Уебинарът се проведе на 06 юли 2021 със Стела Куцарова

Гледай видеото на запис или прочети акцентите от него!

Знаеш ли как да запазиш младежкото си излъчване, без да използваш агресивни методи?

 В този уебинар ще научиш повече за преждевременното стареене на кожата през лятото, как можеш да го забавиш чрез правилната защита и каква е връзката му с гените!

Имаш ли усещането, че съвременният начин на живот налага все по-високи изисквания към външния ни вид? Сякаш независимо от хронологичната възраст от нас се изисква да имаме почти перфектен външен вид и, ако е възможно, да спрем процесите на стареене завинаги. 

Но паралелно с това, за да сме успешни, същият този съвременен начин на живот ни налага да работим до късно пред компютъра, да препускаме постоянно от задача в друга, да живеем в големи градове, където въздухът, ултравиолетовото облъчване, замърсената околна среда водят до така нареченото преждевременно стареене или фотостареене.

Козметичната и естетичната индустрия не стоят безучастни – атакуват ни с реклами с жени на 40+, които изглеждат като на 20, обещавайки най-революционната формула или процедура, която ни гарантира бърз ефект и здрава кожа без бръчки. А ние в средата, като потребители, купуваме ли, купуваме все по-новите постижения на науката и сме все по-разочаровани, че обещанието на етикета си остава на етикета, а не на нашето лице.

Ако се искаш да разбереш как да забавиш процесите на стареене без агресивни методи се настани удобно и гледай нашия уебинар!

В уебинара ще откриеш отговори на следните въпроси:

 • Каква е разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене?
 • Какви са признаците на преждевременното стареене?
 • На какво се дължи преждевременното стареене?
 • Как действат свободните радикали и какво е тяхното значение за стареенето на кожата?
 • Как да се преборим с оксидативния стрес?
 • Как действат антиоксидантите?
 • На какво да обърнем внимание, когато избираме антиоксидант за външно приложение?
 • Каква е ролята на слънцезащитния продукт?
 • Как действа всъщност факторът на защита или SPF?
 • С какво генетичните изследвания могат да скъсят разстоянието до крайната цел, а именно – да забавим преждевременното стареене?

Абонирай се за бюлетина ни, за да не изпускаш уебинари и новини!

Гледай уебинара тук, а синтезирана информация от видеото ще намериш по-надолу.

Стела Куцарова, нашият гост в уебинара, се стреми клиентите й да намират най-правилната грижа за кожата си. Начинът, по който го прави, е като се старае да открива иновативни и ефективни козметични продукти, които да са съобразени с индивидуалните нужди на всеки

1. Каква е разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене?

Разликата между хронологичното стареене и преждевременното стареене се проявява най-вече във външния ни вид. Хронологичното стареене обикновено се забелязва с напредването на възрастта, докато преждевременното стареене е резултат от много други фактори. 

Пример за такива фактори са излагането на слънчева светлина, тютюнопушенето, мръсният градски въздух, недоспиването и други. Преждевременното стареене на кожата всъщност увеличава шансовете да изглеждаме по-възрастни, отколкото всъщност сме.

2. Какви са признаците на преждевременното стареене?

Признаците на преждевременното стареене, които първо се забелязват са:

 • Уморен вид;
 • Повяхнал или сивкав тен;
 • Фина пигментация;
 • Тъмни кръгове под очите;
 • Хлътнал околоочен контур;
 • Загуба на плътност и еластичност на кожата.

3. На какво се дължи преждевременното стареене?

Основните причинители на преждевременното стареене са:

 • Недостатъчно време за сън или некачествен сън;
 • Лоши хранителни навици;
 • Тютюнопушенето;
 • Алкохолът;
 • Увеличено натоварване от околната среда – химикали, вредни газове и др.
 • Високо ниво на киселинност в организма;
 • Стрес;
 • Източници на вредни UV лъчи.

Всички изброени фактори, които причиняват преждевременното стареене, са и предпоставка за образуването на свободни радикали

4. Как действат свободните радикали и какво е тяхното значение за стареенето на кожата?

Свободните радикали са навсякъде около нас. Те атакуват почти всяка молекула и отчупват парченца от нея. Когато се свържат с молекулата, свободните радикали я увреждат, а щетите от тях все още са необратими.

С натрупването на свободните радикали процесите на стареене настъпват по-рано, тъй като те са една от основните причини за появата на оксидативния стрес. Също така те разрушават много бързо еластина и колагеновите влакна.

5. Как да се преборим с оксидативния стрес?

Основният „противник” на оксидативния стрес са антиоксидантите, които е хубаво да си набавяме най-вече с приема на храна.

 • Витамин Е;
 • Витамин C;
 • Витамин А;
 • Мед;
 • Цинк
 • Ресвератрол
 • Екстракт от розмарин
 • Куркума;
 • Генестин;
 • Coenzyme Q10.

6. Как действат антиоксидантите?

Антиоксидантите се борят със свободните радикали и не им дават възможност да нанесат щети върху кожата и върху клетките. Още през 60-те години се доказва, че антиоксидантите помагат за борбата с ултравиолетовото лъчение.  

„Когато искаме да се предпазим от преждевременното стареене, е важно да знаем, че нашата кожа има нужда от много антиоксиданти.” – споделя Стела.

7. На какво да обърнем внимание, когато избираме антиоксидант за външно приложение?

Антиоксидантите са много нестабилни и в контакт с въздуха, те много бързо се окисляват. Затова е важно да изберем антиоксиданти със стабилна формула, в малки опаковки от тъмно стъкло. 

Препоръчително е те да се използват през деня, за да ни предпазват от свободните радикали и UV лъчението.

Ако имаш нужда от помощ за това да избереш правилния вид антиоксиданти, можеш да се свържеш със специалистите от екипа на Facecare.

8. Каква е ролята на слънцезащитния продукт?

Слънцезащитният продукт е важна част от нашата ежедневна грижа, защото сме изложени постоянно на ултравиолетово лъчение. То идва не само от Слънцето, но и от синята светлина на технологичните устройства около нас.

Когато избираме слънцезащитен продукт, е важно да обърнем внимание дали на опаковката пише, че продуктът предпазва от: синя светлина, UVB лъчите и UVA лъчите.

UVB лъчите обикновено са „виновни“ за слънчевото изгаряне и рака на кожата, а UVA лъчите предизвикват фотостареенето, но не предизвикват изгаряне, което ги прави по-„подмолни”, защото рядко има видим моментален ефект.

9. Как действа всъщност защитният фактор или SPF?

Когато избираме слънцезащитен продукт, е добре да знаем какво се крие зад числата след надписа SPF. Разликата в процента на защита срещу UVB лъчите не е толкова голяма, когато сравняваме SPF 15 със SPF 50. Процентите на защита от SPF 15 са 93%, а от SPF 50 – 98%.

Всъщност разликата е в часовете, през които ние сме изложени на слънце. SPF 15 ни защитава за два часа, SPF 30 – за пет часа, а SPF 50 за шест часа. 

„Моят съвет е да си слагате слънцезащитен крем, когато ще излизате, за да бъдете защитени в моментите, когато наистина е необходимо” – подчертава Стела Куцарова.

Всички слънцезащитни продукти, обаче, блокират на 100% произвеждането на витамин D. Поради това е важно да не прекаляваме с употребата им, защото витамин D е изключително важен за нас, а липсата му може да доведе до определени заболявания.

Стела споделя, че е важно целогодишно да се правят слънчеви бани и постепенно да се натрупва тен, защото Слънцето не е наш враг. Проблемът всъщност идва от това, че през по-голямата част от времето ние се крием от Слънцето и не създаваме условия постепенно да привикнем към него.

Също така тя съветва да проверяваме индекса на UV лъчение през деня в интернет и да обръщаме по-голямо внимание на антиоксидантите, защото те също са голяма част от ежедневната ни защита.

10. С какво генетичните изследвания могат да скъсят разстоянието до крайната цел, а именно – да забавим преждевременното стареене?

Благодарение на ДНК тестовете можем да разберем къде са слабите места на един човек, към какво е предразположен и какви дефицити има. Изследванията помагат за по-лесното откриване на възможни проблеми в по-ранен стадий. 

Генетичните изследвания могат да помогнат както на специалистите, така и на клиентите да вземат информирани решения, с които да подобрят своето здраве и външен вид. 

Модните тенденции невинаги решават конкретните проблеми, с които се сблъскваме. Ако искаш да запазиш кожата си млада, е добре да си осигуриш грижа, съобразена с нуждите на своето тяло. Генетичното изследване Skin Passport включва 36 гена, които оказват влияние върху начина, по който изглежда и се „държи“ кожата ти. Резултатите от него ще ти покажат:

 • Кои са най-подходящите козметични съставки и естетични процедури за твоята кожа.
 • Какви са хранителните нужди на кожата ти от витамини и ненаситени мастни киселини.
 • Как да намалиш риска от загуба на еластичност, дехидратация и преждевременно стареене на кожата ти.
 • Как да се грижиш за кожата си през лятото и как да се защитиш от оксидативен стрес. 
 • Имаш ли риск от възпаление и алергии на кожата, свързани с болка, зачервяване, сърбеж.
Научи повече за Skin Passport

Чудиш се дали това изследване ще ти бъде от полза? Можеш да си запишеш час за индивидуална консултация с лекар-генетик онлайн, по телефона или на живо. Нашите специалисти ще ти помогнат да вземеш информирано решение в грижата за своята кожа и красота.

ЗАПАЗИ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

Гост специалист

Стела Куцарова

Стела Куцарова се стреми клиентите й да намерят най-правилната грижа за тяхната кожа от вече над 15 години. Тя успешно им помага да подобрят сегашното състояние на кожата си и да я запазят в добра форма възможно най-дълго.

Като козметичен специалист, Стела Куцарова се старае да открива иновативни и ефективни козметични продукти, които да са съобразени с индивидуалните нужди на всеки. Тя споделя, че често жените влагат много средства в козметика, но избират неправилни продукти. А е изключително важно продуктите да са избрани внимателно и да отговарят на специфичните нужди на клиентите.

Именно това я вдъхновява да създаде един по-различен онлайн магазин за козметика – Facecare. В него тя е групирала продуктите в различни комбинации спрямо възраст, често наблюдавани проблеми и тип кожа, за да улесни максимално избора на подходяща козметика.

Важно е човек да се чувства добре в своята кожа и да обича себе си, а мисията на Стела е да прави това все по-лесно и достъпно.
Боряна Герасимова