Уебинарът се проведе на 06 юли 2021

 

С участието на Стела Куцарова

Знаеш ли как да запазиш младежкото си излъчване, без да използваш агресивни методи?

 В този уебинар ще научиш повече за преждевременното стареене на кожата през лятото, как можеш да го забавиш чрез правилната защита и каква е връзката му с гените!

Имаш ли усещането, че съвременният начин на живот налага все по-високи изисквания към външния ни вид? Сякаш независимо от хронологичната възраст от нас се изисква да имаме почти перфектен външен вид и, ако е възможно, да спрем процесите на стареене завинаги. 

Но паралелно с това, за да сме успешни, същият този съвременен начин на живот ни налага да работим до късно пред компютъра, да препускаме постоянно от задача в друга, да живеем в големи градове, където въздухът, ултравиолетовото облъчване, замърсената околна среда водят до така нареченото преждевременно стареене или фотостареене.

Козметичната и естетичната индустрия не стоят безучастни – атакуват ни с реклами с жени на 40+, които изглеждат като на 20, обещавайки най-революционната формула или процедура, която ни гарантира бърз ефект и здрава кожа без бръчки. А ние в средата, като потребители, купуваме ли, купуваме все по-новите постижения на науката и сме все по-разочаровани, че обещанието на етикета си остава на етикета, а не на нашето лице.

Ако се искаш да разбереш как да забавиш процесите на стареене без агресивни методи се настани удобно и гледай нашия уебинар!

В уебинара ще откриеш отговори на следните въпроси:

 • Каква е разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене?
 • Какви са признаците на преждевременното стареене?
 • На какво се дължи преждевременното стареене?
 • Как действат свободните радикали и какво е тяхното значение за стареенето на кожата?
 • Как да се преборим с оксидативния стрес?
 • Как действат антиоксидантите?
 • На какво да обърнем внимание, когато избираме антиоксидант за външно приложение?
 • Каква е ролята на слънцезащитния продукт?
 • Как действа всъщност факторът на защита или SPF?
 • С какво генетичните изследвания могат да скъсят разстоянието до крайната цел, а именно – да забавим преждевременното стареене?

Не пропускай да се запишеш за нашия бюлетин, за да получаваш повече информация за бъдещите уебинари на Re:gena. 

Абонирай се, за да получаваш новини от нас!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

Стела Куцарова, нашият гост в уебинара, се стреми клиентите й да намират най-правилната грижа за кожата си. Начинът, по който го прави, е като се старае да открива иновативни и ефективни козметични продукти, които да са съобразени с индивидуалните нужди на всеки

1. Каква е разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене?

Разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене се проявява най-вече във външния ни вид. Хронологичното стареене обикновено се забелязва с напредването на възрастта, докато преждевременното стареене е резултат от много други фактори. 

Пример за такива фактори са излагането на слънчева светлина, тютюнопушенето, мръсният градски въздух, недоспиването и други. Преждевременното стареене на кожата всъщност увеличава шансовете да изглеждаме по-възрастни, отколкото всъщност сме.

2. Какви са признаците на преждевременното стареене?

Признаците на преждевременното стареене, които първо се забелязват са:

 • Уморен вид;
 • Повяхнал или сивкав тен;
 • Фина пигментация;
 • Тъмни кръгове под очите;
 • Хлътнал околоочен контур;
 • Загуба на плътност и еластичност на кожата.
3. На какво се дължи преждевременното стареене?

Основните причинители на преждевременното стареене са:

 • Недостатъчно време за сън или некачествен сън;
 • Лоши хранителни навици;
 • Тютюнопушенето;
 • Алкохолът;
 • Увеличено натоварване от околната среда – химикали, вредни газове и др.
 • Високо ниво на киселинност в организма;
 • Стрес;
 • Източници на вредни UV лъчи.

Всички изброени фактори, които причиняват преждевременното стареене, са и предпоставка за образуването на свободни радикали

4. Как действат свободните радикали и какво е тяхното значение за стареенето на кожата?

Свободните радикали са навсякъде около нас. Те атакуват почти всяка молекула и отчупват парченца от нея. Когато се свържат с молекулата, свободните радикали я увреждат, а щетите от тях все още са необратими.

С натрупването на свободните радикали процесите на стареене настъпват по-рано, тъй като те са една от основните причини за появата на оксидативния стрес. Също така те разрушават много бързо еластина и колагеновите влакна.

5. Как да се преборим с оксидативния стрес?

Основният „противник” на оксидативния стрес са антиоксидантите, които е хубаво да си набавяме най-вече с приема на храна.

 • Витамин Е;
 • Витамин C;
 • Витамин А;
 • Мед;
 • Цинк
 • Ресвератрол
 • Екстракт от розмарин
 • Куркума;
 • Генестин;
 • Coenzyme Q10.
6. Как действат антиоксидантите?

Антиоксидантите се борят със свободните радикали и не им дават възможност да нанесат щети върху кожата и върху клетките. Още през 60-те години се доказва, че антиоксидантите помагат за борбата с ултравиолетовото лъчение.  

„Когато искаме да се предпазим от преждевременното стареене, е важно да знаем, че нашата кожа има нужда от много антиоксиданти.” – споделя Стела.

7. На какво да обърнем внимание, когато избираме антиоксидант за външно приложение?

Антиоксидантите са много нестабилни и в контакт с въздуха, те много бързо се окисляват. Затова е важно да изберем антиоксиданти със стабилна формула, в малки опаковки от тъмно стъкло. 

Препоръчително е те да се използват през деня, за да ни предпазват от свободните радикали и UV лъчението.

Ако имаш нужда от помощ за това да избереш правилния вид антиоксиданти, можеш да се свържеш със специалистите от екипа на Facecare.

8. Каква е ролята на слънцезащитния продукт?

Слънцезащитният продукт е важна част от нашата ежедневна грижа, защото сме изложени постоянно на ултравиолетово лъчение. То идва не само от Слънцето, но и от синята светлина на технологичните устройства около нас.

Когато избираме слънцезащитен продукт, е важно да обърнем внимание дали на опаковката пише, че продуктът предпазва от: синя светлина, UVB лъчите и UVA лъчите.

UVB лъчите обикновено са „виновни“ за слънчевото изгаряне и рака на кожата, а UVA лъчите предизвикват фотостареенето, но не предизвикват изгаряне, което ги прави по-„подмолни”, защото рядко има видим моментален ефект.

9. Как действа всъщност защитният фактор или SPF?

Когато избираме слънцезащитен продукт, е добре да знаем какво се крие зад числата след надписа SPF. Разликата в процента на защита срещу UVB лъчите не е толкова голяма, когато сравняваме SPF 15 със SPF 50. Процентите на защита от SPF 15 са 93%, а от SPF 50 – 98%.

Всъщност разликата е в часовете, през които ние сме изложени на слънце. SPF 15 ни защитава за два часа, SPF 30 – за пет часа, а SPF 50 за шест часа. 

„Моят съвет е да си слагате слънцезащитен крем, когато ще излизате, за да бъдете защитени в моментите, когато наистина е необходимо” – подчертава Стела Куцарова.

Всички слънцезащитни продукти, обаче, блокират на 100% произвеждането на витамин D. Поради това е важно да не прекаляваме с употребата им, защото витамин D е изключително важен за нас, а липсата му може да доведе до определени заболявания.

Стела споделя, че е важно целогодишно да се правят слънчеви бани и постепенно да се натрупва тен, защото Слънцето не е наш враг. Проблемът всъщност идва от това, че през по-голямата част от времето ние се крием от Слънцето и не създаваме условия постепенно да привикнем към него.

Също така тя съветва да проверяваме индекса на UV лъчение през деня в интернет и да обръщаме по-голямо внимание на антиоксидантите, защото те също са голяма част от ежедневната ни защита.

10. С какво генетичните изследвания могат да скъсят разстоянието до крайната цел, а именно – да забавим преждевременното стареене?

Благодарение на ДНК тестовете можем да разберем къде са слабите места на един човек, към какво е предразположен и какви дефицити има. Изследванията помагат за по-лесното откриване на възможни проблеми в по-ранен стадий. 

Генетичните изследвания могат да помогнат както на специалистите, така и на клиентите да вземат информирани решения, с които да подобрят своето здраве и външен вид. 

Модните тенденции невинаги решават конкретните проблеми, с които се сблъскваме. Ако искаш да запазиш кожата си млада за възможно най-дълго време, е добре да си осигуриш грижа, съобразена с нуждите на твоето тяло. Генетичното изследване Skin Passport включва 36 гена, които оказват влияние върху начина, по който изглежда и се „държи“ кожата ти. Резултатите от него ще ти покажат:

 • Кои са най-подходящите козметични съставки и естетични процедури за твоята кожа.
 • Какви са хранителните нужди на кожата ти от витамини и ненаситени мастни киселини.
 • Как да намалиш риска от загуба на еластичност, дехидратация и преждевременно стареене на кожата ти.
 • Как да се грижиш за кожата си през лятото и как да се защитиш от оксидативен стрес. 
 • Имаш ли риск от възпаление и алергии на кожата, свързани с болка, зачервяване, сърбеж.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА HEALTHY WOMAN

Гост специалист

Стела Куцарова

Стела Куцарова се стреми клиентите й да намерят най-правилната грижа за тяхната кожа от вече над 15 години. Тя успешно им помага да подобрят сегашното състояние на кожата си и да я запазят в добра форма възможно най-дълго.

Като козметичен специалист, Стела Куцарова се старае да открива иновативни и ефективни козметични продукти, които да са съобразени с индивидуалните нужди на всеки. Тя споделя, че често жените влагат много средства в козметика, но избират неправилни продукти. А е изключително важно продуктите да са избрани внимателно и да отговарят на специфичните нужди на клиентите.

Именно това я вдъхновява да създаде един по-различен онлайн магазин за козметика – Facecare. В него тя е групирала продуктите в различни комбинации спрямо възраст, често наблюдавани проблеми и тип кожа, за да улесни максимално избора на подходяща козметика.

Важно е човек да се чувства добре в своята кожа и да обича себе си, а мисията на Стела е да прави това все по-лесно и достъпно.
Боряна Герасимова