Уебинарът се проведе на 30 май 2023 г. с проф. д-р Дарина Найденова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Храната е най-важният ресурс, с който разполагаш, за да помогнеш на тялото си да осигури оптимални условия за развитието на бъдещото ти дете. С нейна помощ имаш възможност да намалиш риска от възникване на усложнения по време на бременността и да предпазиш себе си и детето си от сериозни здравословни проблеми.

Професор Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика, даде ценни насоки, с които да планираш по най-добрия начин промените в хранителния си режим по време на бременността. На 30 май тя сподели повече за характерните нужди и промени по време на отделните триместри и индивидуалните нужди на тялото ти, на които е важно да отговориш.

От уебинара с професор Найденова ще разбереш каква е ролята на храната върху изявата на негативните генетични предразположения, които имате ти и твоето дете и как можеш да ги контролираш успешно. Също и какво е нейното влияние върху хормоналния баланс, имунната система, развитието на мозъка и чревната микрофлора и как да я използваш, за да подобриш здравния си статус.

Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинара:

 • Кои заболявания, които могат да се предадат на поколението, се повлияват от храненето по време на бременността?
 • Може ли храната да активира или да потисне проявата на определени негативни генетични предразположения?
 • Какви ограничения е разумно да бъдат въведени в диетата на една бременна жена, за може тя да осигури всички важни микро- и макронутриенти за себе си и своето дете? 
 • Какво трябва да знаят жените, следващи веган или вегетариански режим на хранене, които планират бременност или вече носят дете в утробата си?
 • Нужно ли е по време на бременност и в кърмаческия период жените да избягват храни, към които има установена чувствителност в семейството, за да намалят риска от появата на алергични реакции при детето?
 • Как можеш да планираш оптимален хранителен режим за себе си и своето дете в този важен период, съобразявайки се с особеностите на своите гени?
 • Каква е ролята на храненето в периода преди забременяването и по отношение на репродуктивните ти възможности?
 • Какви генетични изследвания можеш да направиш, за да оптимизираш храненето си и да подобриш здравето си преди, по време и след края на бременността?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу:

1. Каква е ролята на храненето по време на бременността?

Храната е най-важният външен регулатор на процесите във всеки един растящ организъм. Тя е носител не само на енергия/калории, но и на много информация. Поради това може да повлияе както на гените, хормоните, имунната система и развитието на мозъка на бебето, така и върху чревната микрофлора на майката.

През последните десетина години науката установи, че храненето на майката в периода на бременността може да предизвика трайни промени в тъканите на плода. Оказва се, че тези промени могат да се предадат и на следващото поколение и на практика едни и същи неблагоприятни фактори да повлияят поне 3 поколения.

2. Кои са факторите с голяма тежест за промяната на метаболитния риск при потомството?

Неадекватното наддаване на тегло увеличава рисковете от захарен диабет, коремно затлъстяване и артериална хипертония в потомството. Майките с наднормено тегло по-често имат проблемна бременност, могат да развият гестационен диабет и много по-често имат дефицити на важни витамини и минерали.

Те имат потомство с повишен риск за развитие на инсулинова резистентност. Най-добрата стратегия тук е теглото на жените да се нормализира преди бременността, което ще намали и метаболитния риск на децата им, когато пораснат.

Редица фактори, свързани с храненето и начина на живот, влияят на възможността ни да създадем поколение. Ако вземем мерки, за да подобрим тези фактори, това увеличава шансовете ни да станем родители по естествен начин. В случай че планираш бременност и искаш да въведеш промени в начина си на хранене по оптимален за теб начин, както и да обърнеш внимание на контрола на теглото си, разгледай ДНК пакета Fit Passport в интерпретация Fertility.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Твърде ниското тегло преди бременността също може да програмира проблеми в здравето на децата. Недохранването на майката и недостатъчното наддаване на тегло по време на бременността води до риск от забавяне на растежа на плода и раждане на бебе с по-ниско тегло.

Забавянето на растежа на плода води до протичане на адаптация на метаболитните му процеси, за да се осигури оцеляването му. Това от своя страна също повишава рисковете за бъдещо активиране на заболявания, особено свързани с инсулиновата резистентност и мозъчното развитие на потомството.

3. Кои заболяванията се предават на потомството и върху кои от тях можем да повлияем чрез храненето по време на бременността?

Някои наследствени заболявания се предават директно от родителя върху детето, а при други се предава само повишена предразположеност за развитие на заболяването. Във вторият случай такива заболявания биха могли да се разгърнат при наличие на неблагоприятни фактори на средата.

Чрез храната, ние бихме могли много силно да повлияем върху активността на проявлението на гените. Това включва и тези гени, които са свързани с изявата на социално значими заболявания като:

 • Затлъстяване;
 • Захарен диабет;
 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Остеопороза;
 • Подагра;
 • Алергии;
 • Редица психични и невродегенеративни заболявания;
 • Ракови заболявания и др.

Ние носим гени, криещи повишен риск от някои заболявания, но дали и кога тe ще се развият – зависи и от ежедневните ни навици. Храненето, физическата активност и стресът, вредните навици, недоспиването – всичко това са фактори, които могат да активират гени, които сме предали на децата си.

Повече за влиянието, което външните фактори и собствените ни навици оказват върху фертилитета, можеш да научиш от уебинара ни с д-р Виктория Спасова – „Генетика и репродуктивно здраве“.

4. Какви акценти е разумно да бъдат въведени в диетата на една бременна жена, за може тя да осигури всички важни микро- и макронутриенти за себе си и своето дете?

Бременността е сериозно изпитание за организма на всяка жена. Въпреки това, една здрава жена може да премине през този период без сериозни усложнения и щети, както за бебето, така и за себе си. Често не е необходимо спазването на строги диети, а поставянето на акценти в храненето, които да отговорят на нуждите на организма на жената и плода в този период. Нека да разгледаме най-важните от тях един по един.

Желязо

Осигуряването на достатъчно желязо, например, е един от най-важните акценти. Недостигът на желязо е често срещан както при бременните жени, така и при младите жени в България. Той е свързан с рискове за по-ниско тегло на бебето, преждевременно раждане, изоставане на развитието на бебето след раждането му и понижен имунитет.

Внасянето на лесно усвоимо желязо е много важно през периода на бременността. Основните източници на желязо в храната са следните:

 • Много видове месо и риба са сред най-подходящите източници на лесно усвоимо за човешкия организъм желязо.
 • Известно е че спанакът, копривата, сусамът и някои други растителни продукти съдържат много желязо, което кара много бременни жени да ги предпочитат пред месните им алтернативи. Оказва се обаче, че поради специфичната си валентност, едва 1-2% от желязото в тези растителни продукти се усвоява.
 • Ранните пролетни плодове са другата група храни, от които желязото се усвоява лесно – череши, кайсии, праскови, малини и т.н. При тях желязото е в съчетание на високо съдържание на вит. C, който допълнително стимулира усвояването му.

Ако жената не може да си набави достатъчно желязко през храната е необходимо да се обсъди допълнително приемане на хранителни добавки съдържащи желязо.

Също е важно да се знае, че някои храни и напитки могат да блокират усвояването на желязото. Например кофеинът, калцият от млечни продукти и фитатите от пълнозърнести храни са едни от най-големите „противници“ на усвояването на желязо. Поради това следва да се избягва едновременната им консумация с храни, съдържащи желязо.

Мазнини

Мазнините в менюто на бременната жена са друг важен акцент от менюто ѝ. Тяхното количество не трябва да е по-голямо от това на една не-бременна жена. Бременната жена има повишени изисквания към вида и качеството на мазнините, тъй като плода се нуждае от една опредена група мазнини, а именно – незаменимите мастни киселини Омега 3.

Както и при желязото, така и тук, най-голяма нужда от тях има плода през последния триместър на бременността и първата година след раждането. Омега 3 също е голям помощник за благоприятното износване на плода, особено при рискови и многоплодни бременности. Рискът от след-родилна депресия също намалява значително при достатъчна консумация и усвояване на тези незаменими аминокиселини от жената.

Соленоводните морски и океански риби са на първо място като източник на Омега 3, последвани от някои ядки и зърнени храни. Отново при невъзможност за достатъчна консумация чрез храната е препоръчително да се обмисли включването на висококачествени хранителни добавки с Омега 3 през последния триместър на бременността.

Във връзка с мазнините, крайните хранителни режими като кетодиетата, не са безопасни за плода на една бременна жена. Тук рисковете от затлъстяване, захарен диабет тип 2 и омазняване на черния дроб се прехвърлят директно на потомството. Професор Дарина Найденова съветва нито една бременна жена да не се придържа към хранителен режим, ограничаващ плодовете и зеленчуците.

Фолиева киселина

Друг акцент, важен за менюто на бременната жена, е наличието и усвояването на фолиевата кислелина – витамин В9. Проучвания от последните години са установили, че в световен мащаб между 10 и 12% от жените имат генетично заложена особеност, изразена в ниска активност на ензим, който превръща фолиева киселина в работещата й форма за нашия организъм (метил-фолат). Тук препоръката на проф. Найденова, ако няма направено изследване за този ген, е да се приема хранителна добавка.

Метилиране GrowBaby
Независимо дали си в началото на своята бременност или тепърва планираш да имаш дете, ДНК пакета GrowBaby може да ти бъде от полза, за да разбереш повече за сложните процеси, които протичат в организма ти по време на износването, както и да намалиш риска от допълнителни усложнения през този период.
Научи повече за GrowBaby
Въглехидрати

Прекаляването с въглехидратите и конкретно с т.н. бързи захари също не е безобидно. Отново много нарастват рисковете за потомството от отключване на захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, някои автоимунни заболявания като астма, намаляване на когнитивните способност и др.

Витамин D

Много важен акцент в храненето на бременната жена е и осигуряването на витамин D. Той влияе както върху цялостното здраве на потомството, така и на самата способност за забременяване. Изключително важна е оптимизацията на неговите нива в организма. Повече по темата като за повече можеш научиш от уебинара с проф. Найденова на тема „Витамин D – ролята му за здравето и връзката му с гените“.

5. Какво се случва с жените, следващи веган или вегетариански режим на хранене, които планират бременност или вече носят дете в утробата си?

Един от сериозните проблеми, които се наблюдават при жените с т.н. растително базиран режим на хранене без млечни продукти, е недостигът на белтъчини. По време на бременността нуждите от белтъчини се увеличават, за да обезпечат както растежа на тъканите на плода, така и растежа на матката и млечните жлези на майката.

Към края на бременността нуждите от белтък на жената се увеличават с приблизително 30 гр. на ден, които трудно могат да бъдат набавени от растителни източници. Например, в допълнение на дневното меню, това са още 250 гр. тофу дневно или 130 гр. бадеми. От друга страна, тези 30 гр. могат да бъдат постигнати с около 100 гр. пуешко или пилешко месо, което е доста по-лесна допълнителна порция.

Освен риска за раждане на дете с по-ниско тегло, тук имаме и риск за развитие на инсулинова резистентност в по-късните етапи от живота. Най-подходящите източници на белтък са рибата, различните видове постно месо, яйцата, млякото, ядките. Варивата и зърнените храни нямат всички незаменими аминокиселини.

Затова набавянето на всички необходими аминокиселини при растително хранене е много трудно, освен ако не ги комбинираме по един много хитър начин. Варианти за това са комбинирането на боб със зърнени храни, леща с ориз, грах с царевица и др., които в известна степен могат да допълнят липсите.

Ако жените, следващи вегански режим не са склонни да въведат в менюто си някои млечни продукти, проф. Найденова съветва включат добри добавки, които съдържат желязо, цинк, йод и витамини В12, С, D. Също е добре по възможност да консумират поне риба – тя е добро компромисно решение за времето на бременността защото съдържа едновременно много от дефицитните за веганите вещества – белтък, лесно усвоимо желязо, селен, цинк, йод, вит. D, Омега 3.

6. Нужно ли е по време на бременност и кърмене жените да избягват храни, към които има установена чувствителност в семейството, за да намалят риска от появата на алергични реакции при детето?

Новите проучвания през последните 15 години показаха, че профилактичното избягване на определени храни, които са със риск да причинят алергия, не намалява вероятността от развитие на бъдещи непоносимости или алергии в детето. По-важното е какво е състоянието на имунната система на майката и най-вече на нейния храносмилателен тракт. Ако храносмилателната система не е здрава и адекватна, и има повишена пропускливост на червата, тогава дори да няма внос на алергизиращи храни, пак може да има проблеми с алергии при детето.

Когато говорим за ограничения по време на бременност, е важно да акцентираме с повишено внимание избягването на храни, които по принцип са опасни и за небременна жена – например храни съдържащи замърсители, храни с много добавки. По-важно е да има разнообразие в храненето, разумни количества, достатъчна и подходяща кулинарна и термична обработка на храната.

Основните хранителни ограничения, които са важни за бременните жени включват:

 • Месо, риба, яйца и млечни продукти в сурово или не достатъчно добре обработено състояние;
 • Кафе над определено количество на ден;
 • Алкохол;
 • Черен дроб, пилешки дробчета, както и пастети и колбаси от тях.

По време на бременността и кърменето е добре силно да се ограничи приемът на всички онези продукти, съдържащи трансмазнини или транс-мастни киселини. Те преминават безпрепятствено през плацентата, отразяват се много неблагоприятно върху развитието на мозъка на плода и повишават риска за по-нататъшни проблеми с имунната система на детето.

7. Какво може да направи една жена преди и по време на бременността, за да подобри здравето си и здравето на своето дете, като се съобрази със своя генетичен профил?

Както вече говорихме, много е важно преди бременност жената да осигури всички запаси от основните елементи, важни както за нейното здраве и здравето на плода, така и за самите репродуктивни способности на жената. Това включва:

 • Желязо;
 • Йод;
 • Селен;
 • Холин и др.;
 • Оптимизацията на теглото също е основен елемент преди началото на всяка бременност.

Генетичните особености между хората определят различен метаболизъм при майките. Както споменахме, тези особености често са свързани с множество рискове като:

 • Риск от инсулинова резистентност;
 • Риск от гестационен диабет;
 • Риск от хипертония;
 • Риск от толеранс на натриевия хлорид;
 • Риск от усвояване на определени елементи от храните като важни витамини и минерали;
 • Риск от превръщането на някои от витамините в активните им форми, които всъщност са работещите за нашия организъм.

На база генетичните изследвания могат да бъдат дадени много конкретни препоръки както за модела на хранене на майката, така и за нуждата от специфични хранителни добавки и като вид, и като дозировка. И много по-точно да се определят и посрещнат нуждите на организма при планиране на бременността, през самата бременност и кърмаческия период и в последващия възстановителен за организма на жената период.

GrowBaby

Пример за генетично изследване с адекватен обхват, което ни дава информация как майката да подобри репродуктивните си възможности и да износи едно здраво бебе е пакетът GrowBaby. Това е ново изследване, въведено наскоро от Re:Gena, и специално насочено за жени, които планират бременност или са в началото на своята бременност и искат да подобрят здравето си.

Основния фокус на изследването е намаляването на рисковете при износването на плода, което е особено адекватно за жени, които са имали проблеми при предишна бременност. Изследването е върху генома на майката, прави се еднократно и е валидно за всички бременности на жената през целия й живот! То дава възможност да се видят определени предиспозиции, които знаейки на време, можем да повлияем с по-добър скрийнинг, оптимизирано хранене и добавки.

Можем да увеличим шансовете за раждането на бебе с оптимални размери, да намалим риска за поява на гестационен диабет, да подобрим устойчивостта на стрес на майката, да намалим рисковете от преклампсия и хипертония и като цяло да подобрим шанса за здравословна бременност с благоприятен изход.

Изследването има голямо покритие – дава информация за витамините от група В, метаболизма на мазнините, рисковете от хронични възпаления, възможностите на организма за детоксикация, клетъчна сигнализация, влиянието на вит. D, инсулиновата чувствителност и много други. Пакетът GrowBaby ни дава голяма картина и може да даде на майките голямо спокойствие. Да – няма перфектен организъм, но знаем къде са приоритетите и можем да се погрижим за тях!

В допълнение на GrowBaby, за периода преди самата бременност е удачно и включването на изследването Fit Passport Fertility, което дава яснота за нуждите на вит. А и коя доза става рискова за майката. Ако майката има риск от нисък вит. А и съответно преди бременността да приема по-високи дози от стандартното и когато започне бременността веднага тези дози да се редуцират. Можем да видим и предизпозицията към ниско ниво на желязо и да направим корекции и на необходимите дози от него.

Чрез тези пакети можем да подкрепим жената да влезе в бременността в своята оптимална форма. Здравето на детето започва още преди неговото зачатие и грижата за т.н. „първи 1000 дни“ е от особено важно значение – периода на цялата бременност и 2 години след раждането.

8. Какво трябва да бъде храненето в периода преди забременяването и по отношение на репродуктивните възможности?

Да не забравяме, че храненето през този период е важно не само за майката, но и за таткото! Половината от ДНК-то идва от бъдещия татко. Поне 3-4 месеца преди една планирана бременност е много важно да има разнообразно хранене, добър внос на пресни плодове и зеленчуци – поне 3-4 малки порции на ден. Храненето да бъде редовно, без гладуване, без дълги фастинги. Да има оптимален баланс в менюто на родителите преди забременяване. Ако имаме възможност да съобразим храненето с генетичните особености, би било най-добрия вариант!

Още полезни ресурси, свързани с репродуктивно здраве и фертилитет, можеш да намериш на страницата в сайта ни:
Решения за фертилитет
Решения за фертилитет и репродуктивно здраве

Гост специалист

Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика

Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.

Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.

Боряна Герасимова