Събитието се проведе на 22 февруари

с гост лектор д-р Боряна Палатова

Трудно ли ти е да задържиш теглото си стабилно, в границите, които искаш? Нужна ли ти е силна воля, за да поддържаш килограмите си в норма? Ако е така, има вероятност да си от хората, при които са се натрупали голям брой външни и вътрешни фактори, влияещи неблагоприятно върху способностите за регулация на теглото. Това обаче не означава, че нямаш възможност да го направиш – с подходяща, специализирана помощ можеш да се предпазиш от грешки и допълнителни усложнения, да подобриш здравето си и да си осигуриш по-високо качество на живот

Помощта може да бъде изключително разнородна, в зависимост от причините за проблема с теглото. Нормално е да срещаш трудности да намериш точния специалист, който да предложи подкрепата, която ти е нужна – диетолог, ендокринолог, психолог, треньор, специалист по контрол на теглото и др.

На 22 февруари д-р Боряна Палатова, консултант по здравословно хранене и контрол на телесното тегло, сподели на какво се дължи наднорменото тегло при различните хора и какви са видовете подкрепа, които могат да помогнат за контрола му. Тя предостави и инструменти за самостоятелна оценка, за да ти помогне да установиш проблемите, които ти пречат да постигнеш желаните килограми и да предприемеш конкретни стъпки в изпълнението на тази цел.

От уебинара ще научиш:

  • Какви видове регулация на теглото съществуват?
  • Всеки ли може да надебелее, всеки ли може да отслабне?
  • Каква е разликата между първична, вторична профилактика и терапия на затлъстяването?
  • Може ли човек да се отърве от излишните килограми без професионална помощ?
  • В професионалното поле на какви специалисти попада проблемът „наднормено тегло“ и как да определиш към кого да се обърнеш за помощ?
  • Какво е дългосрочна грижа и в кои случаи е необходима?
  • Има ли безплатни инструменти за самостоятелна оценка?
  • С какво и как могат да ти помогнат генетичните тестове?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай запис от събитието тук:

Гост специалист

Лектор - д-р Боряна Палатова

Д-р Боряна Палатова, консултант по хранене и дългосрочна регулация на телесното тегло

Завършила е Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ със специализация „Физиология на животните и човека“ и НСА „В. Левски“ със специалност „Спортна психология“. Има докторска степен по Спортна психология. Преминала е редица курсове и обучения в областите Хранене и диететика, Хранителни нарушения и Нутригеномика. Професионалните ѝ интереси са насочени към възможностите и предимствата на интердисциплинарното, персонализирано консултиране в превенцията и терапията на наднормено тегло и затлъстяване.

През последните 17 години помага на хора, които срещат затруднения в опитите си да контролират теглото и/или храненето си. Специализирана е в работата с т.нар. „трудни клиенти“. Често това са хора, които вярват, че „нямат воля“, че са „мързеливи“ и/или „лакоми“; хора, които не искат или вярват, че не могат да спазват хранителен режим; хора, които не искат и/или вярват, че не могат да бъдат физически активни; хора, за които е важно да разберат „Защо?“, „Как работи това за мен?“, „Какво ми пречи и какво може да ми помогне?“, „Как да открия оптимално решение за себе си?“.

Боряна Герасимова