Генетичните фактори са твоите вътрешни „настройки“, от които до определена степен зависи колко бързо трупаш килограми и колко лесно можеш да се разделиш с тях впоследствие. Факторите на средата са свързани с външното влияние, което по някакъв начин се отразява върху този процес. Те се отнасят до нещата, които могат да те подтикнат да се храниш повече и да се движиш по-малко например. Счита се, че именно тези фактори стоят в основата на епидемията от затлъстяване, на която сме свидетели в последните няколко десетилетия.

Фактори за затлъстяването

Как факторите на външната среда се отразяват на теглото ти?

Средата започва да оказва своето влияние върху нас, още преди да сме се родили. Някои учени говорят за т.нар. „фетално програмиране“, което се случва по време на бременността. Счита се например, че бебетата, родени от майки, които са пушили по време на бременността, са изложени на по-голям риск от развитие на наднормено тегло от тези, чиито майки не са пушили. Сходна тенденция се наблюдава и при бебетата, чиито майки са имали високи нива на кръвна захар. Специалистите смятат, че тези условности по променят формиращия се метаболизъм на бебето и повлияват състоянието му в дългосрочен план.

Разбери тук повече за това как храненето по време на бременност може да повлияе ДНК съдбата на бебето от лекцията на доц. д-р Милена Георгиева.

Навиците, които изграждаме в детството си, също играят важна роля. Децата, които пият подсладени безалкохолни напитки и се хранят с висококалорични, преработени храни, изграждат вкусови предпочитания към тези продукти. В резултат на това те продължават да ги консумират като големи, което е предпоставка за трупане на килограми. По същия начин децата, които гледат телевизия и играят на видео игри вместо да спортуват, поставят основите на заседнал начин на живот в бъдеще.

Неограниченият достъп до храна и хранителните навици от детството

Храната като фактор за развитие на наднормено тегло и затлъстяване

Днес голяма част от човечеството има неограничен достъп до храна – в магазина, на стадиона, в киното, дори във фитнеса. Отгоре на това количеството на порциите е достигнало впечатляващи размери – едно „голямо“ меню във верига за бързо хранене може да съдържа между 1 500 и 2 000 калории. Това на практика покрива дневната ни нужда от калории! 

Съвсем естествено, в забързаното ежедневие на XXI век може да сме склонни, за да спестим време, да поглъщаме лесни за приготвяне и консумиране храни: пица, сандвичи, снаксове, тестени закуски. Оказва се обаче, че можем да бъдем жертви на „калорийни бомби“, дори когато се стараем да се храним здравословно. Много нискомазнинни храни всъщност съдържат огромен брой калории, заради високото съдържание на захар, с което производителите подобряват вкусовите им качества.

Липсата на движение – още една причина да не можем да се разделим с излишните килограми

Ежедневието на хората в големите, модерни градове, не предполага много възможности за активно движение. Придвижваме се до работното си място с кола или градски транспорт, а някои от нас с охота се възползват от опцията „работа от вкъщи“. Все повече професии се упражняват основно пред компютъра и не изискват от служителите да са физически активни – било то дори за да комуникират с колегите си, което вече може да се случи дистанционно. От своя страна дългите работни дни и натрупаната умора през тези часове логично повлияват негативно мотивацията ни да намерим време за активна физическа дейност.

Проблем ли е застояването пред телевизора?

Според американско проучване хората с наднормено тегло и затлъстяване прекарват повече време в гледане на телевизия и забавления с видео игри от хората с нормално тегло. Защо това е така?

Отчасти тази тенденция може да се дължи на факта, че хората гледат телевизия вместо да спортуват или да горят калории по друг начин – с домакински задължения, разходки навън или друго. Кулинарните реклами, които разпалват апетита ни, също играят роля в това отношение. Има и още едно съществено наблюдение – когато се хранят, докато гледат телевизия, хората са склонни да ядат повече.

В защита на това твърдение са данните от проучване с участието на деца, които успяват да отслабнат, след като намаляват времето, прекарано пред малкия екран. Това обаче се случва не защото са станали по-активни физически във времето, в което не гледат телевизия. Оказва се, че те просто ядат повече вредни храни, докато гледат телевизия, отколкото когато играят или се занимават с нещо друго.

Вредните навици, стресът и връзката им с теглото

Нередовното хранене и хапването „на крак“ също могат да бъдат причина за трупането на излишни килограми. Според невролозите биологичният часовник на мозъка, който контролира протичането на множеството ритмични дейности в човешкия организъм, освен всичко друго, може да регулира усещането за глад и сигналите за засищане.

В идеалния случай тези сигнали би трябвало да поддържат теглото ни стабилно. Тяхната „работа“ е да ни стимулират да ядем, когато мазнините в тялото ни паднат под определено ниво или когато имаме нужда от повече мазнини (по време на бременност например). Те също така ни „казват“, когато сме сити и трябва да спрем да се храним.

Връзката между биологичния часовник на мозъка и центъра за контрол на апетита в хипоталамуса предполага, че гладът и ситостта се повлияват от регулирани сигнали, които получаваме. Нередовното хранене може да наруши ефективността на тези сигнали, а това от своя страна да доведе до покачване на килограми.

Установено е и негативното влияние, което липсата на сън оказва върху контрола на теглото. Ако не спиш достатъчно, рискуваш да нарушиш баланса между хормоните, които контролират глада и апетита. От друга страна стресът и липсата на сън са пряко свързани с физиологичното ти състояние и могат да повлияят диетата ти. Всеки, който се е опитвал да пребори тъгата и яростта с кутия шоколадови бонбони или огромна купа сладолед, може да свидетелства за това! 

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Резултатите от него ще ти помогнат да разбереш как тялото ти обработва основни хранителни вещества и витамини. Ще научиш как гените ти могат да повлияят хранителното ти поведение и непоносимостта към глутен и лактоза. Строго индивидуални са и мускулният ти потенциал и начинът, по който тялото ти реагира при упражнения. Това познание за тялото ти ще ти позволи да започнеш да живееш в унисон с нуждите на организма ти и да насочиш усилията, които полагаш за здравето и външния си вид, в насока, която ще ти донесе по-добри и трайни резултати за по-кратко време.

Източник: www.health.harvard.edu