Този уебинар се проведена 28 март 2021 с д-р Силвия Паскалева

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Знаеш ли, че към някои храни и вещества като лактозаглутенкофеинсол и други, съществува генетична непоносимост или чувствителност?

Не е новост, че гените ни могат да влияят на реакцията ни към определени храни. Понякога тази реакция може да предизвика лек стомашен дискомфорт или повишена тревожност, но друг път може да доведе до значително намален фертилитет и дори развитието на сериозно заболяване, като цьолиакия или хипертония.

Поканихме д-р Силвия Паскалева да ни разкаже повече за връзката между гените и непоносимостта към храни, и да даде съвет как да подходим, ако подозираме, че имаме такава реакция. Тя практикува в сферата на спортната медицина повече от 20 години, като физиотерапевт и рехабилитатор. Д-р Паскалева е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Преминала е през курс „Генетично тестване за персонализирано хранене“ към Канадския институт по диетология.

В уебинара ще откриеш отговор на следните въпроси:

 • Каква е разликата между изследванията за генетична непоносимост към храни и кръвните изследвания за непоносимост към храни?
 • Кои са най-често срещаните причини за непоносимост и чувствителност към храни?
 • Към кои хранителни вещества и добавки най-често се наблюдава непоносимост или чувствителност?
 • Какви са признаците за непоносимост към глутен и лактоза и как можем да ги открием?
 • Трябва ли човек да спре да консумира глутен и лактоза, ако резултатите му показват, че има непоносимост към тях?
 • Какво представлява чувствителността към сол и кофеин?
 • Има ли обективен критерий, който да ни насочи кога е добре да премахнем или ограничим приема на определена храна?
 • Кога да си направим генетичен тест за непоносимост към храни?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

1. Каква е разликата между изследванията за генетична непоносимост към храни и кръвните изследвания за непоносимост към храни?

Това са две напълно различни изследвания, които се правят с различни цели.

От една страна, генетичните изследвания разглеждат специфични реактивни гени към определени хранителни вещества като глутен, лактоза, кофеин и др. Те ни показват до каква степен ние сме носители на един или друг рисков ген, който се свързва с непоносимостта към определена храна. 

От друга страна, ДНК тестовете се правят само един път в нашия живот, защото те показват нашите гени и ние не можем да ги променим или заменим.

Кръвните тестове изследват нивата на определени имуноглобулини, които показват доколко имаме толеранс към някой вид храна, но само и единствено към дадения момент на изследването.

Обикновено резултатите от кръвните тестове се променят с времето и показват различни степени на чувствителност към определени храни. Много фактори  могат да променят резултатите от кръвните изследвания и поради това те са по-скоро ненадеждни в дългосрочен план.

Кръвният тест може да покаже, че имаме моментна непоносимост, докато всъщност генетично нямаме такава и обратното. Ако имаме генетично заложена непоносимост, може тя да не се види на кръвния тест.

2. Кои са най-често срещаните причини за непоносимост и чувствителност към храни?

Непоносимостта към определени храни може да бъде генно предразположена, но може и да бъде развита вследствие на някое друго заболяване, какъвто е например тиреоидитът на Хашимото.

Нетолерантността към храни може да бъде причинена и от хистаминови реакции, предишни заболявания или прекаленото консумиране на дадена храна.

Също така нетолерантността може да се дължи на липса на определен ензим. Пример за това е лактозната непоносимост, при която липсва ензимът лактаза, който разгражда млечната захар (лактозата).

3. Към кои хранителни вещества и добавки най-често се наблюдава непоносимост или чувствителност?

 • Глутен;
 • Лактоза;
 • Сол;
 • Кофеин.

4. Какви са признаците за непоносимост към глутен и лактоза и как можем да ги открием?

В някои случаи симптомите за нетолерантност могат да бъдат скрити и може да се наложи да ги търсим по-активно.

Към глутеновата и лактозната непоносимост спадат следните симптоми:

 • Промени в теглото без спазване на определена диета, придружаващо заболяване или външна намеса;
 • Дискомфорт от страна на стомашно-чревния тракт след приема на определена храна;
 • Подуване и газове;
 • Обриви по кожата.

Доктор Паскалева съветва да не се започва самолечение и самотестуване, когато усетим някои от симптомите. Препоръчително е първо да се консултираме със специалист, който да ни насочи какви изследвания е добре да си направим.

Начините да установим дали имаме глутенова или лактозна непоносимост са чрез кръвен тест, серологични изследвания и/или чрез генетични изследвания, които може да изискват биопсия, но е важно преди да направим каквито и да е изследвания, да сме се консултирали със специалист.

5. Трябва ли човек да спре да консумира глутен и лактоза, ако резултатите му показват, че има непоносимост към тях?

Това, че човек има нетолерантност към глутен и лактоза, не означава, че задължително трябва да премине на напълно безглутенова или безлактозна диета

Доктор Силвия Паскалева споделя, че трябва много стриктно да се наблюдава изявата на гените, които предразполагат към непоносимост към дадени храни, за да се определи каква диета да спазва. 

В случай че пациентът има друго заболяване, е възможно да се наложи моментално да започне да спазва безглутенова или безлактозна диета. 

Важно е режимът на хранене да бъде прецизиран и адаптиран от специалист в сферата на храненето, за да бъде съобразен със състоянието на пациента.

6. Какво представлява чувствителността към сол и кофеин?

Най-често срещаният случай на чувствителност към сол е под формата на хипертония – високо кръвно. За съжаление, прекомерната консумация на сол с години, може да доведе не само до наднормено тегло, но и до сърдечно-съдови заболявания.

В случай че бъде установена чувствителност към сол, е препоръчително пациентът да намали консумацията й постепенно.

Кофеинът също е едно от веществата, чиято консумация може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Установено е, че определени гени са отговорни за това едни пациенти да нямат проблем с пиенето на кафе, а за други това води до високо кръвно, аритмия, тахикардия или друго.

Тези гени показват как ние метаболизираме кафето, а това е от изключително значение как ни кара да се чувстваме консумацията на кафе.

7. Има ли обективен критерий, който да ни насочи кога е добре да премахнем или ограничим приема на определена храна?

Обективен критерий могат да бъдат резултатите от кръвните или генетичните тестове. 

Все по-голяма популярност добиват генетичните изследвания, защото те помагат за изграждането на здравословен хранителен режим на база нашите гени, който може да бъде приложим за цял живот.

Ако в резултатите ни се показва, че имаме ген, който отговаря за непоносимостта към лактоза, тогава диетата ни ще бъде съобразена с потискане на изявата на този ген. 

8. Кога да си направим генетичен тест за непоносимост към храни?

На първо място трябва да си направим генетичен тест след консултация със специалист, който да ни насочи какво по-конкретно да изследваме.

На второ място доктор Паскалева съветва да не се прави изследване, след като сме премахнали определена храна от менюто си. В противен случай резултатите може да не показват реалната ни толерантност към храните.

Ако искаме да подобрим здравето си и да научим каква е най-подходящата за нас диета, генетичните изследвания са наистина добра първа стъпка в тази посока.

Ако искаш да подобриш грижата за здравето си по уверен и информиран начин, съобразен с личния ти геном, единичният пакет Fit Passport е подходящо за теб решение. Благодарение на резултатите от него разбираш:

 • Имаш ли генетична предразположеност за определени заболявания и травми;
 • Имаш ли генетично заложена непоносимост към определени храни и кои са те;
 • Какви нутриенти и добавки е препоръчително да приемаш и в какво количество;
 • По какъв начин биха ти повлияли различните диети;
 • Какъв е най-подходящият режим на хранене специфично за твоя организъм;
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА FIT PASSPORT

Чудиш се дали Fit Passport ще ти помогне да постигнеш желаните цели и резултати? Запази час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. 

запази час за генетична консултация

Гост специалист

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова