Събитието ще се проведе на 22 ноември от 19:00 часа онлайн по ZOOM

с гост лектор проф. Дарина Найденова

Знаеш ли, че витамин D има изключително голямо влияние върху здравето и психиката ти?

Ниските нива на витамин D в кръвта водят до сериозни здравни и естетични рискове, включително слаби, чупливи кости, лоша мускулна функция и намален имунитет. Продължителният недостиг на витамин D също така е свързан с ускорен когнитивен спад, автоимунни, невродегенеративни и сърдечносъдови заболявания.

Ако живееш на територия с умерен климат, каквато е България, има голяма вероятност да страдаш от дефицит на витамин D. В същото време рискът от понижени нива на витамин D, както и костната маса, до голяма степен се определят и от гените. Какво означава това и до какви последствия води?

Например генът за рецептора на витамин D (VDR) отговаря за около 70% от общото влияние на гените върху костната плътност и играе важна роля за растежа на костните клетки и абсорбирането на калция в червата. В резултат на това при носителите на определен генотип абсорбирането на калций е по-слабо, и в този случай трябва да се обърне внимание не само на приема на калций, но и на количеството витамин D. 

Има редица митове по отношение на този витамин, свързани с това кои са наистина оптималните му нива, как е най-добре да се набавя, кога да се изследва, в какви количества е безопасен, можем ли с приема му да се излекуваме от заболяване, и много други. Затова на 22 ноември от 19:00 часа ще те срещнем с проф. Дарина Найденова, диетолог в екипа на Re:Gena.

Тя ще внесе яснота за влиянието на витамин D и неговата връзка със здравето и гените ни, и ще сподели повече за ролята на витамин D в разрешаването на различни здравни проблеми. С нейна помощ ще можеш да планираш промени в храненето и начина си на живот, чрез които да компенсираш вече настъпилия витаминозен дефицит или да предотвратиш появата на такъв. 

По време на уебинара ще получиш отговори на въпроси като:

  • Каква е ролята на витамин D по отношение на общото ти здравословно състояние?
  • Кои заболявания се свързват с дефицит на витамин D и може ли той да облекчи тяхното протичане или да доведе до излекуване? 
  • Какви са оптималните нива и как се проявява недостигът на витамин D?
  • Как можеш да установиш какви са нивата ти на витамин D и кога е най-добре да направиш измерването?
  • Каква е ролята на ДНК в установяване на нуждите ни от витамин D?
  • Какво да направиш, ако имаш гени, които водят до по-ниски нива на витамин D?
  • Какво да направиш, ако имаш генетичен проблем с рецепторите на витамин D и повишен риск от проблеми с костната плътност или остеопороза?
  • Как можеш да си набавиш нужното количество витамин D?

Събитието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация:

Запази своето място!

Гост специалист

Проф. Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика

Проф. Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна и има придобита специалност „Хранене и диететика“. Преминала е през редица курсове и обучения и е специализирана в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.

Изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени.

Консултира пациенти и изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими при непоносимост към храни, хранителни алергии и метаболитни нарушения (наднормено тегло и затлъстяване, захарен диабет, подагра, остеопороза, висок холестерол и триглицериди), при заболявания на храносмилателната, сърдечносъдовата и отделителната системи.

Сред професионалните й предизвикателства се нареждат нарушенията в хранителното поведение (анорексия нервоза, булимия нервоза, емоционално хранене, орторексия, бигирексия и др.). Клиничният й опит с тези заболявания е обобщен в наскоро издадена книга, както и в редица статии и научни доклади.

Боряна Герасимова