На 20 март доц. д-р Дарина Найденова, диетолог в Re:Gena и специалист в първия сертифициран екип по нутригеномика в България, взе участие в годишната конференция на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Темата на тазгодишното събитие беше „Митове и истини за ендометриоза“, а лекцията на доц. д-р Найденова беше фокусирана върху био-индивидуалния подход при ендометриоза и изграждането на хранителен режим, съобразен с особеностите на генома.

Гледай запис на събитието тук:

По време на своята презентация доц. д-р Найденова даде отговори на въпроси, свързани с подобряването на естрогеновия метаболизъм; подбора на храни, понижаващи възпалителните процеси в организма; приема на хранителни добавки, подкрепящи микробиома и храносмилането. 

Събрахме за теб част от акцентите в нейната лекция тук, както и в статията Четири начина, по които жените с ендометриоза могат да подобрят здравето си, разчитайки на резултатите от своя ДНК тест. Силно ти препоръчваме, обаче, да изгледаш цялото видео, за да чуеш детайлните насоки и препоръки, които тя сподели с участниците в конференцията „Митове и истини за ендометриозата“.

Храносмилане и естрогенов метаболизъм – къде е връзката?

Храносмилането е свързано с естрогеновия метаболизъм по няколко начина. То може да повлияе както нивата на естрогена, така и симптомите при ендометриоза. Доброто храносмилане и балансираната микробиота, съдържаща достатъчно пробиотици в чревния тракт, съдействат за редовно извеждане на всички продукти от метаболизирането на естрогена. Това от своя страна намалява шансовете за развитие на естрогенова доминантност, която е тясно свързана с ендометриозата.

За да бъде улеснен процесът на извеждане на тези продукти от организми е изключително важно жените с ендометриоза да включат в менюто си достатъчно храни, богати на фибри. Фибрите имат стимулиращ ефект върху чревната перисталтика. 

Дамите могат да подобрят храносмилането и метаболизирането на естрогена, като консумират редовно плодове и зеленчуци.  Растителните фибри в тях имат свойството, преминавайки през стомашно-чревния тракт, да „попиват“ естрогеновите метаболити, а също и жлъчни киселини, както и други ненужни и дори опасни вещества, включително тежки метали и канцерогени. 

За по-добро храносмилане и по-ефективно елиминиране на метаболитите на естрогена също така е важно храната да бъде сдъвквана добре. Това са отнася с особена сила за растителната храна, богата на фибри. – уточнява доц. д-р Дарина Найденова.

Детокс на черния дроб

Ролята на черния дроб при метаболизма на естрогените

За да подобрим метаболизма на естрогените, ние се нуждаем от здрав и добре функциониращ черен дроб. Причината е, че и първата, и втората фаза от метаболизирането на естрогените се случва именно в този орган. Можем да подкрепим работата му с няколко основни хранителни стратегии. 

  • Като осигуряваме достатъчно въглехидрати на организма си. Черният дроб се нуждае от въглехидрати, за да функционира добре. Ако не включваме достатъчно количество в менюто си, ще нарушим хормоналния баланс в тялото си. И това се отнася не само до половите хормони, но и до много други хормони, в т.ч. хормоните на щитовидната жлеза. Ето защо диети, които изискват силно ограничаване на въглехидратите се считат за неподходящи, когато целта на хранителния режим е да подпомогне метаболизма на естрогените.
  • Като осигурим на тялото си достатъчно лесноусвоими белтъчини. Много често в стремежа си бързо да подобрят състоянието си чрез детокс режим или елиминационна диета, жените изключват цели групи белтъчни източници, в т.ч. млечни храни, ядки. По този начин, без да осъзнават, те лишават организма си от достатъчно количество лесноусвоим белтък, което от своя страна влошава метаболизма на естрогена.
  • Като планираме оптимален прием на ключови витамини и минерали. За оптимална функция и метаболизиране на естрогена организмът се нуждае от витамин D3, витамин Е, витамин К2. Витамин С също е изключително важен, за да протичат правилно процесите, свързани с метаболизиране на естрогена.  По отношение на минералите черният дроб се нуждае най-вече от магнезий, селен и цинк.

За да се подобри метаболизирането на естрогена женският организъм се нуждае от разнообразно хранене, което включва повече естествени и нерафинирани продукти: плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и морски дарове, яйца. Всички тези храни, освен че доставят фибри, съдържат и много антиоксиданти и мазнини с противовъзпалителен ефект. – споделя доц. д-р Найденова.

Изгледай цялото видео, за да разбереш още:

  • Какво влияние имат млечните продукти върху състоянието на жените с ендометриоза?
  • С какви рискове и възможности е свързано следването на безмлечна диета?
  • Какви промени в начина на хранене е препоръчително да въведат в диетата си жените с установено генетично предразположение към глутенова непоносимост?
  • Какви са особеностите на българската популация, свързани с непоносимост към глутен и лактоза?
  • Кои са провъзпалителните храни, които влошават неприятните симптоми при ендометриоза?
  • Кои фактори е добре да бъдат взети предвид при прилагането на биоиндивидуален подход?
  • Как жените с ендометриоза могат да подобрят здравето си, разчитайки на резултатите от своя ДНК тест?