Струва ли ти се, че килограмите просто ти се „лепят“, независимо какво правиш? Може би е време да опиташ нов подход в грижата за здравето и външния си вид.

Процесът на опит-грешка храненето много рядко е давал желаните ползи, макар че много от нас на определен етап от живота си са го следвали. Например това, че твоята най-добра приятелка е постигнала страхотни резултати с високомазнинна диета, далеч не означава, че следвайки същия режим, ти ще имаш сходен успех.

Причините за това се крият в твоя уникален генетичен код, в индивидуалните „настройки“ на тялото ти, в хранителните нужди на организма ти и в начина ти на живот. Затова, ако не успяваш да се разделиш с излишните килограми, въпреки че полагаш сериозни усилия, виж как може да ти бъде от полза персонализираното хранене.

Трайни резултати, без да се подлагаш на крайни ограничения.

Какво представлява персонализираното хранене?

Всеки от нас е формиран на базата на уникални обстоятелства и нито един човек на света няма абсолютно същите хранителни нужди като твоите. Това обяснява тенденцията специалистите все по-често да обръщат поглед към връзката между храненето и гените, която до голяма степен обяснява защо един и същи хранителен режим „работи“ по различен начин при различните хора. 

Персонализираното хранене е съобразено с уникалния профил на конкретния човек. То отчита  особеностите на неговите гени, пол, здравен статус, специфични хранителни нужди, цели и мотивация, начин на живот, физическа активност, заобикаляща среда, навици и дори географско положение.

Накратко – всички онези неща, които ни правят уникални, и на база на които може да бъде изграден най-работещият лично за теб хранителен режим. Такъв, който да може да стане част от начина ти на живот и да ти помогне да постигнеш трайни резултати, без да се подлагаш на крайни ограничения.

Ето какво споделя в своето интервю д-р Силвия Паскалева, нутригенетик в екипа на Re:Gena:

Едно от предимствата на персонализираното хранене е, че то следва естествените нужди на организма и хората много по-лесно привикват към него. На практика ние адаптираме режима на хранене към ежедневието на човека. Така той много по-лесно изпълнява дадените препоръки, не ги чувства като бреме. Затова и са налице дълготрайни резултати.

Защо да се довериш на персонализирания подход, ако искаш да свалиш килограми?

Ако си от хората, за които контролът върху теглото се е превърнал в ежедневна битка, най-вероятно знаеш, че не по-малко трудно от това да свалиш килограми е да ги задържиш след това. Да не говорим колко фрустриращо е усещането, когато разбереш, че нещата, които са ти носили добри резултати преди, вече не са ефективни.

Една от целите на персонализираното хранене е именно това – да ти помогне да постигнеш дълготрайни резултати и да отговориш на индивидуалните нужди на организма си в този конкретен етап от живота ти. И тук не става дума само за хранителните ти нужди. Персонализираната грижа отчита редица фактори, които имат отношение към здравето и външния ти вид.

В това число влизат физическата ти активност, хормоналния баланс в тялото ти, актуалния ти здравен статус. Защото целите на персонализираното хранене се простират далеч отвъд свалянето на килограми. Те са свързани с осигуряването на нужните ресурси, които ще помогнат на тялото ти да извлече максимална полза от потенциала, с който разполага. И това се отнася не само за редукцията на теглото, но и за превенцията и овладяването на широк набор от здравни рискове и заболявания, включително метаболитни, автоимунни, репродуктивни, сърдечносъдови, онкологични и други.

Персонализирано хранене

Защо персонализираното хранене носи по-добри резултати от традиционните диети?

Безбройните опити и проучвания в областта на диетологията през годините показват, че в основата на добрите резултати по отношение на контрола върху теглото не стои конкретна диета, а един много основен принцип. Той гласи, че ако искаш да свалиш килограми, е нужно тялото ти да бъде в калориен дефицит – т.е. калориите, които изразходваш да надвишават тези, които приемаш.

Под каква форма обаче трябва да бъдат тези калории? Как да разпределиш храненията си през деня? Кои са храните, които е добре да избягваш и кои е препоръчително да включваш редовно в менюто си?

Отговорите на тези и още много ключови въпроси, свързани с контрола върху теглото, се крият в персонализираното хранене, съобразено с генома. А за да стигнеш до тях, можеш да разчиташ на подкрепата на обучени специалисти, които на базата информацията от твоята ДНК могат да изградят режим, съобразен с уникалните нужди на твоето тяло.

С помощта ДНК тест можеш да установиш:

  • Кой е типът хранителен режим, който отговаря на твоите нужди: нискомазнинен, нисковъглехидратен, средиземноморски или балансиран.
  • Как гените ти определят хранителните ти навици (влечение към сладкото, желание за чести похапвания) и как можеш да преодолееш негативните предразположения.
  • Какъв е рискът ти към развитие на хранителни непоносимости (включително към глутен и лактоза).
  • Какъв е перфектният баланс между протеините и мазнините, на база на който е добре да планираш храненето си.
  • От каква физическа активност се нуждаеш, за да се разделиш с излишните килограми и да ги запазиш в желаните граници занапред.

ДНК-базираният подход ще ти даде възможност да „нагласиш“ храненето си така, че да се възползваш по най-добрия начин от възможностите на организма си и да минимизираш влиянието на негативните генетични предразположения.

Това обаче далеч не означава, че ще отслабваш, без да полагаш усилия. Данните от твоята ДНК са основата, върху която ще можеш да стъпиш, за да направиш подходящи промени в храненето и навиците си. А ако искаш не само да постигнеш добри резултати, но и да ги задържиш във времето, е нужно да ги вплетеш в ежедневието си, така че те да се превърнат в начин на живот.

ГЛЕДАЙ ЗАПИС НА УЕБИНАРА „ДИЕТИ И ГЕНОМ“

Източник: www.genopalate.com