Представи си какво е чувството, ако разбереш, че цяло десетилетие носиш здравословен проблем, който е можело бързо да бъде разрешен с помощта на генетично изследване и правилна диагноза. Какво е чувството, ако много късно разбереш, че е можело да имаш по-ефективно лечение, здраво дете или да си спестиш множество проблеми, средства и време. Или какво би било, ако направиш неподходящо изследване, то ти даде подвеждащ резултат и след години се окаже, че взетите решения за здравето ти и мерките, които прилагаш от тогава, не са работили в твоя полза.

Никой от нас не иска това, но то се случва стряскащо често.

И последиците варират драстично: от загуба на време и неефективна грижа за здравето, до истински човешки трагедии. Да, тук далеч не става въпрос само за хранене или качество на живот. Генетиката е изключително силно застъпена в репродуктивното здраве, онкологията, неврологията, кардиологията, спорта и рисковете от травми, в диагностиката и терапиите при редките генетични заболявания и редица други здравни сфери.

След като във времето се срещнахме с много хора, които наистина бяха в ситуациите, които описах, решихме да направим нещо по въпроса и да потърсим подходящо решение. Целта ни беше да може все повече хора да имат възможност да избегнат тези проблеми в бъдеще, като се информират своевременно и вземат най-правилните решения навреме.

Така разработихме различни видове генетични консултации. Защото начинът да бъдат избегнати огромна част от проблемите, за които споменах, е точно консултация с лекар генетик. Тя може да ти спести години лутане и много разочарования.

Какво всъщност представлява медико-генетичната консултация?

Това е високо специализирана медицинска помощ, извършваща се от лекари, работещи в сферата на медицинската генетика. Целта на консултацията може да е различна, в зависимост от въпроса, който е поставен: може да се търси препоръка за най-подходящ вид генетично изследване, да се постави диагноза в случай за генетично заболяване, да се извърши анализ на готов генетичен резултат и много други. Още за консултациите може да научиш и от статията на лекаря генетик д-р Олга Антонова в Медикъл Тайм.

В Re:Gena обособихме 6 категории консултации, за да покрием следните значими и важни теми, и да покажем, че генетиката има решения за тях:

Ако въпросът е актуален за теб, разгледай в детайл консултациите ни тук и не се притеснявай да се свържеш с нас, ако имаш въпроси или нужда от насока:

Научи повече за генетичните консултации

Виж и обратната връзка от хората, които ни се довериха за консултация:

Боряна Герасимова