Уебинарът се проведе на 26 януари 2023 г. с д-р Силвия Паскалева, дм

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

8 месеца – точно толкова време отнема на Петър* да се раздели с цели 36 килограма и да „премести“ стрелката на кантара от 132 на 96 килограма. С помощта на резултатите от своя ДНК тест и подкрепата на опитен нутригенетик в лицето на д-р Силвия Паскалева, той успява да постави теглото си под контрол, да подобри здравето си и да запази постигнатите резултати, спазвайки режим, съобразен с индивидуалните нужди на неговото тяло.

На 26 януари д-р Паскалева разказа от личен опит как се случва и какво изисква едно толкова драстично отслабване, основано на персонализираното хранене. 

Защото поддържането на здравословно тегло не е единично усилие или въпрос на поредна диета. То е структуриран процес, който включва редица важни, но изпълними стъпки.

От историята на Петър ще научиш:

 • От избора на ДНК изследване, през подкрепата на правилните специалисти до практическото приложение на насоките, които то дава – личната история на Петър.
 • Кои са стъпките и процесите, довели до успешното преминаване към персонализирано хранене в съответствие с ДНК резултатите?
 • Какви са особеностите на персонализираното хранене и с какво могат да изненадат резултатите от един генетичен тест?
 • Каква е ролята на лекаря нутригенетик – при избора на ДНК изследване, изграждането на режим, постигането и поддържането на желаните резултати?
 • Кои са най-трудните моменти и „капаните“ в процеса на отслабване и как Петър се справи с тях?
 • Защо е важна грижата не само за физическото, но и за психичното здраве, когато целта е трайно справяне с излишните килограми?
 • Кои са забавните моменти в целия процес?

Опитът, който д-р Паскалева ще сподели с теб, ще ти помогне да визуализираш по-ясно пътя, който трябва да извървиш, за да постигнеш оптимално тегло, без да излагаш на риск здравето си. Събитието ще ти бъде от особена полза, ако вече имаш натрупан опит с неработещи диети и подходи, които не успяват да ти донесат желаните резултати в дългосрочен план, или ти липсва мотивация да започнеш този процес. Ще разбереш къде могат да се крият препъникамъните по пътя към твоята мечтана фигура и как можеш да ги преодолееш, превръщайки подходящото за теб хранене в начин на живот.

*Д-р Паскалева ще представи историята на своя пациент с изричното му съгласие, като по негова молба няма да бъде оповестено истинското му име.

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу:

1. Какво накара Петър да повярва, че решението се крие в персонализираната медицина?

В борбата си с наднорменото тегло Петър е опитвал различни диети и хранителни режими, но въпреки положените усилия не е успявал да постигне трайни резултати. Така стига за себе си до заключението, че няма универсална диета, която да работи за всички и че ще му е нужна допълнителна помощ.

Именно резултатите от ДНК анализа му дават възможност да научи повече за своите генетични предразположености, да разработи индивидуален план за отслабване и да задържи мотивацията си.

2. Кои са основните стъпки, които Петър предприема, за да постигне успеха си?

 • Приема да си направи генетично изследване, което му помага да разбере как тялото му реагира на различни храни и режими.
 • Работи усърдно с д-р Паскалева, която му изготвя персонализиран режим за хранене и спорт.
 • През цялото време Петър се стреми да се придържа към плана си, дори когато това е трудно.
 • Празнува своите малки и големи победи.

3. Какво е важно да се има предвид при използването на ДНК изследвания за контрол на теглото?

Важно е да се отбележи, че ДНК тестовете не са панацея. Те могат да предоставят ценна информация за генетичната предразположеност, включително към затлъстяване, но не могат да гарантират успех в отслабването. Ключово за успеха в постигането на целите е да се комбинира информацията от ДНК теста с консултации с медицински специалист, който може да разработи индивидуален план за отслабване, отговарящ на конкретните нужди на пациента.

Конкретно при Петър ключов фактор за успеха е силната му мотивацията. Той е бил решен да промени начина си на живот и да подобри здравето си. ДНК тестът му е дал яснота и посока, а консултациите с д-р Паскалева са му помогнали да разработи план за отслабване, който да отговаря на индивидуалните му нужди.

запази час за консултация с лекар генетик

4. С какви изненади се срещна Петър по пътя към свалянето на килограми и как успява да запази своята мотивация въпреки трудностите?

В ДНК резултатите на Петър беше посочено, че най-подходящата диета за него е средиземноморската. Това много го изненада, защото дълго време е спазвал нисковъглехидратен начин на хранене и не е предполагал, че средиземноморската диета ще бъде подходяща за него.

Друга изненада в резултатите от изследването му е, че има генетично заложен по-висок риск от сухожилни травми и увреди, които не е споделял в анамнезата си. Благодарение на резултатите, които постига с постоянството, дисциплината и знанието, получено от ДНК теста, Петър успява да запази мотивацията си и да продължава смело напред. В кратък период той успява да свали над 20 килограма, което му дава увереност, че може да постигне целта си.

Освен това много важен фактор се оказва подкрепата от д-р Паскалева и близките му, които му помагат да се придържа към плана си и да се справя с предизвикателствата.

Персонализираният хранителен режим е от съществено значение за отслабването, защото помага на хората да открият начин на хранене, който отговаря на индивидуалните им нужди и предпочитания. Когато хората се хранят е естествен за тях начин, те са по-склонни да се придържат към плана си и да постигат целите си.

Разбери повече за собствените си нужди от микро- и макронутриенти, диктувани от  гените ти с изследването Fit Passport.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

5. Какво е значението на постепенното въвеждане на нови навици за отслабване?

Постепенното въвеждане на нови навици е от съществено значение за отслабването, защото позволява на хората да се адаптират към тях и да ги направят част от ежедневието си. Ако се опитаме да променим твърде много неща едновременно, е по-вероятно да се откажем от усилията си.

В случая на Петър д-р Паскалева започва с малки стъпки, като например да му даде рецепти за здравословни сладкиши, които той обича. След като успява да се справи с това, тя му изготвя по-подробни планове за хранене и упражнения, с които да подобри цялостно начина си на живот.

6. Каква е ролята на физическите упражнения за отслабването?

Включването на физическа активност в ежедневието е важен фактор за отслабването, защото помага за изгарянето на калории. Въпреки това, важно е да се започне постепенно, особено ако човек е с наднормено тегло. По тази причина д-р Паскалева препоръчва на Петър постепенно натоварване с кардио тренировки с ниска интензивност, като например разходки или каране на колело. След като той подобрява физическата си форма, тя включва и силови тренировки в режима му.

7. Защо е важна грижата не само за физическото, но и за психичното здраве, когато целта е трайно справяне с излишните килограми?

Стресът може да доведе до неконтролируемо хранене и да затрудни отслабването. Ето защо е важно да се грижим за психичното си здраве, когато се опитваме да отслабнем.

В някои случаи, може да се наложи да започнем първо с борба със стреса, преди да започнем да се фокусираме върху отслабването. Освен това издръжливостта на стрес и склонността към определени психични нарушения също могат да са генетично заложени. По тази причина д-р Паскалева включва в режима на Петър плуване и посещения на сауна, за да помогне за намаляването както на натрупания в тялото физически и психически стрес.

8. Какво е посланието на д-р Паскалева към хората, които многократно са се проваляли в опитите си да отслабнат?

Генетичните тестове могат да помогнат на хората да отслабнат по-ефективно и трайно. Въпреки това д-р Паскалева подчертава, че отслабването е дълъг и труден процес, който изисква мотивация и постоянство. Пациентите трябва да бъдат готови да се ангажират с промените в начина си на живот, включително хранене, упражнения и регулация на стреса.

9. Какви са ключовите фактори за дългосрочния успех при отслабването?

Д-р Паскалева сподели няколко ключови фактори за дългосрочен успех при отслабването:

 • Мотивация: Тя е незаменима част от процеса на промяна, защото е двигателна сила за предприемане на правилните действия и постигане на целите.
 • Отчетност:Отчетността е от съществено значение за успеха с отслабването. Пациентите трябва да следят внимателно прогреса си и да бъдат честни със себе си и с други хора за това, което ядат и пият. Това може да им помогне да останат мотивирани по пътя към целите си.
 • Планиране: Необходимо е да има план за хранене и упражнения, който да е съобразен с индивидуални нужди и предпочитания.
 • Подкрепа: Важно е да виждаме подкрепата на семейството, приятелите и близките ни хора по пътя към целта.

Доктор Паскалева посочва, че отслабването е труден, но възнаграждаващ процес. С мотивация, отчетност, планиране и подкрепа пациентите могат да постигнат целите си и да подобрят здравето си.

Това са само някои от акцентите в уебинара. В случай че искаш да научиш още за историята на Петър, можеш да гледаш целия запис, качен в началото на тази страница, или да прочетеш интервюто му.

Петър отслабна с 36кг
Прочети разказа на Петър, който свали 36 килограма за 8 месеца: „За да постигнете желаните резултати, е важно да повярвате на ДНК теста и да се доверите на лекаря си!“
Прочети интервюто на Петър

Гост специалист

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Боряна Герасимова