Уебинарът се проведе на 17 април 2021 с д-р Силвия Паскалева и Владимир Новков

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Без значение дали си спортист, любител на спорта или професионален атлет, ако искаш да подобриш своите постижения, няма как да игнорираш ролята, която генетиката, храненето и психологическата настройка имат върху представянето ти. Нашите експерти ще споделят как да намалиш риска си от травми, да оптимизираш начина си на хранене и да модифицираш тренировките си според генома. Те ще те запознаят с психологически техники, които водят до повишаване на резултатите в спорта.

Д-р Силвия Паскалева практикува в сферата на спортната медицина повече от 20 години, като физиотерапевт и рехабилитатор. Тя е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Преминала е през курс „Генетично тестване за персонализирано хранене“ към Канадския институт по диетология.

Владимир Новков е личностен, спортен и социален психолог. Има магистърска степен в специалност „Социална и юридическа психология“  към Софийския университет. Автор е на програма за личностна трансформация, фокусирана върху изграждането на ключови умения за поддържане на оптимален хранителен и тренировъчен режим. Той е част от мултидисциплинарния екип, който стои зад програмата Re:Start – Обичай тялото си.

В уебинара ще откриеш отговори на следните въпроси:

 • От какво значение са генетичните изследвания и начинът на хранене за спортните успехи?
 • Каква е ролята на спортната психология в живота на професионалните и непрофесионалните спортисти?
 • Каква е ролята на генетиката в спорта и тренировките?
 • Какви са стъпките, които трябва да предприеме един човек, ако резултатите от генетичния му резултат не съответстват с неговите първоначални цели?
 • Защо при активно спортуващите хора рискът от травми е много по-голям и как да се предпазим от него?
 • Какви са приложимите техники за справяне с негативната психологическа нагласа след спортна травма?
 • Как спортистите и любителите на спорта могат да използват действието на кофеина в своя полза?
 • По какъв начин влияят гените на поведението и мотивацията ни?
 • От какво значение са протеините за спортистите и любителите на спорта? В какви количества е добре да се приемат те?
 • Какви са психологическите техники, които водят до повишаване на резултатите в спорта?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш отдолу.

1. От какво значение са генетичните изследвания и начинът на хранене за спортните успехи?

Владимир Новков споделя, че ако търсим оптималния вариант за изграждането на тренировъчен и хранителен режим, събирането на разнообразна и научно обоснована информация за нашия организъм е изключително ценно за постигането на поставените цели.

Според доктор Паскалева спортните успехи се базират до голяма степен на генетичната ни предразположеност, но само гените не са достатъчни. Необходимо е хората да са мотивирани и с добра психологическа настройка, за да могат да развият своя генетичен потенциал чрез тренировките.

Науката за храненето, разработена на базата на генома, се оказва ключова както за постигането на добри спортни резултати, така и възстановяването след тренировки.

2. Каква е ролята на спортната психология в живота на професионалните и непрофесионалните спортисти?

Според Владимир Новков психическата нагласа е един от най-важните фактори, когато става дума за спорт. От нея зависи дали ще подходим оптимистично, песимистично или неутрално към определена ситуация. Спортният психолог подчертава, че най-трудно е да се подходи неутрално към тренировките и състезанията, защото това означава да се оставят настрана емоциите, които всъщност ни правят хора.

Спортната психология е неизменна част от живота на спортистите, тъй като те трябва да умеят да контролират добре емоциите и нагласата си.

За хората, които бързо губят мотивацията си да спортуват, ролята на психолога е особено важна. Целта е те да възвърнат желанието си да тренират, да постигат целите си и да разгърнат генетичния си потенциал.

3. Каква е ролята на генетиката в спорта и тренировките?

Генетиката не само разкрива какъв е най-подходящият тип спорт за определения организъм, но и показва какъв е рискът от различни физически травми. Това помага както на треньора, така и на специалиста по спортна медицина да изготвят тренировъчен режим, който да предпази спортиста от контузии и наранявания.

Генетичните тестове също така дават насоки за изграждането на оптимален начин на хранене. Той може да има различни цели, в зависимост от вида спорт, като например да се натрупва повече мускулна маса или да се топят мазнини.

Важно е да знаем как се повлиява нашият организъм от различните храни, за да можем да следваме здравословни хранителни навици и да постигаме целите си без излишно лутане.

4. Какви са стъпките, които трябва да предприеме един човек, ако резултатите от генетичния му резултат не съответстват с неговите първоначални цели?

Според Владимир Новков един от основните проблеми при активно спортуващите хора е, че те обичат да имат контрол над ситуацията. Затова, когато видят резултатите от своето генетично изследване, те могат да се обезкуражат.

Спортният психолог обаче отбелязва, че резултатите показват как може да бъде разгърнат наличния потенциал, а не просто кой вид упражнения не работят добре за организма на дадения спортист.

„ДНК треньорът вижда къде е силата на човека и по какъв начин да я приложи в тренировките, за да му помогне да се усъвършенства в избрания спорт.” – добавя той.

5. Защо при активно спортуващите хора рискът от травми е много по-голям и как да се предпазим от него?

Спортистите обикновено са изложени на ежедневни монотонни натоварвания на определени части от тялото. Когато към натоварването се прибави и конкретен уред, например топка, ракета или друго, рискът за травма се увеличава.

Освен това, както при професионалните спортисти, така и при любителите на спорта, липсва време за възстановяване. Именно това повишава значително риска от наранявания и травми.

Някои начини да се предпазим от травми са:

 • Загряване преди тренировка;
 • Разтягане след тренировка;
 • Масаж;
 • Водни процедури;
 • Да познаваме добре своя геном и да сме наясно кои са слабите ни места;
 • Да приемаме достатъчно минерали и витамини за нашия организъм;
 • Да обърнем внимание на хранителния си режим.

6. Какви са приложимите техники за справяне с по-негативната психологическа нагласа след спортна травма?

Проблемът в нагласата се появява, защото травмата отнема контрола в живота на спортистите. Често това предизвиква негативни емоции, за които психологът и спортистът трябва да се погрижат.

Почти във всяка една ситуация човек може да контролира това как ще реагира или как ще се справи с нея. Важното е да не се отказва, да успее да се пребори с неприятните емоции и да знае над какво има контрол.

7. Как спортистите и любителите на спорта могат да използват действието на кофеина в своя полза?

През последните години стана ясно, че кофеинът оказва влияние върху кардиометаболитното здраве на спортиста, поведението и психоемоционалното му състояние.

Според проведените изследвания има ген, който отговаря за това дали метаболизираме по-бързо или по-бавно кофеина.

Хората, които метаболизират кофеина бавно, не трябва да приемат повече от две кафета на ден, защото това може да е рисково за тяхното здраве. При тях също така кофеинът не помага за по-дълготрайни тренировки.

При спортуващите, които метаболизират кофеина бързо, се наблюдава точно обратното. Кофеинът им помага да са по-енергични по време на цялата тренировка и с времето да покачват интензитета на тренировката.

8. По какъв начин влияят гените на поведението и мотивацията ни?

В личностната психология съществуват немалко теории, според които има психологически характеристики, които са ни вродени.

Има редица доказателства, които потвърждават връзката между гените ни и мотивацията ни да спортуваме. Оказва се например, че хората, които имат позитивната експресия на т.нар. BDNF ген, са вътрешно мотивирани. И обратното − тези с негативната експресия на BDNF гена са външно мотивирани.

Според Владимир Новков е много важно, след като един човек е направил ДНК изследване, с него да бъде проведен разговор за резултатите му, така че той да разбере какъв е генетичният му потенциал.

Спортният психолог споделя, че всяко ново нещо, с което се захванем, обикновено води до пик на мотивацията и това може да се използва за позитивна промяна и по-лесно постигане на целите.

Направи положителна промяна в грижата за тялото и ума си с програмата Re:Start! Какво ще получиш?

 • ДНК анализ на генетичния ти профил по отношение на хранене, движение и психологическа настройка;
 • Консултация с лекар генетик, който ще ти помогне да извлечеш максимална полза от резултатите от твоите ДНК изследвания;
 • Персонализиран спортен и хранителен режим, съобразен с особеностите на твоя геном;
 • 4 индивидуални онлайн консултации със спортния психолог Владимир Новков.
ЗАПАЗИ СВОЕТО МЯСТО ЗА RE:START

9. От какво значение са протеините за спортистите и любителите на спорта? В какви количества е добре да се приемат те?

Според наблюденията на доктор Паскалева спортистите често приемат по-големи дози протеин, отколкото наистина имат нужда. Тя отбелязва, че оптималният прием на протеини зависи от практикувания спорт, конструкцията на тялото и от това дали спортистът се намира в предсъстезателен, тренировъчен или състезателен период.

Доктор Паскалева споделя, че съществува ген, който показва как усвояваме протеина и наситените и ненаситените мастни киселини. В този смисъл има хора, които няма как да свалят килограми и да топят мазнините, приемайки по-големи количества протеин.

„Правилото за висока доза протеини при всички спортисти не е общовалидно – добавя тя и насочва вниманието на всички, които търсят персонализиран подход, към нутригенетиката.

10. Какви са психологическите техники, които водят до повишаване на резултатите в спорта?

Психологическите техники обикновено зависят от вида спорт, който се практикува.

Когато става въпрос за спорт, който изисква бързи реакции и не дава достатъчно време за мислене, действията на спортиста трябва да автоматизирани.

В спортовете, в които играчите имат повече време за разсъждение, те лесно могат да загубят фокуса си. Именно затова е важно да притежават умението да запазват спокойствие и самообладание. В този контекст ролята на спортния психолог е изключително важна.

Програмата Re:Start предлага цялостно решение за справяне с различните трудности по пътя към постигането на желаните от теб цели.

Ако се колебаеш дали програмата е подходяща за теб, запиши си час за спортна генетична консултация.  Тя ще ти помогне, ако си начинаещ или напреднал спортист и искаш да оптимизираш хранителния си режим и начин на провеждане на тренировка спрямо твоята индивидуална генетична информация. Спортната генетична консултация е незаменима и при избора на спорт при млади атлети, тъй като генетичните фактори определят между 50-70% от спортните успехи.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА Спортна генетична консултация

Гост специалист

цитат от д-р Паскалева

Д-р Силвия Паскалева

Д-р Силвия Паскалева, ди е специалист с 30 години опит. Работи в области, свързани с физиотерапия, диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването.

Тя има сертификат от Кaнaдския институт по диетология за Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене и изготвя персонализирани хранителни режими в случаите на наднормено тегло при деца и възрастни.

Използвайки опита си като лекар на Националния отбор по художествена гимнастика, д-р Паскалева провежда спортни консултации за професионални спортисти и любители.

Д-р Паскалева консултира на живо в Спортсклиник Еуровита в София, като провежда и дистанционни безплатни консултации за избор на генетично изследване.

Гост специалист

Владимир Новков

Владимир Новков е личностен, спортен и социален психолог, завършил специалност “Психология” към Софийския Университет “Св. Климент Охридски”. Магистър е по социална и юридическа психология. Сертифициран е и като Елитен и ДНК треньор и трансформационен коуч към Международната асоциация за спортни науки (ISSA).

Разработил е модел за личностна трансформация в спорта на основата на типовете личности и техните индивидуални характеристики и особености. Вярва, че психическото не бива да се разделя от физическото и че индивидуалното развитие обединява и двете. Използва методите на спортната психология, за да помогне на съвременния човек да се върне към свободното си движение.

Виж повече за Владимир тук – https://www.synergisticman.com/ 

Боряна Герасимова