Щитовидната жлеза произвежда хормони, които повлияват метаболитните процеси в тялото ти, както и други, жизненоважни функции. Връзката между този орган и фертилитета е сложна и важна и понякога играе ключова роля в процеса на зачеване, успешното протичане на бременността и здравето на детето.

Кои са заболяванията на щитовидната жлеза?

Тиреоидните заболявания са свързани с нарушено функциониране на щитовидната жлеза, което причинява прекомерно производство (хипертиреоидизъм) или недостатъчно производство (хипотиреоидизъм) на тиреоидни хормони: трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4)

Най-честата причина за хипотиреоидизъм е тиреоидитът на Хашимото – автоимунно заболяване, което се среща предимно при жени. Болестта на Грейвс, която също е от групата на автоимунните болести, пък е най-често срещаната причина за хипертиреоидизъм.

Видове заболявания на щитовидната жлеза

Как заболяванията на щитовидната жлеза повлияват фертилитета?

Хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът могат да окажат негативно влияние върху репродуктивните възможности – както по отношение на възможността за забременяване, така и по отношение на износването на плода. Наличието на автоимунни антитела, дори когато не е налице хипер- или хипотиреоидизъм, също може да се отрази върху фертилитета.

Д-р Елена Кристофайдс, член на Американската асоциация на клиничните ендокринолози, коментира, че нарушените нива на тироид-стимулиращия хормон (TSH) могат да окажат влияние върху овулацията. Овулаторните отклонения от своя страна намаляват възможността за успешно зачеване. Тя също споделя, че при пациентите с тиреоидно заболяване, което не се контролира правилно, могат да се наблюдават нарушения в лутеалната фаза на менструалния цикъл, през която тялото на жената се подготвя за бременност. 

По време на тази фаза се отделя основно прогестерон и малко естроген, които осигуряват подходяща среда за прикрепване (имплантация) на оплодената яйцеклетка в матката. В случай на неконтролирано тирeоидно заболяване е възможно също да настъпи спонтанен аборт в резултат на незавършения процес на имплантация. Гледай уебинара „Фертилно здраве – как нашите гени могат да помогнат“, за да научиш какво можеш да направиш за по-добро здраве и фертелитет.

Проблеми с нивата на прогестерон

Сигналите за непълноценно функциониране на прогестерона включват:

 • Нередовен менструален цикъл;
 • Зацапване извън времето на менструалния цикъл;
 • Промени в настроението, тревожност и проблеми със съня.

Важно е да се отбележи, че проблемите, свързани с фертилитета, не се отнасят само до женското здраве. Тиреоидните заболявания при мъжете също могат да повлияят фертилните възможности на двойката. Нарушената тиреоидна функция може да увреди двигателните способности на сперматозоидите и качеството на спермата, така че да не може да се осъществи процесът на оплождане и имплантация.

ДНК изследването Fit Passport Fertility ще ти даде насоки, с които ще можеш да оптимизираш диетата и начина си на живот, така че да подобриш репродуктивния си потенциал. Тестът предоставя възможност за индивидуални препоръки по отношение на нуждата от макро-  и микронутриенти, реакция към определени храни и нуждата от прием на хранителни добавки. 

За кого е подходящо изследването?

 • Жени и мъже, плануващи репродукция, които искат да оптимизират здравето си.
 • Жени и мъже, страдащи от инфертилитет, които искат допълнителна грижа по отношение на здравето си.
 • Жени, претърпели спонтанен аборт и техните партньори, които имат нужда от допълнителна оптимизация на здравния статус.
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

Хипотиреоидизъм и фертилитет

Прекомерно ниските нива на тиреоидните хормони могат да повлияят фертилитета по следните начини:

 • Трудности при зачеване
 • Повишен риск от настъпването на спонтанен аборт
 • Повишен риск от преждевременно раждане

Хипотиреоидизмът се среща по-често при жени и може да бъде установен с кръвно изследване на хормона TSH. Много дами обаче остават недиагностицирани и по този начин заболяването не може да бъде успешно контролирано.

Често срещани симптоми при хипотиреоидизъм

 • увеличено тегло;
 • чувство за умора;
 • нарушения на менструалния цикъл;
 • главоболие;
 • болки в мускулите;
 • проблеми с паметта;
 • суха кожа и коса;
 • непоносимост към студ.
Хипер- и хипотиреоидизъм

Хипертиреоидизъм

Прекомерно високите нива на тиреоидните хормони могат да повлияят фертилитета по следните начини:

 • Нарушения в месечния цикъл;
 • Намален брой сперматозоиди;
 • Повишен риск от настъпването на спонтанен аборт;
 • Повишен риск от преждевременно раждане.

Автоимунитет, възпаление и фертилитет

Автоимунитетът може да повлияе по негативен начин фертилитета, дори ако нивата на хормона TSH са в норма. Ендокринологът д-р Юнюейн споделя, че нарушеният имунен баланс, свързан с наличието на тироидни антитела, може да повлияе фертилитета по следните начини:

 • Трудности при оплождане
 • Нарушен процес на имплантация на яйцеклетката
 • Повишен риск от настъпването на спонтанен аборт
д-р Виктория Спасова

Забелязвам, че дисфункцията на щитовидната жлеза е често пренебрегван проблем при хора с репродуктивни проблеми, а също и при хора, които срещат трудности в контрола на теглото или се борят с тревожни състояния. Моят съвет към жените и мъжете, загрижени за здравето си, е редовно да изследват нивата на щитовидните хормони и на антителата, атакуващи жлезата – коментира д-р Виктория Спасова, лекар генетик в екипа на Re:Gena.

Промени в начина на живот

Важно е пациентите със заболяване на щитовидната жлеза, които искат да създадат поколение, да обърнат внимание на хранителния и двигателния си режим. Чрез адекватни промени в храненето те биха могли да повлияят нивата на антитела, както и процесите на възпаление в тялото. Един от витамините, за които е установено, че повлияват здравето на щитовидната жлеза, е витамин D. Селенът е друг важен нутриент, свързан с тиреоидното здраве. 

Проучвания показват, че определени хранителни вещества имат превантивен ефект за развитието на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Тази информация е от изключително значение за хората, които планират бременност, особено тези, които имат фамилна обремененост, свързана с развитието на автоимунни заболявания.

Планирай по най-добрия начин храненето, начина си на живот и, ако е необходимо, приема на добавки, с ДНК изследването Healthy Woman. На база на резултатите от него ще можеш да управляваш по-лесно теглото си и да следваш работеща стратегия за постигане на по-добро здраве и превенция на заболявания.

Поръчвайки теста, ще получиш консултация с диетолог, който ще изготви за теб персонализиран според генома ти хранителен режим. Ще научиш важни детайли за процесите, които придружават заболяванията на щитовидната жлеза като: възпаление, оксидативен стрес, детоксикация, здраве на костите, метилиране.

И още: какви са индивидуалните нужди на организма ти от витамини и минерали; как да се храниш така, че да поддържаш теглото си в норма; имаш ли генетично предразположение за развитието на хранителни непоносимости към глутен и лактоза, и как да ги овладееш.

Източник: endocrineweb.com

Д-р Виктория Спасова