Уебинарът се проведе на 13 януари 2022 с доц. д-р Дарина Найденова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Тиреоидитът на Хашимото е най-честото заболяване на щитовидната жлеза, като то засяга основно жените.

Дори когато се приема хормон-заместителна терапия за него, остатъчните симптоми на заболяването могат значително да влошат качеството на живот:

  • Увеличаване на теглото
  • Отпадналост и хронична умора
  • Засилен косопад
  • Хронична депресия
  • И много други

Тъй като хората с болестта на Хашимото реагират различно на лечението, индивидуализираният подход за това състояние е от голяма важност. А храненето е един от факторите, които могат да изиграят значима роля. Множество изследвания показват, че промените в диетата и начина на живот имат силата драстично да намалят и дори да премахнат симптомите.

Кои са основните хранителни вещества и добавки, които трябва да включва диетата при тиреоидит на Хашимото? Каква е ролята на възпалението при заболяването и как чрез хранене могат да се контролират процесите на възпаление в организма?

Отговорите на тези и други въпроси, свързани с подобряването на качеството на живота ще научиш по време на уебинара „Факторът хранене при тиреоидит на Хашимото“.

Лектор на събитието беше доц. д-р Дарина Найденова – специалист по хранене и диететика и преподавател към Медицински Университет – Варна в областта на здравословното и лечебно хранене.

Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинара:

  • Какви са основните причини за възникване на тиреоидит на Хашимото?
  • Каква е ролята на храненето при тиреоидит на Хашимото?
  • Кои са най-важните фактори за по-лекото протичане на заболяването?
  • Има ли хранителен режим, който да работи за всички с болестта на Хашимото?
  • Кои са най-често срещаните митове за храненето при тиреоидит на Хашимото и има ли риск да си навредим, следвайки неправилен хранителен режим?
  • Има ли храни и микронутриенти, които трябва да се избягват?
  • Кои храни и микронутриенти наистина помагат да се чувстваме по-добре?
  • Има ли хранителни добавки, които е добре да включат в менюто си хората, диагностицирани със заболяването?
  • Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с тиреоидит на Хашимото?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

1. Какви са основните причини за възникване на тиреоидит на Хашимото?

Един от основните фактори за поява на тиреоидит на Хашимото е наследствеността. Някои хора имат генетично предразположение към по-уязвима на „агресори“ имунна система. Други фактори, които могат да отключат заболяването, особено когато то е генетично заложено, са:

  • хроничен стрес (физическа и психическа преумора)
  • неудовлетвореност от взаимоотношенията с другите и от начина на живот;
  • неподходящ модел на хранене: прекаляване с определени храни или сериозни хранителни дефицити;
  • различни токсични вещества: те могат да попаднат в нашия организъм от замърсения въздух, водата, различни препарати, козметиката и др.

Тези фактори могат да доведат до повишена чревна пропускливост, а тя е в основата на протичането на тиреоидита на Хашимото. Доц. д-р Дарина Найденова споделя, че причините за поява на заболяването са много и няма как да се въздейства на всички фактори, които му влияят, единствено чрез промяна в хранителните вещества или добавки.

2. Каква е ролята на храненето при тиреоидит на Хашимото?

Храната е един от „инструментите“, с които можем да подпомогнем функцията на щитовидната жлеза. Подходящият хранителен режим може да повлияе благоприятно автоимунното възпаление и да улесни регулацията на теглото.

Доц. д-р Найденова уточнява, че ако има сериозно увреждане на жлезата и нейната епителна тъкан, която секретира хормони, е заместена от съединителна тъкан, се развива хипофункция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. В случаите на хипотиреоидизъм е много трудно да се подобри качеството на живот, ако не се започне хормонозаместителна терапия.

Планирай оптималната за теб хормонозаместителна терапия с ThyroGene!

Виж повече за ДНК тест ThyroGene

3. Кои са най-важните фактори за по-лекото протичане на заболяването?

  • Съхранение на тъканта и функцията на щитовидната жлеза и поддържане хормоналния баланс.
  • Намаляване на хроничното възпаление в организма.
  • Подобрение на чревното здраве.
  • Подкрепяне на функцията на черния дроб.
  • Регулация на теглото.

Всеки един от тези фактори може да бъде повлиян с помощта на храненето и подходящ прием на макро- и микронутриенти.

4. Има ли хранителен режим, който да работи за всички с болестта на Хашимото?

Доц. д-р Дарина Найденова разказва, че няма определен хранителен режим, който да работи за всички, но има някои конкретни принципи, които могат да се приложат при повечето хора с тиреоидит на Хашимото.

Част от тези принципи са:

  • Храната, която присъства в менюто ни, да е характерна за дадения географски регион, в който живеем.
  • Да се избягва консумацията на по-екзотични храни или на т.нар. „суперхрани”, защото те са богати на лектини, които повишават чревната пропускливост.
  • Редовно и често хранене през деня ─ периодичното гладуване и пропускане на хранения през деня може да доведе до допълнителни усложнения и влошаване на функцията не само на щитовидната жлеза, но и на други органи и процеси в организма.

5. Кои са най-често срещаните митове за храненето при тиреоидит на Хашимото и има ли риск да си навредим, следвайки неправилен хранителен режим?

Доц. д-р Найденова споделя, че всяко по-продължително гладуване и лишаване на организма от хранителни вещества, може да бъде опасно за функцията на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормон, наречен тироксин или още Т4.

С помощта на черния дроб тялото метаболизира Т4 в хормона Т3 (трийодотиронин). За да може този процес да се осъществи, обаче, е необходимо да има нормални нива на кръвната захар и на количествата на гликоген в черния дроб, както и достатъчен прием на белтъчини. Тези нива няма как да се постигнат при по-продължително гладуване и спазване на крайни диети.

Ниската кръвна захар, обикновено в резултат на гладуване, може да доведе до стрес за организма и до отделянето на кортизол и адреналин, които също потискат функцията на щитовидната жлеза.

Най-често срещаните диети, които могат да окажат негативно влияние при дългосрочно спазване са:

  • елиминационна диета;
  • автоимунен протокол;
  • различни детоксикиращи практики;
  • нисковъглехидратна или кетогенна диета;
  • палео диета;
  • високобелтъчна диета.

Част от тези режими носят своята полза, но само ако се спазват за определен период от време и са препоръчани от специалист, който е запознат със състоянието на човека.

Гледай записа от уебинара, за да научиш повече!

6. Има ли храни и микронутриенти, които трябва да се избягват?

Много пациенти с тиреоидит на Хашимото изключват от менюто си храни, богати на глутен и лактоза, а също и кафето като напитка. Доц. д-р Найденова уточнява, че при всеки човек толерантността към тези храни е различна.

От една страна, това как метаболизираме тези вещества зависи от регионалната ни принадлежност. От друга страна, от значение е и уникалният геном на всеки от нас, който определя предиспозицията ни за непоносимост към глутен и лактоза, както и забавен метаболизъм на кофеин.

Доц. д-р Найденова препоръчва ограничението в приема на глутен, лактоза и кофеин да бъде планирано на база на резултатите от изследвания, а не на сляпо.

Разбери дали имаш генетична предразположеност към хранителни непоносимости с изледването Healthy Woman!

7. Кои храни и микронутриенти наистина помагат да се чувстваме по-добре?

Основните микронутриенти, които могат да са от полза за справянето с тиреоидит на Хашимото, са селен и витамин D.

Минералът селен може да се открие в:

  • различни морски и океански храни;
  • някои видове ядки;
  • бобови и зърнени култури.

Други хранителни вещества, микро- и макронутриенти, чиито адекватен прием помага за по-доброто функциониране на щитовидната жлеза са:

  • йод;
  • белтъчини;
  • въглехидрати;
  • зехтин;
  • авокадо;
  • Омега 3;

8. Има ли хранителни добавки, които е добре да включат в менюто си хората, диагностицирани с тиреоидит на Хашимото?

Включването на каквито и да е хранителни добавки трябва да стане на база на актуалния хранителен статус, генетичния профил и съответните лабораторни изследвания. Препоръчително е приемът на хранителни добавки да бъде съобразен с индивидуалните нужди на всеки, за да няма случаи на предозиране или дефицит на определени вещества.

9. Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с тиреоидит на Хашимото?

„Генетичните тестове са много полезен инструмент, когато е необходимо да се изготви подходящ и работещ хранителен режим, защото те разкриват уязвимите места в генома“ ─ споделя доц. д-р Дарина Найденова.

С помощта на ДНК тест може да се назначи подходящо хормон-заместително лечение за хипотиреоидизъм, съобразено с индивидуалните нужди на пациента. Именно такъв тест е ThyroGene. Обикновено за заболяванията на щитовидната жлеза се назначава монотерапия с неактивната форма на хормона Т4. С помощта на определени ензими, се очаква той да премине в активната си форма, за да бъде адекватно усвоен от организма. Тази ензимна активност, обаче, е повлияна от гена DIO2. Рисковите вариации на този ген водят до нарушено превръщане на Т4 в хормона Т3. По този начин с генетичното изследване може да се установи коя е правилната терапия за пациента – комбинирана или монотерапия.

За пациентите с тиреоидит на Хашимото ДНК тестът Healthy Woman дава значима информация и показва дали съществува риск от непоносимост към различни хранителни вещества. С помощта на генетичното изследване може да се установи нуждата и здравословното количество хранителни добавки спрямо личния геном на всеки.

Резултатите от генетичното изследване ThyroGene ще ти помогнат да разбереш кое е правилното за теб хормон-заместително лечение и какви са уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.

ThyroGene ще ти бъде от полза, в случай че:

  • имаш тиреоидит на Хашимото или хипотиреоидизъм;
  • приемаш монотерапия с тироксин, но тя не дава оптимални резултати;
  • имаш остатъчни симптоми;
  • кръвните ти резултати са в норма, но имаш остатъчни симптоми като главоболие, отпадналост, засилен косопад, проблеми с теглото и т.н.

Научи повече за ДНК теста ThyroGene

Колебаеш се кой от ДНК тестовете ни ще ти бъде от полза? Имаш конкретни проблеми, които искаш да разрешиш и не знаеш дали това е възможно? Запази час за индивидуална консултация с лекар генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

Доц. д-р Дарина Найденова

Доц. д-р Дарина Найденова се занимава с клинична диетология, консултиране и изготвяне на персонални хранителни програми на база на резултатите от генетични тестове.

Доц. д-р Дарина Найденова завършва с отличие медицина в Медицински Университет – Варна през 2000 г. Тя има придобита специалност “Хранене и диететика”. От 2003 г. доц. д-р Найденова съчетава клиничната си практика с научна и преподавателска работа в Медицински университет-Варна. Тя обучава специализанти, студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебното хранене. Участвала е в много национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Минала е през специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на деца, бременни и кърмещи жени. Нейният опит й показва, че персонализираното хранене е най-достъпният и естествен подход в холистичната терапия на метаболитните нарушения и социално-значимите заболявания. Т споделя, че нутригеномиката и нутригенетиката ѝ дават работещ инструмент за изготвяне на индивидуални и „работещи” хранителни препоръки, включително и с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

През 2020 г. тя преминава специализирано обучение „Nutrigenomics: Genetic Testing for Personalized Nutrition”, с което става част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България.

Боряна Герасимова