Този уебинар се проведе на 28 юли 2021 с доц. д-р Дарина Найденова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Ендометриозата засяга приблизително 10% от жените в репродуктивна възраст. Много съществено влияние върху протичането на заболяването и овладяването на симптомите му оказва начинът на хранене на пациентите.

Кои са основните хранителни вещества и добавки, които трябва да включва диетата на дамите с ендометриоза? Как чрез хранене те могат да контролират процесите на възпаление в организма си и да спомогнат извеждането на естрогена от тялото? Отговорите на тези и други въпроси, свързани с подобряването на качеството на живота на дамите ще научите по време на уебинара „Факторът хранене при ендометриоза“, организиран от Re:Gena в партньорство с фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Лектор на събитието ще бъде доц. д-р Дарина Найденова – специалист по хранене и диететика и преподавател към Медицински Университет – Варна в областта на здравословното и лечебно хранене. Доц. д-р Найденова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България, оторизиран и от престижната организация Dietitians of Canada. Тя изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Част от уебинара ще бъде и Ваня Стойчева, сътрудник към фондация „Ендометриоза и репородуктивно здраве“, която ще сподели своя опит и съвети, свързани с пълноценното хранене при ендометриоза.

Какво ще научиш от уебинара?

 • Кои са най-важните приоритети в храненето, с които дамите с ендометриоза трябва да се съобразят?
 • Какъв е най-подходящият режим на хранене за жените с това заболяване?
 • Кои храни водят до възпаление и обостряне на ендометриозата и какви макро и микронутриенти включва противовъзпалителното хранене?
 • Кои са хранителните подходи за по-ефикасен метаболизъм на естрогените и оптимална детоксикация?
 • Каква е връзката между остеопорозата и ендометриозата? Какви са методите за справяне с тях?
 • По какъв начин влияят глутенът и кофеинът на симптомите при ендометриоза?
 • Кои хранителни добавки е добре да включат в менюто си жените, диагностицирани със заболяването?
 • Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с ендометриоза?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

1. Кои са най-важните приоритети в храненето, с които дамите с ендометриоза трябва да се съобразят?

Много от жените с този проблем се чувстват безсилни в битката със заболяването, поради което прибягват до различни стратегии, за да облекчат болката си, да върнат силата си и да подобрят качеството си на живот.

Една от тези стратегии е именно промяната в начина на хранене. Установено е, че диетата на жените с ендометриоза трябва да включва храни, които:

 • повлияват болката и възпалението в организма;
 • могат да подобрят естрогенния метаболизъм;
 • могат да повлияят разрастването на огнищата от ендометриални клетки;

Друга стратегия за облекчаване на симптомите на ендометриоза е провеждането на йога практики и различни физически упражнения.

2. Какъв е най-подходящият режим на хранене за жените с това заболяване?

Дамите трябва да бъдат внимателни, тъй като в интернет има много публикации и съвети, които насърчават спазването на строги диети и хранителни рестрикции. Голяма част от тях обаче не са научно обосновани

„Няма диета, която наистина да лекува ендометриозата.” – категорична е доц. д-р Найденова.

Прилагането на крайни диети с цел овладяване на развитието на ендометриозата е рисково и може да доведе до сериозни хранителни дефицити.

Въпреки това съществуват диети, които изключват цели групи храни, но могат да помогнат за облекчаването на симптомите на ендометриоза. Пример за такива диети са безмлечната диета и Low-FODMAP Diet.

Последната може да бъде от полза при определени жени, ако се спазва за ограничен период от време, е, че ограничава приема на въглехидрати, които съдържат захари с къса верига. Подобни храни са плодовете, някои зеленчуци, прясното мляко, бобовите култури и др. В тази диета те се ограничават, защото могат да причинят подуване, придружено от болка, изострена от въздействието на ендометриозата.

Доктор Найденова подчертава, че диетата не е приложима за повече от шест седмици и този времеви период трябва да бъде спазван, за да не доведе до усложнения.

Безмлечната диета, от друга страна, може да облекчи симптомите на ендометриоза само ако се изключи прясното мляко, богато на естрадиол, лактоза и казеин. Не е препоръчително да се изключват различните видове зрели сирена, кашкавалът и киселото мляко.

3. Кои храни водят до възпаление и обостряне на ендометриозата и какви макро и микронутриенти включва противовъзпалителното хранене?

Противовъзпалителната диета включва изобилие от:

 • пресни, сезонни плодове и зеленчуци;
 • ядки;
 • семена;
 • бобови храни;
 • риба и морски дарове;
 • растителни масла;
 • подправки, богати на антиоксиданти;
 • храни, богати на антиоксиданти, фибри, Омега-3 и магнезий.
 • храни, които подпомагат естрогенния метаболизъм.

Храните и веществата, които водят до възпаление и обостряне на болката при ендометриоза са:

 • червеното месо (при високата му консумация) – колбаси и месни деликатеси;
 • храни, които съдържат трансмазнини – изделия с палмови мазнини;
 • бързи въглехидрати – храни, направени с бяло брашно, бяла захар, бял ориз
 • алкохолът.

Доктор Найденова съветва жените с много болезнена менструация да изключват от менюто си въглехидратите, богати на захари с къса верига, във втората половина на месечния цикъл. Това е вариантът, който и Low-FODMAP диетата предлага. В периода преди менструацията е добре да се увеличи приема на храни, които са източници на Омега 3 и магнезий.

4. Кои са хранителните подходи за по-ефикасен метаболизъм на естрогените и оптимална детоксикация?

Храните, които засилват и подпомагат естрогенния метаболизъм и детоксикацията, са: зале, броколи, карфиол, брюкселско зеле, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки, риба, туршия и други ферментирали форми на зеленчуци.

5. Каква е връзката между остеопорозата и ендометриозата? Какви са методите за справяне с тях?

Често срещана форма на лечение на болковия синдром при ендометриоза е лечението с хормони, при което се потиска функцията на яйчниците, за да се повлияят ендометриалните огнища.

В случай че това лечение се провежда за по-дълъг период от време, то може да доведе до нежелани ефекти за костната плътност. Всъщност липсата на естроген се отразява пагубно на костната плътност, особено ако на пациентите им е заложено генетично да развият остеопороза.

Затова за тези дами е важно да приемат: витамин D, витамин K2, витамин C, магнезий и белтъчини.

6. По какъв начин влияят глутенът и кофеинът на симптомите при ендометриоза?

Няма доказателства, че консумацията на кофеин може да доведе до отключване на ендометриоза. Доказано е, че кофеинът покачва нивата на естроген, когато жените са във фоликулярна фаза, но това не означава, че е пряко свързан със заболяването.

Установено е, че глутенът увеличава риска от възпаление и болка, но само при нарушена чревна пропускливост или при вече доказана, налична глутенова непоносимост (цьолиакия).

Всъщност кафето съдържа антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие върху заболяването ендометриоза, и в този смисъл може дори да е полезно. Дали ще е полезно зависи и от генната предразположеност, показваща как метаболизираме кафето.

Основен фактор как преработваме и метаболизираме кофеин и глутен са нашите гени.

Надникни в своите гени с ДНК пакета Healthy Woman, който ще ти помогне да изградиш оптимален хранителен режим, съобразен с нуждите на твоето тяло.

7. Кои хранителни добавки е добре да включат в менюто си жените, диагностицирани със заболяването?

Няма универсално правило за всички добавки, които трябва да има къмвключи в диетата си дамата със заболяването. Какви хранителни добавки е да приема една жена с ендометриоза, зависи от нейните хранителни навици и много други субективни фактори. 

Изключение прави ензимът серапептаза, който намалява болката при ендометриоза и може да се приема под формата на стомашно-устойчиви таблетки, но обезателно на гладно. Добавката трябва да се използва под лекарски контрол, защото предозирането й или комбинацията й с други лекарства може да доведе до нежелани леки и тежки странични ефекти.

8.  Какви са ползите от хранителния режим, съобразен с генетичните предразположения при пациентите с ендометриоза?

За да помогнем на пациентите и да изготвим най-подходящия хранителен режим за техните нужди, ни е необходима основа, върху която да стъпим. Именно това представляват генетичните тестове.” ─ споделя доц. д-р Найденова.

Персонализираната медицина се уповава на конкретните особености и нужди на човека, пречупени през здравословното му състояние. Генетичният тест е много важен инструмент при диагноза ендометриоза, защото той разкрива кои са „слабите места“ в генома на конкретната жена. С негова помощ може да се оптимизира храненето и да се контролира проявлението на симптомите както при ендометриоза, така и при други хронични заболявания.

Една от целите при използването на ДНК изследване е да бъде поставен акцент върху храните и добавките, които могат да му повлияят благоприятно.

„Потребностите от витамини и минерали са различни на ниво гени.” – уточнява доц. д-р Дарина Найденова.

ДНК тестът Healthy Woman ти помага да разбереш дали имаш риск от развитие на следните здравни проблеми и да получиш насоки как да намалиш този риск, като направиш персонализирана превенция и профилактика:

 • проблеми с теглото;
 • непоносимост към храни;
 • диабет тип 2 и инсулинова резистентност;
 • остеопороза и ревматизъм;
 • злокачествени (онкологични) заболявания;
 • сърдечно-съдови заболявания и риск от инфаркт на миокарда;
 • автоимунни заболявания.
ВИЖ ПОВЕЧЕ ЗА HEALTHY WOMAN

Колебаеш се дали това изследване ще ти бъде от полза? Имаш конкретни проблеми, които искаш да разрешиш с негова помощ и не знаеш дали това е възможно? Запази час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своето здраве.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

Проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика

Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.

Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.

Боряна Герасимова