Следващият гост в поредицата ни „Експертите отблизо“ е един от специалистите, към които можеш да се обърнеш, ако искаш да следваш персонализиран хранителен и двигателен режим, съобразен с особеностите на твоите гени. Виктория Апостолова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България и може да ти даде много ясни и конкретни насоки, с които да контролираш успешно теглото си и да подобриш начина, по който се чувстваш и изглеждаш чрез подходящи промени в храненето ти.

От интервюто с нея може да разбереш кои са най-честите проблеми и оплаквания, с които се среща в ролята си на нутриционист и треньор, както и какъв подход следва в работата си с клиенти. Ще научиш, разбира се, и каква е ролята на генетичните изследвания в практиката й и какви са предимствата от тяхното приложение, най-вече при изготвянето на комплексен режим с цел сваляне на килограми.

Можеш да запазиш час за консултация с Виктория Апостолова на 087 867 6941 или office@biocentervictoria.com.

Кажете ни повече за опита и експертизата Ви. 

снимка на Виктория Апостолова

Казвам се Виктория Апостолова и съм експерт по диететика и хранене. Работя в сферата от пет години и имам собствен кабинет под бранда Biocenter Victoria в Сливен. Там провеждам консултации на живо, а в онлайн пространството и по телефона консултирам клиенти от всички краища на България и извън нея. Изготвям хранителни и тренировъчни режими, включително такива, съобразени с генома, и помагам на хората, които са ми се доверили, да се грижат по най-добрия начин за здравето и външния си вид. 

Имам две висши образования в специалностите „Технология на ферментационните продукти“ и „Храни, хранене и диететика“. В момента се обучавам за медицинска сестра в Медицински университет – Варна.

Междувременно завърших курс „Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене““ към Канадския институт по диетология. Това е едно от многото допълнителни обучения, през които преминах през последните години, включително за хранене по време на бременност, овладяване на хранителни разстройства, емоционално хранене. Имам и преминати курсове за инструктор по табата, както и за спининг и тапаут.

В каква сфера работите в момента?

Практиката ми е насочена в две основни направления – диететика и здравословно хранене. Повечето от клиентите, които се обръщат към мен, искат да намалят теглото си и да влязат в по-добра физическа форма. 

Останалата част се борят със здравословни проблеми, повлияни от храненето или просто искат да изградят пълноценен режим на хранене, с който да се чувстват добре в тялото си и да се предпазят от евентуални здравословни проблеми в бъдеще. Освен това работя активно и с бременни жени, които търсят начин да оптимизират менюто си в този толкова важен за тях и бебето период.

Защо избрахте да се развивате именно в тази професионална сфера?

Както често се случва, началото беше свързано с мое лично преживяване. Преди 12 години развих хранително разстройство, което промени драстично отношението ми към храната. Бях на етап преданорексия, когато започнах да търся изход от ситуацията, да чета и да изпробвам различни подходи, свързани с храненето. Трудностите, през които самата аз преминах ме научиха на много неща, а скоро след това започнах да споделям опита си с приятелки, които имаха нужда от подкрепа в тази насока. Така се зароди и професионалният ми интерес към диететиката.

Историята на Виктория Апостолова

Кога е особено важно да се проведе среща със специалист като Вас?

Смятам, че консултацията с диетолог би могла да бъде от полза за всеки, който иска да подобри здравето си и начина, по който изглежда. Със сигурност обаче такава е необходима, когато са налице симптоматика или заболяване, които се повлияват от храненето и начина на живот. 

Често напомням на мъжете и жените, които искат да се разделят с излишните килограми, че ефективният контрол върху теглото е свързан с поддържането на добро здравословно състояние. Когато започнем да работим заедно, аз ги съветвам да се фокусираме върху овладяването на проблемите, които им създават усещане за дискомфорт, включително главоболие, подуване на корема, хронична умора. Щом резултатите са налице, теглото започва бавно и естествено да се нормализира. За да се случи това обаче е важно човек да изгради режим, с който да се чувства добре, да има енергия, да се наспива.  

На какъв етап от процеса, свързан с приложението на изследванията, клиентите на Re:Gena се срещат с Вас?

Два са обичайните сценария. При единия клиентът решава, че иска да направи ДНК тест и заедно преминаваме през цялата процедура – от избора на изследване до разчитането на резултатите, което включва консултация с лекар генетик. В практиката си имам и случай, в който една дама дойде при мен с вече направено по нейна инициатива изследване, на база на което планирах хранителния и двигателния ѝ режим.

Снимка на Виктория Апостолова по време на тренировка

Как протича работата с Вас? 

По време на първоначалната консултация целта ми е да се запозная колкото се може по-добре с начина на живот на човека срещу мен. Как се храни, какви са двигателният му режим и режимът му на сън, здравният му статус, историята на заболявания в семейството. Също какви вредни навици има, кои са любимите му храни. 

Когато става дума за жена – раждала ли е, кърмила ли е, планира ли бременност. Всички тези фактори ми помагат да изготвя работеща програма, към която клиентът ми ще може да се адаптира възможно най-лесно и съответно да се придържа към нея в дългосрочен план. 

Следва процес на проследяване, който обикновено се случва в рамките на 1 – 3 месеца. В този период наблюдавам хранителното поведение, промяната в навиците, както и евентуални пропуски и затруднения и на база на тях планирам промени в режима, с които човекът да може да извлече максимални резултати и същевременно да се чувства комфортно.  

Ако решим да направим генетично изследване, съобразявам диетата и тренировките му изцяло с данните от генетичния му доклад, както и с насоките, които ми е дал по време на първоначалния ни разговор. За мен ДНК изследванията са същината на индивидуалния подход в грижата за здравето и най-добрата основа, върху която може да бъде изграден пълноценен хранителен и двигателен режим. 

Как ДНК тестът помага за изготвянето на режим?

Каква информация получават клиентите Ви от генетичните изследвания и как тя може да им помогне да оптимизират грижата за себе си? 

Когато става дума за изграждането на хранителен режим, много важна за мен като специалист е информацията по отношение на индивидуалните нужди от витамини и минерали на конкретния човек. Много хора разчитат на комплексните добавки или приемат безразборно най-различни прахчета и таблетки, което може да се окаже не само излишно, но в някои случаи да доведе и до негативни последствия.

Резултатите от ДНК теста дават много точни насоки в това отношение и ми помагат да преценя какви микронутриенти да включа в режима и дали те да бъдат под формата на добавки или можем да ги внесем в организма с определени храни.

Значението на индивидуализирания подход

Друг много важен момент е свързан с определянето на типа диета. Много хора избират да се доверят на един или друг режим само защото той е дал добри резултати при някого, а всъщност може да се окаже, че този тип хранене изобщо не отговаря на техните нужди. В това отношение мога да дам пример със себе си.

Имаше период, в който менюто ми включваше основно въглехидрати и зеленчуци, а резултатът беше, че се чувствах зле, задържах вода. След като си направих генетичен тест се оказа, че подходяща за мен е нисковъглехидратната диета. И наистина, когато преразпределих съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати според насоките от ДНК доклада ми, нещата се промениха в положителна посока. Информацията за хранителното поведение и някои важни детайли, свързани с реакциите на организма, също са ми много ценни.

Гените определят до голяма степен начина, по който метаболизираме кофеина. За хора като мен дори една чаша кафе на ден може да доведе до негативни последствия като главоболие, виене на свят, треперене на ръцете. На база на резултатите от ДНК теста това се вижда веднага, но ако не разполагаш с тази информация, може да ти отнеме ужасно дълго време, за да установиш на какво се дължат неприятните странични ефекти.

Какви здравни и естетични проблеми най-често искат да адресират хората, на които помагате? 

Към мен се обръщат най-често жени, които искат да се отърват от излишните килограми. Много често обаче се оказва, че повишеното тегло се дължи на здравословен проблем, който може да остане скрит дълго време. Затова, ако в хода на работа видя, че очакваните резултати не са налице и за това няма обективна причина, насочвам клиента към консултация със специализиран лекар, обикновено ендокринолог. 

Много често именно хормоналните отклонения са причината стрелката на кантара да остава неподвижна, а решението стандартно съчетава медикаментозна терапия и специализиран хранителен режим.

Все по-често при мен идват и жени с автоимунни заболявания, най-вече тиреоидит на Хашимото, както и дами с репродуктивни проблеми. Също хора с инсулинова резистентност, диабет. Имала съм и случаи, при които целта е покачване на теглото. При един от тях се оказа, че клиентката има глутенова непоносимост и това е причината да поддържа твърде ниско тегло. Щом изключихме глутена от менюто й, нещата рязко се промениха и успяхме много бързо да наваксаме първоначалната липса на резултати.

С какви очаквания идват обичайно хората, които вече са се запознали с резултатите от своето изследване?

Разбира се, има хора с нереалистични очаквания, които искат всичко да се случи бързо и лесно, без да полагат усилия, което няма как да стане. Има и такива, които не са мотивирани да се грижат за себе си, защото смятат, че каквото и да правят, то няма да даде резултат. Неведнъж съм чувала изказвания в духа на: „Майка ми е пълна, затова и аз съм такава“. В такива случаи казвам, че освен гените си, ние предаваме на нашите деца и навиците си, а в много отношения те играят главна роля, включително когато говорим за хранене и движение.

Разбира се, информацията, закодирана в нашата ДНК, е от огромно значение. Тя обаче не бива да ни служи за оправдание, а за основа, върху която да градим грижата за себе си по най-добрия начин. Колкото по-рано разполагаме с тази информация, толкова по-голям е шансът ни да противодействаме на рисковете, на които сме изложени.

Какви затруднения срещат най-често при приложението на персонализираните насоки, които Вие им давате?

Със сигурност най-голямата трудност при изграждането на нов режим е свързана с промяната в навиците. Когато един човек е свикнал да не закусва например, въвеждането на това допълнително хранене може да се окаже съществено препятствие, макар че не е свързано с някакви съществени усилия или неприятни усещания.

Добавянето на нови продукти в диетата също често се оказва препъникамък. Особено когато човек целенасочено е ограничавал консумацията на една или друга храна, а се окаже, че тя всъщност не е противопоказна за него. 

Повече за промяната в хранителните навици

Едно от предимствата на персонализираното хранене е, че то следва естествените нужди на конкретния човек. Хората, които спазват такъв тип режим, много по-лесно свикват с наложените промени, просто защото те са съобразени с техните индивидуални нужди и организмът им се адаптира много бързо към наложените трансформации.  

Има ли конкретни принципи, които следвате в работата и общуването си с пациенти, независимо от естеството на проблемите им?

На първо място се опитвам да не изпадам в крайности ─ вярвам, че умереният подход носи много добри и по-устойчиви във времето резултати. Не съм привърженик на драстичните диети и крайните ограничения, стандартно с клиентите ми се целим в рамките на процеса на отслабване те да редуцират теглото си с около един килограм седмично. При тези, които целим повишаване на теглото, темпото е още по-бавно – около два килограма разлика на месец. 

Също така се стремя да се съобразявам в максимална степен с човека срещу мен. Искам той да се чувства комфортно с промените в ежедневието си, защото само така те могат да се превърнат в пълноценна част от живота му. 

По отношение на тренировките например отчитам това дали той е склонен да тренира навън, в зала или в домашни условия. Също така какво е физическото му състояние в момента, какъв опит има. Има безброй начини, по които може да си набави нужната „доза“ физическа активност, в това число тренировки със собствено тегло или тежести и различни уреди, каране на колело, а защо не и разходка в парка. 

Има ли случай от практиката Ви, който Ви е впечатлил особено много и, ако да – с какво?

Преди време консултирах една дама, която следваше изключително строг хранителен и двигателен режим и въпреки това не успяваше да влезе в желаната от нея физическа форма. Беше изключила изцяло въглехидратите от менюто си, тренираше всеки ден, а резултатите бяха далеч от оптималните. 

Дойде при мен с вече направено ДНК изследване, от което ставаше ясно, че не е отчела много ключови специфики, свързани с начина, по който функционира тялото ѝ. При нея нямаше проблем с обработката на въглехидратите и ги върнахме в режима ѝ, освен това заменихме ежедневните силови тренировки с 30-минутни серии от упражнения три пъти седмично. Звучи парадоксално, но именно с този много по-лек и лесен за спазване режим тя успя да влезе в килограмите, които целеше и да ги задържи във времето, което е не по-маловажно.

Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали генетичните изследвания могат да им бъдат от полза?

„Бих им казала, че това е инвестиция в здравето. За разлика от кръвните изследвания, които отразяват моментната здравна картина, генетичните тестове дават информация, която не се променя с времето. Това им дава възможност да планират грижата за себе си много прецизно, без да се лутат между крайни диети, да приемат безразборно хранителни добавки и да травмират тялото си с неподходящи тренировки.“

Съвет от Виктория Апостолова

Можете да запазите час за консултация с Виктория Апостолова на

087 867 6941 или office@biocentervictoria.com