Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

Казвам се Мария Георгиева и от три години съвместявам две професии, в основата на които стои образованието. Заедно с още две дами през 2019 година учредихме фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, за да  дадем гласност на едно малко известно заболяване, каквото е ендометриозата и да подкрепим всички пациенти с тази диагноза, но и с репродуктивни проблеми.

Основната ни мисия е да помогнем на жените с ендометриоза да повишат разбирането си за заболяването и да подобрят грижата за себе си. Също и да повишим чувствителността на обществото към това често срещано, но и скрито заболяване, за да може то да бъде диагностицирано навреме. Освен работата ми за фондацията, съм част и от екипа на InGlobo Медия, където мисията ни е да насърчим хората да четат качествено съдържание и заедно да създаваме един по-интелигентен свят.

Кратко представяне на Мария Георгиева

Каква беше причината дa се обърнеш към екипа на Re:Gena и възможностите на нутригенетиката?

Причината се корени в моето заболяване – ендометриоза – с което бях диагностицирана, когато бях едва на 16 години. На тази крехка възраст започнах много сериозна хормонална терапия, последвана от две операции. С времето обаче разбрах, че този подход в лечението ми е свързан с множество негативи върху цялостното ми здравословно състояние. След като навърших 30 години започнах да търся алтернативни начини за справяне със заболяването, да изпробвам различни решения, за да подобря състоянието си. Така открих, че промените в хранителния ми режим имат отношение към неприятните симптоми, съпътстващи ендометриозата.

Малко по малко стигнах до идеята, че имам нужда от персонализирана грижа, защото разбрах, че геномът оказва влияние върху индивидуалните хранителни нужди на организма ми. И не само това – гените са ключов фактор, с който е важно да съобразим начина си на живот. Това разбиране ме отведе до Re:Gena, където получих персонално отношение, съобразно с индивидуалните ми нужди – нещо, което ценя изключително високо.

Опитвала ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

Дълги години разчитах изцяло на конвенционалната медицина в грижата за себе си – две операции в рамките на две години и след това хормонално лечение за още 10 години. Това ми помогна да овладея заболяването за известен период от време и да имам нормално качество на живот за този период.

След години обаче осъзнах, че това не е дългосрочно решение, защото не е възможно човек да прекара живота си на хормони. Освен това хормоналната терапия доведе до множество странични ефекти, които оказваха  негативно влияние върху качеството на живота ми. 

Разбрах, че в дългосрочен план този подход няма да ми донесе резултатите, които искам и започнах да търся друго решение, което да ми помогне да се справя с прогреса на болестта.

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

В годините често съм прибягвала до подхода „проба-грешка“ в грижата за здравето си. Опитвала съм акупунктура, детоксикиращи режими, йога, аюрведа, суровоядство и какво ли още не, за да видя какво ще „сработи“ за мен. Този подход обаче е свързан с много време, ресурси, а понякога и сериозни странични ефекти. Разбрах го по трудния начин и започнах да търся решение, с което да съкратя пътя към резултатите, които търсех. Така стигнах до персонализираната медицина, която е обоснована на факти и съобразена с индивидуалните нужди и възможности на всеки човек.

Ползите от персонализираната медицина

Гледай уебинара „Ендометриоза и генетика“, воден от д-р Виктория Спасова тук.

От видеото ще разбереш как с помощта на ДНК тест можеш да намалиш риска от развитие на болестта, а ако тя вече е налице – как чрез промени в начина си на живот можеш да се справиш по-лесно със симптомите при ендометриоза.

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

Първоначално се бях насочила към ДНК пакета Healthy Woman, тъй като исках цялостно решение, което адресира възможно най-много аспекти от здравния ми статус. След разговор с представител на екипа на Re:Gena обаче реших да направя и Estrogen Detox, който е посветен на женското здраве и естрогензависимите заболявания.

На този етап вече знаех, че имам проблем с обработката на естрогена, върху който трябва да работя, но реших, че ще ми бъде от полза да науча още детайли. Впоследствие добавих и панел за ментално здраве, както и допълнителен спортен панел, за да получа по-цялостна информация за себе си.

Кои са най-важните неща, които научи от резултатите от ДНК тестовете?

По отношение на основното ми заболяване, ендометриоза, резултатите от ДНК теста Estrogen Detox показаха, че организмът ми среща затруднения при фаза 2 на детоксикацията. Липсата на един конкретен ензим възпрепятства процеса на чернодробна детоксикация – проблем, който днес адресирам с повишен прием на кръстоцветни зеленчуци и адекватна суплементация.

ЗАПОЗНАЙ СЕ С ДНК ИЗСЛЕДВАНЕТО ESTROGEN DETOX

Healthy Woman хвърли светлина върху редица здравни рискове, които, ако познавам добре, мога да контролирам до голяма степен. Оказа се, че съм изложена на повишен риск от развитие на инсулинова резистентност, диабет, както и на сърдечносъдови заболявания. Това познание ми помогна да взема много ключови решения в овладяването на вече развити проблеми и превенцията на заболявания, към които имам генетично предразположение.

Научих много важни детайли, които в моя случай са решаващи, за да поддържам добро здраве и форма. Като например това, че имам силно изразена чувствителност към сол. Солта от своя страна има отношение към поддържането на възпаления в организма – нещо, което аз не бива да допускам, защото това оказва влияние върху протичането на ендометриозата. 

Още повече, че резултатите от панела за ментално здраве също индикираха по-висок риск от възпаление при мен. Както и че съм изложена на повишен риск от Алцхаймер, който е нужно да профилактирам с допълнителни изследвания. Друго важно нещо от изследванията беше това, че затвърдих нужадата си от суплеменация на витамин D и витамини от групата B, към които развивам трайно дефицит и генетичния тест го показа. 

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena? Какво научи по време на тези срещи?

Първата ми консултация беше с д-р Олга Антонова (прочети интервю с д-р Антонова), лекар генетик в екипа на Re:Gena. Тя ми помогна да интерпретирам коректно резултатите от изследванията. Истината е, че с оглед на дългогодишното ми ровене в материали на здравни теми, успях до голяма степен сама да вникна в информацията, която получих под формата на ДНК доклад. Имах обаче някои много конкретни въпроси, за които получих съдействие от д-р Антонова. Освен това тя ми даде ценни разяснения относно приема на добавки с цел да намаля нивото на оксидативния стрес и да управлявам по-ефективно естрогена в тялото си.

Проведох консултация и със спортния психолог Владимир Новков, която се оказа отправна точка на изключително значителни за мен промени. Разговорът ми с него ме накара да си спомня, че ми харесва да се движа и ми помогна да върна движението в живота си. Той ме провокира да си спомня  какво съм обичала да правя като малка и това ме върна към едно любимо мое занимание от детството, за което бях забравила – карането на колело. Плуването също стана важна част от ежедневието ми, както и разходките в планината.

Доброволците във фондацията

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

В някои отношения – да. Оказа се например, че организмът ми не се справя с оксидативния стрес добре и трябва да полагам усилия, за да оптимизирам този процес. Като например да включвам в диетата си много антиоксиданти. Също така да се движа пълноценно и да търся начини да контролирам напрежението, което неминуемо натрупвам.

Резултатите показаха също, че имам негативно генетично предразположение, свързано с обработката на глутен и лактоза. Бях изненадана, защото към този момент не бях забелязала да имам проблем в това отношение. Това ми даде възможност да направя ефективна профилактика, да знам с какво да внимавам, за да не се сблъскам с проблеми, които съм склонна да развия.  

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

Благодарение на генетичното изследване Healthy Woman разбрах, че най-добрият за мен хранителен режим е средиземноморският, който включва основно морски продукти и зеленчуци. Не бях изненадана от това, тъй като през годините съм имала периоди на веганство, които ми се отразяваха много добре. След потвърждението, което получих от ДНК теста, се опитвам да се храня максимално близо до този модел и резултатите са налице – от една страна свалям килограми и имам повече енергия, а от друга симптомите, които съпътстват ендометриозата, стават по-леки.

Въведох в режима си и много промени с цел да компенсирам дефицита на ключови витамини и минерали, които се оказаха проблемни при мен. Правя го и чрез приема на определени храни и чрез много прецизна суплементация, каквато успях да планирам с оглед на ДНК резултатите. Тя включва витамините А, B, D, и отделно Oмега 3 и 6. 

Гледай уебинара „Факторът хранене при ендометриоза“, воден от проф. Дарина Найденова тук.

От видеото ще разбереш кои са основните хранителни вещества и добавки, които трябва да включиш в диетата си, ако имаш ендометриоза. Също как чрез хранене можеш да контролираш процесите на възпаление в организма си.

Не на последно място – подобрих двигателния си режим. Резултатите от спортният панел показаха, че е добре да тренирам преди обяд и да включа в програмата си повече аеробни упражнения. Освен това излезе, че съм изложена на висок риск от контузии, което мога да потвърдя на база на предишния си опит.

Именно редовните травми, които си причинявах преди, бяха една от причините да не съм достатъчно мотивирана да спортувам. Сега положението е много по-различно, защото отделям специално внимание на загрявката и успявам да измъкна най-доброто от тренировките, без да рискувам здравето си.

Значението на ДНК тестовете за спортните резултати

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Моето най-голямо постижение е свързано с контрола на ендометриозата. В резултат на промените, които въведох, успявам да поддържам организма си в състояние на хормонален баланс. Вече не изпадам в ексцесивните състояния, а непосилните болки, съпътстващи месечния ми цикъл, са по-скоро изключение.

Всъщност знам кога да ги очаквам – когато не съм се хранила добре, не съм си набавила нужната доза сън, била съм подложена на прекомерен стрес. Към момента при мен не се наблюдава прогрес на ендометриозата и съответно не се налага да следвам хормонална терапия, да се подлагам на оперативно лечение.

Аз съм доказателство за това, че ако човек познава добре себе си и отговаря на своите персонални нужди, може да поддържа хормонален баланс и да се радва на добро здраве. Вярвам, че можеш да осигуриш най-добрата грижа за тялото си, само ако отчиташ сигналите, които то ти дава.  

Какви са целите ти занапред?

На първо място искам да подобря в още по-голяма степен храненето си. Предстои ми да направя консултация с проф. Дарина Найденова, за да получа конкретни насоки за промени в диетата ми на база на резултатите от ДНК изследванията. Целта ми е да вкарам теглото си в норма и да мога да задържа резултатите, тъй като в следствие на продължителната хормонална терапия килограмите ми все още варират. 

Също така искам да се науча да управлявам по-ефективно стреса, който е свързан и с оксидативния стрес в организма ми. Правя уверени крачки в тази посока, като се опитвам да укрепя връзката си с природата и прекарвам повече време в планински преходи. Знам обаче, че трябва да положа още усилия в това отношение.

Снимка на Мария Георгиева

Какво би казала на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

ДНК изследванията са инструмент, с който можеш да противодействаш на негативните предразположения. Когато разполагаш с резултатите пред себе си, имаш силата да промениш бъдещето си в положителна посока. Не е нужно да минаваш през опити проба-грешка в търсене на правилния подход за себе си. ДНК тестът дава бърз и точен отговор на всичките ти въпроси.

Аз обичам да казвам, че ДНК тестът е и ритник, който буквално те задейства да вземеш мерки, защото виждаш много ясно какви са предразположенията, които могат в даден момент да се окажат проблемни и не е нужно да чакаш да дойде този момент.