Знаеш ли, че резултатите от твоя ДНК тест могат да ти помогнат да разбереш доколко организмът ти е предразположен към хронично възпаление и как посредством различни хранителни подходи можеш да овладееш болките, съпътстващи заболяването? 

Повече по темата разказва доц. д-р Дарина Найденова, диетолог в Re:Gena и специалист в първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Тя беше част от програмата на годишната конференция на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, където изнесе лекция на тема „Био-индивидуалният подход при ендометриоза. Нутригеномика и хранителен режим“. 

Гледай запис от събитието тук:

Събрахме част от важните акценти, изведени от доц. д-р Найденова в тази статия, но заради големия интерес към ролята на ДНК тестовете в овладяването на симптомите при ендометриоза, решихме да посветим отделен материал на темата. И така, по-долу можеш да откриеш повече информация за начините, по които жените с ендометриоза могат да подобрят здравето си, разчитайки на персонализираната медицина.

Персонализираната медицина отчита конкретните особености и нужди на човека, които са пречупени през неговия здравен статус и наличието на заболявания – доц. д-р Дарина Найденова.

доц. д-р Найденова

1. Резултатите от генетичния тест ни дават информация за това кои са слабите места в нашия геном. 

С помощта на ДНК изследване можем да установим дали са налице някакви дефекти при детоксикацията на ксеноестрогените например и дали има грешка в тази метаболитна верига. Също така може да разберем дали на генетично ниво срещаме затруднения, свързани с неутрализирането на оксидативния стрес, т.е. с протичането на процесите, свързани с набавяне на антиоксиданти и ензими, участващи в оксидативния стрес. 

2. С ДНК тест освен това може да се установи доколко организмът е предразположен към хронично възпаление. 

Ако знаем, че сме носители на генни вариации, които повлияват неблагоприятно процесите на възпаление, неутрализиране на оксидативния стрес на свободните радикали и т.н., можем да подобрим процесите на детоксикация и елиминиране на естрогена, както и да контролираме процесите на възпаление. Това може да стане като подберем правилните храни и използваме подходящи кулинарни технологии.

Лично аз смятам, че най-добре работещият хранителен режим, включително и при ендометриоза, е този, който е изграден на база на резултати от генетичен тест. – доц. д-р Дарина Найденова.

3. На генетично ниво могат да се определят и евентуални непоносимости към конкретни храни и вещества

Различните хора на генетично ниво реагират по различен начин при прием на кофеин, лактоза, глутен, желязо. Важно е това да се вземе предвид, особено когато е налице на заболяване с голяма давност, каквото е ендометриозата.

4. Информацията, закодирана в нашата ДНК може да ни бъде от полза и по отношение на овладяването на болката при ендометриоза чрез прием на добавки. 

Нуждата от определени вещества под формата на добавки за една конкретна жена може да бъде много различна от нуждата на средностатистическата жена. Оптималното в общия случай количество магнезий например може да се окаже недостатъчно за нея и да не повлияе болката. Генетичните тестове дават много точни и ценни насоки в това отношение.

ДНК тестове и ендометриоза

ДНК изследванията са работещ инструмент, който може да ни помогне да избягаме от метода „проба-грешка“, свързан с болка и ограничаване на репродуктивните възможности на жената с ендометриоза, както и по-трудно управление на самото заболяване – доц. д-р Дарина Найденова.

Изгледай цялото видео, за да разбереш още:

  • Какво влияние имат млечните продукти върху състоянието на жените с ендометриоза?
  • С какви рискове и възможности е свързано следването на безмлечна диета?
  • Какви промени в начина на хранене е препоръчително да въведат в диетата си жените с установено генетично предразположение към глутенова непоносимост?
  • Какви са особеностите на българската популация, свързани с непоносимост към глутен и лактоза?
  • Кои са провъзпалителните храни, които влошават неприятните симптоми при ендометриоза?
  • Кои фактори е добре да бъдат взети предвид при прилагането на биоиндивидуален подход?

Още важни акценти от лекцията на доц. д-р Дарина Найденова може да откриеш в статията „Ендометриоза: Био-индивидуален подход, нутригеномика и хранителен режим“. От нея ще разбереш каква е връзката между храносмилането и естрогеновия метаболизъм и как можеш да подкрепиш работата на черния си дроб, който играе ключова роля по отношение на метаболизма на естрогените.

Прочети статията тук