Теглото извън норма – било то прекалено ниско или прекалено високо – може да се отрази върху възможностите ти да забременееш. Наднорменото и поднорменото тегло също така могат да доведат до проблеми по време на самата бременност и да се отразят негативно върху здравословното състояние на плода.

Затова, ако планираш да станеш родител или вече носиш в утробата си бебе, имаш още една причина да поддържаш разумни килограми. Това ще повиши шансовете ти да имаш спокойна бременност, а след това да се радваш на здраво дете

Как наднорменото тегло може да се отрази на шансовете ти да забременееш?

Прекомерно високото тегло оказва негативно влияние на всички системи в огранизма, като увеличава риска от повишено кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, захарен диабет, остеоартрит и определени видове рак. Към дългия списък на здравни проблеми, до които води наднорменото тегло, се включва и репродуктивното здраве, особено при жените

Тегло и проблеми с фертилитета

Различни механизми обясняват връзката между повишеното тегло и репродуктивните проблеми. Често срещаните инсулинова резистентност и високо ниво на инсулин при жени с наднормено тегло и затлъстяване водят до повишено ниво на мъжки полови хормони.

В периферната кръв те се превръщат засилено в естрогени. Тези промени водят до нарушения в секрецията на хормоните на хипоталамуса и хипофизата, регулиращи дейността на яйчниците. Описаните промени засягат нормалната яйчникова функция, а това рефлектира върху фертилните способности.

 • Менструални нарушения. Проучванията сочат, че 30-40% от жените с наднормено тегло и затлъстяване имат нарушения на менструалния цикъл. Доказано е, че с увеличаване на теглото се повишава рискът от аменорея (липса на менструация) и олигоменорея (оскъдна или рядко настъпваща менструация). Независим рисков фактор за развитие на тези състояния е затлъстяването в ранна детска възраст. 
 • Овулаторните нарушения също по-често се срещат при жени с наднормено тегло и затлъстяване. Смята се, че колкото по-висок е индексът на телесна маса до 18-годишна възраст, толкова по-висок е рискът за инфертилитет поради липса на овулация. Освен общото тегло, значение има и какво е неговото разпределение. По-високият процент мазнини около талията, както и висцералното затлъстяване, повишават риска от ановулация и последващия инфертилитет.
 • Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е една от честите причини за инфертилитет при жените. Затлъстяването е обичаен симптом на СПКЯ и заради това има недоразбиране по отношение на припокриващите се характеристики на двете състояния. Една от причините е променливостта по отношение на диагностичните критерии на СПКЯ. Все пак обаче е ясно, че рискът за повишаване на теглото при жени със СПКЯ нараства с времето, докато рискът за развитие на СПКЯ при жени със затлъстяване е много по-малък.
Женско здраве и фертилитет

Инфертилитетът е медицинско състояние, което се характеризира с липса на бременност при една година насочени опити при жени под 35 години и съответно при 6 месеца насочени опити при жени над 35 години. Макар че инфертилитетът е добре познато състояние, често е трудно да бъдат установени причините, които стоят в основата му.

Рисковите фактори, които засягат както за жените, така и за мъжете, могат да се отнасят до генетични дефекти, гинекологични проблеми, имунологични нарушения, фактори на средата и начин на живот.

На какви здравни рискове си изложена, ако поддържаш наднормено тегло или затлъстяване по време на бременност?

Поддържането на наднормено тегло по време на бременност е фактор за появата на редица потенциални проблеми. Дори теглото ти да е било в норма преди това, е важно да следиш килограмите, които качваш в хода на бременността, защото ако те са твърде много, това може да доведе до сходни рискове, включително:

 • Повишен риск от спонтанни аборти при спонтанно настъпила бременност или след инвитро фертилизация. Не е напълно изяснен механизмът, по който повишеното тегло повлиява риска от загуба на бременността. Предполага се, че затлъстяването директно уврежда плода, ендометриума или и двете.
 • Високо кръвно налягане (хипертония) по време на бременност. Ако хипертонията не се контролира адекватно, тя може да доведе до други усложнения, включително прееклампсия.
 • Гестационен диабет (диабет, който се появява по време на бременност). Ако си с наднормено тегло или затлъстяване, си изложена на повишен риск от развитие на гестационен диабет. Жените, които са имали гестационен диабет пък са изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2 до края на живота си. Освен това гестационният диабет може да доведе до ниски нива на кръвната захар при бебето. Бебето също така може да бъде с по-големи размери, което може да причини усложнения както за самото него, така и за майката по време на раждане.
 • Повишен риск за необходимост от цезарово сечение.
Рискове по време на бременност

Как наднорменото тегло по време на бременност може да се отрази на бебето?

Бебетата, родени от майки с наднормено тегло или затлъстяване, са изложени на повишен риск от развитието на редица здравословни проблеми, включително:

 • дефекти на невралната тръба, като спина бифида;
 • сърдечни дефекти;
 • ниски нива на кръвната захар и по-големи телесни размери (в случай че майката има гестационен диабет);
 • затлъстяване, диабет тип 2 и висок холестерол.

Ако поддържаш теглото си в норма, това ще ти помогне ли да забременееш?

Има много индивидуални фактори при всяка жена, но проучванията показват, че дамите с наднормено тегло или затлъстяване повишават шансовете си да забременеят, след като свалят килограми. Понижаването на теглото също така спомага за нормализиране на месечния цикъл.

Ето защо, ако килограмите ти са извън норма, е препоръчително да се консултираш с диетолог още преди да започнеш опитите за зачеване. Целта е да получиш специализирана подкрепа, която ще ти помогне не само да отслабнеш, но и да подготвиш тялото си за зачеване и успешно износване на плода в последствие.

Резултатите от ДНК изследването Fit Passport – Fertility ще ти бъдат от полза, ако срещаш трудности при зачеването или искаш да се подготвиш по най-добрия начин за планираната бременност.  Резултатите  от теста включват препоръки, съобразени с персоналните ти нужди от прием на макро- и микронутриенти, допълнителна суплементация, промени в начина на хранене във връзка с генетично обусловени хранителни непоносимости.

Fit Passport Fertility
ЗАПОЗНАЙ СЕ С ГЕНЕТИЧНИЯ ТЕСТ FIT PASSPORT FERTILITY

Статията е публикувана под редакцията на д-р Виктория Спасова, лекар генетик в екипа на Re:Gena.

Източници: 

www.honorhealth.com

www.womenshealth.gov

www.asrm.org