Уебинарът се проведе на 15 май 2021

 

С д-р Силвия Паскалева, дм

Храненето на децата в училищна възраст може да е истинско предизвикателство! Но ако то не е правилно, често следват проблеми с теглото, концентрацията и поведението на децата. А не рядко тези проблеми оставят отпечатък върху личността, самочувствието и здравето им по време на целия им живот.

Д-р Силвия Паскалева споделя, че децата се хранят по различен начин от възрастните хора и ние не трябва да забравяме това. Поканихме я като наш гост в предстоящия уебинар, за да разкаже повече за детския апетит, навици за хранене, генната предразположеност и проблемите с теглото.

Целта ни е да разкрием тайните на вкусната, забавна, здравословна и питателна храна! Правилното хранене на децата е вид обучение, в което вървим заедно, като семейство.

По време на уебинара ще научиш:

 • Трябва ли храненето на децата да се изравнява с това на възрастните и от какво се влияе теглото на подрастващите? 
 • Какви са триковете, които можем да използваме, за да помогнем на децата ни да ядат повече зеленчуци?
 • Защо апетитът и вкусовите предпочитания са толкова различни при всички деца?
 • Вярно ли е твърдението, че ако на детето му се яде определена храна, то има нужда от нея? 
 • Какво е първото нещо, което един родител трябва да направи, когато види, че детето му започва да върви по пътя към наднорменото тегло?
 • Как се променя храненето на децата спрямо тяхната генетична/генна предразположеност? Кога може и трябва да се направи генетично изследване?
 • По-„екзотичните” храни имат ли място в детското меню? 
 • Какво да направим, когато детето е с наднормено тегло и не иска да спортува?

Запиши се за нашия бюлетин, за да получаваш повече информация за бъдещите уебинари на Re:Gena. 

Ако имаш въпроси или желание за индивидуална генетична консултация, не се колебай да се свържеш с нас!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

Ние от Re:Gena се занимаваме с функционална геномика. Използваме генетичните изследвания, за да помогнем на хората наистина да се погрижат за здравето си чрез промяна в начина на хранене, съобразена с техните персонални нужди.

Затлъстяването е проблем с глобални размери. След години работа с възрастни, които имат този проблем, виждаме, че всъщност той започва още в ранна възраст.

Затова поканихме доктор Силвия Паскалева, инициатор на кампанията „Храни ме правилно”, да ни разкаже повече за начините за справяне със затлъстяването и за изграждането на здравословни хранителни навици още в детска възраст. Целта на кампанията е да предпази децата от социално значими заболявания като затлъстяване, хипертония, Хашимото, диабет тип 2 и други. Основната мисия на „Храни ме правилно” е да научи родителите как да хранят подрастващите правилно, така че когато те пораснат да не страдат от тези заболявания и да умеят да се справят успешно с проблемите с храненето.

1. Трябва ли храненето на децата да се изравнява с това на възрастните и от какво се влияе теглото на подрастващите?

Според доктор Паскалева детето е един своеобразен индивид и не трябва да го възприемаме като умален възрастен човек. 

Затлъстяването е проблем, който е най-изявен именно в училищната възраст. За съжаление, статистиките показват, че 1 от 5 деца страда от наднормено тегло и затлъстяване. 

Близо 30% от децата в училищна възраст са с наднормено тегло. Много са факторите, които оказват влияние върху това и е хубаво всеки родител да знае къде бърка, когато опираме до темата за храненето.

Ето някои от факторите, които оказват влияние върху теглото на децата:

 • Генетични фактори; 
 • Околната среда – хранителните навици, изградени в семейството и училище;
 • Метаболитни фактори;
 • Движение и спорт – или тяхната липса;
 • Количеството сън;
 • Достатъчно или недостатъчно време за почивка;

В научните доклади се установява, че при 90% от децата влияние оказват т.нар. „идиопатични” или различни фактори. 

При едва 10% от децата има наличие на генетична предразположеност или хормонални проблеми, които водят до затлъстяване. В този смисъл хранителните навици, разработените модели и околната среда оказват по-голямо влияние и съответно за тях можем да помогнем по-лесно. 

Доктор Силвия Паскалева съветва да не опрекваме само гените си, защото, въпреки че можем да влияем и върху тях, за справянето с генетичния фактор е необходимо разработването на персонален модел и ДНК тест.

2. Какви са триковете, които можем да използваме, за да помогнем на децата ни да ядат повече зеленчуци?

Според доктор Паскалева децата не обичат неизвестното, те не обичат да експериментират и да пробват. Тя споделя, че може да ги изплаши вида или миризмата на храната преди да са я опитали. Те харесват по-простички неща – такива, които могат да хванат с ръце или да изпият от чаша.

Един вариант да помогнем на детето да приема повече зеленчуци е да ги нарежем под форма, която то много по-лесно може да усвои.

Друг трик е родителят да скрие непознатото в нещо познато. Богатството от зеленчуци може да се скрие в различни храни, например в супа, пюре, гарнитура, а защо не и смути – децата обичат сокове.

Когато се приготвя блюдото, нека децата бъдат включени в подготовката на храната, за да могат да я опознаят по-добре.  

Именно родителите имат основна роля в това да изградят добри хранителни навици за децата.” – казва д-р Силвия Паскалева. 

Според нея от изключително значение е личният пример, който дава родителят. Един ден, когато детето порасне, е много силно вероятно то да се върне към тези модели на хранене, които са имали и родителите му.

3. Защо апетитът и вкусовите предпочитания са толкова различни при всички деца?

Важно е родителят да разбере вкусовите предпочитания на детето. Това може да направи, ако го попита какво му харесва в храната от училищния стол или ако направи генетичен тест. 

Доктор Паскалева споделя, че има ген, който предразполага към това децата повече да харесват сладко. 

Ние като родители трябва да разберем как да контролираме изявата на този ген. 

По принцип първият вкус, който децата усвояват е сладкото, защото майчината кърма е малко по-сладка. Но честа грешка, която допускаме е, че отивайки при детето, му даваме нещо сладко като подарък или награда.

Освен това, ако детето е носител на този ген, още повече засилваме риска от наднормено тегло и напълняване. Затова вместо шоколад, бонбони или сокове от магазина, можем да му даваме ароматни, сладки и сочни плодове.

Следващият вкус, който децата предпочитат е соленият. Това също е една генна предразположеност и тези деца предпочитат в по-големи дози приема на сол, която води до хипертония в зряла възраст.

Генна е и предразположеността за афинитет към мазнини.

Доктор Паскалева съветва да не обвиняваме само нашите гени, защото ние можем да влияем на тяхната експресия и епигенетиката доказва, че начинът на живот, поведение и хранене могат да окажат значително влияние върху генната ни предразположеност.

4. Вярно ли е твърдението, че ако на детето му се яде определена храна, то има нужда от нея?

Има и любопитни деца, които искат да опитат и пробват всичко, което видят. Храненето на тези деца трябва да бъде контролирано, защото те се хранят по пет пъти на ден и е важно какво приемат.

„Това дете, което изяжда всичко от чинията или всичко, което види пред себе си не е здравото дете. Нека да направим разлика между нутриентите, които то приема.” – казва д-р Паскалева.

5. Какво е първото нещо, което един родител трябва да направи, когато види, че детето му започва да върви по пътя към наднорменото тегло?

Според доктор Силвия Паскалева е хубаво да се запитаме дали в нашия род има хора с наднормено тегло. 

Вероятността детето да се развива в тази посока е голяма, ако някой в семейството е предразположен или вече е с наднормено тегло. В този случай е важно още от ранна детска възраст да започнем да изграждаме хранителни навици и ограничения.

Втората стъпка, която да предприемем, е да включим в ежедневието му движение и спорт. Енергоразходът трябва да надвишава енергоприхода, за да не се натрупват килограми. 

Важно е децата да се движат и да спортуват, може дори да го правят заедно с родителите. Физическото развитие е не по-малко важно от образователното им развитие.

На трето място, е изключително важно децата да приемат достатъчно вода.

6. Как се променя храненето на децата спрямо тяхната генетична/генна предразположеност? Кога може и трябва да се направи генетично изследване?

Особено когато има някой в рода с наднормено тегло, е препоръчително генетичното изследване да се направи по-рано, за да се види генната предразположеност на децата. Така може да се контролира приемът на определени нутриенти, които може да са вредни за детето.

Като родители ние съзнателно трябва да модифицираме както нашите, така и детските хранителни навици. Не трябва да обвиняваме само гените си, защото можем да повлияем на тяхната изява. 

Макар че е възможно да носим гени, които предразполагат към затлъстяване, колкото по-рано успеем да направим генетично изследване, толкова по-рано можем да повлияем на рисковете.

7. По-екзотичните” храни имат ли място в детското меню? (чиа, макадамия, водорасли…)

Доктор Паскалева разкрива, че детското меню трябва да бъде много богато и много разнообразно. В този смисъл със сигурност няма нищо лошо в него да присъстват и по-„екзотични” храни.

8. Какво да направим, когато детето е с наднормено тегло и не иска да спортува?

Генетичните изследвания, които правим, могат дори да ни помогнат да изберем подходящ спорт за нашето дете. 

Важно е да комуникираме с детето, да разберем защо не желае да спортува и да изберем спорт, който отговаря на нуждите му. 

Притеснението и дискомфортът са способни да откажат детето от това да спортува особено когато то е с наднормено тегло. Това не трябва спира родителите и детето да опитват, защото със сигурност съществуват спорт или упражнения, които ще му доставят удоволствие.

Едно от предимствата на нутригенетиката като наука е именно, че ни дава възможността да се чувстваме здрави, пълноценни и удовлетворени.

Като родители е важно да дадем добър старт на детето в живота, както в образованието, така и здравословно. По тази причина от Re:Gena предлагаме единичния пакет „Healthy Start”, с който даваме възможност на децата и на родителите да:

 • се справят с потенциални проблеми с теглото;
 • изградят здравословна връзка с храната;
 • контролират проявлението на нежеланите гени;
 • установят дали децата имат генетично заложена непоносимост към определени храни и как да се справят с нея.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА HEALTHY START

Съветваме те преди да направиш ДНК тест на себе си или на своето дете, да се консултираш с нашите специалисти. Така ще можем да ти помогнем да избереш най-подходящия начин да подобриш грижата за здравето си.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, дм е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова