Събитието се проведе на 30 май

с проф. д-р Дарина Найденова

Храната е най-важният ресурс, с който разполагаш, за да помогнеш на тялото си да осигури оптимални условия за развитието на бъдещото ти дете. С нейна помощ имаш възможност да намалиш риска от възникване на усложнения по време на бременността и да предпазиш себе си и детето си от сериозни здравословни проблеми.

Професор Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика, даде ценни насоки, с които да планираш по най-добрия начин промените в хранителния си режим по време на бременността. На 30 май тя сподели повече за характерните нужди и промени по време на отделните триместри и индивидуалните нужди на тялото ти, на които е важно да отговориш.

От уебинара с професор Найденова ще разбереш каква е ролята на храната върху изявата на негативните генетични предразположения, които имате ти и твоето дете и как можеш да ги контролираш успешно. Също и какво е нейното влияние върху хормоналния баланс, имунната система, развитието на мозъка и чревната микрофлора и как да я използваш, за да подобриш здравния си статус.

Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинара:

  • Кои заболявания, които могат да се предадат на поколението, се повлияват от храненето по време на бременността?
  • Може ли храната да активира или да потисне проявата на определени негативни генетични предразположения?
  • Какви ограничения е разумно да бъдат въведени в диетата на една бременна жена, за може тя да осигури всички важни микро- и макронутриенти за себе си и своето дете? 
  • Какво трябва да знаят жените, следващи веган или вегетариански режим на хранене, които планират бременност или вече носят дете в утробата си?
  • Нужно ли е по време на бременност и в кърмаческия период жените да избягват храни, към които има установена чувствителност в семейството, за да намалят риска от появата на алергични реакции при детето?
  • Как можеш да планираш оптимален хранителен режим за себе си и своето дете в този важен период, съобразявайки се с особеностите на своите гени?
  • Каква е ролята на храненето в периода преди забременяването и по отношение на репродуктивните ти възможности?
  • Какви генетични изследвания можеш да направиш, за да оптимизираш храненето си и да подобриш здравето си преди, по време и след края на бременността?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай записа от събитието тук:

Гост специалист

Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика

Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.

Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.

Боряна Герасимова