Със сигурност познаваш поне един човек, който яде на воля пица, паста, торти и всякакви други калорийни бомби, без да качва нито грам. В другата крайност са онези, които пълнеят „от въздуха“. На какво се дължи това? Защо едни хора остават слаби, без да полагат особени усилия, а други трябва да се борят със зъби и нокти, за да постигнат и задържат желаните килограми? 

Много простичко обяснено, теглото ти зависи от количеството калории, които поглъщаш, как тялото ти ги обработва и каква част от тях успяваш да „изгориш“. Всеки от тези етапи се влияе от редица фактори, свързани с гените и начина ти на живот. Те засягат физиологията ти (например колко бързо изгаряш калории), както и от ежедневните ти навици (какви храни включваш в менюто си, какво физическо натоварване имаш и т.н.). Взаимодействието между тези фактори започва в мига на зачеването ти и продължава през целия ти живот.

Защо е важен калорийният баланс?

Съотношението между калориите, които тялото ти запазва и тези, които изгаря, зависи от „настройките“ на твоята ДНК, физическата ти активност и енергийния разход в състояние на покой (количеството калории, което тялото ти изгаря, докато почива). Това съотношение може да бъде нарушено, ако е налице хормонален или друг значим проблем, който оказва влияние върху метаболитните процеси. 

В общия случай обаче, ако на ежедневна база изразходваш калориите, които консумираш, теглото ти ще остане непроменено. Ако обаче консумираш повече калории, отколкото изразходваш, неминуемо стрелката на кантара ще помръдне в нежеланата от теб посока.

Тялото ти превръща излишните калории в мазнини. Тези мазнини се съхраняват в мастни клетки. Те от своя страна могат да увеличат както обема, така и броя си. За да намалиш мастния резерв на организма си, е нужно да изгаряш повече калории, отколкото приемаш. За целта можеш или да ограничиш приема на храна, или да повишиш нивото на физическа активност. В най-добрия случай – и двете! По този начин мастните клетки започват да се свиват, а в резултат на това талията ти също.

Калориен баланс, диети и геном

Ролята на гените по отношение на контрола върху теглото

Към днешна дата са идентифицирани над 400 гена, които по някакъв начин са свързани с развитието на наднормено тегло и затлъстяване, като се счита, че няколко от тях имат по-основна роля в това отношение. Гените повлияват контрола на теглото по различни начини. 

  • Нашата ДНК до известна степен определя протичането на ключови метаболитни процеси, разпределението на мазнините в тялото ни, хранителните ни навици. 
  • От „настройките“ на нашата ДНК зависи и какво количество физическо натоварване ни е нужно, за да поддържаме теглото си. Това обяснява защо при някои хора физическото натоварване има особено голямо значение по отношение на редукцията на теглото.
  • Определени генетични варианти също така повлияват вкусовите ни предпочитания, чувството за ситост и апетита ни.

Гледай уебинара на д-р Силвия Паскалева „Наднормено тегло – 3 причини и 3 решения“ тук.

От него ще разбереш как да се пребориш с негативните генетични предразположения, влияещи на апетита ти, и как по-умело да контролираш теглото си по здравословен начин.

Счита се, че степента, в която гените повлияват хранителните проблеми, е различна при различните хора и варира между 25% и 80%. Ако в твоята ДНК е закодирано предразположение към развитие на затлъстяване обаче не означава, че не можеш да поддържаш теглото си в норма.

Означава, че за теб ще е по-трудно да постигнеш и да задържиш желаните килограми, но това е напълно възможно, ако прилагаш адекватни мерки и си постоянен в усилията си. При всички положения знанието за това по какъв начин „настройките“ на твоята ДНК се отразяват върху теглото ти, ще ти помогне да управляваш по-ефективно този процес. 

ДНК тестът Fit Passport ще ти даде нужните знания и подкрепа, за да контролираш теглото си, да влезеш в отлична форма и тялото ти да функционира по най-добрия възможен начин. Резултатите от изследването ще ти помогнат да изградиш оптималния за теб хранителен и двигателен режим, съобразен с индивидуалните нужди и възможности на организма ти. По този начин ще можеш да поддържаш теглото си в желаните от теб граници дългосрочно, без да експериментираш с неподходящи или неефективни диети.

Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве
Fit Passport - ДНК тест за хранене, тегло, спорт и здраве

До каква степен теглото ти се повлиява от гените?

Има голяма вероятност гените ти да са пряко свързани с трудностите, които срещаш при свалянето на килограми, ако за теб са валидни едно или повече от тези твърдения:

  • Борбата ти с наднорменото тегло е продължителна и покрива немалка част от живота ти.

  • Единият или и двамата ти родители, както и други близки твои роднини, страдат от наднормено тегло. Всъщност, ако и двамата ти родители са със затлъстяване, рискът и ти да развиеш този проблем се покачва до 80%.

  • Не успяваш да се разделиш с излишните килограми, дори когато следваш нискокалориен хранителен режим и тренираш активно в продължение на месеци.

Съответно гените вероятно имат по-малко влияние върху теглото ти при следните условия:

  • Лесно се изкушаваш при наличието на храна.

  • Килограмите ти са малко или повече над нормата, но успяваш да редуцираш теглото си, когато следваш пълноценен хранителен и двигателен режим (Научи повече по темата от интервюто на Виктория Апостолова, нутриционист и треньор).

  • Връщаш си свалените килограми по време на отпуската, когато променяш начина си на хранене и движение, или пък когато срещаш физиологични или психологически трудности.

Какво представляват „пестеливите“ гени?

В миналото, когато предците ни не са имали достъп до достатъчно храна, те са оцелявали благодарение на това, че телата им са съхранявали мазнини, които да ги поддържат живи. Този еволюционен „трик“ обяснява защо много от нас – около 85% – продължават да носят т.нар. „пестеливи“ гени, които ни помагат да запазим енергията си. Към днешна дата обаче тези гени са по-скоро наказание, отколкото предимство. Ползата от тях далеч не е толкова ценна във времена, в които имаме достъп до храна навсякъде, по всяко време, без да е нужно нито да ловуваме, нито да се занимаваме със земеделие.

Гените, които ни помагат да запазим енергията си

Възможно е хората, в чиито гени е закодирано предразположение към затлъстяване, да не успяват да регулират теглото си със стандартни диети и тренировки. А когато все пак се сдобият с желаните килограми, да не могат да ги задържат за дълго време. Тези хора обичайно се нуждаят от професионална подкрепа, за да поддържат теглото си в норма. Немалко от тях също така прибягват до различни медикаменти и интервенции за отслабване.

В последните пет десетилетия броят на хората, диагностицирани с наднормено тегло и затлъстяване по света, непрекъснато расте. Не би било честно да стоварим цялата вина за тази негативна тенденция върху гените. Да, генетичните предразположения, свързани с развитието на наднормено тегло, са изразени в различна степен при всеки човек. Повишените стойности по отношение на индекса на телесната маса обаче са универсално „мерило“ и се отнасят до представители на всички демографски групи. С оглед на това е важно да отчетем значението на факторите на средата, в която живеем в контекста на епидемията от затлъстяване.

Източник: www.health.harvard.edu