Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което се изразява в хронично възпаление на щитовидната жлеза. То се развива в резултат на нарушена функция на имунната система и предизвиква производство на антитела, атакуващи щитовидната жлеза. Постепенно това води до намаляване на активността й и хипотиреоидизъм. Състоянието се среща предимно при жени, а успешното му контролиране обичайно изисква въвеждане на подходяща медикаментозна терапия и адекватни промени в начина на живот, включително хранене, движение и прием на добавки.

Причини за развитие на заболяването

Причините за развитието на тиреоидит на Хашимото не са напълно известни. Счита се, че рискът за развитието му е по-висок при случаи на тиреоидит на Хашимото или друга автоимунна болест при членове на семейството. Други фактори също може да оказват влияние при хора с предиспозиция към заболяването, включително

 • недостатъчен прием на селен;
 • прием на голямо количество йод и лекарства, съдържащи йод; 
 • излагане на токсини.
Причини за развитие на заболяването

Рискови фактори 

Тиреоидитът на Хашимото е най-често срещаното заболяване на щитовидната жлеза, като то засяга основно жените. Ако някой от членовете на семейството ти страда от тиреоидит на Хашимото, това увеличава и твоя риск. Често засегнати от заболяването са и пациентите, при които е налице друго автоимунно заболяване като:

 • Лупус – хронично състояние, което засяга различни органи;
 • Цьолиакия – заболяване на храносмилателната система, което засяга тънкото черво при консумация на глутен;
 • Диабет тип 1 – заболяване, при което нивото на кръвната захар е твърде високо;
 • Ревматоиден артрит – състояние, което засяга ставите.

Симптоми на болестта на Хашимото

Тъй като заболяването обикновено се развива в продължение на години, може да не се наблюдават никакви ранни симптоми, дори когато кръвните тестове показват наличието на антитела срещу тиреоглобулина (ТАТ) и тиреопероксидаза (anti-TPO, MAT). Тиреопероксидаза е ензим, който заедно с тиреоглобулина участва в образуването на хормоните на щитовидната жлеза

Когато болестта на Хашимото доведе до клетъчно увреждане, което да причини ниски нива на тиреоидни хормони, възникват симптоми на хипотиреоидизъм, като например: болки в мускулите, напълняване, умора, повишена чувствителност към студ, запек, депресия, суха кожа, затруднения при физически упражнения, обилна или нередовна менструация. 

Понякога възпалението може да причини и уголемяване на щитовидната жлеза (гуша), което обикновено води до проблеми при преглъщане или неприятни усещания във врата.

Симптоми на болестта на Хашимото

Ако приемаш хормон-заместително лечение за хипотиреоидизъм, но не се чувстваш добре и имаш остатъчни симптоми, ДНК изследването ThyroGene може да ти помогне да ги овладееш. Как? Като адаптираш терапията си, съобразявайки я с уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.

Резултатите от ДНК теста ThyroGene ще ти покажат дали си носител на рискова вариация на гена DIO2, която повлиява негативно ензимната активност в организма ти. Ако е така, може да се окаже, че по-удачна от страндартната монотерапия с Т4 за теб би била комбинирана терапия Т4 с Т3.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕНЕТИЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ THYROGENE

Диагностициране на тиреоидит на Хашимото 

Диагнозата „тиреоидит на Хашимото“ може да бъде поставена при наличие на симптоми на хипотиреоидизъм, които могат да бъдат съпътствани от:

 • наличие на антитиреоидни антитела (TAT, MAT);

 • уголемена щитовидна жлеза, установена при преглед;

 • повишени кръвни нива на тироид-стимулиращ хормон (TSH) със или без понижени нива на тироксин (T4);

 • различни усложнения.

Ако тиреоидитът на Хашимото не се третира правилно, той може да доведе до усложнения, които включват:

 • проблеми със сърцето;

 • високи нива на LDL холестерол, който е фактор за артериална хипертония, коронарна болест на сърцето и други сърдечносъдови заболявания;

 • проблеми с психичното здраве;

 • повишен риск от депресия и афективни разстройства;

 • проблеми със зачеването, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Навременно диагностициране и лечение на тиреоидитът на Хашимото

При правилно и навременно диагностициране и лечение, тиреоидитът на Хашимото може да се контролира с помощта на медикаменти, а физическите упражнения и подходящият режим на хранене могат значително да благоприятстват общото здраве. 

Източник:  www.healthmatch.io