Уебинарът се проведе на 13 януари 2022 с доц. д-р Дарина Найденова
Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!
Тиреоидитът на Хашимото е най-честото заболяване на щитовидната жлеза, като то засяга основно жените.
Дори когато се приема хормон-заместителна терапия за него, остатъчните симптоми на заболяването могат значително да влошат качеството на живот:
- Увеличаване на теглото
- Отпадналост и хронична умора
- Засилен косопад
- Хронична депресия
- И много други
Тъй като хората с болестта на Хашимото реагират различно на лечението, индивидуализираният подход за това състояние е от голяма важност. А храненето е един от факторите, които могат да изиграят значима роля. Множество изследвания показват, че промените в диетата и начина на живот имат силата драстично да намалят и дори да премахнат симптомите.
Кои са основните хранителни вещества и добавки, които трябва да включва диетата при тиреоидит на Хашимото? Каква е ролята на възпалението при заболяването и как чрез хранене могат да се контролират процесите на възпаление в организма?
Отговорите на тези и други въпроси, свързани с подобряването на качеството на живота ще научиш по време на уебинара „Факторът хранене при тиреоидит на Хашимото“.
Лектор на събитието беше доц. д-р Дарина Найденова – специалист по хранене и диететика и преподавател към Медицински Университет – Варна в областта на здравословното и лечебно хранене.
Въпроси, на които ще намериш отговор в уебинара:
- Какви са основните причини за възникване на тиреоидит на Хашимото?
- Каква е ролята на храненето при тиреоидит на Хашимото?
- Кои са най-важните фактори за по-лекото протичане на заболяването?
- Има ли хранителен режим, който да работи за всички с болестта на Хашимото?
- Кои са най-често срещаните митове за храненето при тиреоидит на Хашимото и има ли риск да си навредим, следвайки неправилен хранителен режим?
- Има ли храни и микронутриенти, които трябва да се избягват?
- Кои храни и микронутриенти наистина помагат да се чувстваме по-добре?
- Има ли хранителни добавки, които е добре да включат в менюто си хората, диагностицирани със заболяването?
- Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с тиреоидит на Хашимото?
Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!
Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.
1. Какви са основните причини за възникване на тиреоидит на Хашимото?
Един от основните фактори за поява на тиреоидит на Хашимото е наследствеността. Някои хора имат генетично предразположение към по-уязвима на „агресори“ имунна система. Други фактори, които могат да отключат заболяването, особено когато то е генетично заложено, са:
- хроничен стрес (физическа и психическа преумора)
- неудовлетвореност от взаимоотношенията с другите и от начина на живот;
- неподходящ модел на хранене: прекаляване с определени храни или сериозни хранителни дефицити;
- различни токсични вещества: те могат да попаднат в нашия организъм от замърсения въздух, водата, различни препарати, козметиката и др.
Тези фактори могат да доведат до повишена чревна пропускливост, а тя е в основата на протичането на тиреоидита на Хашимото. Доц. д-р Дарина Найденова споделя, че причините за поява на заболяването са много и няма как да се въздейства на всички фактори, които му влияят, единствено чрез промяна в хранителните вещества или добавки.
2. Каква е ролята на храненето при тиреоидит на Хашимото?
Храната е един от „инструментите“, с които можем да подпомогнем функцията на щитовидната жлеза. Подходящият хранителен режим може да повлияе благоприятно автоимунното възпаление и да улесни регулацията на теглото.
Доц. д-р Найденова уточнява, че ако има сериозно увреждане на жлезата и нейната епителна тъкан, която секретира хормони, е заместена от съединителна тъкан, се развива хипофункция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. В случаите на хипотиреоидизъм е много трудно да се подобри качеството на живот, ако не се започне хормонозаместителна терапия.
Планирай оптималната за теб хормонозаместителна терапия с ThyroGene!
3. Кои са най-важните фактори за по-лекото протичане на заболяването?
- Съхранение на тъканта и функцията на щитовидната жлеза и поддържане хормоналния баланс.
- Намаляване на хроничното възпаление в организма.
- Подобрение на чревното здраве.
- Подкрепяне на функцията на черния дроб.
- Регулация на теглото.
Всеки един от тези фактори може да бъде повлиян с помощта на храненето и подходящ прием на макро- и микронутриенти.
4. Има ли хранителен режим, който да работи за всички с болестта на Хашимото?
Доц. д-р Дарина Найденова разказва, че няма определен хранителен режим, който да работи за всички, но има някои конкретни принципи, които могат да се приложат при повечето хора с тиреоидит на Хашимото.
Част от тези принципи са:
- Храната, която присъства в менюто ни, да е характерна за дадения географски регион, в който живеем.
- Да се избягва консумацията на по-екзотични храни или на т.нар. „суперхрани”, защото те са богати на лектини, които повишават чревната пропускливост.
- Редовно и често хранене през деня ─ периодичното гладуване и пропускане на хранения през деня може да доведе до допълнителни усложнения и влошаване на функцията не само на щитовидната жлеза, но и на други органи и процеси в организма.
5. Кои са най-често срещаните митове за храненето при тиреоидит на Хашимото и има ли риск да си навредим, следвайки неправилен хранителен режим?
Доц. д-р Найденова споделя, че всяко по-продължително гладуване и лишаване на организма от хранителни вещества, може да бъде опасно за функцията на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормон, наречен тироксин или още Т4.
С помощта на черния дроб тялото метаболизира Т4 в хормона Т3 (трийодотиронин). За да може този процес да се осъществи, обаче, е необходимо да има нормални нива на кръвната захар и на количествата на гликоген в черния дроб, както и достатъчен прием на белтъчини. Тези нива няма как да се постигнат при по-продължително гладуване и спазване на крайни диети.
Ниската кръвна захар, обикновено в резултат на гладуване, може да доведе до стрес за организма и до отделянето на кортизол и адреналин, които също потискат функцията на щитовидната жлеза.
Най-често срещаните диети, които могат да окажат негативно влияние при дългосрочно спазване са:
- елиминационна диета;
- автоимунен протокол;
- различни детоксикиращи практики;
- нисковъглехидратна или кетогенна диета;
- палео диета;
- високобелтъчна диета.
Част от тези режими носят своята полза, но само ако се спазват за определен период от време и са препоръчани от специалист, който е запознат със състоянието на човека.
Гледай записа от уебинара, за да научиш повече!
6. Има ли храни и микронутриенти, които трябва да се избягват?
Много пациенти с тиреоидит на Хашимото изключват от менюто си храни, богати на глутен и лактоза, а също и кафето като напитка. Доц. д-р Найденова уточнява, че при всеки човек толерантността към тези храни е различна.
От една страна, това как метаболизираме тези вещества зависи от регионалната ни принадлежност. От друга страна, от значение е и уникалният геном на всеки от нас, който определя предиспозицията ни за непоносимост към глутен и лактоза, както и забавен метаболизъм на кофеин.
Доц. д-р Найденова препоръчва ограничението в приема на глутен, лактоза и кофеин да бъде планирано на база на резултатите от изследвания, а не на сляпо.
Разбери дали имаш генетична предразположеност към хранителни непоносимости с изледването Healthy Woman!
7. Кои храни и микронутриенти наистина помагат да се чувстваме по-добре?
Основните микронутриенти, които могат да са от полза за справянето с тиреоидит на Хашимото, са селен и витамин D.
Минералът селен може да се открие в:
- различни морски и океански храни;
- някои видове ядки;
- бобови и зърнени култури.
Други хранителни вещества, микро- и макронутриенти, чиито адекватен прием помага за по-доброто функциониране на щитовидната жлеза са:
- йод;
- белтъчини;
- въглехидрати;
- зехтин;
- авокадо;
- Омега 3;
8. Има ли хранителни добавки, които е добре да включат в менюто си хората, диагностицирани с тиреоидит на Хашимото?
Включването на каквито и да е хранителни добавки трябва да стане на база на актуалния хранителен статус, генетичния профил и съответните лабораторни изследвания. Препоръчително е приемът на хранителни добавки да бъде съобразен с индивидуалните нужди на всеки, за да няма случаи на предозиране или дефицит на определени вещества.
9. Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с тиреоидит на Хашимото?
„Генетичните тестове са много полезен инструмент, когато е необходимо да се изготви подходящ и работещ хранителен режим, защото те разкриват уязвимите места в генома“ ─ споделя доц. д-р Дарина Найденова.
С помощта на ДНК тест може да се назначи подходящо хормон-заместително лечение за хипотиреоидизъм, съобразено с индивидуалните нужди на пациента. Именно такъв тест е ThyroGene. Обикновено за заболяванията на щитовидната жлеза се назначава монотерапия с неактивната форма на хормона Т4. С помощта на определени ензими, се очаква той да премине в активната си форма, за да бъде адекватно усвоен от организма. Тази ензимна активност, обаче, е повлияна от гена DIO2. Рисковите вариации на този ген водят до нарушено превръщане на Т4 в хормона Т3. По този начин с генетичното изследване може да се установи коя е правилната терапия за пациента – комбинирана или монотерапия.
За пациентите с тиреоидит на Хашимото ДНК тестът Healthy Woman дава значима информация и показва дали съществува риск от непоносимост към различни хранителни вещества. С помощта на генетичното изследване може да се установи нуждата и здравословното количество хранителни добавки спрямо личния геном на всеки.
Резултатите от генетичното изследване ThyroGene ще ти помогнат да разбереш кое е правилното за теб хормон-заместително лечение и какви са уникалните нужди на тялото ти, продиктувани от твоите гени.
ThyroGene ще ти бъде от полза, в случай че:
- имаш тиреоидит на Хашимото или хипотиреоидизъм;
- приемаш монотерапия с тироксин, но тя не дава оптимални резултати;
- имаш остатъчни симптоми;
- кръвните ти резултати са в норма, но имаш остатъчни симптоми като главоболие, отпадналост, засилен косопад, проблеми с теглото и т.н.
Колебаеш се кой от ДНК тестовете ни ще ти бъде от полза? Имаш конкретни проблеми, които искаш да разрешиш и не знаеш дали това е възможно? Запази час за индивидуална консултация с лекар генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.
Гост специалист
Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика
Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика
Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.
Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.
Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.
Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.