Начинът, по който изглеждаш и се чувстваш е резултат от редица обстоятелства. Някои от тях са ти „подарък“ – като предразположенията, закодирани в твоята ДНК например. Това че са там обаче, не означава, че не могат да бъдат повлияни. Дори да носиш определен риск или склонност, свързани с трупането и задържането на излишни килограми например, имаш възможност да ги управляваш – в някои случаи изключително успешно.

Друга част от факторите, които повлияват теглото ти, са изцяло в твои ръце – като това как се храниш, колко и как се движиш. Вкупом тези обстоятелства формират пъзела, който представлява тялото ти, и който непрекъснато се променя в зависимост от условията, в които го поставяш.

Видовете гени, които повлияват предпочитанията ни към храни

Как твоите гени повлияват теглото ти?

Определени гени са свързани с повишен риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване. (Гледай запис на уебинара „Наднормено тегло – 3 причини и 3 решения“ с участието на д-р Силвия Паскалева тук.) Те оказват влияние върху вкусовите ти предпочитания, хранителните ти навици, начина, по който организмът ти обработва микро- и макронутриентите. 

Генът MC4R (меланокортин-4 рецептор) е един от най-изучаваните и най-често асоциираните с натрупването на излишни килограми гени. Той участва в синтеза на лептин – хормонът, който регулира енергийната хомеостаза (енергийния баланс). 

Генът FTO също е свързан с особености на поведението, които предполагат неефективен контрол върху  теглото. Определени варианти на този ген водят до понижен контрол върху импулса за храненето, повишено чувство на глад и влечение към висококалорични храни.

Важно е да се отбележи обаче, че гените са само един от факторите, които определят индивидуалния ти риск от развитие на наднормено тегло. Има много други обстоятелства, които оказват влияние върху този риск. Част от тях се отнасят до диетата ти, двигателния ти режим, приема на лекарства, ежедневните ти навици. 

Как информацията от твоите гени може да ти помогне да отслабнеш?

Познаването на твоя генетичен код е първата стъпка по пътя ти към твоята по-стройна фигура. Информацията за начина, по който твоята ДНК взаимодейства с начина ти на живот, ще ти помогне да вземеш правилните решения в грижата за здравето и външния си вид. Тя също така ще ти позволи да избягаш от подхода „проба-грешка“, който може не само да се отрази негативно върху мотивацията ти, но и да доведе до редица здравни рискове.

Какво можеш да направиш например, ако разбереш, че си носител на вариант на гена FTO, който те провокира да похапваш често и е в основата на непреодолимото ти влечение към висококалорични храни?

Здравословни навици за по-стройна фигура

На първо място тази информация ще насочи вниманието ти към конкретни навици от ежедневието ти, които по някакъв начин ограничават възможностите ти да редуцираш теглото си. Докладът от твоето ДНК изследване ще ти даде конкретни насоки, с които да преодолееш негативните предразположения. Като например какво могат да включват честите междинни хранения, така че да ограничиш калорийния товар от тях. Или какви храни можеш да включиш в менюто си, за да задържиш усещането за ситост за по-дълго време. 

Как можеш да противодействаш на негативните генетични предразположения?

С помощта на резултатите от твоя ДНК тест  и експертизата на обучени специалисти ще можеш много точно да адресираш проблемите, които ти пречат да влезеш в желаната от теб физическа форма. Независимо от влиянието на генетичния ти профил обаче можеш да предприемеш редица други мерки, с които да спомогнеш процеса на отслабване.

  • Обърни внимание на размера на порциите. Истината е, че сме склонни да похапваме повече, когато чинията пред нас е пълна с връх. Затова не прекалявай – избирай малки купички/чинии и се фокусирай върху качеството, вместо върху количеството.  
  • Избирай храни, богати на полезни вещества и бедни на калории. Има безброй комбинации, които ще ти помогнат да утолиш глада си и ще ти дадат енергия, без да надвишаваш препоръчителния калориен лимит. Те могат да включват различни ядки, нискомазнинни храни, риба, зеленчуци и плодове.
  • Планирай храненията си в аванс. Това ще ти помогне да следваш предварително начертан режим и да избягаш от импулса да задоволиш глада си на момента – без особено значение с какво. Освен всичко друго, когато знаеш предварително менюто си за деня, това ти дава усещане за контрол и чувство за сигурност, което ще ти помогне да поддържаш мотивацията си.
Не забравяй за движението
  • Не забравяй за движението. Адекватният двигателен режим ще ти помогне да изгаряш по-бързо и лесно приетите калории и да постигнеш калориен дефицит, без да се ограничаваш твърде много по отношение на храната. Имай предвид, че не е задължително да прекарваш часове във фитнеса, за да поддържаш добра физическа активност. Помисли как можеш да направиш движението част от ежедневието си – като ходиш пеша до работа например, или да го превърнеш  в хоби – като посещаваш уроци по танци и т.н. 
  • Сънят също е важен. Както и стресът. Учените изследват връзката между нарушения сънен режим, повишения апетит, усещането за глад и пониженото желание за физическа активност. Стресът и повишените нива на кортизол също могат да обострят апетита, така че натрупаното напрежение да доведе до т.нар. емоционално хранене.

Какви са следващите стъпки, които ще предприемеш?

Опитай се да направиш обективна оценка на състоянието си в момента и факторите, от които в най-голяма степен зависи то. Това ще ти помогне да определиш целите си занапред и да начертаеш пътя към тяхното постигане. 

Не знаеш накъде да тръгнеш? Ние ще ти помогнем! Запази час за консултация с лекар генетик, за да разбереш каква информация може да получиш с помощта на ДНК изследване и как тя ще ти помогне да контролираш ефективно теглото си. Ако в последствие решиш да поръчаш някое от изследванията ни, ще ти възстановим сумата, заплатена за консултацията!

Източник: www.genopalate.com