Познаваш името на д-р Дарина Найденова от множеството инициативи, които реализирахме заедно през последните години – всички те посветени на теми, свързани с ролята на храненето в грижата за здравето и външния вид. Тя е много важна част от нашия екип, затова искрено се вълнуваме да споделим с теб, че след продължително обучение и дългогодишна практика в сферата на диетологията и хранителната терапия, д-р Дарина Найденова защити най-високата академична степен – професор. 

Един от основните приноси, с които проф. Найденова заслужи това признание, е свързан с всеотдайната ѝ работата по линия на нарушенията в хранителното поведение. Тя специализира и в областта на здравословното и лечебно хранене, а от 2018 година прилага в работата си принципите на персонализираното хранене с цел профилактика и здравна грижа.

Проф. д-р Дарона Найденова

Тази квалификация ѝ дава възможност да провежда консултации и да изготвя персонализирани хранителни режими на хора, които са направили едно или повече ДНК изследвания с цел контрол на теглото, здравна превенция или овладяване на вече развити заболявания, зависими от начина на живот. В това число автоимунни, репродуктивни, сърдечносъдови, естроген-зависими, онкологични и други.

Можеш да запазиш час за индивидуална консултация с проф. Найденова (на живо, по телефона или онлайн) на телефон 0886 32 46 96 или имейл darynayd@gmail.com.

По време на срещата ще получиш конкретни насоки за изграждането на персонализиран хранителен режим, съобразен с нуждите на твоето тяло. Той може да бъде направен с цел ефективна профилактика на проблеми и заболявания, към които имаш генетично предразположение, както и овладяване на вече отключени състояния.

Използвайки информацията, закодирана в твоята ДНК, и съобразявайки се с твоите индивидуални цели и възможности, проф. Найденова може да изготви за теб режим с цел диетотерапия при различни заболявания, лечение на затлъстяването, терапия на нарушения в хранителното поведения, подобрения в храненето на бременни и кърмещи жени и т.н.

Опитът и експертизата на проф. Найденова, съчетани с информацията от твоята ДНК, могат да ти бъдат от особена полза, ако:

  • Искаш да подобриш начина, по който изглеждаш и се чувстваш, като следваш здравословен хранителен режим, отговарящ на индивидуалните ти нужди.
  • Имаш предразположение към или вече страдаш от метаболитни нарушения, включително наднормено тегло, затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и т.н.
  • Имаш предразположение към или вече страдаш от заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителните системи.
  • Искаш да оптимизираш храненето си, за да подобриш фертилните си възможности и да осигуриш нужните хранителни вещества на организма си и бебето по време на бременността.
  • В рода ти има или ти страдаш от заболявания, зависими от начина на живот.

Темата за хранителните разстройства попада във фокуса на вниманието на проф. Найденова по време на нейната специализация по хранене и диететика. През последните години тя е организирала множество информационни кампании за популяризиране на проблема сред студентите по медицина, дентална медицина и фармация в Медицински университет – Варна, като и сред младежите в града. Освен това е лектор на няколко обучителни семинара по темата пред лекари от различни специалности.

През 2019 година инициира първото по рода си в България следдипломно обучение на тема „Нарушения в хранителното поведение”. То дава насоки за разпознаване, диагностициране и терапия на хранителните разстройства, както и създава възможност за формиране на екипи от експерти в различни области. В него се включват над 80 медицински специалисти от социални работници от цялата страна

Д-р Найденова вече е професор

През 2020 година проф. Найденова, като част от екипа на Re:Gena,  преминава през обучение по персонализирано хранене към Канадския институт по диететика и става част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Придобитата квалификация ѝ осигурява задълбочени познания за подбора и използването на генетични изследвания, както и за интерпретацията на генетична информация, отнасяща се до връзката между храненето и човешкото здраве. Самата тя коментира:

ДНК изследванията са много ценен инструмент в моята практика, тъй като те ми дават възможност да съобразя много точно храненето на човека срещу мен със специфичните нужди и дефицити на тялото му. Био-ининдивидуалният подход осигурява на моите пациенти огромно предимство, като им спестява време и грешки по пътя към постигането на целите, които са си поставили, независимо дали те са свързани с контрол върху теглото, здравна профилактика или третиране на вече изявени проблеми.

В началото на 2022 г. излиза втората книга на проф. Найденова – „Нарушения в хранителното поведение. Аспекти от клиничната практика на лекаря по хранене и диететика“. В нея тя разглежда теми като епигенетични фактори, ролята на стреса, на социалните медии, на семейната среда, на екран-базираното поведение, на характера и личността. 

В свое интервю за Медицински университет – Варна проф. Найденова споделя:

През двугодишния пандемичен период рязко се увеличиха всички хранителни разстройства, най-вече сред тийнейджъри и хора, работещи на отговорни позиции. Особено много станаха хората с емоционално хранене, булимия нервоза и орторексия. Причината е комплексна: висока тревожност, изолация, липса на нормална възможност за комуникация и не на последно място – загуби се връзката с реалността в аспекта на нормалния външен вид.

Боряна Герасимова