ родител.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова