„Храната за един може да бъде отрова за друг“

– Лукреций

Храненето е един от най-важните фактори, които обуславят риска ни от развитие на определени заболявания. Също така, то е един от основните фактори, които оказват значително влияние върху общото ни здравословно състояние.

През последното десетилетие все повече осъзнаваме колко е важен начина, по който гените повлияват на хранителния ни статус, който на свой ред оказва директно влияние на здравето ни. Човешкият геном се състои от около 25 000 гена, като буквално всички от тях могат да съществуват в различни форми.

Казано иначе, ние сме различни благодарение на вариантите на гените си. Генните вариации определят не само цвета на очите и косата ни, но и начина, по който метаболизираме и усвояваме всички храни, нутриенти и добавки, които приемаме.

Нутригеномиката – наука за връзката между храненето и гените

Нутригеномиката е науката, която използва геномна информация и съвременни технологии, за да открие как са свързани гените, храненето и човешкото здраве. Терминът нутригеномика се отнася не само до науката как храната, напитките и добавките, които приемаме, повлияват на здравето ни, но също и до начина, по който гените ни повлияват на реакцията на организма ни към това, което консумираме.

Тази реакция на практика оказва влияние на всички телесни функции, включително и на репродуктивната. Освен това, тази информация, получена навреме, ни овластява да се храним и живеем по начин, който ще работи най-добре за нашето здраве и целите, които имаме в живота си:

Гените и твоята реакция към храни

Различните варианти на един и същ ген ни карат да реагираме различно към определени съставки в храната, като например към лактозата в млякото, глутена в хляба, кофеина в кафето, също както и към въглехидратите, мазнините, протеините, витамините и минералите в различните храни.

Какво ще рече това?

Всички знаем, че има хора, които страдат от непоносимост към лактоза или глутен. Тези индивидуални различия могат да бъдат обяснени с различните варианти на гените в популацията.

Науката и изследванията са доказали, че генетичните вариации в популацията и между отделните индивиди могат да обуславят широк спектър от реакции към ключови компоненти на човешката диета. Например, за някои хора е добре да ограничат консумацията на кофеин и да увеличат приема на омега-3 мазнини, докато други просто може да следват общите препоръки само за едното или и за двете вещества.

Коя е най-добрата за теб диета?

Обикновено свързваме думата „диета“ с рестриктивен режим, който се спазва за известно време и води до отслабване. Но диетата всъщност е хранителен режим, и тук ще я използваме в по-широкото ѝ значение – начина, по който се храним, за да сме здрави.

Най-добрата диета за теб зависи от специфичните варианти на свързаните с храненето гени, които имаш.

Ако разбереш генетичния си профил и въздействието му върху начина, по който реагираш към определени храни, добавки и напитки, които консумираш, ще разполагаш със средствата, които ще ти позволят да направиш най-добрия избор по отношение на диетата си.

Хронични заболявания, генетика и начин на живот

Никой от нас не е застрахован срещу хронични заболявания. Много от тях са свързани с начина ни на живот и могат да се появят без почти никакво предизвестие. Но някои от нас е по-вероятно да развият подобни заболявания:

  • фамилната ни история,
  • изборът ни на храни,
  • физическата ни активност,
  • теглото ни,
  • генома ни

Всички те са фактори, които могат силно да повлияят здравето ни. Хубавата новина е, че рискът от развитие на хронични заболявания може да бъде силно намален, ако вземем информирани мерки навреме.

Например, ако диетата ни е богата на захар, транс мазнини, алкохол, и бедна на плодове, зеленчуци и фибри, рискът от хронични заболявания ще е значително по-висок. Но тук няма универсален модел на хранене, тъй като гените ни определят по какъв начин организмът ни ще реагира на храните (виж статия: Персонализираното хранене).

Определени генетични варианти, които носим, също могат да увеличат риска ни от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, хипертония, остеопороза, някои видове онкологични заболявания. По тази причина, за да има най-добри резултати, всеки от нас трябва да се грижи по различен начин за диетата си и за начина си на живот. Когато имаме информация за генома си, ние можем да взимаме информирани решения и да намалим риска от тези заболявания или напълно да ги избегнем.

Каква е връзката между храненето и превенцията на заболявания?

Науката за начина, по който специфични гени променят реакцията ни към компоненти от диетата, ни позволява да използваме целия потенциал на храненето, за да предотвратим, контролираме и лекуваме най-различни здравословни проблеми. Също така, тези персонализирани диети може да оптимизират хранителния ти статус и да те окуражат да се фокусираш върху превенцията на заболявания и състояния, свързани с диетата.

Една здравословна и балансирана диета трябва да ти осигури достатъчно енергия и нутриенти, за да спомага за оптимално здравословно състояние, да се намали риска от заболявания и да се поддържа здравословно тегло. Нещо повече, проучванията показват, диета, съобразена с генома, може да доведе до 3 пъти повече свалени килограми!

Въпреки че е разумно да се следват общите препоръки по отношение на храненето, универсалният подход към свързаните с диетата съвети може да попречи на някои хора да разгърнат пълния си потенциал по отношение на здравето и благосъстоянието им.

Персонализирането на нуждите от хранителни вещества в зависимост от генетичния профил позволява да се достигне възможно най-доброто здравословно състояние!

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Как може да разбереш какво работи най-добре за теб?

Можеш да получиш информация как да се храниш според гените си, след като си направиш ДНК тест, който включва гените, които попадат в сферата на нутригеномиката. Генетичните тестове могат да са много различни (виж статия: ДНК изследване? Какво е добре да знаеш, преди да направиш своя избор ), но общото между тях е, че те се правят еднократно в живота. Твоята ДНК не се променя – получената от генетичното изследване за хранене информация ще е валидна за целия ти живот и ще работи в полза на твоето здраве!

Боряна Герасимова