Плувецът Теодор Цветков това лято постави нов световен рекорд, плувайки в откритите води на язовир Липник в продължение на 71 часа. 27-годишният мъж се справи с това предизвикателство, като част от подготовката си за сбъдване на голямата си мечта – да стане първия човек, преплувал Черно море. Постигането на тази цел е свързана с поредната благородна кауза, зад която българският атлет застава – да помогне за изчистването на морето от микропластмаса, като направи проучване на замърсяването на водите му.

След като наскоро те запознахме с историята на Теодор, днес те срещаме с един от специалистите, които стоят зад успехите на младия спортист. Д-р Силвия Паскалева е част от екипа му в ролята си на нутригенетик. Осланяйки се на информацията от генетичния профил на обещаващия атлет, тя се грижи хранителният и двигателният му режим да отговарят на индивидуалните нужди на неговото тяло и да му помагат да реализира пълния си потенциал. Виж какво споделя тя за пътя към успехите на плувеца и трудностите, които заедно преодоляват с помощта на нутригенетиката.

д-р Силвия Паскалева

Защо и как станахте част от екипа специалисти, които се грижат за подготовката на Теодор?

Първоначалната идея дойде от д-р Христо Метев, който е специалист белодробни болести и следи състоянието на Тео от дълго време. Той ме потърси в качеството ми на диетолог и нутригенетик, тъй като младият плувец трябваше да свали няколко килограма, за да подобри формата си. Още от първия си разговор с д-р Метев обаче разбрах, че ни предстои много по-задълбочена и продължителна работа заедно. 

Тео си беше поставил изключително амбициозни цели като спортист, за чиято реализация беше нужно да прецизираме приема на добавки, да подобрим тренировъчния му режим, да ускорим процеса на възстановяване. Бях много развълнувана от възможността да бъда част от подобна трансформация и без колебание приех поканата да се присъединя към екипа.

На какъв етап от подготовката на Теодор започнахте да работите с него?

Присъединих се към екипа в много важен момент – на Тео му предстоеше 24-часово плуване в закрит басейн, което беше планирал като част от подготовката си за плувния маратон през август. На този етап вече бяха излезли резултатите от ДНК теста Fit&Lit Professional Sport* и имах много подробна информация за начина, по който функционира тялото му, включително как реагира на различни хранителни вещества в контекста на провеждането на по-ефективни тренировки, с каква скорост се възстановява след тренировка, какви са индивидуалните му рискове от травми, как усвоява определени витамини и минерали. 

Тео вече следваше персонализираните насоки, които му дадох на база на тази информация, а успешното преодоляване на 24-часовото предизвикателство ни показа, че сме на прав път и той е готов за голямото събитие през лятото.

* Изследването Fit & Lit Professional Sport се предлага от д-р Паскалева с включена консултация с нея. Нейни координати може да откриеш на www.drpaskaleva.com 

Кои бяха ключовите предизвикателства, които трябваше да му помогнете да преодолее?

Проблемът, който стоеше на преден план в самото начало, беше свързан с нуждата да редуцираме теглото на Тео с няколко килограма. За щастие обаче се справихме много бързо с това предизвикателство – той е изключително дисциплиниран и, следвайки персонализиран хранителен режим, съобразен с неговите ДНК резултати, влезе в желаната форма за броени седмици. 

Що се отнася до трудностите, свързани с тридневното плуване, там на едно от челните места беше рискът от хипотермия. С д-р Метев постоянно следяхме жизнените показатели на Тео по време на трите денонощия, които той прекара във водата. Докато бях в каяка, плаващ успоредно до него, наблюдавах очите, устните, мускулатурата му и на база на тези показатели, в реално време, планирах храненето и суплементацията му. 

В рамките на тези 71 часа той беше на хипокалориен режим, който включваше супи и ядки – консумираше ги, без да излиза от водата. 

Гледай интервюто с Теодор Цветков в Шоуто на Николаос Цитиридис и разбери какви други препятствия е срещнал по пътя си към поставянето на рекорд на Гинес:

Как резултатите от ДНК теста на Теодор ви помогнаха да подобрите представянето му?

Не мога да вляза в твърде големи детайли, тъй като генетичните данни са лична информация, а аз като лекар имам ангажимента да я пазя. С позволението на Тео обаче ще споделя някои любопитни детайли, които се оказаха много ключови при подготовката му. 

По отношение на храненето например намалихме консумацията на наситените мазнини, защото резултатите от ДНК теста показаха, че организмът му ги обработва бавно. Ограничихме и млечните продукти, заради установен риск от развитие на лактозна непоносимост. Включихме в менюто му повече зеленчуци и като цяло балансирахме храненето му, така че да не се реализира предразположението му, свързано с по-бързо покачване на килограмите. 

Много съществена роля в подготовката му изигра суплементацията. При него са налице ниски нива на магнезий, серумно желязо, витамини от групата Б и, за да ги контролираме, трябваше да дозираме много прецизно приема на добавки. 

Що се отнася до двигателния режим, усилията ни бяха насочени основно към превенцията на травми. Оказа се, че Тео има много висок праг на издръжливост на болка, но за сметка на това при него се наблюдава повишен риск от травми на меките тъкани и сухожилни увреждания. Това беше причината да включим в тренировките му по-дълги загрявки и по-продължителни възстановявания, както и плиометрични упражнения. 

Също важно в неговия случай е да изпълнява тренировките по едно и също време, за да поддържа биоритъма си стабилен. С оглед на тази информация направихме някои много ключови промени в режима му и вярвам, че те му помогнаха да бъде в толкова добра кондиция и по време, и след дългото плуване.

Кога започнахте да виждате реални резултати от промените, които въведохте в режима му?

Тео е много дисциплиниран и стриктно изпълнява насоките, които му давах, затова и резултатите не закъсняха. Първоначалната ни цел – да намалим телесната му маса с няколко килограма – беше изпълнена за по-малко от месец. Следващото предизвикателство, част от подготовката му – 24-часовото плуване в закрит басейн, също беше успешно преминато и ни показа, че сме на прав път. 

Следяхме много стриктно жизнените му показатели, които още тогава показваха, че той е в отлично състояние и организмът му справя с екстремното натоварване. Вярвам, че в основата на резултатите на Теодор стои познаването на неговото тяло, което нямаше как да се случи без ДНК тест. Резултатите от него не се променят във времето и ни позволяват да мислим и планираме в перспектива, което е много важно при подготовката на един професионален спортист.

Теодор Цветков

Каква друга информация получихте от ДНК изследването на Теодор?

Изследването Fit&Lit Professional Sport е насочено към професионални спортисти и дава много подробна информация по отношение на ключови аспекти, свързани с подготовката на един атлет. Генетичните маркери, даващи информация за храненето, съдържат насоки относно типа хранителен режим, подходяща за конкретния човек, индивидуалните му нужди от хранителни вещества, специфики при протичането на важни метаболитни процеси и хранителни реакции. 

По линия на двигателната подготовка са включени данни за атлетичния потенциал на изследваното лице, рискът от различни травми и увреждания, както и възможностите му за възстановяване. Има и много други генетични маркери, свързани със спорта и здравето. 

Изключително важнo е приложението на такъв тип ДНК тестове да бъде планирано от експерт с нужната квалификация, който да помогне на изследваното лице да подбере правилните гени и генетични панели, както и да даде конкретни насоки за изпълнение на база на получените резултати. 

Fit&Lit Professional Sport включва осем генетични панела, в т.ч. диета, нужда от хранителни вещества, метаболитни фактори, контрол върху теглото, хранителни реакции, хранителни навици, атлетичен потенциал, риск от травми и възстановяване, както и допълнителни маркери, свързани със спорта и здравето. Разбери повече за изследването, като запазиш час за консултация с д-р Силвия Паскалева – координатите ѝ можеш да откриеш на www.drpaskaleva.com

Fit & Lit Sport

С помощта на ДНК изследванията, създадени за професионални спортисти, атлетите имат възможност да оптимизират тренировъчния си режим, да подобрят представянето си на терена, да се предпазят от потенциални травми и да ускорят възстановяването си. На база на данните, закодирани в генома им, те могат да съобразят храненето, тренировките, суплементацията и възстановяването си с индивидуалните нужди и възможности на своя организъм. 

Ето каква информация е включена в ДНК доклада. 

  • Генетично заложени рискове от травми и стратегии, с които да бъдат намалени или избегнати. 
  • Генетичен потенциал за скоростта на възстановяване и насоки за подобряването му. 
  • Препоръки за индивидуален подход към тренировките, съобразен с генома. 
  • Данни за индивидуални реакции към храни, които водят до намален физически капацитет, нарушено внимание по време на тренировка и състезание, както и стратегии за минимизирането им. 
  • Насоки за изграждане на персонализиран хранителен режим, който отговаря на индивидуалните нужди на състезателя от микро- и макронутриенти.

Приложението на ДНК изследването включва консултация с лекар генетик, който прави детайлна интерпретация на получените резултати. Консултацията може да бъде проведена на живо, онлайн или по телефона. В допълнение изследваното лице може да заяви среща с диетолог или нутригенетик, в рамките на която да получи конкретни насоки за изграждане на хранителен режим, съобразен с генома.