Този уебинар се проведе на 20 юни 2021 с доц. д-р Дарина Найденова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Спазването на различни диети е ежедневие за голяма част от хората, които искат да намалят теглото си и да влязат в по-добра форма. 

Дали обаче това е добра идея? Понякога, дори да успеем да отслабнем с някоя диета, в последствие се оказва, че сме влошили сериозно здравето си, а още по-често – че ефектът от нея е краткотраен и само сме се измъчили напразно.

Въпреки многото положителни отзиви и лансирането в медиите на някои нашумели диети се оказва, че те не „работят” при голяма част от хората. Защо това е така? Причината да не съществува универсална работеща диета се крие в уникалния геном на всеки човек. Комбинацията от различни гени определя кой модел на хранене ще е най-подходящ за добрата ни форма и здраве  в дългосрочен план.

Поканихме доц. д-р Дарина Найденова да разкаже за наблюденията си върху някои популярни диети и рисковете, свързани с тях. Тя отговори на част от най-често срещаните въпроси за връзката между диетите и генома и сподели експертния си опит в създаването на наистина работещи хранителни режими. Д-р Найденова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Тя има дългогодишен опит като специалист в областта на храненето и диететиката и обучава специализанти, студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене.

Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинарa:

 • Има ли разлика между „диета” и „хранителен режим”?
 • Защо една и съща диета дава различни резултати при различните хора?
 • Как да разпознаем крайните диети?
 • Как влияят диетите на менталното и физическото здраве?
 • С кои фактори трябва да бъде съобразен правилният модел на хранене?
 • Доколко геномът е значим фактор в изграждането на пълноценен хранителен режим?
 • В какви случаи е необходимо да се обърнем към специалист по хранене?
 • По какъв начин се изготвя един подходящ хранителен режим?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

1. Има ли разлика между „диета” и „хранителен режим”?

„Думата „диета” обикновено се използва, когато коментираме едно сериозно хранително ограничение, чиято цел е бързо постигане на резултати в определен период от време.” – споделя д-р Найденова.

Тя подчертава, че строгите диети трябва да се спазват в определен срок, защото в противен случай вредят на организма и могат да са много опасни.

Човек трябва да промени трайно ежедневните си хранителните навици, за да поддържа теглото си в норма и да подобри здравето си. Именно тази трайна промяна е целта на хранителния режим. Той не предполага изключване на любимите храни − в него са предоставени разумни граници и начини, чрез които да се храним по-здравословно. Това е модел на балансирано хранене за цял живот.

2. Защо една и съща диета дава различни резултати при различните хора?

Част от причините, поради които една диета за отслабване може да не доведе до желаните резултати при конкретен човек са свързани с:

 • различия в метаболитните реакции и толеранса към хранителните вещества;
 • недостатъчно движение през деня;
 • хранителни дефицити в самата диета – витамини, минерали и др;
 • хормонален дисбаланс;
 • хронично недоспиване;
 • хроничен стрес;
 • небалансирано разпределение на приема на калории през деня;

3. Как да разпознаем крайните диети?

Според д-р Найденова всяка диета за отслабване, при която има сериозно ограничаване или на калориите, или на хранителните вещества, може да се нарече крайна.

Към крайните диети тя причислява и тези, които изключват цели групи храни. Пример за такива диети са нискомазнинната и кетогенната диета.

Специалистът по хранене подчертава, че всяка диета, която предполага прием на по-малко от 1000 калории на ден също е крайна и може да доведе до сериозни усложнения и проблеми.

4. Как влияят диетите на менталното и физическото здраве?

Какви ще бъдат последиците от диетата зависи от нейното естество. Следването на крайни диети може да:

 • отключи някои генетични предиспозиции към заболявания;
 • влоши вече наличните заболявания;
 • доведе до сериозен дефицит на витамини, минерали и др.;
 • доведе до понижаване на имунната система;
 • влоши репродуктивните способности;
 • влоши настроението и нагласата ни към живота;
 • повиши нивата на стрес;
 • отключи заболявания, свързани с хранителното поведение, включително анорексия, булимия, орторексия и др (виж статията за Емоционалното хранене на д-р Найденова).

5. С кои фактори трябва да бъде съобразен правилният модел на хранене?

 • Здравословното състояние − дали човекът е здрав, или има определено заболяване;
 • Показателите от лабораторни или генетични изследвания (виж Healthy Woman и Healthy Man , които включват ДНК тест, консултация с диетолог и създаване на хранителен режим, съобразен с генома);
 • Каква е крайната цел от модела на хранене − изграждане на здравословни навици, намаляване на теглото, предпазване от наследствени заболявания или др.;
 • Възрастта;
 • Метаболизмът;
 • Естеството на работната среда;
 • Хранителните предпочитания;
 • Какви са възможностите за набавяне на храна;
 • Какъв е толерансът към различните храни − кои храни харесваме или не харесваме, кои храни дават неблагоприятна реакция в организма (например лактоза, сол, кофеин, глутен и др.)

6. Доколко геномът е значим фактор в изграждането на пълноценен хранителен режим?

От гените зависи как ние усвояваме различните храни, хранителни вещества и добавки. Уникалният геном, който всеки от нас носи, определя какви ще са реакциите на тялото ни, когато консумираме конкретна храна.

„Едно ДНК изследване не може да каже точно какви храни да консумираме, но дава много информация за това какво трябва да съдържа храната, за да сме здрави − споделя д-р НайденоваОсвен това ни дава право на информиран избор, посочва ни как да подобрим личното си здраве и да променим навиците си спрямо нашия геном.“

Генетичните изследвания могат да покажат и наличието на рискови гени, свързани с развитието на редица заболявания. Трябва да се има предвид обаче, че този тип изследвания не са диагностични – много други епигенетични фактори оказват влияние върху това дали едно заболяване ще се развие или не. Към тях спадат моделът ни на хранене, навиците ни, как се справяме със стреса и др. Тези фактори са свързани с нашето поведение, а не с нашите гени.

7. В какви случаи е необходимо да се обърнем към специалист по хранене?

В случай че човек вече има определено заболяване, при всички положения е необходимо да потърси лекар, който да му даде насоки за това как да подобри здравето си. Много е рисково да започва конкретна диета, която е прочел в интернет, или която му е препоръчана от приятел.

Друг случай, в който е препоръчително да се обърнем към лекар, е когато след като сме опитали много различни диети, все още не постигаме никакъв резултат. Един специалист в областта на храненето ще може да помогне в изграждането на по-добър хранителен режим и да открие коя всъщност е пречката за постигането на резултат.

Желателно е да се свържем с лекар и ако имаме по-специална емоционална връзка с храната или ако усещаме, че има нарушение в хранителното ни поведение.

8. По какъв начин се изготвя подходящ хранителен режим?

В идеалния вариант изготвянето на хранителния режим започва с резултатите от генетичното изследване (виж Healthy Woman и Healthy Man , които включват ДНК тест, консултация с диетолог и създаване на хранителен режим, съобразен с генома).

„Те ни дават най-ценната информация за това дали човек е предразположен към определени заболявания, дали е склонен да преяжда или да избягва определени храни.” − разказва д-р Найденова.

Благодарение на генетичното изследване можем да разберем какво влияние оказват конкретни гени върху усещането ни за различни вкусове, като горчиво, сладко или солено. Освен това резултатите дават информация за това как организмът ни реагира на определени вещества и как ги преработваме.

Оптималният хранителен режим трябва да е съобразен със здравословното ни състояние, ежедневието ни, възможностите ни за набавяне на храна, хранителните ни предпочитания и дори това какви течности приемаме. Други фактори, които трябва да се вземат предвид при изготвянето на хранителен режим, са свързани с двигателния ни режим, количеството и качеството на съня ни, както и целите и навиците ни.

„Няма как човек да има добро качество на живот, ако той не се чувства добре в тялото си.” – споделя д-р Найденова.

Ако искаш да подобриш хранителния си режим, като го съобразиш със спецификите на твоя геном и да направиш превенция на множество хронични заболявания, запознай се с цялостните услуги за подобряване на храненето и здравето на съвременните жени и мъже – Healthy Woman  и Healthy Man. Благодарение на тях разбираш:

 • по какъв начин биха ти повлияли различните хранителни режими;
 • по какъв начин най-ефективно да управляваш теглото си, за да получиш трайни резултати;
 • какъв е най-подходящият режим на хранене конкретно за твоя организъм;
 • какви нутриенти и добавки е препоръчително да приемаш и в какво количество;
 • как организма ти реагира на редица храни;
 • имаш ли генетична предразположеност за развитието на определени хронични заболявания и какво да направиш, за да се предпазиш от тях;
 • и много други.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ЦЯЛОСТНИТЕ НИ РЕШЕНИЯ

Чудиш се дали Healthy Woman или Healthy Man ще ти помогнат да постигнеш желаните цели и резултати? Запази час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

ЗАПАЗИ СИ ЧАС ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика

Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.

Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.

Боряна Герасимова