Проф. д-р Дарина Найденова, д-р Олга Антонова и Владимир Новков ще бъдат сред лекторите на първия симпозиум по практическа диететика в България. Мащабното събитие, подкрепено от Re:Gena, ще се проведе в периода 31 март – 2 април в комплекс „Златни пясъци“. Симпозиумът „Затлъстяване и коморбидни състояния – предизвикателства в практиката“ ще събере на едно място експерти от 10 ключови медицински области, за да покаже ползите от мултидисциплинарния подход в грижата за пациентите с наднормено тегло и затлъстяване.

Те ще представят научно доказани, ефективни подходи и инструменти, които имат за цел да подобрят диагностицирането и терапията на проблемите, касаещи контрола върху теглото.

Владимир Новков, д-р Антонова, проф. д-р Найденова

Симпозиумът е организиран от Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“, сред учредителите на която е Боряна Герасимова, основател на Re:Gena. Събитието е насочено към медицински специалисти, които срещат в работата си проблема затлъстяване, включително общопрактикуващи лекари, специалисти по хранене и диететика, интернисти и профилни специалности, ендокринолози, акушер-гинеколози, ортопеди, хирурзи, УНГ специалисти, психолози. То ще бъде от полза и на специализанти, докторанти, фармацевти и студенти по медицина и фармация с интерес в менажирането на затлъстяването. 

ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО И РЕГИСТРАЦИЯ

Официалното откриване на симпозиума е поверено на проф. д-р Дарина Найденова, диетолог в екипа на Re:Gena. Темите, които тя ще представи, са „Затлъстяване и епигенетични фактори“ и „Диетотерапия на затлъстяването“. Освен това в рамките на сесията „Затлъстяване и добри клинични практики – споделен опит“ проф. Найденова ще запознае аудиторията със случай от своята практика. 

Опитът ме научи, че нито един метод или диета, приложени самостоятелно не могат да се справят в дългосрочен план със затлъстяването. Като терапевти, ние сме най-силни тогава, когато подходим към затлъстяването комплексно, вземайки предвид всички причини, допринасящи за връщане на загубените килограми. 

 – коментира проф. д-р Найденова,

която е и лектор на уебинара „Диети и геном“.

Тема, посветена на връзката между гените и телесното тегло ще представи и д-р Олга Антонова, лекар генетик в екипа на Re:Gena. На 31 март д-р Антонова ще сподели своя опит и експертиза по темата „Генетика на затлъстяването“.

Владимир Новков, магистър-психолог и треньор към Международната асоциация за спортни науки (ISSA), също ще бъде част от програмата на симпозиума. Той ще представи темата „Ролята на емоционалната регулация и структурираното движение при задържане на нормализирано тегло“. Владимир Новков е част от екипа на програмата „Re:Start – Обичай тялото си“, която има за цел да ти помогне да рестартираш грижата за себе си на физическо, психическо и емоционално ниво. 

Боряна Герасимова