Уебинарът се проведе на 19 септември 2021 с Радослав Рангелов

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Страхуваш ли се от промените, които тялото ти ще претърпи с течение на годините? Независимо дали спортуваш активно или водиш по-скоро заседнал начин на живот, ти подлагаш физиката си на сериозни изпитания, които могат да доведат до различни болки, травми и ограничения като контузии, хронично обездвижване и т.н. А това как тялото ти ще реагира на тези изпитания, до голяма степен зависи от способността на мускулите и ставите ти да функционират пълноценно, т.е. от твоята мобилност.

Лектор на уебинара беше Радослав Рангелов – основател на програмата „Мотивити“ (https://motivitystate.com), която следва структуриран тренировъчен режим и дава задълбочено разбиране на начина, по който функционира тялото. Тренировките включват гимнастически упражнения с цел подобряване на цялостното физическо здраве, сила и гъвкавост. Те са насочени към хора, които търсят начин да избегнат или преборят неприятните усещания в тялото си и да подобрят физическата си кондиция, независимо дали спортуват активно или са начинаещи.

Въпроси, на които ще намериш отговори в този уебинар:

 • Какво е мобилност?
 • Как чрез упражнения за мобилност можеш да избегнеш потенциални травми или да намалиш негативните последици от вече случили се такива?
 • Какво е приложението на мобилността в професионалния спорт и как можем да подобрим спортните си постижения?
 • Какво влияние оказва твоят геном върху начина, по който спортуваш и резултатите, които постигаш?
 • Има ли универсална правилна стойка, към която трябва да се стремим?
 • Как можем да започнем да интегрираме мобилните практики в ежедневието си?
 • Може ли дишането да се използва като инструмент за по-добра мобилност?
 • Могат ли мобилните практики да ни помогнат да намалим нивата на стрес в ежедневието си и да повишим качеството и продължителността на живота си?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

1. Какво е мобилност?

Мобилността е мястото, където гъвкавостта среща силата. Като имаме подвижността на ставата и силата на мускулите, които контролират тази става, ние сме в безопасност, практикувайки различни активности и различни дейности.

„Мобилност” не е синоним на „гъвкавост”. Mоже да сме гъвкави, но въпреки това да нямаме сила в обема, който сме постигнали пасивно. Мобилността е способността на ставите и зоните около тях да се движат свободно и неограничено до пълното си разгъване. Гъвкавостта от своя страна отговаря за разтегливостта и дължината на мускулите и сухожилията. Мобилността е умение, което включва активност и сила, а гъвкавостта е пасивен елемент от движението

2. Как чрез упражнения за мобилност можеш да избегнеш потенциални травми или да намалиш негативните последици от вече случили се такива?

Целта на упражненията за мобилност е  да ни предпазят от травми в реална среда. Когато тренировката се изпълнява в контролирана обстановка, тя подготвя човека и ставата да издържат на определеното напрежение при стъпване накриво, падане или други инциденти.

Да кажеш, че можеш да предотвратиш контузия чрез упражнения за мобилност, е малко самоуверено. По този начин обаче можеш да се предпазиш максимално от неприятните последици, над които имаш контрол.” − споделя Радослав и добавя, че постигането на добро ниво на мобилност отнема повече време, но веднъж, когато сме го постигнали, е много по-лесно да го поддържаме.

Според него най-често срещаните травми са свързани със ставите, много по-рядко се сблъскваме със скъсване на мускул. Той подчертава, че един от основните проблеми е в това, че тренираме повече големите мускулни групи и забравяме за групите „стабилизатори”, които се намират в областите около ставите.

Генетичното изследване Fit Passport ще ти помогне да изградиш оптимален двигателен и хранителен режим, съобразен с особеностите на твоя геном. Резултатите от изследването ще ти покажат:

 • към какъв калориен прием и каква физическа натовареност е добре да се придържаш, ако искаш да коригираш теглото си;
 • какъв тип упражнения е добре да включиш в тренировките или фитнес програмата си, за да бъдат те максимално ефективни;
 • какъв е генетичният ти риск от травми и мускулни увреждания и как можеш да го намалиш;
 • каква е мотивацията ти за тренираме и как можеш да я повишиш;
 • какво е нивото ти на чувствителност към болка и как можеш да го увеличиш.
Научи повече за Fit Passport

3. Какво е приложението на мобилността в професионалния спорт и как можем да подобрим спортните си постижения? 

Една от основните функции на тялото е да пести енергия, а мобилността ни помага да постигаме повече резултати с по-малко енергия.

Всяка става има две позиции: отворена и затворена. Когато ставата се отваря и затваря добре, мускулите и сухожилията около нея също ще работят както трябва.

По този начин се чувстваме по-добре и по-уверени в движенията си и постигаме по-добри спортни резултати.

4. Какво влияние оказва геномът ни върху начина, по който спортуваме и резултатите, които постигаме?

В нашите гени се крие определен заложен спортен потенциал. Това обаче не означава, че при наличието на негативни генетични предразположения не можем да бъдем добри атлети или да постигнем добро ниво на мобилност.

Геномът показва дали човекът ще постигне по-добра мобилност по-бързо и лесно, или ще са му нужни повече време и усилия. Разликата в резултатите основно се дължи на качеството на движение, а именно – мобилността.

Не смятам, че всеки може и трябва да прави шпагат. Упражненията, които използваме за постигането на определен резултат обаче са ценни за всеки един човек, защото му помагат да усеща ставите си по-здрави.” – споделя Радослав, който е поставил на видно място в залата си цитата на Сократ:

„Никой човек няма право да бъде аматьор по въпроса за физическата подготовка. Срамно е човек да остарее, без да види красотата и силата, на която е способно тялото му.”

5. Има ли универсална правилна стойка, към която трябва да се стремим?

Според Радослав няма универсална правилна стойка, защото всичко зависи от това доколко е подвижно тялото ни. Той споделя, че е важно да обърнем внимание дали определени позиции водят до болка, или не, дали сме сигурни, когато стоим или се движим по определен начин, или не сме.

Въпросът е в това дали човек може да влезе и излезе от позицията безпроблемно, а не дали може да стои дълго време в нея. От малки ни учат, че е хубаво да сме с изправен гръб и прибрани лопатки, но Радослав разказва, че това е стратегия, която тялото използва, за да се бори с гравитацията, докато се движим. 

В случай че сме седнали, ние нямаме причина да борим тази гравитация. Затова Радослав съветва хората, които работят седнали на бюро, да се опитат да работят изправени, седнали на стол и седнали на земята в различните части на деня. По този начин усещат коя стойка е най-подходяща за тях в различни условия и не се застояват твърде дълго време на едно и също място в една и съща позиция.

6. Как можем да започнем да интегрираме мобилните практики в ежедневието си?

Радослав дава няколко съвета как постепенно да започнем да се раздвижваме, ако имаме хронични болки:

 • Включване на повече прости движения в ежедневието: навеждане и изправяне на тялото, кръгове с глава и др.
 • Не е нужно движенията да са сложни и не трябва да са болезнени, за да не напрягаме нервната система допълнително.
 • Прекарване на малък период от време в клек с допрени пети на земята − по този начин имаме максимално сгъване на коленете, глезените, таза и дори гръбначния стълб.
 • Стъпалата също са важна част от нашето тяло и трябва да ги раздвижим, защото в стъпалото има 33 стави, които отговарят за понасянето на тежестта на тялото.
 • Гръбначният стълб също е много важна част от нашето тяло, той може да бъде раздвижван по различни начини: поза котешки гръб, странично въртене на торса, странични наклони (мелница) и др.
 • Подобрение в дишането.

7. Може ли дишането да се използва като инструмент за по-добра мобилност?

Според Радослав дишането може да се използва като инструмент за по-добра мобилност. Една от причините е, че при пълно издишване цялото тяло се отпуска и гръбначният стълб може да се сгъне естествено.

При наличие на болка в кръста, ако провокираме допълнителното напрягане, за да го раздвижим, може да влошим състоянието си. Ако дишаме дълбоко обаче, ние се отпускаме и нервната система се успокоява.

Също така, ако човек не може да диша добре в състояние на покой, е силно вероятно той да не може да диша добре и когато се движи и спортува.

8. Могат ли мобилните практики да ни помогнат да намалим нивата на стрес в ежедневието си и да повишим качеството и продължителността на живота си?

Известно е, че хората задържат определени емоции в някои части от тялото си, например кръст, гръбначен стълб, плешки и др.

Радослав споделя, че е от голямо значение да си даваме време, в което да се отпускаме и да почиваме. Така даваме възможност на мускулите ни да се „освободят” от напрежението.

За да намалим нивата на стрес, е необходимо постепенно раздвижване, придружено от почивка, която да включва пълното ползване на сетивата ни.

Можеш да се свържеш с Радослав Рангелов и да намериш повече информация за него и програмите му от сайта: https://motivitystate.com/.

ПЛАНИРАЙ ТРЕНИРОВКИТЕ СИ ПО НАЙ-ДОБРИЯ ЗА ТЕБ НАЧИН С ДНК ИЗСЛЕДВАНЕТО FIT PASSPORT

Научи повече за Fit Passport

Не знаеш дали Fit Passport ще ти помогне да постигнеш желаните цели и резултати? Запази час за индивидуална консултация с лекар генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

Запази час за генетична консултация

Гост специалист

Радослав Рангелов

Радослав Рангелов е основател на програмата „Мотивити“ (https://motivitystate.com), която следва структуриран тренировъчен режим и дава задълбочено разбиране на начина, по който функционира тялото. Тренировките включват гимнастически упражнения с цел подобряване на цялостното физическо здраве, сила и гъвкавост. Те са насочени към хора, които търсят начин да избегнат или преборят неприятните усещания в тялото си и да подобрят физическата си кондиция, независимо дали спортуват активно или са начинаещи.

Боряна Герасимова