Събитието ще се проведе на 28 март от 19:00 часа
онлайн по ZOOM

с гост лектор д-р Виктория Спасова

В съвременния свят активните млади хора все по-често планират внимателно времето, в което да създадат поколение в зависимост от кариерното развитие, наличието на партньор и личните предпочитания. Ако това предстои за теб е важно да си наясно с оптималните стъпки, които да предприемеш при плануване на забременяване, при вече потвърдена бременност, както и при наличие на проблеми при зачеване или износване на плода.

Според данни на Световната здравна организация 15% от двойките в репродуктивна възраст са засегнати от репродуктивни проблеми. Много други остават скрити от статистиката, също както и причините, водещи до инфертилитет.

В немалка част от случаите ключова се оказва ролята на гените, които могат да повлияят в значителна степен както възможността за зачеване, така и рисковете, свързани с успешното износване на плода. За щастие често предизвикателствата, пред които ни изправя нашата ДНК са преодолими, а в основата на тяхното разрешаване е разбирането за индивидуалните нужди, закодирани в генома.

На 28 март ще те срещнем с д-р Виктория Спасова, лекар генетик в екипа на Re:Gena, която ще даде отговори на най-често срещаните въпроси, свързани с влиянието на гените върху фертилитета.

По време на уебинара ще получиш отговори на въпроси като:

  • Какви са генетичните причини за инфертилитет?
  • Има ли генетична причина за спонтанни аборти?
  • Всички генетични проблеми ли се предават от родителите на децата?
  • До каква степен усложненията по време на бременност за генетично определени?
  • Може ли една жена да се подготви за бременност с помощта на генетични тестове?
  • Трябва ли здрави хора да си правят генетични изследвания?
  • Какви генетични изследвания се препоръчват по време на бременност?

Събитието е подходящо както за мъже, така и за жени.

То може да ти бъде от особена полза, ако планираш бременност и искаш да оптимизираш фертилния си потенциал и да намалиш риска от възникването на евентуални проблеми при зачеването и износването на плода. Съветите на д-р Спасова също така ще ти помогнат, ако вече имаш установен репродуктивен проблем, проблемна предишна бременност или в семейството ти има случаи на такива проблеми.

Достъпът до уебинара е безплатен, но се изисква предварителна регистрация:

Запази своето място!

Гост специалист

Д-р Виктория Спасова

Д-р Виктория Спасова завършва медицина в МУ-София през 2016г. В момента е асистент и специализант по медицинска генетика в Катедрата по Медицинска генетика, МУ-София с докторантура на тема „МикроРНК експресионен профил на ендометриоза в различен стадий“. Основните й интереси са в областта на репродуктивната медицина, женското здраве и нутригенетиката.

Д-р Спасова е преминала сертификационен курс „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене“ към организацията Dietitians of Canada.

Боряна Герасимова