Решението да „погледнеш“ към своите гени може да е провокирано от желанието да се предпазиш от евентуални рискове, да подобриш шанса си да имаш по-качествен живот в перспектива. Немалка част от хората, потърсили решението на своите проблеми в своята ДНК, обаче са поставени пред реален, вече изявен проблем, който им пречи да бъдат трудоспособни, да се чувстват добре, да се радват на живота. Такъв е случаят на Мария, която ни откри след няколкогодишна, болезнена битка с ендометриозата.

Срещаме се с Мария в поредицата „Историята на моите гени“, няколко месеца след като тя е получила резултатите от своя ДНК пакет, който включва тестовете Estrogen Detox и Healthy Woman, и е започнала да следва персонализиран хранителен режим, назначен от д-р Дарина Найденова. В резултат тя е успяла до голяма степен да овладее неприятните симптоми, съпътстващи диагнозата ендометриоза и днес води много по-качествен и спокоен начин на живот, лишен от болка и дискомфорт.

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Мария Митева и съм на 31 години. Работя като софтуерен специалист, но в момента съм по майчинство – грижа се за двегодишния си син. В свободното си време отделям внимание на теми и дейности, свързани със здравословното хранене, менталното здраве, физическата активност. Занимавам се с йога, медитация и релаксация. 

Каква беше причината дa се обърнеш към възможностите на нутригенетиката?

Преди 5 години получих диагнозата ендометриоза. Тогава бях едва на 26 години и новината ме свари неподготвена, много ме уплаши. Започнах да търся повече информация за заболяването, исках да знам какво мога да направя, за да облекча симптомите и да намаля рисковете, на които съм изложена. Насоките, които получих обаче бяха общи, еднотипни и не ми бях от особена полза.

Бях в задънена улица, когато открих фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и разбрах, че в България има общност от жени, които изпитват същите страхове и тревоги като мен, борят се с изпитанията, с които и аз. Записах се за участие в уебинара „Ендометриоза и генетика“, организиран от Re:Gena, в партньорство с фондацията, и оттам разбрах за възможностите, които предлага персонализираната медицина. Бях убедена, че искам да проверя какво мога да постигна с помощта на нутригенетиката, след като толкова много време не успявах да открия верния за мен път в грижата за здравето ми.

Гледай запис на уебинара „Ендометриоза и генетика“

Опитвала ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

Малко след поставянето на диагнозата се подложих на операция за отстраняване на киста в десния ми яйчник, след което преминах през хормонална терапия. За съжаление в моя случай нито оперативната интервенция, нито последващото лечение дадоха очакваните резултати. Благодарение на хормоналната терапия симптомите ми се облекчиха, но ефектът се оказа временен. Само месец по-късно отново изпитвах силни болки, а след година и половина се появиха нови кисти. 

Бях решена, че няма да се подлагам на повторна операция и започнах да експериментирам с хранене, прием на добавки, създаване на нови навици, свързани с начина ми на живот. Към днешна дата съжалявам за голяма част от изборите и решенията, които съм направила, защото, следвайки принципа „проба-грешка“, си навлякох много негативни последствия. В резултат на това, че бях изключила изцяло животинските продукти например, отключих анемия и развих дефицит на витамини от групата Б. Нивата на кръвната ми захар също излязоха от норма заради прекомерната консумация на въглехидрати и липсата на протеини. Същевременно болките ми бяха все така силни и чести, сякаш не се повлияваха от нищо.

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Общоприложимите принципи в лечението на ендометриоза при мен не дадоха резултат. Знам, че има жени, които след оперативната намеса не получават рецидиви, но моят случай, за съжаление, не се оказа такъв. Не се сбъднаха и прогнозите на някои лекари, че след бременността болките сами ще отшумят. 

Разбрах по трудния начин, че универсалните решения няма да ми свършат работа, и че ако искам да постигна задоволителни, устойчиви във времето резултати, трябва да следвам индивидуален подход в грижата за себе си.

Бях готова да направя крачка в тази посока, но не знаех откъде да започна. Точно тогава попаднах на уебинара „Ендометриоза и генетика“ и разбрах за ДНК тестовете на Re:Gena. Преди това не знаех, че съществуват генетични изследвания, насочени конкретно към моето заболяване и не ми беше хрумвало да търся такъв тип подкрепа. Много съм благодарна на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, че насочиха вниманието ми натам, и че ми помогнаха да направя първата крачка. 

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

След като изгледах уебинара знаех, че искам да си направя ДНК изследване, но не бях сигурна какво точно включва то. Затова си запазих час за предварителна консултация с лекар генетик. Срещнах се с д-р Виктория Спасова, която има богат опит в работата с пациенти с ендометриоза. Тя ме насочи към конкретни гени и генетични панели, които има смисъл да изследвам в моя случай.

Моят пакет включва ДНК изследванията Estrogen Detox и Healthy Woman. Първото ми помогна да разбера как организмът ми се справя с метаболизма на естрогена – важен фактор, който значително повлиява начина, по който протича ендометриозата и степента, в която се проявяват неприятните симптоми от нея. С помощта на Healthy Woman разбрах какви дефицити на витамини има в организма ми и съответно как мога да ги контролирам; какви микро- и макронутриенти е добре да включа в диетата си, за да се чувствам добре и да намаля болките; какъв е рискът ми от развитието на различни заболявания и как мога да проведа ефективна превенция.

Виж секцията ни с полезни ресурси на тема ендометриоза

Какво се случи след това?

След като излязоха резултатите от ДНК тестовете проведох още една среща с д-р Спасова. Вече бях разгледала подробния доклад, който получих на имейла си, но имах допълнителни въпроси. Д-р Спасова ми отдели достатъчно време, за да ми даде обективни и изчерпателни отговори, както и конкретни насоки, с които да подобря здравето си.

На този етап бях много по-спокойна, чувствах се уверена, че вървя в правилната посока. Годините опит и лутане ми помогнаха да подходя реалистично към ситуацията. Разбрах в колко голяма степен здравето и качеството на живота ми зависят от мен.

Не се страхувах какво ще покажат резултатите от генетичното изследване – знаех, че това не е диагноза, а информация, която ще ми помогне да се погрижа пълноценно за себе си. 

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Със сигурност консултациите изиграха ключова роля по отношение на резултатите, които успях да постигна. След като се запозна в детайли със състоянието ми, д-р Спасова ми помогна да разбера много ясно как мога да подобря здравето си с помощта на генетичните изследвания. Нейната помощ беше безценна и при интерпретацията на резултатите – обясни ми на много разбираем език какво се крие зад тях, кои са основните акценти, на които трябва да обърна внимание и как да ги адресирам.

На следващ етап проведох консултация и с доц. д-р Дарина Найденова, диетолог в екипа на Re:Gena, с която се запознах по време на уебинара „Факторът хранене при ендометриоза“. Тя взе предвид резултатите не само от ДНК тестовете, но и от всички други лабораторни изследвания, които бях провеждала. Даде ми изключителни конкретни насоки, каквито не бях получавала никога преди това. Режимът на хранене, който тя създаде за мен, отчита всички ключови фактори, които оказват влияние върху здравето ми и начина, по който се чувствам. 

Ползата от ДНК тестовете за Мария

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Преди бях фокусирана основно върху работата си и не обръщах особено внимание на храненето, не смятах, че то е от такова значение. Сега наблюдавам какво и как ям. ДНК резултатите ме накараха да преосмисля поведението и навиците си към настоящия момент и да осъзная как те могат да повлияят бъдещето ми. Осъзнах, че трябва да се погрижа за себе си, за да мога да се чувствам добре и да се грижа за детето, за близките си.

Информацията, която получих от генетичните изследвания, ме кара да се чувствам уверена, че имам контрол върху здравето си и начина, по който се чувствам. Знам, че има смисъл да полагам усилия в тази посока, защото виждам реални резултати от това.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследването и насоките, които получи?

Със сигурност най-драстичната промяна, която направих с оглед на резултатите от ДНК теста, е свързана с храненето. За разлика от преди, сега имам много ясна идея за това какво, кога и как да консумирам, за да се чувствам добре.

Все още ми е трудно да планирам храненията си по най-добрия начин, затова непрекъснато чета, обменям опит и идеи с други момичета с ендометриоза. Доц. Найденова също винаги е на разположение за съвет – много съм щастлива, че мога да разчитам на експертизата й. 

Персонализираният хранителен режим, който тя създаде за мен, е много разнообразен – нито една хранителна група не е изключена от менюто ми. Много съществена част от него са зеленчуците, като във втората част на цикъла приемам много кръстоцветни. Ям морска храна в завидни количества, но един-два пъти в седмицата си позволявам и месо. Не съм изключила и млечните продукти – просто подбирам подходящите за мен и не прекалявам с тях. Позволявам си дори шоколад – в определени количества и състав, разбира се.  

Прецизирах и приема на добавки. Доц. Найденова ми назначи изследване на нивата на витамин Д и с оглед на резултатите и генетичния ми доклад се наложи корекция на дозата. Замених част от добавките, които приемах, с нови. През определен интервал правим и инжекции. Отново по препоръка на доц. Найденова започнах да практикувам йога. Оказа се, че има конкретни упражнения, полезни за тазовото дъно, които в моя случай са много благотворни. 

Ползата от йога практиките

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

ДНК изследванията и персонализираното хранене ми помогнаха да овладея типичните болки при ендометриоза. Кризите, които имах преди, бяха парализиращи. Имало е дни от месеца, в които съм била нетрудоспособна. Вече близо половин година не съм имала такива кризи, не съм приемала и обезболяващи. Когато усетя дори лек дискомфорт, знам как да реагирам и успявам да овладея ситуацията, да спра болката.

С помощта на персонализираното хранене държа под контрол и анемията. Изследванията ми са в норма и като цяло се чувствам много добре. Мога да кажа, че сега, когато съм на 31, се усещам много по-здрава, отколкото когато бях в 20-те си години.

Какви са целите ти занапред?

Поставила съм си за цел да направя храненето си още по-пълноценно и разнообразно. Хранителният режим, който следвам в момента, много ми помага, но знам, че не се възползвам от целия му потенциал. Искам да стана по-изобретателна по отношение на храненето си – да го вкарам в още по-добър ритъм, да добавя в менюто си нови рецепти, нови комбинации от храни. 

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Смятам, че човек има право да взима информирани решения и трябва да се възползва от него. Ако се колебаете дали ДНК изследванията ще ви бъдат от полза – потърсете повече информация, консултирайте се със специалист. Само така ще имате реалистични очаквания какво може да постигнете с помощта на генетиката и какви усилия е нужно да положите, за да се случи това.

От свое име мога да кажа, че за мен бъдещето е в персонализираната медицина и превенцията. Информацията, закодирана в нашите гени, е безценна. С нейна помощ можем да повишим значително качеството на живота си. Аз лично го направих и мога да кажа, че не съм се чувствала толкова добре от години.