Уебинарът се проведе на 17 май с проф. Елена Кинова и д-р Силвия Паскалева, ди

Хипертонията е най-често срещаният проблем, свързан с кардио-метаболитното здраве. Тя се характеризира с трайно повишено артериално кръвно налягане и е един от ключовите фактори за развитието на сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречно-съдови и други съдови заболявания.

В уебинара поговорихме с проф. Елена Кинова – кардиолог и интернист, и с д-р Силвия Паскалева – нутригенетик. Изгледай видеото от него, за да разбереш как можеш да намалиш риска от развитие на хипертония, а ако заболяването вече е налице при теб – как да го контролираш ефективно.

Проф. Елена Кинова отговори на някои основни въпроси, свързани с развитието на артериална хипертония, включително:

 • Какво е артериална хипертония?
 • Какви са нормалните стойности на артериалното налягане?
 • Как да контролираме високото кръвно налягане?
 • Как и кога да измерваме артериалното налягане?

Д-р Силвия Паскалева, нутригенетик, разказа повече за рисковите фактори, които повлияват повишеното кръвно налягане, наречено още артериална хипертония, в това число:

 • Наднормено тегло;
 • Консумация на кофеин и сол;
 • Затруднено усвояване на мазнини;
 • Генетични предразположения, които повишават риска от развитието на хипертония.

От д-р Паскалева ще научиш също какви стъпки е нужно да предприемеш, за да намалиш влиянието на рисковите фактори, свързани с развитието на хипертония. Насоките, дадени от нея, са свързани с:

 • Приложение на ефективни стратегии за контрол на теглото;
 • Ограничаване на консумацията на кофеин и сол;
 • Изграждане на подходящ хранителен режим, който може да спомогне превенцията на състоянието.

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Можеш да гледаш записа от уебинара тук:

Гост-специалисти:

Професор Елена Кинова

Проф. Кинова е кардиолог и интернист с над 25 годишна практика. Работи в МЦ „Ортопедичен институт Кинов“ от неговото създаване, както и в Клиника по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Член е на Дружество на кардиолозите в България, Европейското дружество по кардиология, на Българската и Европейската асоциация по сърдечно-съдова образна диагностика.

Професионалните ѝ интереси са в областта на артериалната хипертония, кардиомиопатиите, сърдечната недостатъчност, исхемичната болест на сърцето, както и в областта на съвременните ехокардиографски методики.

Гост специалист

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова