Знаеш ли, че грижите, които полагаш за здравето си преди да забременееш, оказват влияние върху репродуктивните ти възможности? Адекватната здравна грижа преди зачеването намалява риска от възникване на усложнения по време на бременността , които могат да засегнат както теб, така и бебето.

В случай че плануваш такава стъпка, е важно да се консултираш със специалист относно потенциалните проблеми, които можеш да срещнеш и как можеш да намалиш риска те да се появят.

Каква е здравната история на твоето семейство и защо е важно да я познаваш?

Здравната история на твоето семейство описва всички заболявания и терапии, през които ти, партньорът ти и другите членове на фамилията ви сте преминали. Тя може да бъде от изключителна полза на специалистите, на които ще се довериш преди да заченеш, както и на тези, които след това ще проследят бременността ти.

Кога е необходима репродуктивна консултация?
ЗАПАЗИ ЧАС ЗА РЕПРОДУКТИВНА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ
 • Срещата ще ти бъде от особена полза, ако:

 • Имаш репродуктивен проблем

 • Планираш да станеш родител и искаш да намалиш риска за развитие на различни усложнения по време на бременността

 • Имаш заболяване в рода си и искаш да разбереш какъв е рискът то да се развие при теб и бебето и какви са възможностите за предотвратяване на изявата му

 • Искаш да направиш ДНК изследване, но не знаеш кое е най-подходящото за теб.

Ако вече имаш една или повече бременности зад гърба си, припомни си какви са били предизвикателствата, пред които те са те изправили. Когато знаеш какви проблеми вече са се проявили при теб, лекарят, на когото си се доверила, ще може да ти назначи допълнителни изследвания, с които да установи на какво се дължат те и какви са рисковете да се появят отново.

Важно е също така да вземеш нужните мерки, за да овладееш вече налични при теб заболявания. Обърни внимание на хроничните заболявания, които могат да доведат до усложнения за теб и бебето по време и след бременността.

Автоимунните състояния, диабет, хипертония – всички те попадат в списъка, който изисква да вземеш допълнителни мерки за здравето си, за да повишиш шансовете си да имаш спокойна бременност и да родиш здраво дете. 

Какво влияние оказва теглото ти по време на бременност?

Както наднорменото, така и прекалено ниското тегло увеличават риска да се изправиш пред здравословни проблеми и усложнения по време на бременността, включително:

 • Гестационен диабет. Развива се по време на бременност, при жени, които до този момент не са имали диабет. Това състояние се характеризира с недостатъчно производство на инсулин, което води до повишено ниво на кръвна захар. Причините за поява на гестационен диабет са свързани с хормоналните промени, настъпващи през бременността. Гестационният диабет увеличава риска от повишаване на кръвното налягане през бременността. Също така може да доведе до раждане на голям за гестационната седмица плод, преждевременно раждане, някои вродени аномалии, както и риск за бебето да развие диабет по-късно през живота си.
 • Високо кръвно налягане (хипертония) по време на бременност. Състоянието се среща при все повече жени по време на бременността и може да предизвика различни усложнения. При плода може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, а при майката – до прееклампсия, еклампсия, сърдечен удар, плацентарни увреждания.
 • Преждевременно раждане. То настъпва преди 37-а гестационна седмица и може да доведе както до проблеми по време на самото раждане, така и до здравословни проблеми при бебето в дългосрочен план.
 • Вродени дефекти. Това са състояния, които засягат структурата на една или повече части на тялото. Вродените дефекти могат да доведат до проблеми в общото здравословно състояние, да повлияят в негативен аспект развитието на тялото или начина, по който то функционира.

Защо се налага приемът на добавки по време на бременност?

Приемът на адекватни нутриенти е важен през целия ни живот, но по време на бременност той е критично важен, защото тогава освен собственото си тяло, храним и това на бебето. Приемът на витамини и други суплементи обаче трябва да бъде внимателно планиран и съобразен както с базовите „настройки“ на твоето тяло, така и с моментните нужди, които имаш. Обърни специално внимание на това, защото безразборният прием на добавки може не само да не подобри здравето си, но и да му нанесе вреди.

По време на бременност се повишават нуждите ни от макронутриенти: въглехидрати, протеини и мазнини, а също и от витамини и минерали. Някои от тези нужди могат да бъдат задоволени с подходящ режим на хранене, други обаче изискват прием на добавки. Ето и част от причините за това:

 • Хранителни дефицити. С кръвен тест могат да бъдат установени дефицитите на важни витамини и минерали в конкретния период по време на бременността или преди тя да настъпи. 
 • Генетични особености. С ДНК тест могат да бъдат установени генетични предразположения, които възпрепятстват усвояването на определени вещества, включително фолиева киселина, холин, витамин В12, витамин D, калций, желязо, омега-6 и омега-3 и други. Генът MTHFR например спомага за преобразуването на фолиевата киселина във форма, която тялото може да използва. Ако си носител на неблагоприятна вариация на този ген е препоръчително да планираш допълнителен прием на метилфолат, за да се избегнат евентуални усложнения.

ДНК изследването Grow Baby ще ти помогне да планираш хранителния си режим, приема на добавки и ежедневните си навици спрямо особеностите на твоите гени. Така ще намалиш риска от настъпването на евентуални усложнения по време на твоята бременност и ще се погрижиш по най-добрия начин за твоето здраве и здравето на бебето.

ЗАПОЗНАЙ СЕ С ДНК ТЕСТА GROW BABY
Внимание преди и по време на бременност

Други причини тялото ни да се нуждае от допълнително хранителни добавки по време на бременност са:

 • Хранителни рестрикции. Дамите, които следват специфичен хранителен режим, включително вегетариански, както и тези, които имат хранителни непоносимости и алергии, са изложени на по-висок риск от дефицит на микро- и макронутриенти.
 • Тютюнопушене. Въпреки че в най-добрия случай тютюнопушенето трябва да бъде изцяло преустановено, жените, които продължават да посягат към цигарите в този период, трябва да имат предвид, че освен всичко друго, те имат повишена нужда от прием на нутриенти, включително витамин C и фолат.
 • Многоплодна бременност. Дамите, които носят в утробата си две или повече бебета, се нуждаят от по-голямо количество нутриенти в сравнение с майките с едноплодна бременност. 
 • Вредни хранителни навици. Жените, които не се хранят достатъчно, както и тези, които консумират бедни на нутриенти храни, трябва да компенсират възникналите дефицити чрез суплементация.

Важно е да обърнеш специално внимание на храненето си по време на бременността и защото в този период нуждите на организма ти от хранителни вещества се променят изключително динамично. В най-добрия случай е добре да направиш консултация с диетолог както преди, така и по време на бременността. Той ще насочи вниманието ти към конкретни показатели, които трябва да следиш, и ще ти даде конкретни насоки, с които ще можеш да отговориш на индивидуалните нужди на организма си във всеки етап от този ключов за твоето здраве и здравето на бебето период.

Статията е публикувана под редакцията на д-р Виктория Спасова, лекар генетик в екипа на Re:Gena.

Източници:

www.cdc.gov

www.marchofdimes.org 

www.healthline.com