Следващият гост в поредицата ни „Историята на моите гени“ е едно момче, решено да прескочи границите на своите възможности с цената на много упорит труд и постоянство. Теодор Цветков е обещаващ млад спортист, който преди пет години се гмурка в дебрите на плуването и оттогава басейнът се превръща в негов втори дом. Резултатите от усилените тренировки не закъсняват и днес той е носител на два Гинес рекорда и множество международни отличия, които му дават смелост да си поставя амбициозни професионални цели занапред.

Вдъхновени от резултатите, които Теодор постига, от усилията, упоритостта и всеотдайността му, в екипа на Re:Gena бързо решихме, че искаме да бъдем част от неговия професионален път. Ето защо застанахме зад него като спонсор и се наредихме сред хората, които ще му помогнат да постигне следващата си голяма цел, а именно – да преплува Черно море. В подготовката за постигането на тази цел, търсейки начин да подобри спортните си резултати и да използва потенциала на тялото си на максимум цел, Теодор се довери на нутригенетиката. 

Следвайки насоките на лекарите от екипа си, той направи специализиран ДНК тест за професионални атлети. Виж какво сподели Теодор за мотивацията си да направи генетично изследване и за ползите, които му носят резултатите от него.

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

представяне на Теодор Цветков

Казвам се Теодор Цветков, на 27 години съм и живея в Русе. Моята голяма страст е спортът, а през 2017 година открих своето призвание – плуването. През последните пет години участвам в състезания по ултраплуване и ледено плуване, като за това време успях да спечеля много престижни отличия, включително златен медал от международно състезание за ледено плуване в Чехия, както и два бронзови медала от световно първенство по зимно плуване в Словения. Завоювах и второ място от състезание в Русия, където преплувах 181 км. в студените води на река Волга.

Името ми фигурира в Книгата на Гинес с два рекорда. Първия записах, като преплувах дистанция от 10 километра с една ръка, за 5 часа и 15 минути. Вторият е мащабен – бях част от групово бягане, в което се включиха над 100 000 човека от цял свят, с които изминахме 10 километра.

Силно ангажиран съм със социално значими каузи, свързани с опазването на околната среда, подкрепата на различни уязвими групи. Повечето от инициативите и състезанията, в които участвам, са с благотворителен характер. Чрез спорта през годините съм подпомагал различни организации, сред които УНИЦЕФ, фондация „Една от 8“, фондация „Александър Русев“, която провежда водно-рехабилитационни дейности за деца с увреждания.

С какво си ангажиран в момента, какво ти предстои и от каква подкрепа имаш нужда?

Готвя се усилено за най-голямото спортно предизвикателство в кариерата ми досега. Искам да направя нещо, което никой в света не е правил – да преплувам Черно море. Планът ми е да преплувам 1150 км., от Грузия до Варна, като в продължение на два месеца изминавам по минимум 20 км. на ден, редувайки 6 часа плуване и 6 часа почивка. 

Инициативата ще мине под надслов „Чисто и мирно Черно море“ и отново е свързана с важна за мен кауза – опазването на водите, която с екипа ми ще подкрепим, като  направим мащабно проучване на замърсяването с пластмаса в Черно море.

Давам си сметка колко амбициозна е целта, която съм си поставил и влагам много време, енергия и усилия в подготовката си. Вярвам, че ще успея да се справя и благодаря на всички, които ме подкрепят, в т.ч. община Русе, частни и корпоративни дарители, семейството и приятелите ми.

В момента сме в активна кампания за набиране на средства, тъй като реализацията на тази идея изисква много средства – на първо място за наемане на кораб, екипаж, оборудване. Физическата ми подготовка също изисква сериозна финансова инвестиция, която ще покрие разходи, свързани с различни медикаменти, терапии и апарати, включително лимфопреса, уреди за възстановяване.

Всеки, който иска да ме подкрепи, може да го направи с банков превод към:

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN: BG64UBBS80021013954850

BIC: UBBSBGSF

Теодор Илиянов Цветков

Как поддържаш форма и се подготвяш за спортните предизвикателства, пред които се изпраяш?

На първо място следвам много строг тренировъчен режим. Правя двуразови тренировки по плуване шест дни в седмицата. Първата ми тренировка в басейна започва в пет сутринта и е с продължителност между три и четири часа. Втората правя по обяд, като целта ми е с нея да достигна общо време за плуване от около пет часа на ден, което се равнява на приблизително 15 км. 

Отделно от това карам колело и тренирам във фитнеса с щанги, ергометър, плувен тренажор. Отделям време и за рехабилитационни процедури: масажи, тангентор, лимфопресотерапия, лечение с интерферентен ток, вендузи, сауна. Старая се непрекъснато да оптимизирам режима си, следвайки примера на най-добрите световни плувци и атлети.

Подкрепата от екипа

Изключително важна роля в този процес имат експертите, с които работя. Доверил съм се изцяло на д-р Христо Метев, който е специалист белодробни болести, пневмолог фтизиатър. Той се грижи за общото ми здравословно състояние и следи отблизо жизнените ми показатели, помага ми да се подготвям по най-добрия начин, пазейки  здравето си.

Изключително важна роля в този процес имат експертите, с които работя. Доверил съм се изцяло на д-р Христо Метев, който е специалист белодробни болести, пневмолог фтизиатър. Той се грижи за общото ми здравословно състояние и следи отблизо жизнените ми показатели, помага ми да се подготвям по най-добрия начин, пазейки  здравето си.

Отскоро част от екипа ми е и д-р Силвия Паскалева, физиотерапевт и нутригенетик. Тя приложи изцяло нов подход в грижата за мен, базиран на особеностите на моите гени. С нейна помощ промених много неща в хранителния и тренировъчния си режим, планирах допълнителен прием на добавки, съобразени с индивидуалните нужди на тялото ми.

Какви трудности срещаш по време на подготовката си?

Натоварването, на което се подлагам, за да бъда в оптимална физическа форма, е огромно. Тежките тренировки неминуемо водят до физическо и психическо изтощение, а нерядко и до силни болки. Полагам много целенасочени грижи, за да ги предотвратя, а ако това не е възможно – да ги огранича, доколкото мога.

Част от начинанията ми се случват в екстремни условия, които излагат тялото ми на прекомерно напрежение и са свързани със сериозни здравни рискове. Тази пролет например плувах в закрит басейн в рамките на 24 часа, без прекъсване. През август ми предстои още по-голямо предизвикателство – да плувам в продължение на 72 часа, без почивка. Липсата на сън е потенциална заплаха за здравето ми и с екипа полагаме много усилия, за да ограничим негативното влияние на този и други рискови фактори. 

Тренировките на Теодор Цветков

Не бих могъл да се справя с това сам, без помощта на хората, които са до мен с опита, експертизата и подкрепата си. 

Защо реши да се довериш на нутригеномиката и да си направиш ДНК изследване?

Отдавна знам за съществуването на този тип изследвания и винаги съм искал да разбера какво се крие в моя геном.

За спортист като мен, който преследва сериозни цели и тренира толкова усилено, е от ключово значение да познава възможностите и ограниченията на тялото си. В това отношение персонализираният подход е незаменим.

Теодор Цветков

Няма друг начин, по който мога да разбера как организмът ми се справя с обработката на конкретни хранителни вещества например, как усвоявам основни витамини и минерали, какви са индивидуалните ми рискове за контузии и т.н. Всяка информация в тази посока ми е от изключителна полза и би ми помогнала да преодолея много по-лесно предизвикателствата в спортната ми кариера.

Когато д-р Метев ми предложи да се тествам, веднага приех. Знаех, че с ДНК тест мога да планирам много по-ефективно и дългосрочно грижата за себе си и да постигам по-добри спортни резултати. Исках да разбера какви промени в режима си мога да направя, за да го оптимизирам и да избегна евентуални трудности в бъдеще. Беше ми важно също така да знам какво да избягвам, така че да минимизирам шанса от възникване на травми, да се справям по-лесно с умората и неприятните усещания от усилените тренировки.  

Вярвам, че резултатите от моя ДНК тест ще ми помогнат да постигна амбициозните цели, които съм си поставил като спортист.

Как избра кои генетични варианти да включиш в изследването си? 

В това отношение разчитах изцяло на д-р Метев и д-р Паскалева, които отлично знаят какви са предизвикателствата, пред които се изправям и какво искам да постигна. 

Изследването, което ми назначиха*, е насочено към професионални спортисти и разкрива тренировъчните модели, които биха дали най-добри резултати за конкретния човек. Използва се при атлети, които искат да разгърнат генетичния си потенциал и да подобрят спортното си представяне, съхранявайки здравето си.

*ДНК изследването на Теодор е Fit & Lit Professional Sport и е част от каталога ДНК тестове, с които работи д-р Силвия Паскалева.  То е създадено в партньорство с Re:Gena и е насочено към професионални атлети. Генетичното изследване включва осем генетични панела, в т.ч. диета, нужда от хранителни вещества, метаболитни фактори, контрол върху теглото, хранителни реакции, хранителни навици, атлетичен потенциал, риск от травми и възстановяване, както и допълнителни маркери, свързани със спорта и здравето. 

Хранителните насоки, описани в ДНК доклада, са в контекста на спортното представяне и имат за цел да помогнат на атлетите да получат предимство при тренировки и състезания, като се възползват максимално от своя генетичен потенциал. Изследването Fit & Lit Professional Sport се предлага от д-р Паскалева в включена консултация с нея. 

Какво научи от своето ДНК изследване?

Информацията, която получих е изключително подробна и покрива много аспекти, свързани с храненето, възстановяването, грижата за здравето и физиката ми. Едно от най-ценните неща, които научих по отношение на физическата ми подготовка, е свързано с изявен при мен риск от развитие на мускулни увреждания, понижена костна плътност и фрактури. Това знание ми помогна да направя много важни промени в тренировъчния си режим, с цел да се предпазя от евентуални контузии. 

Към днешна дата отделям много повече време на загрявката и разтягането преди тренировка, обръщам специално внимание на интензивността на упражненията.

По отношение на храненето – оказа се, че съм носител на генетична вариация, която предполага повишен риск от непоносимост към лактоза и започнах да следя храненето си в това отношение. Разбрах и че ако искам да намаля теглото си, е добре да огранича приема на наситени мазнини, тъй като организмът ми не се справя особено добре с преработката им. Изложен съм и на повишен риск от дефицит на някои хранителни вещества, така че трябва да наблегна на приема на източници на витамин В12, витамин D, витамин Е, фолат, желязо.

д-р Силвия Паскалева

„Храненето е ключов фактор, който допринася за успехите в спорта. Храните, течностите и добавките, които се избират при тренировки и състезания, оказват съществено влияние върху ефективността на спортиста, адаптирането му към тренировъчния процес, телесната композиция и рисковете от травми, контузии или заболявания. Както знаем, професионалните спортисти са изложени на голямо натоварване, често пъти с продължителни двуразови тренировки. Нуждата от макро- и микронутриенти при тях е много специфична и зависи както от вида спорт, така и от генната им предразположеност. Ето защо е изключително важно да се изготвят специфични персонализирани хранителни и възстановителни програми за всеки един спортист.

Ако познава добре генетичните си особености и следва индивидуално изготвения за целта персонализиран режим за хранене, тренировка и възстановяване, които са съобразени с личния му генетичен профил, професионалният спортист може да оптимизира представянето си и да намали риска от контузии“ ─ споделя д-р Паскалева. 

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите? 

В някои отношения – да. Например това, че съм по-склонен в сравнение с повечето хора да качвам килограми, ако не тренирам. Досега не е имало как да го разбера на практика, защото винаги съм бил физически активен, но съм се питал как ще се промени тялото ми, когато спра да спортувам толкова активно. Сега знам, че трябва да бъда внимателен в това отношение – аз съм много дисциплиниран и със сигурност ще следвам стриктно насоките от ДНК доклада ми.

Какви промени в режима си направи на база на тях?

Много е важно за мен да се предпазя от евентуални усложнения в резултат на усилените тренировки, така че на първо време се фокусирах върху подготовката преди тренировка, както „съветват“ резултатите от генетичното ми изследване. Също и на възстановяването след това, за да намаля шанса от увреждания на сухожилията, каквито при мен е възможно да се получат сравнително лесно.

Що се отнася до храненето, следвам персонализиран хранителен режим, назначен от д-р Паскалева, който отчита рисковете и възможностите, закодирани в гените ми. Изключително ценни насоки получих от нея, които вече ми помагат да поддържам тялото си в оптимална кондиция, без да се подлагам на някакви крайни ограничения. 

Менюто ми включва много зеленчуци и плодове, хапвам риба и пиле. Пия и добавки, но държа те да са максимално щадящи, с безвреден състав. Приемам магнезий, спирулина, колаген, протеин, омега 3, мака, билкова кръв. С оглед на дефицитите, установени чрез ДНК теста, планирахме количествата така че да отговарят на индивидуалните нужди на организма ми.

Каква беше ролята на специалистите, с които работиш, в приложението на резултатите от изследването?

Изключително съм благодарен на всички специалисти, които ми помогнаха да извлека максимума от ДНК изследването, а и не само. Имам зад гърба си страхотен екип, без който нямаше да мога да постигна нищо от това, което успях да направя!

Д-р Метев е човекът, който е винаги до мен и ми помага във всяко отношение. Той и д-р Паскалева избраха изследването, което да направя и с тяхна помощ прилагам на практика насоките от него. Освен по отношение на храненето, д-р Паскалева ме съветва и какви промени в тренировъчния си режим да направя, на какви упражнения да наблегна, за да се предпазя от контузии и да използвам потенциала си максимално.   

Много ценна за мен беше и срещата ми с д-р Олга Антонова, която водеше генетичната ми консултация. Тя ми помогна да интерпретирам правилно резултатите от моя ДНК тест и да се фокусирам върху най-важните изводи. Даде ми много конкретни съвети – например как да предпазя раменете си по време на предстоящото дълго плуване в Черно море. 

Какви са целите ти занапред? 

Винаги съм мечтал да направя света по-добро място за живеене. Тази мечта е в основата на всичко, което правя и ме мотивира да продължавам да се боря въпреки трудностите. Искам да участвам в благотворителни инициативи, защото това ме прави щастлив. Бил съм част от много такива през годините и със сигурност ще продължа да го правя.

Освен това планирам да се включа в още по-мащабни и реномирани спортни състезания, в това число зимно и ледено плуване в Словения и Франция. Този опит ми е нужен, за да мога да се класирам за световно състезание. След това имам амбицията да участвам в маратона Oceans 7 и да стана първия българин, преплувал седем потока във водите на Световния океан. Доколкото знам, само 26 човека в света са успели да се справят с това предизвикателство и много искам да се наредя сред тях.

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Бих им препоръчал, ако имат възможност, да го направят.

Ползата от ДНК тестовете не е за седмица или за месец – тя е за цял живот. Благодарение на информацията от изследването ще могат да разберат неща за себе си, с които да  вземат най-добрите мерки в грижата за физическата форма и здравето си. И това се отнася не само за професионалните спортисти, а за всеки, който иска да подобри живота си.