Този уебинар се проведе на 20 юни 2021

 

С доц. д-р Дарина Найденова

Спазването на различни диети е ежедневие за голяма част от хората, които искат да намалят теглото си и да влязат в по-добра форма. 

Дали обаче това е добра идея? Понякога, дори да успеем да отслабнем с някоя диета, в последствие се оказва, че сме влошили сериозно здравето си, а още по-често – че ефектът от диетата е краткотраен и само сме се измъчили напразно.

Поредната диета – решение или хранителен експеримент?

Въпреки многото положителни отзиви и лансирането в медиите на някои нашумели диети се оказва, че те не „работят” при голяма част от хората. Защо това е така? Причината да не съществува универсална диета се крие в уникалния геном на всеки човек. Комбинацията от различни гени определя кой модел на хранене ще е най-подходящ за добрата ни форма и здраве  в дългосрочен план.

Поканихме доц. д-р Дарина Найденова да разкаже за наблюденията върху някои популярни диети и рисковете, свързани с тях, за връзката между диетите и генома, и да сподели експертния си опит в създаването на наистина работещи хранителни режими.

Въпроси, на които ще намериш отговор в този уебинар:

 • Защо диетите не работят за всички?
 • Какво означава „крайна“ диета и как да я разпознаем?
 • Какви са здравните рискове при спазването на диети?
 • Какво е влиянието на диетите върху психиката?
 • С кои фактори трябва да бъде съобразен правилният модел на хранене?
 • Каква е връзката между храненето и генома?
 • Какви са ползите от съобразяване на модела на хранене с генома ни?
 • Какъв е процесът на създаване на хранителен режим, който да отговаря на твоите нужди?
 • Кога е важно да се консултираш със специалист по хранене?

Запиши се за нашия бюлетин, за да получаваш повече информация за бъдещите уебинари на Re:Gena. 

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

Ние от Re:Gena създаваме трансформационни програми и предлагаме генетични изследвания, с които помагаме на хората да подобрят грижата за себе си и за своето здраве с подкрепата на науката.

Темата, свързана с диетите и генома е спорна, защото всяка година се появяват нови диети, които обещават бързи резултати. Ясно е, че няма една универсална диета, която да работи за всички. За някои хора резултатите от диетите са положителни или незабележими, но за други – те могат да доведат до временни или трайни увреждания за здравето.

1. Има ли разлика между „диета” и „хранителен режим”

„Думата „диета” обикновено се използва, когато коментираме едно сериозно хранително ограничение, чиято цел е бързо постигане на резултати в определен период от време.” – споделя д-р Найденова.

Тя подчертава, че строгите диети неслучайно трябва да се спазват в определен срок, защото в противен случай вредят на организма и могат да са много опасни.

Доц. д-р Дарина Найденова отбелязва, че човек трябва да промени трайно ежедневните си хранителните навици, за да поддържа теглото си в норма и за да подобри здравето си. Именно тази трайна промяна е хранителният режим.

В хранителния режим не се изключват любимите храни, в него са предоставени разумни граници и начини, чрез които да се храним по-здравословно. Това е модел на хранене за цял живот.

2. Какви са причините диетите да въздействат по различен начин за всеки?

Някои фактори и причини, поради които не получаваме желаните резултати от спазването на диети са:

 • Различията в метаболитните реакции и толеранса към хранителните вещества;
 • Недостатъчно движение през деня;
 • Хранителни дефицити в самата диета – витамини, минерали и др;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Хронично недоспиване;
 • Хроничен стрес;
 • Небалансирано разпределение на приема на калории през деня;
 • Цялостна нездравословна връзка с храната.
3. Как да разпознаем крайните диети?

Според д-р Найденова всяка една диета, при която има сериозно ограничаване или на калориите, или на хранителните вещества, можем да наречем крайна.

Към крайните диети тя причислява и тези, които изключват цели групи храни. Пример за такива диети са нискомазнинната и кетогенната диета.

Всяка диета, която е под 1000 калории на ден също е крайна и може да доведе до видими усложнения и проблеми.

4. Как влияят диетите на менталното и физическото здраве?

Какви ще бъдат последиците от диетата зависи от нейното естество. Следването на крайни диети може да:

 • Отключи някои генетично заложени заболявания;
 • Влоши вече наличните заболявания;
 • Доведе до сериозен дефицит на витамини, минерали и др.;
 • Доведе до понижаване на имунната система;
 • Влоши репродуктивните способности;
 • Влоши настроението и нагласата към живота;
 • Повиши нивата на стрес;
 • Отключи заболявания в типа на хранителното поведение като анорексия, булимия, орторексия и др.
5. С кои фактори трябва да бъде съобразен правилният модел на хранене?
 • Здравословното състояние – дали човекът е здрав, или има определено заболяване;
 • Показателите от лабораторни или генетични изследвания;
 • Каква е крайната цел от модела на хранене – изграждане на здравословни навици, „оптимизиране” на теглото, предпазване от наследствени заболявания или др.;
 • Възрастта;
 • Метаболизмът;
 • Естеството на работната среда;
 • Хранителните предпочитания;
 • Какви са възможностите за набавяне на храна – по какъв начин човекът обикновено си набавя храната – чрез готвене, готова храна, полуфабрикати или др.
 • Какъв е толерансът към различните храни –  кои вещества трудно се толерират от организма – лактоза, сол, кофеин и др.
6. Доколко геномът е значим фактор в изграждането на един режим?

От гените зависи как ние ще толерираме и усвояваме различните храни, хранителни вещества и добавки. Уникалните гени, които всеки от нас носи, определят какви ще са реакциите на тялото ни, когато консумираме конкретна храна.

Едно ДНК изследване не може да каже какви храни да консумираме, но дава много информация какво трябва да съдържа храната, за да сме здрави.

Също така генетичните изследвания могат да покажат наличието на рискови гени, свързани със определено заболяване. Това обаче, не означава, че задължително заболяването ще се развие.

Всъщност неговото развитие зависи от т.нар. „епигенетични фактори”, към които спадат моделът ни на хранене, навиците ни, как се справяме със стреса и др. Тези фактори са свързани с нашето поведение, а не с нашите гени.

Генетичното изследване ни дава право на информиран избор как да подобрим личното си здраве и да променим навиците си спрямо нашия геном.

7. В какви случаи е необходимо да се обърнем към специалист по хранене?

В случай че човек вече има определено заболяване, е необходимо да потърси лекар, който да го насочи как да подобри здравето си. Много е рисково да започва конкретна диета, която е прочел в интернет или която му е препоръчана от приятел.

Друг случай, в който е препоръчително да се обърнем към лекар, е, когато след много различни диети, все още не постигаме никакъв резултат. Един специалист в областта на храненето ще може да помогне в изграждането на по-добър хранителен режим и да забележи коя всъщност е пречката за постигането на резултат.

Също така е желателно да се свържем с лекар, ако имаме по-специална емоционална връзка с храната или ако усещаме, че има нарушение в хранителното ни поведение.

8. По какъв начин се изготвя подходящ хранителен режим?

В идеалния вариант изготвянето на хранителния режим започва от резултатите от генетичното изследване.

„Те ни дават най-ценната информация за това дали човек е предразположен към определени заболявания, дали е склонен към преяждане или дали е склонен да избягва определени храни.” – разказва д-р Найденова.

Благодарение на генетичното изследване можем да разберем дали имаме конкретни гени, които отговарят за усещането ни на различни вкусове като горчиво, сладко или солено. Освен това резултатите дават информация доколко толерираме определени вещества и как ги преработваме.

Хранителният режим трябва да е съобразен със здравословното ни състояние, ежедневието ни, възможностите ни за набавяне на храна, хранителните ни предпочитания и дори какви течности приемаме. Физическата активност, количеството и качеството ни на сън, какви цели и навици имаме, също са фактори, които трябва да се вземат предвид при изготвянето на хранителен режим.

Генетичните изследвания ни дават възможност да подобрим своето здраве и да правим информирани избори, за да се чувстваме по-удовлетворени и енергични до края на живота си.

„Няма как човек да има добро качество на живот, ако той не се чувства добре в тялото си.” – споделя д-р Найденова.

В случай че искаш да подобриш своето здраве и начин на живот по уверен и информиран начин, съобразен с личния ти геном, единичният пакет Fit Passport е подходящо за теб решение. Благодарение на резултатите от него разбираш:

 • Какви нутриенти и добавки е препоръчително да приемаш и в какво количество;
 • По какъв начин биха ти повлияли различните диети;
 • Какъв е най-подходящият режим на хранене специфично за твоя организъм;
 • Имаш ли генетична предразположеност за определени заболявания и травми.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА FIT PASSPORT

Не си напълно сигурен дали Fit Passport ще ти помогне да постигнеш желаните цели и резултати? Запази час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

Гост специалист

Доц. д-р Дарина Найденова

Доц. д-р Дарина Найденова се занимава с клинична диетология, консултиране и изготвяне на персонални хранителни програми на база на резултатите от генетични тестове.

Доц. д-р Дарина Найденова завършва с отличие медицина в Медицински Университет – Варна през 2000 г. Тя има придобита специалност “Хранене и диететика”. От 2003 г. доц. д-р Найденова съчетава клиничната си практика с научна и преподавателска работа в Медицински университет-Варна. Тя обучава специализанти, студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебното хранене. Участвала е в много национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Минала е през специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на деца, бременни и кърмещи жени. Нейният опит й показва, че персонализираното хранене е най-достъпният и естествен подход в холистичната терапия на метаболитните нарушения и социално-значимите заболявания. Т споделя, че нутригеномиката и нутригенетиката ѝ дават работещ инструмент за изготвяне на индивидуални и „работещи” хранителни препоръки, включително и с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

През 2020 г. тя преминава специализирано обучение „Nutrigenomics: Genetic Testing for Personalized Nutrition”, с което става част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България.

Боряна Герасимова